לפני כחודשיים אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תוכנית מתאר כוללנית חדשה לבאר שבע, אשר אמורה להחליף את תוכנית המתאר משנת 1970 ולהוות את התשתית התכנונית לפיתוח העיר בעשורים הקרובים.
אלא שרגע לפני שהוציאו את השמפניות כדי לחגוג את מה שנראה כמו יציאה לדרך חדשה, הופתעו בעירייה לגלות כי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה הכניסה לתוכנית מספר סעיפים המעקרים את סמכויותיה של העירייה כרשות מבצעת.
העירייה כינתה את הצעד הזה של הוועדה המחוזית "מחטף", ולא נותרו לה הרבה ברירות אלא להגיש ערר למועצה הארצית לתכנון ולבנייה כדי שזו תתקן את "העיוות" כלשון העירייה, ואכן העירייה הגישה באחרונה את הערר ודורשת לקבל בחזרה את הסמכויות לוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
קראו גם:
המשמעות של עיקור הסמכויות של הוועדה המקומית היא מעין "סירוס" של העירייה לקבל החלטות בצורה עצמאית. הסעיפים קובעים הלכה למעשה כי הוועדה אינה סוברנית להחליט על פרויקטים שהעירייה מקדמת, ולמעשה סמכויותיה מוגבלות.
"עיר מטרופולין שתקציבה השנתי השוטף הוא שני מיליארד שקלים ועוד מיליארדי שקלים מתקציבי פיתוח, לא יכולה להיות מוגבלת בסמכויותיה", אמר השבוע גורם בעיריית באר־שבע. "זה צעד שפוגע באופן משמעותי בעצמאות שלנו כרשות מבצעת".
קודם להגשת הערר התקיים דיון ואישור תוכן הערר למועצה הארצית לתכנון ובנייה על החלטת הוועדה המחוזית, לאישור תוכנית המתאר הכוללנית. בעירייה מקווים שבעקבות הערר יוחזרו אליה הסמכויות הנוגעות בין היתר לאישור מסמכי מדיניות שכונתיים בעבור התחדשות עירונית.
עיריית באר־שבע טוענת עוד כי מדובר בהנחיה ייחודית שלא הוכנסה עד היום באף תוכנית מתאר של רשות אחרת, וכי מדובר בהנחיה הנוגדת את מטרות מינהל התכנון עצמו בביזור סמכויותיו. נקודה נוספת שיש להדגיש היא שהמגמה הכללית בעידן של היום הוא בביזור והאצלת סמכויות על העדפת ריכוזיות שהיתה יותר מאופיינת במאה הקודמת, תפיסה ששרת הפנים, איילת שקד, מאמצת בהתאם למדיניות הממשלה.
מחכים לאפריל
תוכנית המתאר אשר קודמה על ידי מטה מינהל התכנון יחד העירייה ולשכת התכנון המחוזית, מציעה תוספת של יותר מ־34 אלף יחידות דיור אשר יתנו מענה להיקף אוכלוסייה של למעלה מ־400 אלף תושבים, כפול ממספר התושבים המתגוררים כיום בבאר־שבע. בנוסף ליחידות הדיור, התוכנית גם כוללת תוספת של כארבעה מיליון מ"ר עבור שטחי תעסוקה, כשלושה מיליון עבור שטחי תעשייה, כ־2.7 מיליון מ"ר עבור מבני ציבור, וכ־370 מ"ר עבור שטחי תיירות.
עיריית באר־שבע אישרה את הגשת הערר, וציינה כי "נקבע דיון בוועדה במהלך חודש אפריל השנה".
לעדכונים - חדשות באר שבע