אם בעבר באר שבע התאפיינה כעיר מדברית צחיחה עם שני בתי מלון, כיום טרנד מלונות הבוטיק הולך וצובר תאוצה, ועוד ועוד מלונות הבוטיק מיוחדים צצים במרחב הציבורי בעיר, ותופסים מקום נכבד בכל הקשור לחוויות אירוח המאופיינות באינטימיות ותשומת לב אישית לאורחים.
6 צפייה בגלריה
אחוזת אנילביץ'
אחוזת אנילביץ'
אחוזת אנילביץ'
(צילום: הרצל יוסף)

הענף התיירותי הזה מקבל ביטוי בעיקר בעיר העתיקה, כשחלק מהמלונות הקטנים מוקמים במבנים עתיקים והיסטוריים.
בעלי בתי המלון מנסים לשרוד בתקופה זו של מלחמה. הם השקיעו מיליוני שקלים בעסקים גם מתוך פטריוטיות, אבל יש להם בקשה צנועה: שהגורמים האחראים ידאגו לסביבה מטופחת ומזמינה.
אחרי הכל, המבקרים מגיעים למתחם ולפני כניסתם לחדרים המעוצבים והמרהיבים, הם מגלים בחלק מהמקומות סביבה מוזנחת, לא מושכת ולא מתאימה לבית מלון שמטרתו למשוך תיירים ומבקרים.
יש לציין שזו אחת הבעיות הקשות של באר שבע. הסביבה במרחב הציבורי לא נקייה, ערימות אשפה בכל מקום, כבישים ומדרכות שזקוקים למתיחת פנים, והעדר תאורה מתאימה לאיזורים תיירותיים ואיזורי בילוי.
אחד היזמים הטיב לתאר: "אנחנו השקענו המון, ובמיוחד בתקופה זו של מלחמה, הרי כלום לא קל. אבל היינו מצפים שהרשויות ישקיעו גם. לא עושים דבר לחזק את התיירות, ובכלל, ההזנחה נוראית מסביב. הגיע הזמן שגם העירייה תכניס את היד טיפה לכיס ותשקיע".

מלון "אלאדין"

רחוב העצמאות 25, העיר העתיקה

בעלים: יורי ארזניק
מספר חדרים: 19
מלון הבוטיק "אלאדין" מתאפיין בשירות אישי לכל אורח ומבוסס על אורחים מהארץ ומחו"ל. "כשפתחנו את המלון לפני 11 שנים, 70 אחוזים מהאורחים שלנו היו מחו"ל. היו כאלה שנשארו שבוע או שבועיים, והיו כאלה שנשארו אצלנו שנתיים, בגלל שעבדו באזור הנגב, מתארחים כאן גם אנשים שמגיעים לכנסים", מספר יורי ארזניק.

6 צפייה בגלריה
מלון אלאדין
מלון אלאדין
מלון אלאדין
(צילום: הרצל יוסף)

המלון מהודר ומעוצב באופן ייחודי ומרהיב, מספק חוויה הכוללת שלוש ארוחות ביום וליווי צמוד של הצוות שדואג שלא יחסר דבר.
מאז מלחמת "חרבות ברזל" הביקוש לאירוח ירד באופן דרסטי. "כמעט ואין תיירות, חשבנו שאולי תושבים מהצפון יתארחו אצלנו ויבואו לכאן, אבל מסתבר שהם מעדיפים את אילת. צריך לזכור שענף התיירות והמלונאות ספג מכה כשהתחילה הקורונה ונמשכה בסבבי לחימה, ולא ברור מתי תסתיים המלחמה".
מה צריך לעשות וכיצד לפעול כדי שבאר־שבע תעלה על מפת התיירות ולא רק על הנייר?
"היו לנו המון תיירים לפני המלחמה, הם הגיעו לבקר באתרים ובעתיקות, למשל באתרים כמו 'באר־אברהם' ובכל מיני אטרקציות. לדעתי, צריך להשקיע בעיר העתיקה שנראית מוזנחת, בשעה שאנחנו השקענו המון כסף".
על תמיכה ממוסדות עירוניים וממשלתיים אין על מה לדבר. "אף אחד לא תומך בנו, זה כסף שאנחנו הבאנו, שקל אחד לא קיבלנו, אבל לפחות שישקיעו בעיר העתיקה, אפילו תאורה אין ואנשים מתלוננים כל הזמן שחשוך ברחוב".

מלון "48"

רחוב מורדי הגיטאות 48, העיר העתיקה

בעלים: מור נגר
מספר חדרים: 17
מלון הבוטיק "48" מעניק בראש ובראשונה יחס אישי, וככזה הוא דואג לכל מחסורו של האורח במהלך שהותו.
אופי האירוח במלון 48 הוא אורבני, נותן מענה לשהות קצרה, בעיקר לתושבי חוץ שמגיעים לאירועים, בהם שבתות חתן. במלון נותנים מענה למוסדות כגון אוניברסיטת בן־גוריון והמרכז הרפואי "סורוקה".

6 צפייה בגלריה
מור נגר, מלון 48
מור נגר, מלון 48
מור נגר, מלון 48
(צילום: הרצל יוסף)

"אנחנו שמים דגש על חדר פרקטי, מענה לצרכים לתקופות קצרות", אומר מור נגר.
וכמו בעלי מלונות בוטיק אחרים בעיר, גם על מלון 48 לא פסחה המלחמה, ותוצאותיה מורגשות היטב במיעוט הכנסות בימים אלה. "זו תקופה קשה, אין תיירות, המחיר ללילה ירד, אנחנו מצפים לימים טובים יותר", מייחל נגר.
באר־שבע על המפה התיירותית?
זו שאלה מורכבת שתלויה בהמון משתנים, אולם התשובה של מור נגר מסכמת ומסבירה הכל. "בתור יזם, אני יכול להשקיע מיליוני שקלים, אבל הציון שמשאיר האורח או האורחת ב'בוקינג' יהיה נמוך. מדוע? כי לתפיסתו האזור שבו נמצא המלון לא סימפטי, לא מואר ולא מזמין".
בימים אלה של מלחמה, ההתמודדות לא פשוטה ובעלי מלונות הבוטיק מוצאים את עצמם במצב לא פשוט, בעיקר כלכלית.
האם משרד התיירות תומך ומסייע?
"משרד התיירות תומך בנו במענק".

מלון "הנגב"

רחוב העצמאות 26, העיר העתיקה

בעלים: חברת "דומוס נגב", מנכ"ל: מיקי הווארד
מספר חדרים: 26
כשמדברים על אופי האירוח והחוויה, מלון "הנגב" מותאם לתת מענה לאורחים במגוון סוגים של אירוח.
המנכ"ל, מיקי הווארד: "מדובר באירוח עסקי בוטיקי, זה מלון עם ארוחת בוקר, יש אולם אירועים וחדר ישיבות, ושירות וי.איי.פי. אני רוצה לציין שהעובדים שלנו הם בוגרי המחלקה לניהול מלונאות ותיירות באוניברסיטת בן גוריון בנגב".

6 צפייה בגלריה
מלון הנגב
מלון הנגב
מלון הנגב
(צילום: הרצל יוסף)

הקושי בשל המלחמה מורגש היטב והירידה בהזמנות היו צפויות. "יש קושי, מטבע הדברים, הרבה לקוחות שהיו לפני המלחמה כבר לא מגיעים. כלומר, כל התיירות העיסקית־חוץ לא קיימת, ולכן אנחנו מתבססים על קהל ישראלי", אומר הווארד.
לדבריו, "אני שמח שלמרות כל המצב של המלחמה, עדיין אנחנו בפיתוח ותנופה. רשת 'דומוס' פתחה עכשיו שני בתי מלון בפרישמן פינת הירקון על הים, וברחוב יצחק שדה בתל־אביב, ומלון נוסף בכרמל בחיפה, אז אנחנו מאוד מאמינים בתעשייה ומחכים שהמלחמה תיגמר ושיהיו ימים טובים יותר".
למיקי הווארד יש רעיונות כיצד לפתח את התיירות בבירת הנגב ולהעלות אותה על המפה התיירותית. "יש המון פעולות שאפשר לעשות, הייתי דוחף לקיים יותר פסטיבלים, יותר אירועי קונספט, יותר אירועים שמביאים תנועה לעיר באר־שבע".
הווארד מדגיש כי בתי המלון בבעלות חברת "דומוס נגב" הוקמו בהשקעה כספית של הבעלים, ולא קיבלו שום תמיכה.

מלון "הרצל בוטיק"

רחוב הרצל 85, העיר העתיקה

בעלים: חברת "דומוס נגב"
מספר חדרים: 26
מלון "הרצל בוטיק" המתוכנן בסגנון עיצוב ייחודי יהיה זהה למלון "הנגב", כאשר בנוסף יוקם בית קפה פעיל שישרת אנשים מבחוץ, וכמובן יהיה בו חלל אירועים וכנסים. המלון מצטרף לרשת המלונות של החברה הפרוסים ברחבי הארץ, וייפתח בינואר־מרץ 2025.

6 צפייה בגלריה
הרצל בוטיק
הרצל בוטיק
הרצל בוטיק
(צילום: הרצל יוסף)

המלון מיועד לאירוח מגוון, ויציע חדרים מסוגננים ומעוצבים, הן לתיירים והן לאורחים שמגיעים לאוניברסיטת בן־גוריון לכנסים וועידות, וזקוקים לחדר נעים ונוח, כולל שירותים נלווים, חדר ישיבות, לובי רחב ומזמין, ועוד.

מלון "אחוזת אנילביץ'"

רחוב אנילביץ' 11, העיר העתיקה

בעלים: אביב קופל
"אחוזת אנילביץ'" הוא מלון בוטיק בסגנון עיצוב ייחודי שנמצא בפינת הרחוב, מציע לאורחיו אפשרויות שמותאמות לצרכיהם.
"אופי המלון הוא לינה עם ארוחת בוקר ואירוח אירועים, בהם שבתות חתן. לנים אצלנו אנשי עסקים, כלות שמתארגנות, אנחנו עושים קמפיינים לצילום, ועוד", מספר אביב קופל.

6 צפייה בגלריה
אחוזת אנילביץ'
אחוזת אנילביץ'
אחוזת אנילביץ'
(צילום: הרצל יוסף)

המלחמה הממושכת לא הטיבה עם ענף המלונאות, כפי ששמענו מבעלי מלונות מקומיים. המצב באחוזת אנילביץ' לא שונה. "יש קושי כי העיר באר־שבע פחות תיירותית, אין הגעה של תיירים מחו"ל וגם לא מקומיים. זה לא פשוט, מנסים ליצור הכנסות בכל מיני דרכים יצירתיות".
על השאלה מה צריך לעשות כדי שבאר־שבע תהיה על המפה התיירותית, אומר קופל: "יש להקים עוגנים תיירותיים בסדרי גודל ארציים שיהיו ייחודיים ושאין כאלה בארץ".
לקופל אין תלונות על הגישה למלון. "אצלי הכל בסדר", הוא אומר, ומשיב בשלילה כשמדברים איתו על תמיכה ממוסדות. "שום דבר, אין שום סיוע", הוא משיב.

קראו גם:

"פועלים לקידום העיר העתיקה"


דובר עיריית באר־שבע, אמנון יוסף, מסר בתגובה: "עיריית באר שבע יחד עם החברות העירוניות, מקדמת תוכנית רב־תחומית לחידוש העיר העתיקה. התהליכים מורכבים וארוכי טווח. משבר הקורונה והמלחמה הקשו גם הם על יישום התוכנית".
עוד נמסר כי "עיריית באר שבע השקיעה ומשקיעה תקציבים רבים לשיקום תשתיות וחידוש המרחב הציבורי, שלא זכה להתחדשות או שיפוץ עשרות שנים. העבודות מתקיימות כל הזמן, כל פעם ברחוב אחר. בימים אלו מבצעת החברה הכלכלית עבודות תשתית נרחבות ברחוב שלושת בני עין חרוד. כמו כן במסגרת תוכנית עבודה רב־שנתית הוחלפה כל התאורה בעיר העתיקה לתאורת לד, וכך גם רחוב העצמאות עליו מדובר. בשנה האחרונה אף קידמה העירייה תאורת רחוב משמעותית באמצעות גרילנדות במדרחוב קק"ל, סמילנסקי, ועוד".
"העירייה", נמסר, "באמצעות מינהלת העיר העתיקה בחברת 'יעדים', מייחסת חשיבות רבה לנראות והתחזוקה של העיר העתיקה, ופועלת ללא הפסקה בקידום פרויקטים שונים וגיוס תקציבים על מנת לקדם את העיר העתיקה".