נתוני דו"ח הפשיעה החקלאית לשנת 2021 של ארגון "השומר החדש" חושפים את הפגיעה בתחושת הביטחון האישי של תושבי המדינה בכלל ותושבי הנגב בפרט מאז מבצע שומר החומות.
לפי נתוני הדו"ח, שפורסם לפני כמה ימים, מדד הביטחון האישי נמצא בשנה האחרונה בשפל המדרגה וכ־78 אחוז מאזרחי המדינה העידו שהם מפחדים לנסוע בכבישי הנגב. 48 אחוז מתושבי הדרום והנגב, כך לפי נתוני הדו"ח, העידו שתחושת הביטחון נחלשה מאז מבצע שומר החומות שהיה לפני כ־11 חודשים.
באשר לנסיעה בכבישים מתברר שככל שמתרחקים מהבית הנסיעה נעשית מפחידה יותר.
91 אחוז מתושבי אזור הצפון ציינו שהם מרגישים פחות בטוחים בכבישי הנגב. לעומת זאת, 52 אחוז מתושבי הנגב והדרום העידו שהם חוששים לנסוע בכבישי הגליל.
נתוני הדו"ח מראים עוד כי 25.4 אחוז מהפשיעה החקלאית בארץ מתרחשים באזור הדרום והנגב. באזור הצפון היקף הפשיעה החקלאית עומד על 33.8 אחוז מכלל הפשיעה החקלאית ברחבי הארץ.
קו פרשת מים
"בחריג מהשנים הקודמות", אומר מנכ"ל ומייסד ארגון השומר החדש יואל זילברמן, "זיהינו בשנה האחרונה עלייה חדה ויוצאת דופן בגודל התעוזה ובפעולות הפשיעה אשר חרגו מהתחום החקלאי, אך פעלו במרחבים הפתוחים החופפים לו. זאת כגון הקמת אלפי חממות סמים בשטחי האש, הטמנת מצבורי אמל"ח ורכבים המשמשים לחיסולים בשטחים הפתוחים, פריצה לבית בנגב שכלל אונס אכזרי של ילדה בת עשר, אירועי קיצון כמו חסימת דרכים ראשיות וצמתים בימי מבצע שומר החומות וסימנים נוספים המעידים כי מציאות חיינו בהיבטי הביטחון האישי נמצאים בקו פרשת מים. אובדן הביטחון והמשילות של המדינה בשטחים הפתוחים אשר עליהם שומרים ומגינים החקלאים הינה החומה האחרונה לפני שהאלימות ומעשי הבריונות יתפשטו למרחב העירוני ויהפכו את חייהם של החברה כולה לבלתי נסבלים".
גם ראש המועצה האזורית רמת הנגב ערן דורון מזהה הדרדרות במצב בשנה האחרונה. "אחת לכמה חודשים עולה נושא המשילות בנגב לכותרות, הבריונות בכבישים, הפשיעה החקלאית, הפרוטקשן ותחושת חוסר הביטחון האישי שמהם סובלים תושבי הנגב", הוא אומר. "לעיתים נדמה כי מדינת ישראל כבר אינה הריבון במרחב המדברי. אין דין ואין דיין, איש הישר בעיניו יעשה. על מנת להשיב את המשילות לנגב ולצמצם את העבריינות הפושעת באזור יש לפעול בשני נתיבים במקביל – להפוך את חיי העבריינות למשתלמים פחות ואת חיי שומרי החוק למשתלמים יותר".
חיים תחת טרור
הדו"ח של ארגון השומר החדש כולל גם עדויות של חקלאים מרחבי הארץ שנפלו קורבן לפשיעה חקלאית. "במרחב הנגב חקלאים ובעלי עסקים מצויים תחת טרור", העיד ניר אמיתי שהקים את חוות רימון, חווה חקלאית אקולוגית טיפולית לבני נוער ביער להב. "גנבו לי 200 מטר גדר, בזנטים, מצברים, מצלמה, עשו נזקים. אדם הגיע ואיים שהוא ישרוף את החווה, אחד אחר ניסה לגנוב פה ציוד. עשרה אנשים שונים ביקשו פרוטקשן. אנחנו אומרים לכולם 'לא'. אנחנו נלחמים בפשיעה החקלאית ולא מאפשרים את התשלום הזה. אסור לנו כמדינה להשלים עם זה. הפשיעה החקלאית פוגעת ביסודות של תחושת הביטחון של האזרחים".
בתגובה לדו"ח מסר שר החקלאות, הנגב והגליל עודד פורר: "עם כניסתי לתפקיד שבסמכותי משרדי החקלאות, הנגב והגליל הצבתי את המלחמה בפשיעה החקלאית כיעד מרכזי וחשוב. כדי להילחם בפשיעה החקלאית צריך לייצר שיתופי פעולה משמעותיים בין החברות השונות בממשלה, קרי המשרד לביטחון פנים, משרד החקלאות, משרד נגב־גליל ומשרד הפנים וזאת לצד ארגון השומר החדש שהוא שותף טבעי וחשוב למאבק בפשיעה החקלאית".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב