שכונת פארק נחל באר־שבע יכולה להיחשב בהרבה מובנים לעיר בפני עצמה. השכונה, הממוקמת בכניסה הדרומית־מזרחית של העיר, כמה דקות נסיעה מכביש 6, רחוקה מהשכונות שנבנו בפאתי העיר ומנותקת מהן.
למרות הניתוק משאר העיר, היתרון הגדול שלה הוא סמיכותה לפארק נחל באר־שבע ולאגם המלאכותי השוכן בו. נוסף על כך, מתהדרת השכונה בפארק צפרות, מתחם ספורטק ענקי, מרכזי קניות ומתחמי בילוי ופנאי.
בימים אלה הבנייה במתחם הענק שוקקת, ונראה כי פרויקטים רבים בשכונה מתקדמים בקצב רציני. מתברר כי ההתעניינות בשכונה גבוהה, ולא רק מצד תושבי הנגב, אלא גם ממשקיעים ותושבי חוץ שרוכשים דירה להשקעה.
"חיפשתי דירר להשקעה ואחרי שעשיתי סקר שוק ובחינה בשוק בכלל, ברחבי הארץ, הגעתי למסקנה שכדאי לי לרכוש בבאר־שבע דירה, זו שכונה עם מיקום טוב ופוטנציאל אדיר", סיפר תושב מרכז הארץ.
רשת רחובות
מהו אופיה של השכונה החדשה המתהווה? האם היא דומה לשכונות הוותיקות בבאר־שבע או שמא יש לה ייחודיות משלה?
לדברי אדריכלית השכונה, טלי יער, השכונה מתוכננת בדגש על קיימות והתאמה אקלימית הן מבחינת אופן הבנייה והן מבחינת פריסת השטחים הפתוחים ופתרונות לשימור מי הנגר והאיגום בכל מערך השטחים הפתוחים.
השלד העירוני של השכונה מורכב מרשת רחובות ראשית הכוללת שתי שדרות: השדרה המרכזית המובילה מכביש 25 לאגם ולפארק הנחל, ושדרת האורך החוצה את השכונה ממזרח למערב, מהחורשה המוצעת בגבול כביש 40 ועד לבית אשל במערב.
על פי התוכנית, ייבנו לאורך השדרה קריות חינוך שסביבן יוקמו מבני ציבור, מבני מסחר, ועוד.
גשר מחבר
שכונת פארק נחל באר־שבע משתרעת על כ־1,150 דונם, ולפי התכנון, נבנו וייבנו בשכונה בשנים הקרובות כ־4,318 דירות מכל הסוגים, החל בבניינים בני שמונה קומות וכלה בבתים צמודי קרקע. עד כה שווקו בהצלחה כ־3,810 דירות.
קראו גם>>>>
בסמוך לפארק נחל באר־שבע תיבנה קריית חינוך חדשה ולצידה בית ספר ציוני־אמריקאי בהשקעה עירונית של 150 מיליון דולר.
נוסף על כך, יוקמו בשכונה מוסדות ציבור מגוונים, בהם מתחמי בריאות ורווחה. באשר לתעסוקה, השכונה ממוקמת בסמוך לאזורי התעסוקה עמק שרה ומול מתחם "איקאה". בעתיד יוקם באזור בית החולים השני של העיר, כולל גשר שייחבר את השכונה למרכזי המסחר.
"שילוב המרחב הבנוי ומרבדי הדשא בפארק, יחד עם האגם הקסום, יוצרים מרחב אורבני חד פעמי ועוצר נשימה שיקסום לאוכלוסייה המעוניינת ליהנות מכל העולמות", אומרים בעיריית באר־שבע המקימה את השכונה, כשהחברה הכלכלית אחראית לביצוע עבודות הפיתוח.
"מצד אחד, להתגורר בעיר מודרנית קרוב לכל מרכזי המסחר, התעסוקה והשירותים, ומצד שני, לחיות בסביבה ירוקה מטופחת ושלווה".
היזמים מסתערים
לאור כל אלה, אין זה פלא שהיזמים מסתערים על המתחם. רבים מהם זיהו את הפוטנציאל והבינו שמדובר בדבר הבא בבירת הנגב.
"שכונת הפארק היא שכונה שבה מספר רשויות חברו לצורך הקמת המיזם הנדל"ני הכי מפואר בארץ", אומר אמיר אוזן, מנהל מכירות של פרויקט "בית בפארק" של חברת "האחים אוזן".
לדבריו, "50 אחוז מדיירי השכונה הם דיירים שזכו ב'מחיר למשתכן', ה־50 אחוז הנותרים רכשו דירות במסגרת השוק החופשי".
אוזן מוסיף כי הגיל הממוצע בשכונה נע בין 25 ל־45.
מה שהופך את השכונה למיוחדת כל כך, לדברי אוזן, הוא סמיכותה לאגם המלאכותי, שאותו הוא מכנה "אייקון", לצד שירותי הקהילה והפנאי שהיא צפויה להציע לתושבים. "אין כאן רמזורים", הוא מציין, "השכונה מבודדת, היא סוג של אוטונומיה, היא רחוקה מההמולה. יש כאן אלמנטים של בנייה ירוקה וכל מטר מצולם בשכונה", הוא מסכם.
על הפרויקט של האחים אוזן הוא מספר, "זהו פרויקט יחידי בשכונה שהוא מגה־פרויקט של 20 בנייני בוטיק. יש בסך הכל 231 דיירים. דירות רבות כבר נרכשו, נותרו דירות גדולות ופנטהאוזים.
"עדיין ניתן ליהנות מהמחירים לפני עליית המחירים כי זו שכונה שמתפתחת. חשוב לציין כי השכונה הזאת תאוכלס בשלוש פעימות, ועד ינואר 2024 יהיו כאן 40 אלף תושבים".
גם חברת "אביסרור משה ובניו" בונה בשכונת הפארק: פרויקט "אביסרור בפארק" כולל שמונה בניינים בני שבע קומות הכוללים 192 דירות לצד המרכז המסחרי "אביסרור סנטר" ששטחו 16 אלף מ"ר.
לדברי יורם אביסרור, סמנכ"ל חברת "אביסרור משה ובניו", "שכונת הפארק מושכת אליה אוכלוסייה איכותית של משפחות צעירות ומשפרי דיור מבאר־שבע והערים הסובבות. היא מעניקה חוויית מגורים שלמה לתושבים, מיקום אידיאלי, נגישות גבוהה, וקרבה מיידית לפארק הירוק הענקי שמהווה ערך מוסף גדול ברקע הקורונה".
נשארים בעיר
פרויקט נוסף שנבנה בשכונה החדשה הוא "באר־שבע טאצ', הפרויקט הראשון והגדול ביותר שנבנה בשכונה שצפוי להתאכלס כבר בימים אלה.
בנייתו החלה לפני כשנתיים וחצי, בתחילת שנת 2019, והוא מונה 800 דירות בתמהיל מגוון של שלושה, ארבעה, חמישה ושישה חדרים לצד שטח מסחרי בהיקף של כ־4,000 מ"ר. הפרויקט כולל 31 בניינים בני שלוש עד שמונה קומות.
לבאר־שבע טאצ' חברו שלושה יזמים: חברת "סלעית", חברת "שובל מתחמי מגורים" הבונה גם את הבניינים וחברת "טובולסקי".
לדברי הבעלים של חברת "סלעית", שייקה נפחא, "מאחר שמדובר בפרויקט הגדול בשכונה החדשה, פרויקט באר־שבע טאצ' הוא הפנים החדשות של באר־שבע המשקף את העתיד שאליו שואפים קברניטי העיר והמדינה כולה".
עוד מציין נפחא כי הפרויקט מציע מגורים בסטנדרטים גבוהים ביותר, כמו שמקובל באזורי הביקוש בגוש דן.
הפרויקט זכה לשיתוף פעולה הדוק מצד העירייה והממשלה. לדברי נפחא, בזכות הסכמי הגג שעליהם חתמה העירייה עם משרד האוצר, "שכונת פארק נחל באר־שבע היא השכונה הראשונה בישראל שבה הוקדמה בניית התשתיות לאכלוס. העירייה הצליחה להשלים את בניית כל התשתיות הנדרשות לאכלוסה של השכונה ולאפשר לתושביה כל מה שנדרש".
ולמי שווקו הדירות? לדברי נפחא, הפרויקט כוון לתושבי באר־שבע והסביבה, ולכן מרבית הרוכשים הם תושבי העיר. לא מעט מהם הם ילידי העיר שעזבו, וכעת, כשקנו דירה בשכונה, בכוונתם לחזור. לצד זה, הפרויקט משך גם משקיעים שהבינו את הפוטנציאל הטמון ברכישת דירה בשכונה מתפתחת.
ירוק בעיניים
עוד היבט חשוב בשכונת פארק נחל באר־שבע הוא אדריכלות הנוף התופסת מקום חשוב בתוכנית הכוללת של השכונה.
מי שאחראי לאדריכלות הנוף הוא משרד ז"ק־רייכר של האדריכלים אורי רייכר ומתניה ז"ק. "השטחים הפתוחים פה הם מהותית שונים כמעט מכל שכונה אחרת בישראל", מסביר אדריכל אורי רייכר.
"תכננו פה את הנוף, החל מהשלב של תוכנית המתאר, כלומר, קבענו יחד עם האדריכלים איפה יהיו הגנים, ומה הפריסה של הגנים וזה איפשר לנו לדאוג שתהיה גינה ציבורית במרחק הליכה מהבית ובלי לחצות כבישים ראשיים".
כל גינה שהוקמה בשכונה ייחודית: בין השאר נבנתה גינת "חדרים" המתאימה לטיולים ולמשחקי מחבואים, וגינה מישורית המתאימה למשחקי כדור וגינה שיש בה גבעה שאפשר לטפס עליה.
נוסף על הגינות הייחודיות, נבנו כיכרות מרכזיות ושדרות ייחודיות המתוכננות כגנים ליניאריים אורכיים המובילות מצד אחד של השכונה אל צידה השני. כמו כן, נבנו בשכונה שלושה פארקים, ובהם פארק עם בריכות אקולוגיות וגשרים, וכמובן פארק נחל באר־שבע.
"זו שכונה שמוקפת בפארקים מכל העברים שלה ועם כל התיאור של הגינות הפנימיות שיש לנו בפנים והשדרות, אנחנו מקבלים רשת ירוקה שהכוונה שלה היא לעודד הליכה, כלומר שאנשים בשכונה יילכו ברגל וכך ליצור אווירה של קהילתיות ושל שונה", מסכם רייכר.
בעוד שנה
לשכונה שתוכננה מחוץ לרצף השכונות בעיר יש יתרונות וגם חסרונות. מהנדס בכיר מהמרכז, שמכיר את הפרויקט היטב, מציין כי "היתרון בשכונה גדולה הוא שהיא מספקת לעצמה את כל השירותים הנחוצים, מתוכנן שם בית ספר תיכון, מתנ"ס גדול ובתי ספר יסודיים. כל מוסדות הציבור שתושבים צריכים יוקמו שם וברמה גבוהה".
ומה החיסרון?
"החיבור ברכב ללב העיר, נניח לקריית הממשלה, לעיר העתיקה ולמרכזי המסחר הגדולים, הם דרך יגאל אלון, שזו דרך אחת, כלומר אין חיבור נוסף, לכן נשארו עם חיבור אחד ללב העיר. ראוי לציין כי הגשר להולכי רגל היה מתוכנן להיות גם לנסיעה של מכוניות, אולם זה ירד מהפרק".
מה הצפי לאכלוס לדעתך?
"אני מניח שהאכלוס המאסיבי יהיה בשנת 2022, אני יודע שהאכלוס היה צריך להיות בתחילת שנה זו, אולי זה יקרה בסוף השנה, אבל כפי שאמרתי, המאסה הגדולה של האכלוס תהיה בשנה הבאה עם מוסדות החינוך והפיתוח".
המחירים עולים
בינתיים, מחירי הדירות בשכונה ממשיכים לעלות, הן במכירה בשוק החופשי, והן במכירה ב"מחיר למשתכן".
מנתונים שסיפק אתר madlan מיוחד למיינט באר שבע עולה כי בשנת 2018 מחיר ממוצע לדירת 3 חדרים בשוק החופשי עמד על 978,120 שקלים, ומחיר ממוצע למשתכן הגיע ל־709,831 שקלים.
בשנת 2019 מחיר ממוצע בשוק החופשי 1,106,154 מיליון שקלים ומחיר למשתכן 745,548 שקלים.
בשנת 2020 מחיר ממוצע 3 חדשים בשוק החופשי קפץ ל־1,142,186 שקלים ומחיר ממוצע למשתכן 766,118 שקלים.
ואילו ב־2021 מחיר ממוצע 3 חדרים בשוק החופשי הגיע ל־1,187,417 מיליון שקלים. בסך הכל בוצעו 1,283 עסקאות בשוק החופשי ובמחיר למשתכן.
מנכ"ל "מדלן", טל קופל, מנתח את הנתונים. "פארק הנחל היא כיום שכונת הבניינים (לא צמודי קרקע) הכי יקרה בבאר־שבע, עם מחיר ממוצע של 1.45 מיליון שקלים לדירת 5 חדרים. רוב רוכשי הנכסים בשכונה הם זוגות צעירים שמחפשים דירות חדשות במחיר אטרקטיבי עם נוף לאגם באר־שבע ויציאה קלה ומהירה לכביש העוקף, לכל מי שעובד מחוץ לעיר".
עוד מוסיף קופל כי "בשכונה ייבנו אלפי יחידות דיור מסוגים וגדלים שונים, כך שההיצע גדול ו'קולע' למגוון רחב של טעמים. בגלל שהשכונה היא כרגע אתר בנייה גדול, עוד אי אפשר לדעת עד הסוף מה יהיה טיבה, אבל נראה שהיא מושכת בעיקר אוכלוסייה צעירה".
לעדכונים: חדשות באר שבע