"הרגשנו שדרך התכנון והעיצוב אנחנו באמת יכולות להשפיע ולהיות חלק מתהליך גדול של שינוי עבור כל אישה שתיכנס לבית הזה".
כך אומרות אדריכלית שירן מימון־בר ואדריכלית גלי דר־ויזל, שותפות ובעלות סטודיו A3 לאדריכלות ועיצוב, שעומדות מאחורי עיצובו של המעון לנשים מכורות לסמים ואלכוהול, היחידי מסוגו באזור הדרום, שנפתח באחרונה בשכונת רמות בבאר־שבע.
המרכז נפתח ביוזמת חברת "שלו שירותי שיקום" וחברת "חכמת נשים" ובשיתוף משרד העבודה והרווחה. אמנם פתיחת המעון לוותה התנגדות מצד תושבי השכונה, אבל כעת, עם פעילותו, מאפשרות האדריכליות הצצה למה שמתרחש במעון, ואיך התאימו את העיצוב והשיפוץ של המבנה למען הנשים.
תחושת סיפוק
"במקרה של מרכז ההתמכרויות, תחושת החשיבות שיש לעשייה המקצועית לגמרי הצליחה לגבור על תחושת הסיפוק הרגילה שמלווה סיום פרויקט", הן אומרות על הפרויקט.
לדברי האדריכליות, הערך שעמד לנגד עיניהן בתהליך העיצוב היה ערך הביתיות. "איך אנחנו גורמות למקום הזה להרגיש כמו בית, למרות הטייטל המוסדי שלו.
"בית נוצר גם באווירה, אבל גם בפעילות המתקיימת בתוכו: בביחד, בפינה המרגיעה, במקום למנוחה, ביכולת להרגיש בטוחה בכל פינה במרחב. כל החלטה עיצובית שקיבלנו חזרה תמיד לערכי הבסיס הללו כדי לוודא שהם נשמרים".
קראו גם>>>
אחד ממקורות ההשראה לפרויקט היה המדבר. "יש קסם בשלווה המדברית שמתחילה ללוות את הדרך כשמתקרבים לעיר", הן מסבירות. "גם את תחושת הרוגע הזו היה חשוב לנו להעביר. מאוד רצינו לקשור את השימוש - מרכז להתמכרויות, שיכול להיות בכל מקום בארץ, דווקא למקום הייחודי שבו בחרו לפתוח אותו".
אילו תגובות קיבלתן מהנשים המטופלות במעון?
"התגובות מפרגנות ומאוד מרגשות, ובגלל משך הזמן שלקח למרכז להיפתח, הן גם נמשכות עד עכשיו. זה בהחלט ממלא את הלב לדעת שהצלחנו להעביר את התחושות שאליהן כיוונו, שהנשים שנכנסות באמת מרגישות בנוח ומקבלות את הביטחון והעצמאות שמגיעים להן.
"גם אנחנו כל כך התחברנו לפרויקט ולצוות המקצועי שמלווה אותו, שאנחנו קופצות לבקר ולשתות קפה בסלון".
הלב התמלא
שתי האדריכליות מספרות כי "נכנסנו לתהליך של חלום בן שנים רבות שהחל לקרום עור וגידים, וכל שלב בו הצליח למלא לנו את הלב. ראינו בתהליך הזה גם פרויקט מקצועי וגם שליחות חברתית, עם אמונה בכוחו של עיצוב לשנות, לרפא ולחזק".
המרכז נועד לקבל נשים מכורות במצבי חירום הנזקקות למקלט של מספר חודשים, ובזמן זה להתחיל איתן תהליך שיקומי ולמצוא להן מסגרת תומכת להמשך דרכן.
החזון, כפי שמגדירה אותו ד"ר ענת גור, מנהלת "חכמת נשים", הוא "לקבל כל אישה, בכל זמן, לתת מענה של קורת גג, מקלט בטוח, ארוחה חמה, טיפול רפואי, טיפול נפשי, תמיכה מנשים אחרות, חיבוק, נחמה, אהבה וריפוי".
מה עומד מאחורי הקמת פרויקט "משנה חיים" שכזה?
"נשים שנמצאות בתהליך גמילה זקוקות לתהליך של העצמה וצמיחה, לצד החלמה, שמאפשרים להן לחזור להיות הן עצמן כנשים וכבנות אדם בעלות ערך ומשמעות. עבור נשים מכורות לסמים ולאלכוהול, חלקן אף חוו אלימות במשפחה או הגיעו מרקע של זנות, קיים ללא ספק קושי במעבר מהחיים הקודמים לחיים עם נשים נוספות למשך מספר חודשים, עד שיופנו למסגרות טיפוליות מותאמות וישתלבו בחזרה בחברה.
"היה חשוב לנו להבין את התהליך שהן חוות וליצור אדריכלות שתכבד אותן ואת המסגרת אליה נכנסו, תעניק תחושה מחבקת ומכילה במקביל לתהליך המורכב שהן עוברות. לכן התכנון והעיצוב נעשו במשותף עם כל הגורמים היוזמים והמעורבים, כשכולם מבקשים לתת לדיירות החדשות את התחושה הטובה ביותר".
הגורמים השותפים לפרויקט מציינים כי השאיפה היא לפתוח מרכזים כדוגמת זה דווקא בשכונות חזקות, על מנת לשלב את הדיירות החדשות בחיי החברה ולשנות את הסטיגמה הרווחת לגביהן.
"הניסיון מלמד כי בסופו של דבר, ולמרות התנגדות ראשונית, התושבים מבינים שמדובר בבני אדם, ואלו שהתנגדו בתחילה אף מגיעים להתנדב ולסייע. לשמחתנו, ראש העיר והתושבים הבינו זאת והסכימו לפתיחת המרכז, שחשיבותו בהצלת חיים של נשים רבות היא מכרעת".
לעדכונים: חדשות באר שבע
פורסם לראשונה: 07:54, 27.06.21