יום שני השבוע, השעה 09:00 בבוקר, מעבר מיתר שבדרום הר חברון. עשרות רבות של פלסטינים המצוידים בכלי עבודה מגיעים למחסום. אחרי בדיקה ביטחונית קצרה הם משוחררים ומתפזרים בשטח הפתוח, שם ממתינים להם נהגים בדואים מהאזור שתמורת 40 שקל בממוצע מסיעים אותם ברכבם לבאר־שבע וליישובי הסביבה.
"ואללה, זו הפרנסה שלי", אומר נהג שמסיע במושב האחורי של ההונדה הלבנה שלו שני נוסעים פלסטינים. "אנחנו לא מחפשים בעיות, מחפשים להביא אוכל לילדים", הוא אומר, לוחץ על דוושת הגז ונבלע לתוך שיירת כלי הרכב בכביש מיתר־עומר.
עד לא מזמן, לפני גל הפיגועים הרצחניים, שוהים בלתי חוקיים רבים עברו דרך פרצות בגדר ההפרדה לשטח ישראל, מרחק עשרות מטרים ספורים ממעבר מיתר ומרחק שבע דקות הליכה בלבד ממיתר.
"מרגישים היום יותר פיקוח", מספר אבי כהן, תושב מיתר ותיק, אולם מיד מסייג את דבריו, "תמיד אחרי פיגועים מגבירים את נוכחות כוחות הביטחון, מנסים להרגיע את הציבור, אולם אחרי מספר ימים, הדברים חוזרים לקדמותם. אני לא שקט ולא רגוע ובהחלט מודאג. אין לי סיבה להיות אופטימי".
הדאגה של כהן מובנת ומתבססת על מציאות עגומה שבה מתנהל בסביבת גדר ההפרדה מן מרדף של חתול ועכבר, כמו שמספר גורם שמכיר היטב את האזור.
לדבריו, הפלסטינים מחבלים בגדרות וחודרים דרכן, כוחות הביטחון מאתרים את הפרצות וחוסמים אותן, וחוזר חלילה.
בימים אלה החשש של התושבים הולך וגובר, בעיקר בשל הפיגועים הרצחניים ששוהים בלתי חוקיים עשו באלעד ובבני ברק. אותם מפגעים ניצלו את הפרצות בגדר ההפרדה כדי לחדור לישראל ולבצע את זממם.
מחכים לחומה
בשנים האחרונות משרד הביטחון משדרג את גדר הביטחון ומקים במקומה חומת בטון גבוהה. בשנת 2017 הסתיימו העבודות מכיוון צפון עד למעבר מיתר הנמצא על כביש 60. אלא שקטע הגדר הגובל בשטח השיפוט של מועצת מיתר, ממזרח למעבר מיתר, טרם שודרג.
קראו עוד>>>
ראש מועצת מיתר, שמעון מזוז, התריע עוד בחודש מאי אשתקד במכתב לשר הביטחון, בני גנץ, ולשר לביטחון הפנים דאז, אמיר אוחנה, כי מאז הסתיימה בניית החומה, יש עלייה ניכרת בהסתננות שוהים בלתי חוקיים דרך קטע הגדר שממזרח למעבר מיתר הגובל בשטח המועצה המקומית מיתר.
"מיותר לציין את הסכנות הקיימות בהסתננות זו, הן בהיבט הפח"עי והן בהיבט הפלילי. כמו כן, את הפגיעה בתחושת הביטחון של התושבים, כאשר הם מזהים תנועה של שוהים בלתי חוקיים בתוך היישוב ובשטח היער שמסביב ליישוב, במיוחד בעת הזו, כאשר קיימת מתיחות ביטחונית", כתב אז מזוז.
במכתבו מזוז הפציר בשרים "לתת מענה מיידי" להשלמת בניית חומת הבטון, ובמקביל, להפעיל "פעילות מוגברת של כוחות הביטחון וחסימת הפרצות הקיימות בגדר הביטחון למניעת הסתננות".
ואולם, עד היום חומת הבטון לא הוקמה משיקולים תקציביים.
בלי הפרעה
מרגע שעברו את המחסום, הפועלים הפלסטינים נעים בחופשיות, ולא ברור מי בעל אישור שהייה חוקי ומי הסתנן ומוגדר שוהה בלתי חוקי. הריכוז הגבוה ביותר של פועלים פלסטינים מתמקד לאורך דרך חברון בבאר־שבע, ובעיקר ליד השוק העירוני. מכאן הפועלים נאספים לאתרי בנייה, לשיפוצים בבתים, מסתובבים ליד גנים ובתי ספר בחופשיות ובלי הפרעה ופיקוח.
השיקול להעסיק פועלים פלסטינים הוא לרוב שיקול כלכלי ושיקול של נוחות, כמו שמסביר קבלן שיפוצים משכונה ג'. "האמת, אני מעסיק פועלים פלסטינים. נוח לי איתם, מה שאתה אומר להם הם עושים, הם לא מתפנקים כמו היהודים ואפשר להסתדר איתם על עלות שעות העבודה".
אתה לא חושש, בעיקר בשל מעורבותם של שוהים בלתי חוקיים בפיגועים הרצחניים באלעד ובבני ברק?
"אשקר אם אומר שאני לא חושש. תמיד יכול לצאת איזה פסיכי שסובבו לו את הראש, אני מסכים שיש בזה סיכון. למדתי לזהות את האנשים לפי המראה. בדרך כלל אני מעסיק בני 40 ומעלה. עם כל הצער, אנחנו תלויים בהם".
התושבים חוששים
בעבר שוהים בלתי חוקיים רבים עבדו בשוק העירוני בבירת הנגב. במקום הועסקו פועלים פלסטינים בלי אישורים, ואחדים מהם אף נתפסו כשהם לנים בשוק.
יו"ר נציגות הסוחרים, אבינועם מימון, מספר כי "נציגות הסוחרים במסגרת תפקידה פונה באופן קבוע לכל הסוחרים שלא להעסיק שבח"ים.
"לשמחתנו התופעה בשוק העירוני ירדה משמעותית ואפילו נעלמה בעקבות הסברה ואכיפה מסיבית ורציפה של כוחות הביטחון והפיקוח העירוני אשר נעזרים גם במערכת המצלמות שנפרשה ברחבי השוק על ידי העירייה, וכך ניתן לזהות ולאתר את השבח"ים שבעבר ביקשו להישאר ללון ללא אישור בשוק בעיקר על גגות החנויות. כאמור תופעה זו כבר לא קיימת".
היום רוב השוהים הבלתי חוקיים מועסקים בעיקר באתרי הבנייה בעיר. עובדה זו מעוררת בימים של מתיחות ביטחונית, בכלל, ובימים אלה, בפרט, לא מעט חששות, בעיקר אצל הורים לילדים הלומדים במוסדות חינוך שבקרבתם יש אתרי בנייה.
כך למשל, התלוננו בעבר הורים משכונת רמות על העסקת פלסטינים באתרי בנייה הסמוכים למוסדות חינוך. אחת האימהות, שפנתה בעבר בנושא ל"מיינט באר שבע והנגב" על רקע המתיחות הביטחונית שהייתה במבצע "שומר החומות", מספרת השבוע שהיא לא הייתה שקטה כשנודע לה שלאורך רחוב הדעת התבצעו עבודות בסמוך לבית הספר שבנה למד בו.
"הבן שלי אומנם סיים את לימודיו התיכוניים, אבל אז כמו היום נותרה אותה הבעיה", היא אומרת השבוע. "המחשבה שמסתובבים בינינו פלסטינים שלא עברו בדיקות ביטחוניות היא מטריפה. למה ממתינים, לאסון הבא? הרי הכתובת על הקיר.
"הבעיה היא לא שלי בלבד. כתבתי על זה ברשתות החברתיות, אנשים פשוט לא הרימו את הכפפה ולא ארגנו מחאה. פשוט לא להאמין, הסכנה היא מתחת לאף שלנו ואנחנו יושבים בשקט".
רזי יצחק, פנסיונר תושב שכונה א', עבד בעבר בתחום הבניין ומכיר את הנושא מקרוב. "עבדתי עם פועלים פלסטינים במשך 20 שנה ולא הייתה אף בעיה, עבדנו ביחד ואחד כיבד את השני", הוא מספר השבוע. "הבעיה היום שמשגעים אותם במסגדים.
"מספיק איזה קיצוני ששטפו לו את הראש כדי להרוס לכולם. בסוף הם פוגעים בעצמם ובנו, כי צריך להגיד את האמת - אנחנו תלויים בהם יותר מאשר שהם תלויים בנו. אצלנו בחור צעיר שעוד לא עבד יום אחד בעבודה פיזית רוצה להיות מנהל, אז לך תבנה מדינה".
לא להעלים עין
אנחנו חוזרים למעבר מיתר עם ראש המועצה המקומית מיתר, שמעון מזוז, וראש המועצה המקומית עומר, פיני בדש. בדש, למוד הניסיון שמתריע זה שנים על הבעיה הביטחונית שמרחפת מעל ראשי התושבים, מצביע על פרצה בגדר שתוקנה בינתיים ואומר, "זה ידוע לכולם, כולם עוברים דרך הפרצה.
"הייתי לא מזמן כאן ואתה רואה את מערכת ההובלות של הטרנזיטים שעומדים בתור כמו בתחנת מוניות ומעמיסים נוסעים, וכולם יודעים וכולם רואים. מתי יתעוררו? כשיהיה פיגוע בדרום והמפגע חדר דרך פרצה?", הוא תוהה בכעס. "אנחנו יודעים שהמפגעים האחרונים הגיעו דרך פרצות. הגיע הזמן, ויפה שעה אחת קודם, שישקיעו בפרצות האלה ושלא יבלבלו את המוח. אין בעיה של כסף".
מה הפתרון לדעתך?
"לתת אישורים לאלה שיכולים לקבל, אבל אל תעלימו עין ותגידו יאללה שיעברו בשקט. צריך להסביר את העניין הזה ולהחזיר את המשילות".
עד כמה הנושא הזה קריטי בעיניך?
"הוא קריטי לסכנת חיים. מעבר לזה השב"חים הם חלק גדול מגנבי המכוניות ומהפורצים לבתים, הם מגיעים דרך הפרצות האלה. כדי לתת ביטחון יותר גדול, כדי להעביר משילות ולעשות סדר, חייבים לסגור את הפרצות ולא להעלים עין יותר, נקודה".
מזוז מצטרף לדבריו של בדש ואומר בחריפות, "זו מדינת חלם, אם אתה רוצה לתת להם להתפרנס, אז תבדוק אותם בצורה מינימלית. זה שאתה טומן את הראש בחול לא עושה את זה חכם".
מזוז דורש להעביר את מעבר מיתר מזרחה מהמקום שהוא נמצא בו היום. "זה אבסורד אחד גדול, ריכזו את כל השוהים הבלתי חוקיים במיתר. כל יום עוברים כ־10,000 פלסטינים עם אישורים ועוד אלפים שוהים בלתי חוקיים, רק עשר דקות מהבתים שלנו. הזהרתי לפני הפיגוע באלעד, ושום דבר לא נעשה".
מבצע איתור
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ביום ראשון החל מבצע ארצי בהובלת משמר הגבול בשיתוף כלל מחוזות משטרת ישראל לאיתור שוהים בלתי חוקיים ברחבי הארץ. המבצע יימשך במהלך כל השבוע ובמסגרתו אלפי לוחמים ומתנדבים בשילוב יכולות אוויריות ואמצעים טכנולוגיים יבצעו אכיפה ממוקדת מודיעין ופעילות מניעה נגד מחוללי פשיעה בעבירות השהייה הבלתי חוקית.
"משטרת ישראל משקיעה מאמצים רבים ואת מיטב המשאבים למניעת כניסת שוהים בלתי חוקיים לתחומי מדינת ישראל אשר כוללים פעילות מבצעית גלויה וסמויה בכל שעות היממה, הן במישור המודיעיני והן במישור המבצעי. נמשיך לפעול בנחישות למניעת כניסת שוהים בלתי חוקיים לשטחי מדינת ישראל, בדגש על עבירות הסעה ומוקדים שבהם לנים ומעסיקים שב"חים".
מבקר המדינה:"כשל מהותי ומשמעותי"
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, סייר בסוף חודש מרץ עם ראש המועצה האזורית דרום השרון, אושרת גני גונן, בפרצה בגדר ההפרדה בסמוך ליישוב מתן. פרצות רבות כדוגמתה קיימות לאורך מאות הקילומטרים של גדר ההפרדה. המבקר אנגלמן הגדיר את התנהלות המדינה בעניין "כשל מהותי ומשמעותי".
נוסף על כך הצביע המבקר על כשלים באכיפת החוק כלפי שוהים בלתי חוקיים.
"על פי ההנחיה שהתבררה בעבודת הביקורת, ניתן להגיש כתב אישום רק לאחר ששוהה בלתי חוקי נעצר שלוש פעמים. מבקר המדינה קרא לראש הממשלה, לשר הביטחון ולשר לביטחון פנים, להתעשת ולהבין שגדר ההפרדה שהוכרזה כמענה משמעותי ביותר כלפי אזרחי ישראל מפני מחבלים - היא פרוצה ולא רלוונטית. חשוב מאוד להשקיע את המשאבים ולראות איך למנוע את הפרצות".
לעדכונים: חדשות באר שבע