בהתרגשות מהולה בעצב ובחשש מהלא נודע נפתחה השבוע מחדש המסעדה התאילנדית האהובה רונג'אן בצל הטרגדיה האישית שפקדה את השפית שעל שמה נקרא המקום האהוב.
לפני כחודש נפטר בפתאומיות בעלה אבי אביטל (אבטה) ז"ל שייסד איתה את המוסד הקולינרי אליו הגיעו סועדים לאשדוד מכל רחבי הארץ. לאחר התלבטויות לא פשוטות היא החליטה להחיות מחדש את מפעל חייהם ומקור פרנסתם: "אין מה לעשות, צריך להמשיך הלאה כמו שאבי רצה".
את מקומו של אביטל בתחום הניהול ינסה לתפוס השותף העסקי החדש אלכס צ'ייקובסקי שרעייתו התאילנדית עובדת במסעדה. "נשתדל להתאים את הפעילות לכוחות וליכולות של רונג'אן", אומר צ'ייקובסקי. "היא אמנם קטנת מימדים אבל גדולה מהחיים. המטרה שלנו שהמסעדה תמשיך לשגשג כפי שהיתה כל השנים".
"לא הרגשתי לבד"
הצלחתה של המסעדה שנוסדה לפני קצת יותר מעשור טמונה בסיפור אהבתם של אביטל ורונג'אן. הם הכירו בכפר קטן בתאילנד ב-2006 ומאז לא נתנו להבדלי השפה, התרבות והמרחק הגיאוגרפי להפריד ביניהם. כעבור חודש של היכרות הם התחתנו, חזרו יחד לאשדוד וגידלו את בנם המשותף דביר.
תחילה הקימו מסעדה קטנה במרכזון ברובע ט' שם הכירו לחיך האשדודי את הטעמים האותנטיים והבועטים של המזרח הרחוק. כשהמקום היה צר מלהכיל את הסועדים שחזרו לאכול מהפאד תאי, סלט הפאפאיה והבננה לוטי המפורסם, הם פתחו מסעדה גדולה יותר בטיילת של חוף מי עמי. במשך שנים האכילו מפורסמים כמו מירי בוהדנה, יגאל עדיקה, חנה לסלאו ומבקר האוכל ניב גלבוע, שחשף את המסעדה לקהל הרחב בערוץ 10 והפך לאחד מחבריהם הטובים.
בתחילת פברואר נדם לבו של אביטל כשהוא רק בן 54. ממיטתו בבית החולים ברזילי באשקלון צילם אביטל בטלפון הנייד את צוואתו למשפחה. מספר דקות לאחר מכן נפטר והותיר את רונג'אן ושני בניו טוהר ודביר המומים ומוכי צער. "אבא נפרד מרונג'אן ואמר לה כמה שהוא אוהב אותה ושהיא היתה כל עולמו", סיפר טוהר, בנו הבכור מנישואיו הראשונים שגר כיום בצפון. "הוא ביקש שנמשיך להיות מאושרים כי זה לא יעזור אם נבכה עליו".
באותו סרטון העניק אביטל לרונג'אן אישור לחזור לתאילנד שם גרים הוריה, בתה סירינט מנישואים קודמים ואחותה סופנסה שעבדה לצדה במסעדה עד שגורשה מהארץ. בשיחה שקיימנו איתה במהלך השבעה לא ידעה רונג'אן לומר מה יעלה בגורל המסעדה. "אני נשארת כרגע בארץ, מה יהיה בהמשך איתי ועם המסעדה אני לא יכולה לומר", סיפרה.
בחודש שחלף מאז היא שקלה את צעדיה והחליטה כאמור להחזיר את המסעדה לפעילות ובכך להנציח את אהבתם. "שלום וסאודיקה", כתבה בפוסט שהעלתה בסוף השבוע בדף הפייסבוק של המסעדה. "קודם כל אני רוצה למסור לכולם תודה רבה על כל החיבוקים והחיזוקים בזמן הקשה שאני ומשפחתי עברנו. זה מרגש לדעת שכל כך הרבה אנשים אהבו את בעלי אבי, וכל הזמן הזה אף פעם לא הרגשתי לבד".
"לא אותו דבר בלי אבי"
לקראת הפתיחה עמלו אנשי הצוות על הסרת האבק מהשולחנות המיותמים, הבריקו את המטבח והשחיזו את הסכינים. רגע לפני שהתחילו לחלק תפריטים ולשרת את הלקוחות הרימו כוסית לזכרו של אביטל בהשתתפות בני משפחה וחברים. "זה יהיה לזכרו של אבי ולהצלחת המסעדה המחודשת", אמר גלבוע שהיה בין אורחי אירוע ההשקה/אזכרה.
ביום ראשון השבוע בשעה 12:00 נפתחו הדלתות והכל חזר כמעט לקדמותו: רונג'אן ליהטטה בין הווקים והסירים במטבח, ובפרונט עמד צ'ייקובסקי שקיבל את פני הלקוחות. "אני מתרגשת אבל גם עצובה", אמרה רונג'אן אחרי ספתח מוצלח במסעדה. "אני נשארת פה כי זה מה שצריך וגם בגלל שהבן שלי דביר עדיין לומד בבית ספר".
איך הלקוחות הגיבו?
"כולם אומרים לי 'כל הכבוד' וגם 'תהיי חזקה'".
צ'ייקובסקי מוסיף: "מרגע הפתיחה לא היה לנו זמן כדי לקחת נשימה. יחסית לימי ראשון שהם רגועים בדרך כלל, הגיעו לא מעט אנשים וזו היתה בשורה נעימה ויפה. הסועדים מפרגנים, כולם התגעגעו לאוכל של רונג'אן. הם לא רצו שהיא תעזוב והיו בציפיה גדולה שתחזור למסעדה".
קראו גם:
החיבור ביניהם כמעט גורלי: לפני שבע שנים נסע צ'ייקובסקי בן ה-36 לטיול בתאילנד והכיר שם את אהובתו סום. ממש כמו בסיפור של רונג'אן ואבי מלפני שני עשורים הם התאהבו והקימו בית באשדוד. כשסום היתה בהיריון עם בתם בת החמש הם הגיעו לאכול אצל רונג'אן והשאר היסטוריה. "לא הכרתי את המסעדה לפני כן", מספר צ'ייקובסקי. "רונג'אן הציעה לסום לעבוד איתה והפכנו לחברים".
הוא משרטט את קווי הדמיון בין שני הזוגות: "הסיפור של אבי ורונג'אן הוא אחד על אחד כמו שלנו. אבי אמר לרונג'אן שהוא הגיע מאיטליה וגם אני הכרתי את סום במסעדה מקומית ואמרתי לה שאני מגיע מאיטליה".
כשאבי נפטר החלים צ'ייקובסקי מתאונת עבודה וקיבל מרונג'אן הצעה שאי אפשר לסרב לה. "לא עבדתי והתפנה לי הרבה זמן", הוא מספר. "רונג'אן מכירה אותי וסומכת עליי אז החלטנו שזו הזדמנות לשנינו להתחיל מחדש. אני יודע שאני נכנס לנעליים הגדולות של אבי ושהמסעדה לא תהיה אותו דבר בלעדיו, אבל נעשה הכל למען הצלחתה".
לדבריו החזרה לבישולים תסייע לרונג'אן להתמודד עם האבל הקשה: "היא מעדיפה כעת להתרכז בעשייה ובאוכל שהיא מבשלת, מה שבעצם ינקה לה את הראש מהמחשבות והכאב. אין לדעת מה יהיה מחר, אבל עכשיו יש לה את הכוחות ובעיקר את הרצון לייצר המשכיות. למרות הבלבול הראשוני והמובן רונג'אן החליטה לאפשר לבנה דביר לסיים את הבגרויות ולהישאר לצד החברים והמשפחה המורחבת".
אז אתם חוזרים לעבוד בפול טיים?
"המסעדה תמשיך לפעול בדיוק באותה המתכונת כפי שהיתה כל השנים".