בעבר יצאה רכבת ישראל בקמפיין "פשוט ליהנות מהדרך" לעידוד השימוש בנסיעות ברכבת תוך העדפה על פני השימוש ברכב פרטי. אמנם נסללו מסילות חדשות, נוספו תחנות רכבת, וגם פרויקט חישמול המסילות והרכבות יצא לדרך, אך בשבוע שעבר התברר לנוסעי הרכבת מבאר־שבע לאופקים, נתיבות, שדרות ואשקלון, כי ההנאה מהדרך ברכבת רחוקה מהם, מה גם שהם כלל לא זכו ליהנות מהדרך לאחר שהורדו מהרכבת רגעים אחדים בטרם זו יצאה מהרציף.
סיפורם של הנוסעים, או ליתר דיוק של אותם אלה שהיו אמורים לנסוע באותה רכבת, רק ממחיש עד כמה גדול הפער בשירות התחבורתי הניתן לתושבי הנגב לעומת זה שניתן לתושבי מרכז הארץ.
"באותו היום", סיפר ל"ידיעות הנגב" אביחי שלי, תושב נתיבות, מפעילי המאבק על שיפור שירותי הרכבת בקו הנגב המערבי, שהיה בין הנוסעים, "עמדנו, עשרות הנוסעים, לנסוע ברכבת מספר 40 שהיתה אמורה לצאת בשעה 15:03 מתחנת רכבת מרכז בבאר־שבע לכיוון אופקים, נתיבות ושדרות. דקות אחדות לאחר שעלינו לרכבת נתבקשנו באמצעות הכריזה לרדת מהקרונות לרציף בנימוק שהתגלתה תקלה ברכבת שהיתה ברציף לידינו והיתה אמורה לצאת לדרכה רבע שעה לפנינו לתל־אביב. הורידו אותנו מהרכבת תוך הבטחה שתוך זמן קצר ביותר תגיע רכבת חלופית שתסיע אותנו ליעדינו ובינתיים הרכבת ממנה הורידו אותנו כבר יצאה לדרכה לתל־אביב. חיכינו על הרציף לא מעט זמן והודיעו לנו שהרכבת החלופית שהובטחה לנו לכיוון אופקים, נתיבות ושדרות מבוטלת, וכי עלינו להמתין עד לרכבת הבאה. מדובר בהמתנה של שעה על הרציף עד הרכבת הבאה".
קראו גם:
שלי רותח מכעס על ההתנהלות כלפי הנוסעים. "זאת פשוט שערורייה, ממש מבזה ומשפיל", הוא אומר, "הפכו אותנו לנוסעים סוג ב'. לאיש מאנשי הרכבת לא היה בכלל איכפת שלא נגיע בזמן ליעדינו. היו שם אימהות לילדים קטנים שהיו אמורות להגיע לנתיבות, למשל, כדי לאסוף את ילדיהם מהמסגרות, וברור שהן לא הספיקו לעשות זאת. היו גם אנשים עם מוגבלויות שונות שהטרטור הזה רק היקשה עליהם. פשוט, תחושה של השפלה ואפליה כשאתה עומד באין אונים על הרציף בעוד שהרכבת בה היית אמור לנסוע הביתה יצאה לדרכה עם הנוסעים לתל־אביב ולמרכז הארץ, כאילו שהם שווים יותר. זה מקומם ומבזה. זה זועק לשמיים. פשוט לא סופרים אותנו. זו היתה חוויה משפילה".
"אנחנו שווים פחות?"
נוסעת נוספת, תושבת נתיבות, סיפרה כי "עלינו לרכבת שהיתה אמורה לצאת לכיוון נתיבות ובשלב מסוים אמרו לנו לרדת ממנה בטענה כי יש רכבת אחרת למרכז הארץ שהיא תקולה. הורידו את כל הנוסעים של הנגב המערבי והעלו את הנוסעים לתל־אביב. הם נסעו ליעדם בשלום ואותנו השאירו להמתין על הרציף. הודיעו לנו אחרי כמה דקות שהרכבת בה היינו צריכים לנסוע בוטלה ולא הביאו לנו רכבת חלופית כמו שהבטיחו. היו איתנו עשרות אימהות כמוני שצריכות היו להוציא ילדים מהגנים ולא היתה להם שום אופציה כיצד לעשות זאת. הרגשנו כאזרחים סוג ב'. זו אפליה וחוצפה. למה לא ביטלו את הרכבת לתל־אביב ולאפשר לנו לנסוע ברכבת שהיתה תקינה? מה, אנחנו שווים פחות? נעשה לנו עוול גדול".
שלי , עיוור וכבד שמיעה, לשעבר חתן התנ"ך העולמי, יועץ פיננסי ומרצה במקצועו, גם שיגר בעקבות אותו אירוע דרישה לשרת התחבורה, מרב מיכאלי, לבדוק את הנושא ולטפל בו. בתשובה לדרישתו הוא נענה על ידי לשכתה של שרת התחבורה, כי "אין בכלל אפליה שכזו. זו בהחלט לא המדיניות שלנו. היתה תקלה לשעה אחת בלבד ואחריה הכל הוחזר לשגרה. אנחנו עובדים הרבה מאוד כדי לצמצם את היקף התקלות ומצטערים על אי הנעימות והפגיעה בנוסעים ובנוסעות, אבל בהחלט לא היה כאן משהו ספציפי כלפי הדרומיים".
מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "בשל תקלה ברכבת, שתוכננה לצאת מתחנת באר־שבע מרכז לאשקלון, הרכבת בוטלה וניתן מענה רכבתי חלופי על ידי רכבת שיצאה מתחנת באר־שבע צפון. נוסעי הרכבת שמסלולה שונה התבקשו לנסוע לרכבת בתחנת באר־שבע צפון ואלו שנסעו לשם עלו על הרכבת הבאה ליעדם. לצערנו, חלק מהנוסעים לא עודכנו כראוי, ועל כך אנו מתנצלים. חשוב להבהיר שלא נעשתה כאן שום פעולה שהעדיפה נוסעים מהמרכז על פני נוסעים מאזור הדרום וצר לנו שנעשה שימוש ציני ולא נכון בחלקי מיודע. רכבת ישראל עושה ותמשיך לעשות ככל יכולתה כדי לספק שירות מיטבי לציבור כולו ללא הבדלי דת, גזע, מין וגיאוגרפיה. תקלות קורות ואנו מצטערים ומתנצלים על כך".
איפה הרכבות?
בתוך כך מתברר, שעם דעיכת הגל החמישי של הקורונה וחזרת המשק לשגרה, גם שבה תנועת הרכבות לפעילות סדירה למעט באזור הנגב המערבי בו פועל קו הרכבת מתל־אביב לבאר־שבע דרך שדרות, נתיבות ואופקים רק באופן חלקי עם ביטולן של 12 רכבות מדי יום, ובעיקר הדבר בא לידי ביטוי בשעות הבוקר המוקדמות, בשעות אחר הצהריים ובשעות הלילה.
בשעתו, כזכור, פעלו הרכבות בקו הזה עד חצות, וגם הובטח כי בהמשך יפעלו הרכבות בכל שעות היממה, אך עד כה ההבטחות הללו טרם מומשו, מה גם שלטענת נוסעים רבים, משך הנסיעה התארך באופן משמעותי נוכח הוספת תחנות רכבת לאורך הקו, וכי למעשה הפכו הרכבות ממהירות למאספות.
מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "שעות הפעילות בתחנות אשקלון, שדרות, נתיבות ואופקים, אשר הסתיימו בשעות הערב המוקדמות בשנתיים האחרונות בשל פרויקט החישמול, הוארכו משמעותית בחודשים האחרונים, וכעת השירות הרכבתי פעיל עד השעה 23:00 (בקירוב). במרבית שעות הפעילות, קיים שירות ישיר (ללא צורך בהחלפה) מתחנות אלה, ותחנות אחרות מאיזור הדרום, אל תל־אביב ויעדים נוספים באיזור המרכז והשרון. עם פתרון של מספר סוגיות תפעוליות, כגון מחסור בצוותי רכבת, אשר אנו עושים מאמצים בימים אלה להתגבר עליו, תיבחן הארכה נוספת בשעות הפעילות באזור".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב