מעשי הזוועה של מחבלי החמאס שזעזעו את העולם לא הותירו אדיש את אנדרי טלסננקו, יליד אוקראינה ששיחק בהפועל באר־שבע בעונת 1995-1996.
טלסננקו אמנם התגורר בבאר־שבע כעשרה חודשים, אבל הספיק במהירות להתאהב בעיר ובמדינה, וגם להכיר חברים טובים עמם הוא נמצא בקשר רציף מאז שלבש את המדים האדומים של הקבוצה מבירת הנגב ועד ימים אלה.
לאחר שפרש ממשחק, הצטרף טלסננקו לקבוצת נעוריו, אודסה צ'רנומוריץ, ועבד כמאמן במחלקת הנוער. בתקופה מסוימת הוא גם היה חלק מהצוות המקצועי בקבוצה הבוגרת.
קראו גם:
טלסננקו נמצא בקשר עם אלכס פרישמן, שהיה הפיזיותרפיסט של המועדון במשך כ־36 שנים, ועם אמיל בריל, מי שעבד בשנות ה־90 בהפועל באר־שבע בתפקיד מעסה.
טלסננקו מדבר עם השניים באופן קבוע בטלפון, וגם פגש אותם במהלך ביקור שערך בעבר בישראל. פרישמן התארח אצל טלסננקו כאשר ביקר בעבר באוקראינה.
עוד אוקראינים שנמצאים בקשר עם אנשים בבאר־שבע הם סרגי גוסייב, ששיחק לצד טלסננקו בהפועל, ו־ויטלי שבצ'נקו, שאימן את הקבוצה בעונת 1994-1995.
"מאז הפלישה של רוסיה לאוקראינה אני מתקשר פעם בשבוע לטלסננקו ושואל לשלומו כי גם באודסה סובלים מהפגזות של הצבא הרוסי", סיפר השבוע בריל. "מאז אותה שבת שחורה בישראל הוא מתקשר אליי ושואל לשלומי. הוא אמר שהוא וחבריו מחזיקים אצבעות לישראל, ושמבחינתו המתקפה על ישראל דומה לפלישה הרוסית לאוקראינה".
טלסננקו מודע למצב הביטחוני בישראל בשנים האחרונות, אבל לעולם לא תיאר לעצמו שהחמאס יבצע את הזוועות האלה.
עם פרוץ המלחמה בישראל הפך טלסננקו באופן טבעי למרואיין מבוקש באוקראינה.
בראיון שהעניק לעיתונאי ויאצ'סלב קולצ'יצקי מאתר הספורט "UA פוטבול אוקראינה", סיפר טלסננקו שנחרד לגלות שבנוסף לאוקראינה שנלחמת במעשי הטרור של רוסיה החלו להתרחש אירועים דומים גם בישראל.
"במשך יותר משנה וחצי אנחנו, האוקראינים, יודעים ממקור ראשון מה הן התקפות רקטות בקנה מידה גדול על המדינה, כך שאנו יכולים לדמיין את חומרת המתרחש בישראל", אמר טלסננקו בראיון.
מי ששיחק בעבר בבאר־שבע סיפר שכאשר התגורר בעיר המצב הביטחוני בארץ לא יכול היה להיקרא בטוח, אבל הפלסטינים לא נקטו אז בפעולות טרור רצחניות כמו בשנים האחרונות.
זיכרונות נעימים מברצלונה
"הפגזות של שטח ישראל מרצועת עזה, כמו גם פיגועי טרור, לא היו תכופים כל כך בתקופה שהייתי בישראל", אמר טלסננקו בראיון לאתר האוקראיני. "במשך עשרות השנים התרגלו לכך בהדרגה תושבי הארץ. אני, כמו כל האנשים הנורמליים בעולם, רוצה להעביר דברי תמיכה לכל הישראלים ולהביע את תנחומיי למשפחות הקורבנות".
בהמשך הראיון סיפר טלסננקו על אותה עונה בה שיחק בישראל. הוא הזכיר שלצדו בקבוצה היה עוד שחקן מאוקראינה: החלוץ סרגי גוסייב, ומי שאימן את באר־שבע היה ויטלי שבצ'נקו, שחקן עבר של דינמו קייב ואודסה צ'רנומוריץ.
"בתקופה שלי, הפועל באר־שבע לא הייתה מהמועדונים המובילים בישראל", אמר טלסננקו בראיון. "הקבוצה הפכה לאחד מהמועדונים הגדולים רק בעשור האחרון. באר־שבע זכתה בשלוש אליפויות, שני גביעי סופרקאפ, שני גביעי מדינה, ומשחקת במפעלים אירופאים באופן קבוע".
טלסננקו גם סיפר על החוויה הגדולה שחווה בזמן שהיה שחקן הפועל באר־שבע: המפגש הכפול מול ברצלונה.
"בסיבוב הראשון עברנו את טיראנה מאלבניה ולאחר מכן פגשנו את ברצלונה אותה הוביל יוהאן קרויף האגדי", הוא שיחזר. "בבית הפסדנו 7:0 ובחוץ 'רק' 5:0".
בזיכרון של טלסננקו עדיין מופיעים שמות השחקנים של ברצלונה באותה תקופה: חוסה באקרו, ג'ורג'י חאג'י, ג'ורדי קרויף ואיבן דה־לה פניה.
"אני לא אשכח אותם כי הם עשו עליי רושם אדיר", סיפר טלסננקו בראיון. "פפ גווארדיולה, ששמו מוכר היום ברחבי עולם הכדורגל בהיותו מאמן מנצ'סטר סיטי, שיחק גם הוא בשני המשחקים".
טלסננקו סיפר שיש לו זיכרון מוחשי מהמפגשים עם ברצלונה: חולצת המשחק של גווארדיולה ותמונה משותפת עם יוהאן קרויף.
"בכלל", סיכם טלסננקו את הראיון, "התקופה שביליתי בישראל זכורה לי בצורה מיוחדת. למדינה הזו יש הילה יוצאת דופן כי אדמתה קדושה".