אחת התופעות המפחידות ביותר, במיוחד הורים לילדים, היא היתקלות בזמן טיול עם כלבים משוטטים. חוסר הידיעה כיצד יגיב הכלב או הכלבים, אם הם משוטטים בחבורה, עשוי להכניס את עוברי האורח לסיטואציה לא נעימה.
בתופעה זו מעוניינים בעיריית באר־שבע להילחם. בעירייה הודיעו כי ישתתפו בתוכנית קול קורא של משרד החקלאות לצמצום התרבות הכלבים המשוטטים ברחובות.
כלבים משוטטים, בניגוד לחתולים, הם חיות לא מוגנות וחייהם בסכנה תמידית בגלל דריסה, הרעלה וסוגי אלימות שונים. בנוסף, כלבים תוקפניים מהווים סכנה לציבור. שוטטות של כלבים גם גורמת להרבעות לא רצויות שרק מחמירות את התופעה.
במשרד החקלאות החליטו על נוהל תמיכה לצמצום היתרבות כלבים משוטטים, ועיריית באר־שבע הרימה את הכפפה ונענתה לאתגר, ובתמורה קיבלה מענק של כ־110 אלף שקלים לטיפול בסוגיה, כך שתוכל להציע לבעלי כלבים הנחה משמעותית בביצוע פרוצדורת העיקור/סירוס. יש לציין כי אגרה שנתית על כלב שעבר סירוס עומדת על 53 שקל בהשוואה לאגרה שנתית של 380 שקל על כלב שאינו מסורס.
העירייה מציינת כי התמיכה שקיבלה היא "לטובת פעילות בנושא צמצום התרבות כלבים בבעלות (עיקור וסירוס של כלבים - י.ל), מסירת כלבים משוטטים לאימוץ וקיום ימי אימוץ".
משרד החקלאות ציין כי "מטרת נוהל זה לספק לרשות מקומית ארגז כלים לצמצום התרבות כלבים משוטטים בשטחה, על ידי מתן תמריצים באמצעות תמיכה כספית לאיסוף כלבים משוטטים לכלביות העירוניות ומסירתם לאימוץ לבעלים אחראים לרווחתם ולבריאותם, ובכך להפחית את הצפיפות והעומס בכלביות העירוניות ואת הפגיעה ברווחת הכלבים".
פעילים למען בעלי חיים בירכו על היוזמה והביעו תקווה שאכן תופעת שוטטות כלבים תצטמצם משמעותית. מנכ"לית צער בעלי חיים, רוחה בן דהן, מסרה כי "מדובר בתוכנית טובה וחיובית, שתמנע פגיעה בכלבים משוטטים וגם תמנע פגיעה בבני אדם על ידי כלבים תוקפניים. היא תצמצם את המחלות, ותגרום לכך שיותר כלבים יחוסנו נגד כלבת".
מצד שני, ישנם פעילים סקפטים יותר באשר להצלחת התוכנית. "כבר היום הכלביות מלאות מאוד", אומרת פעילה למען בעלי חיים בנגב. "אחרי שהממשלה הודיעה שמדיניות הסגרים מבוטלת במהלך מגפת הקורונה, משפחות רבות שאימצו כלב החזירו אותו. בתחילת הסגרים כל הכלביות והעמותות שמחזיקים בתי אומנה לכלבים התרוקנו, אבל לאחר מכן כלבים רבים ננטשו. היום יש לנו המון כלבים, אבל פשוט אין ביקוש".
עוד היא מציינת כי "הפתרון הכי טוב הוא לבנות כלביות שבהן כלבים יוכלו לחיות לפי חבורות, לסרס ולעקר אותם כדי למנוע התרבות ותחלואה, ולחשוב על דרכים לעידוד משפחות לאמץ, אולי על ידי מתן הטבות בדרכים אחרות שהרשויות יכולות לסבסד. המצב הוא שהיום הכלביות מלאות ואין ביקוש לאימוץ, כלבים רבים מגיעים לימי אימוץ וחוזרים לאחר מכן לכלבייה".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב