גן הראשונים, אחד הריאות הירוקות בלב שכונה א' בבאר־שבע, נראה בשעות היום כמקום פסטורלי ומזמין - מתקני משחקים לילדים, שבילי הליכה וספסלי ישיבה בפניות מוצלות שפרוסים לאורכו.
2 צפייה בגלריה
פדופיל גינת שעשועים
פדופיל גינת שעשועים
"דמויות מפוקפקות"
(צילום המחשה: shutterstock)

הגן הוקם לכבוד תושביה הראשונים של העיר, שימש כמקום מרכזי לפיקניק ובילוי בחגיגות העצמאות בראשית שנותיה של העיר, והיווה מוקד למבקרים מכל השכונות.
הפארק קטן יחסית בשטחו בהשוואה לפארקים וגנים ציבוריים אחרים, אך על מנת להגיע לרחובות הסמוכים אליו, תושבים רבים מהשכונה צריכים לעבור דרכו.

אולי יעניין אתכם:

הבעיה היא, על פי שיחות עם מספר תושבים ברחובות הסמוכים לפארק, היא שבשעות הערב התמונה משתנה: תושבים מדווחים על דמויות מפוקפקות שמסתובבות במקום, על תחושת חוסר ביטחון הולכת וגוברת, ולפני זמן קצר אף אירע במקום מקרה שוד של אישה קשישה.
לטענת התושבים, בגן חסרה תאורה מספקת ואין בו מצלמות אבטחה של העירייה, מצב שמותיר אותם מודאגים ובעיקר לבד.

"התקשיתי לנשום"


לפני כשבועיים חזרה בשעות הערב יהודית (70), תושבת רחוב גורדון לביתה. היא שוחחה עם בתה בטלפון, וברגע שיצאה מהפארק לכיוון אחת הסמטאות המוליכה לכיוון ביתה, הותקפה מאחור על ידי גבר שהגיח מאזור הפארק. הגבר חטף ממנה שקית שהחזיקה וברח מהמקום.
שירן דרור, תושבת באר־שבע, היא בתה של יהודית. מאז אותו מקרה, חייה של אמא השתנו. "היא שוחחה איתי בטלפון ואיך שהיא ניתקה הוא תקף אותה. בזמן שהיא שוחחה איתי, הוא הלך אחריה, וברגע שהיא סיימה את השיחה, הוא התנפל עליה", היא מספרת השבוע. "היא הספיקה לקלוט שהוא לבש טריינינג בצבע תכלת וכובע מצחיה. הוא פשוט רץ משם. בחוויה שלה, אשה מבוגרת, שפתאום נשדדת באמצע הרחוב, ולא בשעה מאוחרת ממש, מדובר בטראומה לא פשוטה. זה לא היה אמצע הלילה. היא פשוט עמדה שם וצרחה מהבהלה. היא לא נפלה, אבל זה היה יכול להגיע לזה ולסיטואציה שהיא נחבלת אם היא לא היתה משחררת את השקית. באינסטינקט שלה, היא דווקא שחררה ואולי זה היה המזל שלה. זה היה יכול להסתיים הרבה יותר גרוע".
לבני משפחתה סיפרה יהודית שהיא חטפה פיק ברכיים. "לא יכולתי ללכת והתקשיתי לנשום. זה היה נורא מפחיד", שיתפה.
יהודית קראה לעזרה, ואחד השכנים, בחור צעיר שגר ביחידת דיור סמוכה, סייע לה להגיע הביתה. בני משפחתה הזעיקו את המשטרה שהגיעה אליה, וגבתה ממנה עדות.
"אחי ואני חיפשנו בגן איפה יש מצלמות אבטחה כדי לראות אם יש תיעוד למקרה", מספרת דרור, "לא מצאנו בבתים פרטים מצלמות, אז ניסיתי לבדוק בעירייה אם יש מצלמות שמכוונות לאזור הזה, וגיליתי שאין מצלמות בגן הראשונים. זה פשוט אבסורד. הייתי בהלם. זה פארק מאוד יפה והשקיעו בו, אבל הוא מאוד מוזנח. בזמן שחיפשתי מצלמות ראיתי שלא מטפחים את הגן הזה משום מה. יש שם שני מתקני ילדים וספסלים, אבל זה אזור שהוא מאוד מועד לפורענות. יש בו הרבה עצים, ושיחים, הרבה פינות ועיקולים ששודדים יכולים להפתיע עוברי אורך בסיבובים שם. מי שירצה לפגוע במישהו, יש לו ממש את התנאים לעשות את זה".

2 צפייה בגלריה
גן הראשונים באר שבע
גן הראשונים באר שבע
גן הראשונים באר שבע
(צילום: הרצל יוסף)

"ברחתי משם"


לדברי מספר תושבים, לא מדובר במקרה האלימות הראשון שהתרחש סמוך לפארק בשנה האחרונה. כמו כן הם מספרים שגם בשעות היום ישנם תמהוניים המשוטטים בפארק, היוצרים תחושת חוסר ביטחון גדולה עבור תושבי הרחובות הסמוכים, שרבים מהם מבוגרים.
"באחד הימים", מתארת מזל, תושבת השכונה, "עברתי באחד השבילים בפארק וראיתי מישהו שמתעסק בעצמו בתוך השיחים. עושה דברים מביכים ומטרידים מאוד, ולא אפרט יותר מדי. פשוט ברחתי משם".
תושבים מלינים על העובדה כי הפארק נמצא סמוך לאזור מרכזי בעיר כמו קריית הממשלה, אך אינו זוכה למספיק תשומת לב בכל הנוגע לסיורי אבטחה של העירייה או להגברת נוכחות משטרתית.
הם דורשים להגביר את הנוכחות של סיורי האבטחה במקום, לשפר את התאורה בפארק ובקרבתו ("בשבילים רבים שיוצאים מהפארק אין תאורה חזקה, רק תאורה שיוצאת מהבתים. רוב התאורה היא בשולי הפארק"), ובעיקר להתקין מצלמות שייאפשרו למבקרי ולעוברי הפארק להרגיש שמישהו מפקח על מה שקורה בו.
"אנחנו מצאנו מצלמה אחת על רחוב ויצמן שמשקיפה לאזור שבו אמא שלי הלכה, וזה כרגע בטיפול המשטרה", משתפת דרור. "לדעתי, לא יראו את האירוע עצמו במצלמה, אולי רק את הבריחה שלו. גם אם תיאורטית יצליחו להבין מי השודד, אין הרבה סיכוי שיצליחו לתפוס אותו אלא אם הוא עלה על רכב ויצליחו לזהות לוחית זיהוי. אני חוששת שזו תלונה שתיסגר".
אמא שלך התאוששה מהאירוע?
"היא לא מדברת על זה הרבה, אבל בימים הראשונים היה ברור שזה מאוד מפחיד אותה. כל פעם שהיא נזכרת בזה, היא נתקפת בפחד. אפשר רק לדמיין כמה זה הפחיד אותה".
לאחר האירוע כתבה דרור פוסט בפייסבוק ותיארה את האירוע על מנת שאנשים יכירו אותו. גם היא הופתעה מכמות התגובות שקיבלה. "בתור ילדה גדלתי שם, זה היה פארק שילדים אהבו להגיע אליו. זה מבאס שלא שומרים על הביטחון באזור הזה, ובגלל זה אנשים הפסיקו להגיע. בעקבות הפוסט פנו אליי הרבה אנשים ואמרו לי שהם פוחדים לעבור שם, וסיפרו על מקרים אחרים שהם חשו מאוימים. מישהי כתבה לי שאחיין שלה הותקף שם. זה ממש לא המקרה היחיד או הראשון באזור הזה. מאז המקרה, אמא שלי לא עוברת יותר שם. האירוע הזה שינה לה את החיים. זה לא אמור להיות ככה, היא לא אמורה לחפש אלטרנטיבות איך להגיע הביתה".
תושב השכונה מחדד נקודה שחשוב לו להעביר: "זה אזור שאנשים חייבים לעבור בו, אין להם ברירה כי זו הדרך לבית שלהם. חשוב לייצר יותר ביטחון באזור הזה".

"מדובר באירוע חמור"


מעיריית באר־שבע נמסר בתגובה: "עיריית באר־שבע, באמצעות כוחות משולבים של סיירת הביטחון, השיטור העירוני ומשמר השכונה, ובשיתוף תחנת משטרת באר־שבע, מקיימת באזור גן הראשונים סיורים יזומים, בדיקות אקראיות ופעולות אכיפה בתחומי איכות החיים, כל זאת כחלק מהמאמץ לחיזוק תחושת הביטחון של התושבים. המוקד העירוני 106 ומוקד הביטחון 2337* זמינים לפניות הציבור בכל עת, 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. כל פנייה מתקבלת ונבדקת באופן מיידי".
עוד נמסר מהעירייה: "באשר לתשתיות התאורה, בשבילים המרכזיים ובאזור הפארק שודרגו גופי התאורה לתאורת לד חסכונית, המפיצה אור בעוצמה הגבוהה פי אחד וחצי מתאורת רחוב רגילה. השדרוג בוצע בעקבות סיור שטח משותף עם ועד השכונה. בקרוב תיערך בדיקה נוספת בשטח, ובפרט ברחוב שבזי ובמידת הצורך תבוצע השלמה נוספת. יודגש כי כל פנייה למוקד העירוני בנושא תשתיות במרחב הציבורי, ובפרט בנושא תאורה בשכונה, מועברת לטיפול הגורמים המקצועיים הרלוונטיים".
מהעירייה לא נמסרה התייחסות לתלונות בנוגע להיעדר מצלמות במתחם הגן.
ממשטרת מרחב הנגב נמסר בתגובה: "מדובר באירוע חמור וקשה הפוגע בתחושת הביטחון של הציבור. חוקרי תחנת באר־שבע פתחו בחקירה ופעלו בזירת האירוע לשם איסוף ממצאים, במטרה לאתר את החשוד במעשה ולהביאו לדין".