האם אלפי חיילי וקציני חיל המודיעין שצפויים לשרת בעוד כמה שנים בקריית המודיעין החדשה המוקמת בימים אלה באתר ליקית יקבלו את הכשרתם האקדמית באוניברסיטת תל־אביב ולא באוניברסיטת בן־גוריון? אם משרד הביטחון אכן יוציא למכרז פומבי את נושא ההכשרה האקדמית של משרתי קריית המודיעין החדשה בנגב, התרחיש הזה אכן עשוי להתממש.
באוניברסיטת בן־גוריון נערכים כבר שנים בהשקעות של עשרות מיליוני שקלים לקליטת אלפי אנשי מודיעין שצפויים ללמוד במוסד לתואר ראשון ושני.
לבחון חקיקה
בעקבות התוכנית של משרד הביטחון לפרסם מכרז בנושא ההכשרות האקדמיות, פנה בסוף השבוע שעבר היועץ המשפטי של עמותת "ישראל למען הנגב", עו"ד אהוד ערב, לשר הביטחון, בני גנץ, ודרש ממנו לעצור לאלתר את התוכנית.
קראו עוד >>>
"אוניברסיטת בן־גוריון, שמלווה את פרויקט מעבר בסיסי צה"ל דרומה, השקיעה משאבים רבים, כספיים וארגוניים, בהתאמת האוניברסיטה לצורכי הצבא", ציין עו"ד אהוד ערב בפנייתו לשר הביטחון. "כחלק מכך היא פיתחה בין היתר את הקמפוס הצפוני כדי להיערך לקליטת החיילים כסטודנטים.
"והנה, חרף המשאבים האדירים שהאוניברסיטה הקצתה לטובת העניין וחרף החלטות ממשלה מפורשות שנועדו להקצות משאבים רבים לפיתוח אוניברסיטת בן־גוריון, ישנו חשש ממשי כי המשאבים הללו שיועדו לפיתוח אוניברסיטת בן־גוריון יוסטו לפיתוח מוסדות אקדמיים אחרים במרכז הארץ המפותח ממילא".
ד"ר אסתר לוצאטו, יו"ר עמותת "ישראל למען הנגב": "כל מהלך הורדת צה"ל דרומה מבוסס על הרציונל של צמיחה אזורית באמצעות כוחות מקומיים"
במכתבו לשר הביטחון תובע עו"ד ערב ליישם את החלטת הממשלה מס' 625 בנושא הקצאת משאבים לפיתוח הנגב כחלק ממעבר צה"ל דרומה, ולהבטיח שאוניברסיטת בן־גוריון תספק את ההכשרה האקדמית של חיילי המודיעין שיישרתו בליקית. כמו כן הוא דורש לבטל את התוכנית להוציא מכרז בנושא הכשרת המשרתים ולבחון חקיקה מיוחדת שתהפוך את אוניברסיטת בן־גוריון לספק היחידי בנושא ההכשרה האקדמית של משרתי המודיעין בקריית המודיעין.
קולות מטרידים
יו"ר עמותת "ישראל למען הנגב", ד"ר אסתר לוצאטו, מציינת שאוניברסיטת בן־גוריון השקיעה אלפי שעות בהכנת תשתיות ומסלולי לימוד מיוחדים לקציני המודיעין הצפויים ללמוד במוסד.
"הכנות אלה כוללות, בין היתר, גיוס חברי סגל חדשים בתחומים רלוונטיים, בניית תוכניות לימוד מותאמות, והקמת מרכזי מחקר משותפים עם צה"ל. כל מהלך הורדת צה"ל דרומה מבוסס על הרציונל של צמיחה אזורית באמצעות כוחות מקומיים כדי שהגורמים המקומיים ייהנו מפירות המעבר, זה נכון לגבי קבלנים וספקים דרומיים שילוו את הקמת קריית המודיעין, וזה נכון שבעתיים לגבי ההכשרה האקדמית של אנשי המודיעין", מדגישה ד"ר לוצאטו ומוסיפה, "עלינו לעשות הכל כדי להבטיח את חיזוקה והעצמתה של אוניברסיטת בן־גוריון לטובת עתידו של הנגב".
בוחנים חלופות
מאוניברסיטת בן־גוריון נמסר, "הקולות שנשמעו באחרונה, שלפיהם יש מי שמתכוונים לגזול את הדרום ולפעול בניגוד מוחלט להחלטות הממשלה, מטרידים ביותר. אין מדובר רק בשאלה היכן ילמדו החיילים, אלא במהות מעבר צה"ל דרומה ובאינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל, כפי שבאו לידי ביטוי בשורת החלטות ממשלה ואף בהסכם מחייב.
"זו הזדמנות היסטורית וחד פעמית שמשמעותה העצמת מרחב הנגב במגוון תחומי החיים - התיישבותי, חינוכי, כלכלי ומדעי וכולל גם את המשך פיתוח מרכז הסייבר הלאומי בבאר־שבע. האוניברסיטה השקיעה ותמשיך להשקיע משאבים רבים ותהיה ערוכה לקליטת חיילי אמ"ן בהתאם ללוח הזמנים שנקבע על ידי צה"ל, הוועדה לתכנון ולתקצוב ומשרד הביטחון.
"ביחד עם הגופים הלאומיים המשקיעים רבות בפיתוח הנגב, האוניברסיטה תפעל בכלל האמצעים העומדים לרשותה במסגרת החוק, לרבות פנייה לבג"צ והפרקליטות הצבאית הראשית, בגין הפרת התחייבויות חתומות והחלטת ממשלה בנושא".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה, "משרתי אגף המודיעין לומדים במגוון רחב של מוסדות לימוד בכל רחבי הארץ במטרה להביא לפיתוח של המשאב האנושי בתחומים שונים. במסגרת ההיערכות לקראת מעבר אמ"ן לנגב, החלה בחינה של חלופות לימודים עתידיות כנהוג בהליכים בקנה מידה לאומי. העבודה נמצאת בראשיתה וטרם התקבלה כל החלטה בנושא".
מאוניברסיטת תל־אביב נמסר בתגובה: "אוניברסיטת תל־אביב מעולם לא יזמה בנושא פנייה לאגף המודיעין".
לעצור את התוכנית
בתוך כך שיגר נשיא אוניברסיטת בן גוריון, פרופ' דניאל חיימוביץ, פנייה לשר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, עודד פורר, על מנת שיתערב ויעצור את התוכנית לפרסם מכרז פומבי שבמסגרתו יוכל כל מוסד להשכלה גבוהה בארץ להגיש הצעה ללימודי חיילי אמ"ן אשר יעברו דרומה במסגרת שירותם הצבאי.
"בעוד נציגי האוניברסיטה מגבשים עם נציגי אמ"ן את מסגרת הלימודים לתואר למשרתי 8200", ציין פרופ' חיימוביץ, "הגיע אלינו לתדהמתנו בימים האחרונים מידע מהימן לפיו אוניברסיטת תל־אביב פנתה לאמ"ן במטרה לגבש תכנית לפיה חיילי היחידה אמנם יעברו דרומה במסגרת שירותם, אך את השכלתם הגבוהה ירכשו באוניברסיטת תל־אביב.
"עוד נודע לנו כי התוכנית המתגבשת היא לפרסם מכרז פומבי במסגרתו יוכל כל מוסד להשכלה גבוהה להגיש הצעה, וכך היה ואוניברסיטת בן־גוריון לא תזכה במכרז, הרי שיצירת הזיקה של החיילים לנגב, הגדלת האפשרות כי יבחרו להישאר בו גם לאחר שירותם וחיזוק אוניברסיטת בן־גוריון - כל אלו לא יתקיימו ובמקומם תזכה אוניברסיטת תל־אביב או כל אוניברסיטה אחרת בהגשמת האינטרס הכלכלי שלה".
ראש עיריית באר־שבע, רוביק דנילוביץ', שיגר מכתב למנכ"ל משרד הביטחון, אמיר אשל, בדרישה להתערבותו לפעול לשינוי ההחלטה בדבר אותו מכרז, וציין כי ההחלטה לפרסם את המכרז עומדת בסתירה גמורה להחלטת הממשלה בדבר מינוף מעבר יחידות צה"ל דרומה לטובת העצמת הפיתוח הכלכלי־חברתי בבאר־שבע וסביבתה.
לכל העדכונים - חדשות הנגב