סיפורה של משפחה: הודיה, בתה של עליזה סלטניקוב מבאר שבע, אובחנה בגיל שנה וחצי בתפקוד מאוד נמוך. מעולם לא הגיבה לשם שלה, לא יצרה קשר עין, לא ידעה להצביע, לאכול, פחדה מאוד מאנשים, נרתעה ממגע אפילו של הוריה.
בגיל שנתיים נכנסה הודיה לאלוטף (מעון יום שיקומי של אלו"ט) בבאר שבע. "אחרי חודש היא כבר הגיבה לשם שלה, אחרי חודשיים הסכימה שיגעו בה, למדה לשבת על כסא עם כולם. בשנה הראשונה באלוטף התחילה להגיד מילים בודדות ובשנה השניה חיברה משפטים, נגמלה מחיתולים. כל מי שלא ראה אותה בהלם – פתאום נותנת כיף ואומרת שלום", אומרת עליזה.
כיום הודיה בת 4, בתפקוד גבוה, משולבת בגן רגיל עם סייעת. "אין לה חברים, למרות שהיא מאוד רוצה את הילדים. הסייעת מתווכת לה בחצר סיטואציות חברתיות ומשלבת אותה עם הילדים".
מאז המלחמה הודיה חוותה רגרסיה, היא חזרה למוצץ, האזעקות מפחידות אותה. "היא לא ממש מבינה אבל מרגישה עלינו את הלחץ. באזעקות לא היה לנו ממ"ד, אז היינו תופסים אותה ורצים כמה קומות למטה כי גרנו בקומה 8".
עליזה מודה: "כל התקדמות כרוכה בשמחה ובפחד מסוים שאולי זה רגעי ויחזור אחורה. האזעקה מסמנת לה שמשהו לא בטוח עומד לקרות".
מאז האבחון של הודיה עליזה לא עובדת. היא היתה זכיינית של חנות איפור בגרנד קניון, אך כשהודיה אובחנה הבינה שלא תוכל להמשיך ומסרה את העסק.
"ישבתי איתה בבית כי לא היתה עבורה מסגרת. מאז שנכנסה לגן רגיל צריך לקחת אותה כל יום אחהצ לטיפול שונה: קלינאית תקשורת, מטפל רגשי, ריפוי בעיסוק, כלבנות ועוד. "הגן מסתיים בשעה 14:00 אבל סל השעות של הסייעת עד 13:00 אז אני לוקחת אותה לפני כולם הביתה, וגם ביום שישי אין סייעת אז היא לא הולכת לגן. זכיתי שבעלי עצמאי ומפרנס אבל לא יודעת איך אימהות אחרות שצריכות לצאת לעבוד עושות את זה. מניחה שהילדים נשארים במסגרת בלי סייעת".
גידול ילד עם אוטיזם זה מאבק בלתי פוסק, לא רק הטיפול בילד אלא גם מיצוי הזכויות מול הרשויות. עליזה עוזרת כבר שנתיים להמון משפחות ומקבלת הרבה מאוד שיחות בשבוע, לכולם היא מקשיבה ומשתדלת לסייע מנסיונה.
קראו גם:
בשנת 2022 פרסמה פוסט בקבוצת מאמאצחיק והגיעה ל-36,000 לייקים. "דרך הפוסט הזה המון הורים פנו אליי, בעיקר כאלה שמתלבטים אם הילד שלהם על הרצף, או הורים שרק קבלו אבחון ולא יודעים איך ממשיכים מכאן. אנשים מאוד אבודים כשמקבלים אבחון, לא באמת רואים את האור בקצה המנהרה, לא ממש יודעים מה הזכויות שלהם. הרבה פעמים שומעים מהרשויות 'אי אפשר, אבל אפשר להפוך את זה לאפשר. אין גוף שלא צריך להיאבק מולו: קופ"ח, משרד הבריאות, הרווחה, מי לא".
להעניק להם ביטחון
יום ההתרמה לאוטיזם בהובלת אלו"ט ואותי, יתקיים ביום שלישי, 19 בנובמבר 2024. יום ההתרמה השנה הוא בסימן המאבק לשימור על הרצף של שגרת חייהם של ילדים ובוגרים עם אוטיזם בישראל, במיוחד בתקופת המלחמה.
השגרה היא עוגן חיוני בחיי אוטיסטים. הסדר הקבוע והידיעה מה צפוי בכל שלב ביום מעניקים להם ביטחון ומאפשרים להם להתמודד עם אתגרים נוספים. עזרו לנו לשמור על שגרת חייהם ולהעניק להם את התמיכה שהם זקוקים לה. כל תרומה משמעותית. קישור לתרומה.