בעוד כשלושה שבועות יצוין חג הפורים וקולות הנפצים כבר נשמעים בחלל האוויר למגינת ליבם של תושבים רבים באזור. בתקופה של שקט יחסי מרעמי הרקטות ובלוני הנפץ מרצועת עזה מוצאים עצמם תושבי האזור נחשפים לאחרונה לרעמי הנפצים, פריטים בלתי נפרדים מחג הפורים חרף העובדה שהשימוש בהם הוא אסור על פי החוק. החוק קובע קנס כספי של עד 730 שקל לעושים שימוש בנפצים.
1 צפייה בגלריה
נפצים
נפצים
נפצים
(צילום המחשה: shutterstock)
"מאחורי הבית שלי", סיפרה השבוע ל"מיינט באר שבע" הלנה, תושבת נתיבות, "יש מגרש כדורגל ובני נוער משחקים בו מדי אחר הצהריים ולפנות ערב. מתברר שהם לא מסתפקים רק במשחק הכדורגל, אלא משליכים נפצים במהלך המשחק, שבעקבות זאת נשמעים קולות נפץ אדירים. הילדה שלי בת ה־16 נכנסת לחרדות וכל 'בום' כזה מקפיץ אותנו ואנחנו נכנסים ללחץ. הבן הקטן שלי, שהוא בן שבע רץ מיד לממ"ד כשהוא שומע את קול הנפץ הזה.
"גם כך אנחנו גרים באזור מאד נפיץ ועד שסוף סוף יש לנו קצת שקט, אנחנו חווים את המציאות המפחידה הזו של קולות הנפצים. לא מדובר בקפצונים שהיו לנו כשהיינו ילדים, אלא בנפצים של ממש. ממש מפחיד. פניתי למוקד העירוני בנושא הזה, אך בינתיים התופעה הזו נמשכת".
גם באופקים חווים התושבים את תופעת הנפצים. "אנחנו חווים פיצוצים עזים כל ערב", סיפרה תושבת העיר, "יש אנשים חולים שזה מקפיץ אותם והם נכנסים לחרדה איומה. צריך שהפיקוח העירוני יסייר בשכונות ושהמשטרה תחרים את המוצרים האלה עוד כשהם בחנויות. רק כך אפשר יהיה למגר את התופעה הזו".
קראו גם:
ראש עיריית אופקים, איציק דנינו, ציין השבוע בעמוד הפייסבוק כי "נדמה כי ככל שמתקרב חג פורים, והשנה ביתר שאת, מתרחבת התופעה של משחק בנפצים, זיקוקים ואמצעים מסוכנים. חומרים כגון אלה אינם משחק. הם מסוכנים לילדים ולחבריהם ועלולים לפגוע בהם. בנוסף, הם עלולים לעורר בהלה בקרב נפגעי טראומה, פעוטות ובעלי חיים".
דנינו גם ציין כי בימים אלה תשים משטרת אופקים, בשיתוף מלא עם העירייה, דגש מיוחד לנושא והיא תפעל ביד תקיפה, כלשונו, כנגד כל הפרה, וכך גם לגבי החנויות המוכרות חומרי נפץ מסוכנים.

האתגר הבא

גם בבאר־שבע מדווחים תושבים רבים על "בומים" רבים בשבועיים האחרונים. "לצערי, אני כבר מזהה שמדובר במשחק של נפצים", אומר תושב העיר המתגורר בשכונת נווה זאב. "תשמע, כולנו היינו ילדים ועשינו שטויות, אבל הנפצים שיש היום עושים רעש אדיר ואין לי ספק שהם גם מסוכנים יותר. הנושא הזה חייב להיות תחת פיקוח. בכל ערב בימים האחרונים יש פיצוצים במוקדים שונים של השכונה".
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם משרד הכלכלה בנושא האכיפה נגד השימוש בנפצים תוך הבנה לסיכון שכרוך בשימוש הזה", אמר השבוע ל"מיינט באר שבע" פקד יוסי בונן, מפקד השיטור העירוני בבאר־שבע, "בתקופה הקרובה תתקיים פעילות רחבה בנושא. חשוב להבהיר גם לבעלי עסקים את הסיכון במכירת נפצים בדגש לצעירים ולבני נוער ולפעול על פי החוק. כנגד בעלי עסקים שיפעלו בניגוד לחוק יינקטו הליכים משפטים. במקביל נדרשת גם התערבות של ההורים לגבי מעשיהם של ילדיהם ולוודא כי לא יעשו שימוש בנפצים".
מה באשר לכל אותן תלונות של תושבים לגבי קולות הנפץ שנשמעים בעיקר בשעות הערב וגורמים לבהלה וחרדה בקרב התושבים?
"אנחנו ניתן מענה לאירועים של שימוש בנפצים. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו להיענות לכל פנייה. המאמץ הוא למעשה במניעה שלפני האירוע, בתפיסה של הפריט הנפיץ עוד לפני שהוא מתפוצץ. זה האתגר שלנו".
מעיריית באר־שבע נמסר בתגובה: "אכן מדובר בתופעה מוכרת ואף הולכת ומתגברת בעיקר לפני חג הפורים הקרב ובא. בשל המסוכנות הקיימת כתוצאה משימוש בצעצועים מסוכנים בכלל ובנפצים בפרט, מחלקת שיטור עירוני בשיתוף משרד הכלכלה ומשרד אבטחה ורישוי בתחנת משטרת באר־שבע נערכים לקראת מבצעי אכיפה נרחבים אשר יתקיימו במהלך התקופה הקרובה בחנויות צעצועים, פיצוציות, וקיוסקים לצורך איתור ותפיסת צעצועים מסוכנים. המטרה של המבצעים האלה, אשר יתקיימו עד פורים, למגר את התופעה".
לפי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, פונו בעשור האחרון לבתי החולים בארץ 116 ילדים ובני נוער שנפצעו כתוצאה משימוש בנפצים. עוד עולה מהנתונים כי בתקופת חג הפורים ישנה עלייה של 420 אחוז בפניות לחדרי המיון בשל היפגעות מנפצים.
"נפצים, קפצונים וחזיזים הם חומרי נפץ לכל דבר", מציינת אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, "ולכן הם מסוכנים לשימוש. בכל שנה לקראת פורים אנחנו רואים עלייה בפציעות ילדים כתוצאה מנפצים וחלקם נשארים עם פגיעות לכל החיים. חייבים למגר את התופעה, כי חומרי נפץ אינם משחק ילדים".
לעדכונים - חדשות באר שבע