12 בנובמבר 2019, סמוך לשעה ארבע לפנות בוקר. כוח צה"ל חיסל בסיכול ממוקד את בכיר הג'יהאד האיסלאמי בהאא אבו אל־עטא, מפקד החטיבה הצפונית של הארגון ברצועת עזה.
קראו גם:
חיסולו של אבו אל־עטא לא נותר בלי תגובה מצד הפלסטינים והם פתחו בירי מאסיבי של רקטות לעבר יישובי עוטף עזה וערי הדרום והנגב. מאות רקטות שוגרו אל עבר ישראל, את רובן הצליחו מערכות כיפת ברזל ליירט. ההסלמה הביטחונית, שזכתה לשם המבצעי "חגורה שחורה", נמשכה ארבעה ימים עד שהושגה הפסקת אש בין הצדדים.
בשבוע שעבר העניק הרמטכ"ל רב־אלוף אביב כוכבי את אות ההערכה המבצעי ותעודות הערכה ליחידות שהשתתפו באותה פעילות מבצעית, בהן גם פיקוד דרום. שני חיילים המשרתים בפיקוד דרום, סרן יובל בראל מבאר־שבע וסמ"ר אושר סבג מקריית־גת מספרים על אותו לילה גורלי וימי הלחימה שבאו אחריו.
מוכן לכל תרחיש
באותו לילה היה סרן יובל בראל (24), תושב באר־שבע, במשמרת בחדר המבצעים של בסיס פיקוד הדרום שבו הוא משרת בתפקיד מנהל לחימה. "די מהר הבנתי שזה הולך להיות סבב לחימה די רציני", הוא מספר. "בשנייה אחת עשיתי סוויץ' בראש וכבר הייתי מוכן לכל תרחיש. הכנתי את עצמי לכל דבר. לא ידעתי לאן זה מתפתח. הייתי צריך להיות מרוכז בזה במאה אחוז".
סרן בראל אייש את החמ"ל מרגע חיסולו של בכיר הג'יהאד האיסלאמי ועד לסיום סבב הלחימה, כארבעה ימים אחר כך.
במקור הוא ממושב משמר איילון ובשנה וחצי האחרונות הוא גר בבאר־שבע בגלל תפקידו הצבאי. מגיל צעיר חלם בראל על קריירה צבאית. את מסלולו הצבאי התחיל כשהיה חניך הפנימייה הצבאית של בית הספר הריאלי בחיפה. בחודש מרץ 2015 התגייס לצה"ל ושירת תחילה בסיירת נח"ל. לקראת סוף המסלול הוא יצא לקורס פיקוד ומשם דרכו לבית הספר לקצינים הייתה קצרה. על תפקיד של מנהל לחימה הוא שמע מחבר שעשה עימו את שלב השלמת קצונת החי"ר.
"במבצע חגורה שחורה הייתי בחמ"ל בזמן שהכל התחיל", הוא מספר, "אני זוכר את הספירה לאחור ואת הידיעה של מה שהולך לקרות אחר כך. העבודה שלנו הייתה מאוד אינטנסיבית. היינו צריכים לספק למפקדים שלנו תמונת מצב של מה שקורה בשטח, וזאת כדי שהם יקבלו החלטות נכונות לגבי מהלכי המבצע".
איך התחושות באותם רגעים?
"הרבה מאוד לחץ שצריך לעמוד בו. זה אחד האירועים המשמעותיים ביותר שהיו לי במהלך השירות הצבאי. אני עוד מעט שש שנים בצבא ויצא לי לפקד על פעולות מבצעיות, פה זה הרגיש לי שונה".
זה דורש הסבר.
"זה שונה ממציאות שאתה קצין לוחם בשטח עם הפקודים שלך. כאן זה היה יותר אסטרטגי. זה מרגיש לי יותר משמעותי. אתה מרגיש שאתה הולך לעשות משהו גדול, מרגיש שיש הרבה חשיבות למה שאתה עושה, שאתה משפיע הרבה יותר".
השפעה גדולה יותר
על כתפי מנהלי הלחימה מונחת אחריות רבה. "בתפקיד שלך כמנהל לחימה בחדר המבצעים אתה נותן תמונת מצב למפקדים שמעליך, אתה משקף להם מה קורה, מעביר דיווחים מהשטח ונותן דו"ח מצב לדרגים הבכירים שמעליך", מסביר סרן בראל. "אם אתה לא מעביר את הדיווחים הללו כמו שצריך, אז קבלת ההחלטות יכולה להיות שגויה. צריך לזכור שבמבצע הזה סוכלו עשרות פיגועי טרור, הותקפו מאה מטרות של הג'יהאד האיסלאמי וכ־90 אחוז של הרקטות ששוגרו מרצועת עזה לעבר שטחנו ייורטו על ידי כיפת ברזל. הצלחנו גם מבחינה התקפית וגם מבחינת ההגנה המירבית על האזור שלנו".
סמ"ר אושר סבג: "ברמה האישית, כתושבת הדרום, זה היה מאוד מאתגר. האזעקות היו גם בקריית־גת וגם בבאר־שבע. הדאגה הייתה כפולה, גם למשפחה בבית וגם לתושבי באר־שבע ועוטף עזה"
פעילותו של סרן יובל בראל אומנם מתנהלת רובה ככולה מול המסכים ובעזרת מכשירי הטלפון הפרוסים בחדר המבצעים, אבל הוא רואה בכך דווקא יתרון בהשוואה ללחימה פיזית בשטח. "בשטח אתה מרגיש יותר פיזי באירוע, אבל מבחינת השפעה על האירוע ועל ניהולו ההשפעה שלך גדולה יותר כשאתה יושב בחדר המלחמה", הוא מסביר. "יש לך תחושה שאתה חלק ממשהו שהוא יותר גדול, שאתה חלק מאותה השפעה על המערכה".
אילו תחושות ליוו אותך במבצע חגורה שחורה?
"תחושה של הגנה על הבית. כל דבר שאני עושה כאן יש לו משמעות. אני יודע שאני מגן על השכנים שלי, על תושבי העיר בפרט, ועל תושבי האזור, בכלל. תחושה של סיפוק. אתה חש תחושה של אחריות גדולה. לאחר המבצע הזה, השנה האחרונה הייתה שקטה יחסית מבחינת אירועים בגזרה ומבחינה מבצעית. זה בזכות הפעילות האינטנסיבית שלנו מסביב לשעון והמוכנות המבצעית שלנו".
ומה באשר לעתיד? סרן יובל בראל מתכנן בטווח הקרוב ללמוד פסיכולוגיה באוניברסיטת בן־גוריון ובטווח הרחוק יותר הוא שואף להיות פסיכולוג או יועץ ארגוני. הוא אינו פוסל את האפשרות לשלב את התחום עם שירותו הצבאי. "אני מאוד מחובר לצבא ולעשייה שאני עושה", הוא מעיד על עצמו.
שירות משמעותי
בעת חיסולו של אבו אל־עטא הייתה סמ"ר אושר סבג (21) בביתה בקריית־גת. "מבצע חגורה שחורה היה ההסלמה הראשונה שלי כמנהלת לחימה", היא מספרת השבוע. "זו הייתה חוויה בלתי נשכחת. התעוררתי מצלצול הטלפון של המפקד שלי שסיפר לי על חיסולו של בכיר הג'יהאד האיסלאמי. אני זוכרת את הקפיצה המיידית לחמ"ל והנסיעה מקריית־גת לבאר־שבע כשברקע נשמעות אזעקות צבע אדום. הוקפצתי מהבית בשעה ארבע לפנות בוקר והגעתי לחמ"ל בפיקוד דרום כשאני כבר מבינה שאנחנו הולכים לסבב לחימה נוסף. הבנתי שהולכים לאירוע מורכב".
סרן יובל בראל: "זה אחד האירועים המשמעותיים ביותר שהיו לי במהלך השירות הצבאי. אני עוד מעט שש שנים בצבא ויצא לי לפקד על פעולות מבצעיות, פה זה הרגיש לי שונה"
סמ"ר סבג משרתת זה שנה בתפקיד מנהלת לחימה בפיקוד הדרום. היא התגייסה לצה"ל בחודש אוקטובר 2017, תחילה הייתה סמלת מבצעים בחמ"ל של אגף המבצעים בפיקוד הדרום ולאחר מכן מונתה למנהלת לחימה. סבג משרתת בקבע, דבר שנראה טבעי, אבל למעשה היא שברה את תקרת הזכוכית שכן מדובר בתפקיד "גברי" שבו משרתים בדרך כלל קציני חי"ר.
מה עבר לך בראש כשנודע לך שהולכים לעוד הסלמה ביטחונית?
"ברמה האישית, כתושבת הדרום, זה היה מאוד מאתגר. האזעקות היו גם בקריית־גת וגם בבאר־שבע. הדאגה הייתה כפולה, גם למשפחה בבית וגם לתושבי באר־שבע ועוטף עזה".
איך בעצם מנהלים את הלחימה?
"הייתי צריכה לתפעל את האירוע בצורה הטובה ביותר. אנחנו בעצם היינו המנהלים המקצועיים של האירוע. אנחנו העיניים של המפקדים בשטח. אנחנו מנהלים שיח עם המפקדים בשטח שמהם אנחנו מקבלים את תמונת המצב המעודכנת ביותר מהשטח. אנחנו אחראים לתכלול של כלל המידע שמועבר לדרג הבכיר לצורך קבלת החלטות לגבי ניהול המבצע".
נשמע שמוטלת עליכם אחריות רבה.
"ועוד איך. במידה ולא שולטים בתמונת המצב, ההחלטות לא יהיו נסמכות על מידע אמין ורלוונטי. התחושה היא של שירות משמעותי ושל חיבור לעשייה. אחריות כבדה. אחריות מאוד גדולה תוך רצון לא לאכזב ולתת מענה מיטבי מבחינה מקצועית. היינו חלק מרכזי באירוע הזה. אני גאה בכך".
סמ"ר אושר סבג משמשת היום סגנית ראש מדור מבצעים בפיקוד הדרום ומשרתת בשירות קבע. היא חתומה עד חודש דצמבר 2021, אבל היא אינה פוסלת אפשרות לפצוח בקריירה צבאית. "אני רוצה להיות משמעותית ורלוונטית כל הזמן", היא מציינת.
לעדכונים - חדשות באר שבע