נושא כריתת עצים בבאר־שבע הפך לרגיש במיוחד בשנתיים האחרונות, כאשר דווח בעבר על כריתת עצים ללא אישור.

1 צפייה בגלריה
פעילי סביבה בחורשה
פעילי סביבה בחורשה
פעילי סביבה בחורשה
(צילום: מזל טהר)

בשבוע האחרון שוב עלה הנושא על הפרק לאחר שנודע על עקירה של מספר עצים ברחוב יהודה הלוי בבאר־שבע.
האם הכריתה התבצעה על פי החוק? תלוי את מי שואלים. פעילות למען הסביבה טוענות כי הדבר נעשה אישורים, בעוד שהעירייה דוחה טענות אלה על הסף.
ברחוב יהודה הלוי מתבצעות עבודות בנייה במסגרתן נעקרו ונכרתו עצים במהלך שעורר זעם בקרב פעילים ופעילות למען איכות הסביבה. הכעס שלהם הופנה כלפי העירייה והם ניסו לקבל תשובות האם הכריתה התבצעה בתאם לנהלים. שתיים מהם, מזל טהר ובלה גרשביין, דורשות עד עתה הסברים.
"ביום שני (5.12) התקיים מחטף מטורף בחסות עיריית באר־שבע", טוענת טהר. "במחי יד נעלמה לה חורשה יפהפייה עם מגוון עצים. בלה גרשביין ראתה את עקירות העצים, התקשרה למשטרה ולמוקד שהזמינו את נציגי מחלקת ההנדסה. הם הציגו היתר כריתה של שטח אחר וגירשו אותה בעזרת השיטור העירוני בשטח".
טהר מוסיפה ומספרת כי "יותר מאוחר התבררו פרטי המקרה. עיריית באר־שבע עקרה חורשה ללא אישור על פי התהליך החוקי הנדרש. עקירת החורשה", אומרת מזל טהר, "הינה נזק בלתי הפיך. כעת אנו דורשות חקירה רצינית והעמדה לדין של בעלי התפקידים האחראים להשמדת חורשה שלמה של עצים בני עשרות שנים שהביאה למוות של בעלי חיים ללא הצדקה".

דורשים בדיקה

סוגיית עקירת וכריתת עצים במרחב הציבורי מעסיקה מאוד את הפעילים והפעילות למען הסביבה, שדורשים רגישות גבוהה ושיקול דעת לפני שכורתים ועוקרים עצים, מה עוד שישנם עצים שנכרתו ללא ידיעת הגורמים הרלוונטיים.
מקרה כזה פרסמנו ב"ידיעות הנגב" בחודש דצמבר 2021, כאשר עצים בני עשרות שנים נכרתו בבית הספר התיכון מקיף א'. פעילים למען הסביבה שגילו את הנזק העצום, דרשו לבדוק מי נתן את ההוראה לכריתה, והאם ניתנו אישורים כחוק.
בתגובתה של העירייה לכריתת העצים בבית הספר מקיף א', נאמר אז כי מבדיקה שערך מנהל אגף גנים בעירייה, לא ידוע מי כרת את העצים במתחם בית הספר ומתי הדבר בוצע.

קראו גם:

בביקור השבוע של צוות "מיינט באר שבע והנגב" בשטח גילינו עצים שנעקרו ונכרתו בעקבות חפירת שוחות לאורך השטח. בין החפירות בצבצו גזעי עצים, וגזעים אחרים היו מפוזרים בין ערימות העפר. פעילים למען הסביבה קיימו מחאה בשטח, ודרשו שוב ושוב לקיים בדיקה מקיפה האם ניתנו האישורים כחוק.
מעיריית באר־שבע נמסר בתגובה: "בניגוד גמור לדברים, מדובר בשלושה עצים עם המון גזעים אשר צמחו מתחת לכביש והיוו סכנה בטיחותית ממשית וגרמו לנזקים בתשתיות. בסמוך לאזור אמור להיפתח בקרוב גן ילדים, ולצורך הרחבת הכביש וסילוק המפגעים המסוכנים, ניתן אישור כחוק של פקיד היערות לכרות את שלושת העצים. התהליך לכריתת שלושת העצים נעשה כמקובל".

סוגיית השימור

סוגיית שימור עצים ברחבי העיר מככבת בדו"חות מבקר עיריית באר־שבע, אבי פוגל, מזה שנים, ולמרות הביקורת הנוקבת, לא הושלמו תיקוני הליקויים שהתגלו.
במבוא לביקורת מציין המבקר את חשיבות העצים לסביבה: "העצים מועילים לסביבה העירונית בהעשרת אוויר, הפחתת טמפרטורה בימי הקיץ החמים, גיוון בעלי החיים, העלאת ערכם של נכסים, ועוד. לפיכך, חשוב להגן, לשמר ולעודד הימצאותם במרחב העירוני".
עיקרי המלצות המבקר בדו"ח בשנת 2020 מתרכזים בהשלמת תיקון הליקויים הבאים: נוהל עירוני - קידום נוהל פקיד יערות והכנסתו לקובץ הנהלים של העירייה. כן ביצוע השלמות ותיקונים באתר האינטרנט העירוני הכולל פרסום דו"ח מסכם על הכריתות והעתקות שאושרו בעירייה, לשלב את החזון בתחום שימור עצים בחזון אגף גנים ונוף של העירייה, ועוד.
מהמעקב אחר תיקון הליקויים שביצע המבקר בחודש ינואר 2022 עולה כי נוהל עירוני שעליו דיבר המבקר בדו"חות קודמים נמצא בהכנה בשיתוף מינהל ההנדסה, נציגי ציבור ותושבים שביקשו להיות מעורבים ועתיד להתפרסם בהמשך. חלק מהליקויים שהתגלו בעבר תוקנו, אולם המבקר מציין ומדגיש בדו"ח האחרון כי "יש להשלים את תיקון הליקויים שנותרו".