שעת לילה מאוחרת בין מוצאי שבת ליום ראשון. אריה שיף (70) ורעייתו לאה נמים את שנתם בביתם בערד, כשלפתע הם שומעים רעשים הבוקעים מבחוץ. שיף יוצא החוצה ומבחין באלמוני הפורץ לרכבו, מתניע אותו ומתחיל לנסוע.
שיף, שרכבו נגנב כבר ארבע פעמים, נוטל את אקדחו שבו הוא מחזיק ברשיון ויורה שתי יריות אזהרה לעבר גלגלי הרכב כדי למנוע מהפורץ להמשיך בנסיעתו. אחת היריות פוגעת בפורץ, מחמד סלאם אלאטרש (36), תושב הפזורה הבדואית, והוא נפצע אנושות. מותו נקבע מאוחר יותר במרכז הרפואי 'סורוקה'.
4 צפייה בגלריה
שיף בבית המשפט
שיף בבית המשפט
אריה שיף בהארכת מעצרו. "הוא מלח הארץ"
(צילום: חיים הורנשטיין)
מאותו רגע בו שיף נעצר הרוחות בערד סוערות, והרשתות החברתיות התמלאו בתחושות על רקע ריבוי מקרי פריצות ופגיעה ברכוש. "תושבי ערד תומכים באריה שיף. עשית מעשה נכון ואתה גיבור", כתב אחד מהם. "כולם צריכים ללמוד ממך על פועלך וממה שקרה באותו לילה. רק ביד קשה ננצח את הפשיעה".
תושב אחר ציין, "לא יכול להיות שכל אחד ייכנס לבית הפרטי שלך ויעשה מה שהוא רוצה ואם אתה תירה בו ותיתן לו מכה, אתה תהיה עבריין והוא יהיה זכאי".
בעקבות התקרית נעצר שיף לחקירה ובמהלכה הוא טען שהוא לא התכוון לפגוע במי שפרץ לרכבו.
4 צפייה בגלריה
זירת האירוע בערד. אחת היריות פוגעת בפורץ והוא נפצע אנושות
זירת האירוע בערד. אחת היריות פוגעת בפורץ והוא נפצע אנושות
זירת האירוע בערד. אחת היריות פוגעת בפורץ והוא נפצע אנושות
(צילום: הרצל יוסף)

מביע צער עמוק

בדיון שהתקיים ביום שלישי בבית משפט השלום בבאר־שבע בבקשת המשטרה להאריך את מעצרו של אריה שיף ציין נציג המשטרה כי "מדובר בעבירת המתה בעקבות ניסיון גניבת רכב. המשטרה ביצעה את מרבית הפעולות שהתבקשו, אך במהלך החקירה נוצרו עוד פעולות רבות, 15 במספר. עבירת ההמתה מקימה עילת מעצר של מסוכנות ויש פעולות שחשופות לשיבוש".
עו"ד עידן שני: "איזו מסוכנות יש כאן? הרי הרציונל אינו משתנה בכל הכבוד לכל הערכאות ולכל המשטרות. בסופו של דבר יש כאן אדם חולה בן 70 ללא עבר פלילי"
מנגד, טען בא כוחו של שיף, עו"ד עידן שני ממשרדו של עו"ד ששי גז, כי "איזו מסוכנות יש כאן הרי הרציונל אינו משתנה בכל הכבוד לכל הערכאות ולכל המשטרות. הרציונל אומר - בסופו של דבר לקחנו לו את הנשק. איזו מסוכנות יש כאן? בסופו של דבר יש כאן אדם חולה בן 70 ללא עבר פלילי".
אריה שיף אמר בטרם התקבלה ההחלטה על הארכת מעצרו כי "בתור דבר ראשון אני רוצה להביע את צערי העמוק, באמת עמוק, שלקחתי חיים לבן אדם ללא כוונה וללא התכוונות. אני אמרתי היום קדיש לעילוי נשמתו של המנוח וגם לעילוי נשמתו של הבן שלי שנהרג לפני 23 שנים, דבר שאני לא עושה כל יום. צר לי מאוד על האירוע הטרגי שהסתיים בצורה טרגית. את העונש שלי כנראה קיבלתי. כל החיים אצטרך לחיות עם העניין הזה שהרגתי בן אדם בלי כוונה".
שופטת בית משפט השלום בבאר־שבע, שרה חביב, החליטה לאחר שמיעת טיעוני הצדדים להאריך את מעצרו של שיף עד ליום שישי הקרוב. "סבורתני", ציינה השופטת בהחלטתה, "כי עילת המסוכנות מבוססת במידה רבה יותר היום מאשר בעבר".
קדמה להארכת המעצר ביום שלישי התדיינות בבית המשפט בעניין נחיצות מעצרו והאם הוא מסוכן או שניתן לשחררו.
קראו עוד:
4 צפייה בגלריה
עו"ד עידן שני
עו"ד עידן שני
עו"ד עידן שני
(צילום: חיים הורנשטיין)
סניגורו, עו"ד עידן שני, הציג קווים לדמותו של שיף והדגיש כי אין חשש שהוא מסוכן. "אין מסוכנות. אדם בן 70, מתנדב במשטרה שלושים שנה, בלי אבק של עבר פלילי. ברור שעילת המסוכנות לא תופסת פה. נשארנו עם עילת השיבוש. צמצמנו את הפעולות החשופות לשיבוש לשתיים או שלוש. אפשר לבצען כשהוא במעצר בית מפוקח. את האקדח ואת הדו"ח הפתולוגי הוא לא יוכל לשבש".
מנגד, טען נציג המשטרה, החוקר שמואל שמואל, כי "אנו מתנגדים לחלופה בכלל, ולחלופה המוצעת, בפרט. התיק הזה ממש נמצא בהליכי חקירה ראשוניים והחשש לשיבוש שריר וקיים. יש פעולות שאכן חשופות לשיבוש. בשלב זה אנו ניזונים בעיקר מגרסתו. מדובר באירוע שהתוצאה שלו חמורה מאוד ואין להקל בה ראש".

"מסוכנות נמוכה"

שופטת בית משפט השלום בבאר־שבע שרה חביב אומנם קבעה בהחלטתה שלא לקבל את בקשת המשטרה בדבר הארכת מעצרו של שיף בשלושה ימים ולשחררו למעצר בית בן שישה ימים בתנאים מגבילים, אך ציינה "מתיק החקירה עולה חשד סביר הנשען בין היתר ובעיקר על גרסתו של המשיב (אריה שיף - ע.ב.מ) שלפיה ירה באחר אשר חשד בו כי הוא פורץ לרכבו. בסופו של יום ולמרבה הצער האחר נפטר מפצעיו. גרסתו של המשיב נתמכת בראיות מהשטח. עילת המסוכנות היא עילה מצומצמת בנסיבות העניין לאור נסיבות האירוע ולאחר שנשקו של המשיב נלקח על ידי המשטרה. נסיבותיו של האירוע מצביעות על מסוכנות נמוכה יחסית".
השופטת חביב ציינה עוד בהחלטתה את העובדה ששיף היה מי שהתקשר למשטרה ולשירותי ההצלה והוא שהזעיק אמבולנס למקום.
בתנועת "רגבים" מיהרו לברך על החלטת בית משפט השלום. "בית המשפט הוכיח שהוא מחובר למציאות הרבה יותר מהפרקליטות", ציינו בתנועה. "הגישה שהפגינה הפרקליטות מנותקת מהמצב הכללי בשטח ומפרטי המקרה. נדמה שהפרקליטות שכחה מקיומו של חוק 'שי דרומי'".

נשאר במעצר

במשטרה לא השלימו עם ההחלטה לשחרר את שיף למעצר בית בתנאים מגבילים והגישו לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע ערר על ההחלטה.
בעקבות ההודעה של המשטרה הורתה השופטת שרה חביב על עיכוב ביצוע החלטתה לשחרר את שיף למעצר בית למשך 24 שעות. או אז כבר חלה תפנית בכל הפרשה. נציג המשטרה רפ"ק יוסף שרפי הציג ביום שני במהלך הדיון בערר בבית המשפט המחוזי בבאר־שבע ראיה חדשה שלהגדרתו "תשנה את פני הדברים".
"הראיה שהוצגה בפני בית המשפט לא היתה בפני היחידה החוקרת בעת החקירה הראשונית, ולעניות דעתי היא משנה את התמונה ואף במידה מסוימת את סעיפי החקירה שעליהם נחקר החשוד", ציין נציג המשטרה. "מספר הימים המועט שביקשנו בבקשה הראשונה נשען בעיקר על ראיה שהוצגה בפני בית המשפט שמשנה את פני הדברים. לעניין המסוכנות, עצם עבירת ההמתה מקימה את עילת המסוכנות עצמה. לעניות דעתי, שחרורו של המשיב הוא כמעין להכשיר את השרץ, וכל אדם בר דעת שמחזיק נשק ברשיון יודע מה מותר ומה אסור ובאילו נסיבות ניתן להשתמש בנשק. החלטה שתצא מכאן יכולה להשפיע על האופן שבו כל אזרח נורמטיבי שמחזיק בנשק, במקרה דומה אם יקרה בעתיד, באופן שייתן פרשנות מתי ואיך ניתן להשתמש בנשק".
מנגד, טען בא כוחו של שיף, עו"ד עידן שני, "אני לא מזלזל בתיק. מדובר בעבירה של המתה בקלות דעת, אך 'קלות דעת' זה מעיד גם על המסוכנות. מסתכלים אינדיבידואלית ויש תיקים של הריגה שבכלל לא עוצרים. אין פה שום דבר שקשור לשיבוש ומסוכנות ניתנת לאיון".
לאחר ששמע את טיעוני הצדדים החליט השופט דניאל בן טולילה לקבל את ערר המשטרה ולבטל בכך את החלטת בית משפט השלום. בהחלטתו קבע השופט כי מעצרו של שיף יוארך ביומיים, ובמשטרה כבר הבהירו שבכוונתם לבקש עוד הארכת מעצר.
"החלטה זו מבוססת בעיקרה על ראיה חדשה, שלא לומר דרמטית, הנוגעת להשתלשלות האירועים", ציין השופט בן טולילה. "ראיה זו יש בה גם להשליך על שאלת המסוכנות, דברים שנמסרו עד עתה על ידי המשיב ומעורבים אחרים ומקימה פעולות חקירה חדשות, שאף הן ניתנות לשיבוש".
ואכן, ביום שלישי מעצרו של שיף הוארך עד יום שישי, מה שעורר זעם בקרב התושבים ובקרב מכריו שתיארו אותו כאדם רציני, פעיל חברתי ומתנדב שנים רבות.

"זו טרגדיה"

שיף, תושב ותיק בערד, שירת בעבר בחיל הים והוא גמלאי של צה"ל. במהלך השנים הוא התנדב במשטרת התנועה הארצית, במשמר האזרחי בערד, בעמותת 'אור ירוק' ובעמותת 'יד שרה'.
לפני 23 שנים הוא שכל את בנו הבכור, עופר, שנהרג בתאונת דרכים. בשנת 2005, לאחר שבנו השני עשה את 'שביל ישראל' והתארח אצל 'מלאכי השביל' בקטעים השונים של השביל, החליטו אריה ורעייתו לאה להפוך בעצמם ל'מלאכי שביל' והקימו לזכר בנם את "האוהל של עופר", אוהל אירוח למי שפוקדים את שביל ישראל באזור ערד.
"אריה הוא אדם ערכי", סיפר השבוע ל"ידיעות הנגב" חבר קרוב שלו, "כל חייו הוא מתנדב. במשך שנים הוא ואשתו מארחים מטיילים באוהל שהקימו להנצחת בנם. יש לו גם קשרים מצוינים עם התושבים הבדואים שמתגוררים באזור ערד. הוא מטובי בנינו. מה שקרה במוצאי השבת האחרונה זה אסון. זו טרגדיה. אני בטוח שלא היתה לו כל כוונה לפגוע. צריך לזכור שאנחנו נמצאים במציאות של טרור ואלימות, מציאות של גניבות ונסיעות פרועות על הכבישים, מבלי שכל זה זוכה לתגובה הולמת ואכיפה ראויה מצד הגורמים המופקדים על השמירה על ביטחון האזרחים".

ריצה בעבר עונשים

ההרוג, מוחמד סלאם אלאטרש, היה בעל עבר פלילי עשיר. לפני יותר משמונה שנים בית משפט השלום בבאר־שבע הרשיע אותו על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בשורה של עבירות בהן ניסיון וגניבת רכב, סיוע לפריצה לרכב, התפרצות לדירת מגורים, פירוק רכב והפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
בעקבות ההרשעה גזרה עליו בחודש מרץ 2012 השופטת דרורה בית אור 12 חודשי מאסר בפועל. טרם נגזר דינו, טען בא כוח הפרקליטות בשלב הטיעונים לעונש, "מדובר בנאשם שאומנם יש לו הרשעה אחת, אך מדובר במספר תיקים שצורפו. הוא ריצה בזמנו עונש מאסר בפועל שרוצה בעבודות שירות. נראה כי הנאשם לא הפנים ולא למד את הלקח. אשר על כן יש צורך להכביד יותר בענישה. מדובר בעבירות חמורות".
ואולם, ברקורד הפלילי של אלאטרש לא רק עבירות רכוש. לפני יותר משלוש שנים, בחודש יולי 2017, הוא הורשע בעבירה של איומים על בת זוגו ונגזרו עליו שבעה חודשי מאסר בפועל במסגרת הסדר טיעון בין הצדדים.
לפי כתב האישום המתוקן שהוגש נגדו, שלח אלאטרש לבת זוגו מסרונים שבהם איים עליה שאם היא לא תחזור אליו, הוא ישרוף לה את הרכב, יהרוג אותה, והוסיף כי "רק סכין גילוח בפנייך. יפריד ביננו רק המוות". כמו כן הוא איים שישלח סרטון עם תמונות עירום שלה לאביה. סניגורו של אלאטרש ביקש אז מבית המשפט לכבד את הסדר הטיעון מאחר שלא היו למרשו עבירות אלימות קודמות וגם ציין שבת הזוג ביטלה את התלונה נגדו.

"ירי קטלני"

"זה אסון לכולנו. איך הורגים ככה בן אדם. מוחמד נהרג בדם קר", כך אמר ל"ידיעות הנגב" איברהים אלאטרש, קרוב משפחתו של מוחמד סלאם אלאטרש, "זה מאוד קשה לנו ואנחנו לא מעכלים את האסון הזה. מי נתן את הזכות להרוג אותו? על פריצת רכב לא לוקחים חיים של בן אדם. לא יכול להיות שהאצבע תהיה קלה על ההדק. מוחמד היה בחור טוב שהשאיר אחריו עשרה ילדים יתומים. למה היו צריכים להרוג אותו?".
גורם הפעיל בהגנה על זכויות האדם בנגב ציין כי הריגה של מי שנחשד בפריצה יוצרת תקדים מסוכן ביותר, ועלולה לגרום למאות מקרי הרג ברחבי הארץ מדי שנה. "בגלל שמדובר בערבי, ובפורץ סדרתי, נוצרת כאן לגיטימציה לירי, אבל בחוק אין כל הכשר לירי אלא בעת שנשקפת סכנת חיים ממשית ובהיעדר חלופה אחרת. כל קביעה אחרת תדרדר אותנו לתוהו ובוהו, למערב פרוע. לאריה שיף לא נשקפה ככל הידוע סכנה, ועמדו לרשותו חלופות רבות, כגון התקשרות למשטרה, הזעקת עזרה או ירי באוויר. ככל הידוע הוא בחר בדרך של ירי קטלני. אסור להתייחס לירי קטלני באירוע כזה כנורמטיבי".

"נשמור על עצמנו"

התחושות בקרב תושבי ערד היו קשות השבוע, תחושות של התערערות הביטחון האישי. "כולנו מכירים את אריה שיף", מספר ל"ידיעות הנגב" שלומי טבצ'ניק, תושב העיר. "הוא מלח הארץ. לרוב התושבים אין תחושת ביטחון. עד לפרוץ משבר הקורונה הייתה כאן מכה של פריצות לדירות מגורים ושל גניבות רכב. בתקופת הקורונה זה קצת דעך, אבל לאחרונה אנחנו שוב עדים לגניבות ולפריצות לבתים. אין לנו ברירה אלא להתגייס ולשמור על עצמנו בתקווה שנדע ימים טובים ושקטים יותר".
שלומי טבצ'ניק, תושב ערד: "אין לנו ברירה אלא להתגייס ולשמור על עצמנו בתקווה שנדע ימים טובים ושקטים יותר"
ואכן, בעקבות האירוע האחרון יזם תושב העיר ידין שטרית, שבעבר נמנה עם מתנדבי יחידת הג'יפים העירונית, את הקמתה של יחידת מתנדבים של תושבים שיסיירו בשעות הערב והלילה בשכונות העיר כדי להגביר את תחושת הביטחון.
4 צפייה בגלריה
 שלומי טבצ'ניק
 שלומי טבצ'ניק
שלומי טבצ'ניק
(צילום: פרטי)
"בעבר, כשהייתי ביחידת הג'יפים היינו מסיירים ברחבי העיר כדי להקנות ביטחון לתושבים ולמנוע מקרים של פריצות לבתים וגניבות של כלי רכב", מספר שטרית השבוע. "בעקבות האירוע בתחילת השבוע החלטתי על המיזם הזה שבמסגרתו נגייס מכל שכונה בעיר חמישה־שישה תושבים, בתיאום עם המשטרה, אשר יסיירו עם רכביהם הפרטיים בשכונות תוך כוונה להחזיר את הביטחון האישי לתושבים. בתקופה האחרונה יש לא מעט מקרים של התפרצויות לבתים ולכלי רכב ואנחנו רוצים למנוע את זה".

"אנחנו חיים בחרדות"

בעקבות תקרית הירי תושבים זועמים דורשים להגביר את פעילות השיטור העירוני ולהפעיל עוד אמצעים כדי למגר את התופעה שפוגעת בביטחון האישי. עיקר הכעס, שבא לידי ביטוי בעיקר ברשתות החברתיות, מופנה כלפי גורמי האכיפה, אך גם כלפי הרשות המקומית. אחד התושבים ביטא את הלך הרוחות וכתב: "אין ביטחון בעיר, במיוחד בשעות הלילה. כל מי שמתגורר בבית קרקע חי בחרדות לא אם יפרצו לו, אלא מתי זה יקרה, כי זה רק עניין של זמן".
תושבים בערד התרעמו על כך שהם משלמים אומנם אגרת שמירה, אבל אינם רואים גורמי אכיפה ברחובות. "הנוכחות של אנשי אכיפה מאוד חשובה להרתעה, ולצערי אנחנו לא רואים אותם ברחובות", אומרת תושבת ותיקה ומוסיפה, "הבעיה של פריצות לדירות וכלי רכב מאוד מטרידה. אני מאוד מעריכה את ראש העירייה ניסן בן חמו שעושה דברים יפים, אבל הוא חייב ללחוץ במקומות הנכונים להגברת הביטחון שלנו. אנחנו לא שקטים".
במהלך השבוע הציעו תושבי העיר כל מיני רעיונות כדי להילחם בעבירות הרכוש, כולל סגירה בשעות הלילה של השערים בכניסה הראשית לעיר, כדי להדק את הביקורות על הנכסים.
ראש העירייה, עו"ד ניסן בן חמו, פנה אל התושבים והתייחס לאירוע הירי בחשוד בפריצה לרכב. "כולנו נסערים בגלל אירוע חריג שקרה במוצאי שבת שבו תושב העיר חשוד בירי בפורץ שניסה לגנוב את רכבו. מדובר בתושב ותיק, מוערך, מתנדב, וליבי ליבי אליו, אני בטוח שכולם".
באשר לטענות התושבים, אמר בן חמו, "אני מבין את הכעס ואני מבין את עוצמת הרגש. אין דבר מכעיס יותר מכשמישהו מנסה לגעת ברכוש שלך או לפגוע בצורה אלימה בדבר ששייך לך". בן חמו מציג נתונים שלפיהם חלה בעיר ירידה דרמטית, כך לדבריו, בעבירות פריצה ובעבירות גניבות רכב בשנתיים האחרונות. הדיון על סגירת העיר בלילות אינו רלוונטי לדבריו כיוון שמרבית העבירות "לא יוצאות דרך השער הראשי של העיר".
עם זאת, בן חמו סבור שיש חשיבות לאמצעים הטכנולוגיים שמפעילה משטרת ישראל ולמודיעין. לבסוף, בנוגע לטענות על אובדן הביטחון האישי, בן חמו משיב, "גם אני מגדל פה ילדים וכשהבת שלי הקטנה מסתובבת ברחובות בשעה 12 בלילה עם החברות שלה היא מרגישה בטוחה, זאת העובדה", עם זאת בן חמו מבטיח, " אנחנו נמשיך לעבוד קשה למען הגברת הביטחון בעיר".

פרשת דרומי

האירוע במוצאי שבת האחרונה מזכיר לא מעט את פרשת שי דרומי. במחצית חודש ינואר 2007 פרצו ח'אלד אלאטרש ואיוב אל־הוואשלה לחוותו של דרומי, סמוך למיתר, יחד עם שניים נוספים. דרומי ירה לעברם וכתוצאה מהירי נהרג אלאטרש, ואילו אל־הוואשלה נפצע. הפרשה עוררה אז סערה בארץ, סביב סוגיית תגובתו של אדם שפורצים לביתו או מסיגים גבול בשטח השייך לו.
דרומי הועמד אז לדין וזוכה על ידי בית המשפט המחוזי בבאר־שבע מאישום ההריגה שייוחס לו בכתב האישום, אך הורשע בביצוע עבירות בנשק. במסגרת הסדר טיעון הוא ריצה שישה חודשי עבודות שירות.
"המקרה של אריה שיף", אמר השבוע דרומי למיינט באר שבע והנגב, "דומה למקרה שלי. מדובר במאבק של האזרח הבודד מול מציאות אלימה ועבריינית. האזרח הבודד נמצא במצב קיצון במקום שלא בטובתו. בזמן האחרון אני חש הידרדרות גם בסביבה הקרובה אליי, כי ההרתעה נגד העבריינים קורסת. אזרחים מוצאים את עצמם חסרי אונים כששודדים אותם לאור היום. נגד אזרחים מופעל טרור וגם מופעלת אלימות ולא מתייחסים אליהם. אם לא יהיה מענה של המשטרה וכלל המערכות, אנחנו נמשיך להידרדר במציאות הפשיעתית הזו".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב