מצעד הגאווה במצפה רמון, שייערך בשישי שוב מעורר מחלוקת, ונראה שהשנה ההתנגדות של חוגים דתיים בעיירה המדברית לקיום המצעד עלתה מדרגה ואף חצתה קו. לטענת אנשי הקהילה הלהט"בית ביישוב, מי שעומדים מאחורי מסע ההסתה נגד הקהילה הם אנשי ישיבת "מדברה כעדן".
לפני כחודש התבטא ראש הישיבה, הרב צבי קוסטינר, בחריפות נגד הקהילה הגאה, והוא תועד כשהוא אומר בין היתר - "לא להתבייש. לקחת אומץ. איפה שאתה עובד, תגיד - להט"בים הביתה. הומואים הביתה. זה רשע רשע ועוד רשע. מי שיודע כמה אלימות יש שם, כמה פגיעות מיניות. רשעים, רשעים. להילחם".
זה לא נגמר בזה. בתקופה האחרונה הופצו ברחבי מצפה רמון פליירים בגנות הקהילה הלהט"בית. "לא הכל ורוד", נכתב בפליירים ונטען בהם עוד כי אחד מכל שלושה אנשים המגדירים עצמם הומוסקסואליים עברו פגיעה מינית, וכי אחד מכל שלושה צועדים במצעד הגאווה לא יגדירו את עצמם בעוד עשר שנים כמשתייכים לקהילת הגאה.
קראו גם:
ואם לא די בכך, בימים האחרונים רוססו ברחובות מצפה רמון כתובות גרפיטי שבהן נכתב "קוקסינלים החוצה", "אבא +אמא = משפחה".
כמו כן העיד תושב המקום המשתייך לקהילה הגאה שהשבוע שמע נערות דתיות שרות שיר בנוסח "הדגל שלי כחול ולבן ולא צבעוני ומכוער".
שוב חוזר הניגון
אין זו הפעם הראשונה שאירוע הגאווה של הקהילה הלה"טבית במצפה רמון מעורר מחלוקות: גם בשנה שעברה סערו הרוחות בימים שלפני האירוע בגלל דברים שכתב ראש המועצה המקומית, רוני מרום, במכתב שפרסם בתגובה לבקשתם של תושבים לאשר תוכנית להעלאת המודעות למאבק של קהילת הלהט"ב.
במכתבו ציין אז ראש מועצת מצפה רמון, "אינני מכיר בדגל הלהט"ב ואינני מוכן לכנותם 'קהילה'. אני מתנגד לצבא הצללים הצועד במצעדי ניצחון ממנהטן ועד לברלין. אני מכיר הומואים ולסביות במשפחה שלי, כחברים וחברות שלי, כעובדים ועובדות שלי. לכולם פנים ושמות, את כולם אני אוהב ללא כחל וסרק. עם הקשיים של כולם אני מזדהה באופן עמוק ומאחל להם חיים נורמליים כמו לכל אדם. כדי לזכות בכך אל להם להפוך לעוד חייל אלמוני בצבא הלהט"ב. עליהם להתאגד ברמה המקומית כדי לפתור בעיות מוגדרות היטב ובאמצעים האפקטיביים ביותר לצורך כך. טעות תהיה מצידם להחצין את נטיותיהם המיניות. עליהם להבין שהם יוצאים מן הכלל, וככאלה נוכל כחברה להכילם".
בסופו של דבר אירוע הגאווה עבר בשלום ובלי אירועים חריגים, אבל מתברר שמתחת לפני השטח ובתקופה האחרונה גם מעל פני השטח, יש במצפה רמון מי שמתקשים להכיל, בלשון המעטה, את הקהילה הלהט"בית המקומית.
מביך ומביש
אליען לזובסקי (47), תושבת מצפה רמון זה 12 שנים, במאית, תסריטאית ואשת קולנוע, אינה משתייכת לקהילה הלהט"בית המקומית, אך לדבריה, "אני לא מוכנה בשום פנים ואופן להשלים עם זה שכופים עלינו אורחות חיים שמדירים ופוגעים בקהילה שלמה. אני סטרייטית לחלוטין, אבל אני חשה הזדהות עם הקהילה הגאה. מצפה רמון היא לא יישוב דתי. אנחנו יישוב מגוון שחי במשך שנים בהרמוניה עם החברה הדתית במקום. מה שהפר את האיזון הזה הייתה הגעתם של אנשי הישיבה לפני כשנתיים והם מנסים לכפות עלינו את תפיסות העולם החשוכות והנבערות שלהם. הם לא יצליחו".
איך זה מתבטא?
"יש כאן שורה של התנכלויות בתקופה האחרונה בכל מה שקשור לפעילות הקהילה הלהט"בית. תולשים דגלי גאווה שמתנוססים בחצרות בתי מגורים של אנשי הקהילה, מפיצים פליירים עם דברי הסתה ומרססים גרפיטי עם כתובות נאצה. מה אמורים להרגיש בני נוער שמבקשים לצאת מהארון ונקלעים לכזאת מציאות? למה הם צריכים לפחד בשל זהותם המינית?".
כיצד את רואה את המשך היחסים הטעונים בין הצדדים?
"מה שקרה כאן זה פשוט מביך ומביש. אנחנו לא נוותר ונילחם בכל האמצעים. אותנו זה רק מחזק. אם זה יימשך, אז בסופו של דבר יהיה כאן מצעד יותר גדול מזה שמתקיים בתל־אביב. אנחנו לא מוכנים לשתוק נוכח ההסתה הזו. זו קהילה שחיה שנים בשלום. אם תיפול שערה מראשו של מי ממשתתפי המצעד, האחריות רובצת על כל אותם מסיתים".
אווירה מתוחה
דורין גל היא אחת מתושבות מצפה רמון שמצאה השבוע בתא הדואר שלה את הפלייר בגנות הקהילה הגאה.
גל (27), מוזיקאית המתגוררת זה שלוש שנים במצפה רמון, היא חלק מצוות ההפקה של האירוע שייערך בסוף השבוע הזה. היא גם חברה בפרויקט "מרחב גאווה", ששם לו למטרה לממש את הכספים שנאספו במהלך השנה בקמפיין גיוס המונים כדי לפתח את פעילות הקהילה הגאה במצפה רמון.
"לאחר שבשנה שעברה לא קיבלנו תקציבים מהמועצה המקומית, פתחנו בקמפיין גיוס כספים מהציבור שהכנסותיו מוקדשות לפעילות הקהילה, כמו סדנאות ופעילויות תרבותיות שונות", היא מסבירה.
איך הרגשת כשגילית את הפלייר בתיבת הדואר או כשראית סמוך לביתך כתובת גרפיטי שקוראת לגרש אתכם מהמקום?
"התחושה היא שזה בא מכיוון הקהילה החרדית־לאומית. יש מחלוקת עמוקה בין הצדדים. האווירה ביישוב מתוחה. זה מכאיב לי ובהחלט לא נעים. אי אפשר להתעלם מכך שהאמירות של ראש הישיבה, הרב קוסטינר, מהדהדות ומחלחלות בליבם של האנשים שיוצאים ומסיתים נגדנו. לאחרונה למשל נוכחתי בסיטואציה של ילד קטן היורק על דגל הגאווה מחוץ לביתה של אחת מתושבות המקום שחברה בקהילה הלהט"בית. זה נורא עצוב. נורא עצוב שמרקם עדין כל כך של יחסים בין הקהילות השונות כאן הולך ומתפורר. יש לי הרבה חברים מהמגזר הדתי במצפה רמון, וכואב לי שהשיח מאוד מקוטב, קיצוני ואלים".
על סף משבר
מפיק אירוע הגאווה, יהונתן פרנצוס (29), מתגורר זה ארבע שנים במצפה רמון. במקור הוא מאלון שבות, ולדבריו, "כאן מצאתי את המקום שלי".
באחרונה הרוחות סוערות במצפה רמון.
"בשבועות האחרונים אני כואב בכל יום את מה שקורה ביישוב האהוב שלי, שלנו. אני מרגיש שהולך ונוצר פה קרע, שגדל בקצב מדאיג בין קהילות ובין יחידות ויחידים כאן. זה קשה לי. אני אדם של קהילה, של חיבור, של חינוך. כל חיי הבוגרים אני עוסק בקירוב לבבות, בהקמת קהילות, וביצירת עולם שהוא כמה שיותר נעים וטוב לכלל החיים בו, כמה שיותר מהזמן. אני לא מושלם ואני לא צדיק יסוד עולם, ואני לא מתיימר להיות כזה. גם אני לפעמים כועס. גם אני לפעמים יוצא משליטה. גם אני מתפתה לבחור בכעס בתור דלק לפעולות שלי, אבל כעס הוא דלק לא טוב".
והכעסים האלה מחלחלים בשטח?
"יש ענן של רגשות שליליים שמרחף מעלינו כבר כמה שבועות. אני סובל. אני רואה את מצפה רמון האהובה שלי על סף משבר חברתי פוטנציאלי. אני מרגיש את הטינה והפילוג גדלים. לא זו דרכי ובכל פעם שאני מתפתה לבחור בדרך הזו, לא רק אני אלא כל הצדדים יוצאים בהפסד. מגיע לי ולכל אחת ואחד פה להסתובב ברחוב של העיירה המדברית המופלאה שלנו באווירה של שותפות וקירוב לבבות".
הגיעו לבג"צ
השבוע אירוע הגאווה במצפה רמון אף נידון בבג"צ בעקבות עתירה שהוגשה נגד המשטרה.
את העתירה הגישו מיכל רומי, חברת קהילת הלהט"ב במצפה רמון, עמותת "קשת" - עמותה מקומית הפועלת למען זכויות אדם וקבוצות אוכלוסייה מודרות ולהגנה על הסביבה במצפה רמון, ועמותת "ישראל חופשית". העתירה הוגשה על ידי באי כוחם של העותרים, עורכי הדין חגי קלעי ועדיה שיינוולד, בעקבות החלטת המשטרה לשנות את תוואי מצעד הגאווה שצפוי, כאמור, להתקיים היום במצפה רמון.
כבר לפני כחודש אישרה המשטרה את מסלול המצעד, אבל בשבוע שעבר חזרה בה המשטרה מהאישור בטענה שבגלל מידע שהגיע לידיה, יש "ודאות קרובה לפגיעה קשה ורצינית בשלום הציבור ובסדר הציבורי בחלק מהתוואי המקורי".
מתברר שאנשי ישיבת "מדברה כעדן" במצפה רמון ביקשו לקיים הפגנת מחאה נגד המצעד במסלול המצעד המקורי, והמשטרה אישרה את בקשתם, ובשל כך הוחלט להסיט את מסלול המצעד.
בעתירה שהוגשה, שכללה בקשה לדון בה בדחיפות בגלל לוח הזמנים הצפוף, נטען בין השאר, "במקום להפנות מפגינים אלה לאתר סמוך, בשים לב לכך שהם הגישו את בקשתם לאחר שכבר ניתן אישור עקרוני למועד ולמתווה מצעד, המשיבים (המשטרה - ע.ב.מ) בחרו לשנות מתוואי מסלול התהלוכה שביקשו העותרים, זאת תוך הדרת הצועדים מהרחוב המרכזי בעיר, אשר חלקם אף מתגוררים בו, לשולי שכונות מצפה רמון, לאזור בנייה המנותק מלב העיר".
לדברי עזרי קידר, מנכ"ל עמותת "קשת" הנמנית עם העותרים, "האירוע מעורר התנגדות ומחאה בחוגים מסוימים. הופצו כרזות בגנות הקהילה הגאה, אנשי הקהילה חווים כתובות נאצה, פריצות לבתים פרטיים, גניבת דגלי גאווה, ודברי הסתה, כמו קריאה לסילוק אנשי קהילת הלהט"בים מהיישוב וממקומות העבודה. המסר מחלחל בין השורות והוא בולט בקרב חוגים מסוימים שלוקחים את הפשיעה לידיים. אף אחד מאיתנו לא איים ולא מאיים. אנחנו באים מערכים חיוביים של שוויון והכלה ולא נגררים למאבקים נגד הצד השני".
זקוקים לעזרתנו
בישיבת "מדברה כעדן" רואים את הדברים באור שונה לחלוטין. לפני כחודש ימים, בעקבות הסערה שעוררו דבריו נגד הקהילה הלהט"בית, שיגר ראש הישיבה, הרב צבי קוסטינר, מכתב לבוגרי הישיבה, שבו ציין, "בתוך התקופה המיוחדת הזו אנו נדרשים לבירורים פנימיים ומהותיים על מה אנו ומה חיינו. בימים אלו האומה עוברת מתקפה השכם והערב על מהותה וזהותה היהודית של המדינה. ובתוך בירור זה אנו נדרשים להשמיע, מכוחה של תורה ומכוחו של בית המדרש, את מהותנו. עלינו להשמיע את תקוות כל הדורות שחלמו והתפללו למדינה יהודית בארץ ישראל".
באשר להתבטאויותיו בנושא הקהילה הלהט"בית, ציין הרב קוסטינר, "רבים מהנערים ומהנערות החווים משיכה לבני מינם אלו נערים שחוו טראומה נפשית מורכבת, אחוזים גבוהים של פגיעות מיניות בילדות ופגיעה נפשית. נערים אלו נדרשים לגבורה נפשית גדולה בחיי היום יום והם אהובים וראויים לכל הערכה. נערים ונערות אלו זקוקים לעזרתנו. הם זקוקים להגיע לפסיכולוג שבטיפול פסיכולוגי רגיל ייגע באותן חוויות חיים מורכבות ובעדינות יסייע בטיפול בהם. יש הבדל משמעותי בין הפרט לבין הכלל, בין הפרט המתמודד לבין ארגוני הלהט"ב. לצערנו, במקום לסייע לאותם נערים, החליטו ארגוני הלהט"ב לנצל את מצוקתם הנפשית ודרכה לנצל אג'נדות קיצוניות שמטרתן להנדס מחדש את כל חיי המשפחה. ארגונים אלה פועלים בדרכים אגרסיביות ואלימות כדי לחנך את כולנו מחדש. זו שיטה שמטרתה לקחת את הפרט הסובל ובמקום לסייע לו, מנצלים את מצבו כדי לקדם אג'נדות קיצוניות שאין להן מקום במרחב הציבורי בישראל".
ומה אומרים במועצה המקומית מצפה רמון? מהמועצה נמסר כי "איחלנו למארגנים בהצלחה ומקווים שהמצעד יעבור בשלום".
אהבה ושלום
במכתב ששיגר בשבוע שעבר מנהל ישיבת "מדברה כעדן", שמואל קוקה, למפקד תחנת דימונה, סנ"צ משה זריהן, טען מנהל הישיבה כי "לצערנו, בתקופה האחרונה הופר השלום והשלווה ביישוב. זה התחיל לפני שנה, כשקבוצה של כמה בודדים החליטה להביא אל העיירה אזרחים שאינם מבני העיר בכדי לעשות מצעד גאווה. מצעד זה פגע במרקם העדין שקיים בעיר. כשהעזנו להביע קול מחאה וקיימנו הפגנה ביום אחר ובזמן אחר, התפרצו לעברנו שני אנשים השייכים לארגוני הלהט"ב וכמעט שהצליחו לפגוע במפגינים שהפגינו כחוק. לשמחתנו, ברגע האחרון המשטרה מנעה את הפגיעה. כעת, גם השנה החליטו אותם תושבים בודדים לעשות מצעד שכזה. אך השנה החליטו לעשות את המצעד במכוון בתוך שכונות היישוב, בדגש על מעבר אל מול ישיבת ההסדר, בית הספר התורני וסמוך לביתו של ראש הישיבה, הרב צבי קוסטינר. מצעד זה מתלווה לאיומים על חייו שקיבל הרב בחודש האחרון מאנשים שונים המשתייכים לארגוני הלהט"ב, לפגיעה חמורה ברב ברשתות החברתיות. כל הנתונים הללו גורמים לנו לחשוש שכל ההסתה הנוראית עלולה להגיע לפגיעה פיסזית ולסכנה לרב ולתושבי מצפה רמון. לא יעלה על הדעת שאנשים אלימים אלו שאינם מבני המקום יבואו ליישוב וייצרו פרובוקציות מסוכנות".
מהנהלת ישיבת "מדברה כעדן" נמסר השבוע כי "דרכה החינוכית של הישיבה היא להרבות אהבה ושלום לכל אחד ואחת, ומיותר לציין שאנו מתנגדים לכל אלימות מכל סוג שהיא. כידוע, למילים יש משמעות ומילים יכולות להיות מסוכנות. מתוך חשש כי אותם גורמים קיצוניים צועדי המצעד יפגעו פיזית בבני היישוב ובראש הישיבה, וזאת במיוחד לאור הניסיון המר בשנה שעברה בה תקף אחד מהקיצוניים הללו קבוצת תושבים שהשתתפו בעצרת לחיזוק המשפחה ולמזלנו המשטרה השתלטה עליו ועצרה אותו, פנינו בתחילת השבוע אל מפקד המחוז בדרישה שמצעד הגאווה המתוכנן יתקיים באזור מרוחק מאזורי הפעילות של תושבי המקום. גם כעת, אנו קוראים למארגני המצעד לא לפגוע באף אדם ולא להרוס את החיים היפים שהצלחנו לבנות ביישובנו".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב