סיור בשוק האיכרים "תוצרת הארץ" בעיר העתיקה בבאר־שבע, יוזמה של משרד הנגב והגליל והחוסן הלאומי בשיתוף עיריית באר־שבע, הוא חוויה מיוחדת שמותירה טעם של עוד.

5 צפייה בגלריה
שוק האיכרים  בבאר שבע
שוק האיכרים  בבאר שבע
התושבים מרוצים מהטריות ומהמחירים. שוק תוצרת הארץ בעיר העתיקה
(הרצל יוסף)
השוק, ששב באחרונה לפעול בימי שישי, מציע חוץ מתוצרת טרייה ואיכותית גם מפגש בלתי אמצעי בין הצרכנים לחקלאים שמוכרים בשוק את תוצרתם במחירים הוגנים ובלי פערי תיווך.
"יש כאן פוטנציאל גדול של שילוב בין צריכת חקלאות מקומית לפעילות פנאי ועידוד התיירות, והצרכן נהנה ממגוון של פירות וירקות, דבש וריבות, תבלינים יינות מקומיים, ועוד", אומרים בעיריית באר־שבע. ואכן, חובבי השווקים הפתוחים מבקרים, נהנים, ולא פוסחים על התוצרת המוצעת בשפע.
החקלאים שמתמודדים עם לא מעט בעיות בימים לה, כשהייבוא מחו"ל נוגס בהם ופערי התיווך הולכים וגדלים, מוצאים פתרונות שונים, בהם שוק האיכרים. "המדינה חייבת לעשות שינוי, לא יתכן שענף החקלאות שהוא הענף החשוב ביותר במשק, נפגע כל פעם מחדש", הם אומרים.
לדבריהם, המדינה פוגעת שוב ושוב בחקלאים בעצם זה שהיא מאשרת ייבוא מירדן, טורקיה ומדינות נוספות.

ערבה לחך

את הסיור שלנו בשוק האיכרים אנחנו מתחילים בדוכן של משק קלופ ממושב עידן שבתחום המועצה האזורית הערבה התיכונה.
5 צפייה בגלריה
הדוכן של קלופ
הדוכן של קלופ
"סחורה אל"ף־אל"ף". סקאיי אוקונור בדוכן של משק קלופ
(הרצל יוסף)

בדוכן אנחנו פוגשים את סקאי אוקונור שמציע את התוצרת למתעניינים ומסביר להם באריכות מה טיב הסחורה ומקורה. אוקונור מתפנה לשיחה עימנו ומספר שבגלל קשיים בשיווק התוצרת החקלאית, יצר בעל המשק, מידן קלופ, שיתופי פעולה עם חקלאים אחרים בערבה, וכך מתאפשרת מכירה ישירה לצרכנים. "המשק של מידן מגדל כרגע תמרים אורגניים ואבטיחים עונתיים וכל מיני גידולים בהתאם לעונה", מסביר אוקונור.
ומה לגבי האפרסקים והנקטרינות בדוכן? "הם לא סחורה של מידן, אבל זה בשיתוף פעולה עם משקים שמגדלים את זה. כל הסחורה היא ארץ ישראלית, יש הרבה סחורה שהיא נקייה כלומר אורגנית או בהתרה ביולוגית־אקולוגית, סחורה אל"ף־אל"ף".
יש ביקוש לתוצרת שלכם?
"אנחנו מגיעים לכאן ארבע פעמים בשבוע, כולל למתחם הקטר. יש לנו את הלקוחות הקבועים שלנו שמגיעים ממש כל שבוע ויש לקוחות חדשים".
התוצרת יותר טובה מזאת שקונים במרכולים?
"בהחלט, בגלל שהרוב המוחלט של הסחורה שאנחנו מביאים לא עוברת הקפאה, וכל השינוע שלה הוא יותר ידידותי למוצר. המכירה היא בסמוך לזמן הקטיף, כלומר, הלקוח מקבל סחורה שנקטפה לפני לא יותר מיומיים מהעץ. בסופרמרקטים, לצערנו הרב, הם עוברים שינוע מהרבה מקומות בארץ, מחסנים והקפאה".
הלקוחות מוקסמים לא רק מטריות התוצרת אלא גם מהמחירים ההוגנים ומהיחס האדיב שהם מקבלים. "התוצרת טרייה וזה פשוט תענוג", אומרת לקוחה שהתכבדה לטעום אפרסק בדוכן של משק קלופ. "שוק האיכרים בהחלט פותח לנו עוד אופציה ללקוחות חדשים", מסכם אוקונר. "תמיד נחמד לראות פנים חדשות וגם להכיר לקוחות חדשים. זה יוצר אינטראקציות חדשות ובסך הכל אנחנו מאוד מבסוטים".
מחירים:
מלפפון ארומטו (ארוך וקריספי המתאים להכנת כריכים): 10 שקל ל–1 ק"ג
דלורית: 15 שקל ל–1 ק"ג
עגבניות שרי: 17 שקל ל–1 ק"ג


הכי טבעי

בדוכן של צבי רבינוביץ' ממושב תקומה, השוכן בתחום המועצה האזורית שדות נגב, תוכלו לקנות אבוקדו אורגני.
5 צפייה בגלריה
רבינוביץ
רבינוביץ
בלי ריסוס. צבי רבינוביץ'
(הרצל יוסף)

רבינוביץ' החל לגדל אבוקדו לפני כתשע שנים כשיצא לגמלאות מעבודתו בקריה למחקר גרעיני, ואחיו, אגרונום במקצועו, הציע לו לנטוע עצי אבוקדו.
מה ההבדל בין תוצרת אורגנית לתוצרת לא אורגנית?
"אני לא מרסס נגד עשבים, לא מרסס נגד כל מיני מזיקים, נותן לזה לגדול ועושים בדיקה".
זמן הגידול ממושך יותר?
"לא. זה אותו הדבר, אבל יש בדיקה. לוקחים דגימות ומאשרים לי גידול האורגני. אני לא מזבל בזבל כימי אלא רק בקומפוסט אורגני. הקומפוסט יקר וזה מייקר את התוצרת כי הגידול יותר קשה".
מה דעתך על מצב החקלאות בישראל?
"לחקלאים קטנים אין תקומה, צריך להיות חקלאים גדולים. מי שסוחר טוב מצליח בחקלאות, מי שלא זו בעיה".
איך מיזמים כמו שוק האיכרים תורמים לכם?
"אנחנו מגיעים לפה וזה עוזר מאוד. אין את התיווך של הקבלנים וכל אלה שרצו לשלם לי חמישה שקלים על קילו אבוקדו, ואני פשוט לא מוכן. אעדיף לזרוק לפח ולא אתן להם".
מחירים:
אבוקדו: 15 שקל ל–1 ק"ג
שמן זית: 40 שקל ל–700 מ"ל
2 ליטר: 90 שקל
לימון: 4 שקלים ל–1 ק"ג

יד ראשונה מחקלאי

התוצרת החקלאית המגוונת שיוסף עמר ממושב מבטחים מוכר בדוכן שלו נקטפה יום לפני כן, והטריות ניכרת היטב בטעם.
5 צפייה בגלריה
עמר
עמר
"הכל טרי ובריא". יוסף עמר
(הרצל יוסף)
את יוסף עמר ממושב מבטחים אנחנו פוגשים בדוכן ממול לדוכן של משק קלופ. עמר גדל בין השדות והמטעים, ומאז שהוא בן שמונה, הוא עובד בחקלאות. את התוצרת שהוא מציע קטפו יום לפני כן, והדוכן שלו עמוס באבטיחים, גזרים, דלוריות, תפוחי אדמה בייבי, עגבניות שרי במגוון צבעים, ואפילו תוצרת מיוחדת כמו מלפפוני קורנישון קטנטנים ומעוטרים.
"אנחנו היחידים בארץ שמגדלים אותו", מגלה עמר. "הכל טרי ובריא", הוא ממשיך ועומד מאחורי כל מילה. "אתה מגדל את הסחורה ומלווה אותה, אתה רואה איך היא גדלה מאז שזה שתיל קטן, ואתה רואה איך שזה מתפתח וגדל. להגיע ולמכור לאנשים זה כיף וחוויה".
מה ההבדל בין הסחורה שאתה מוכר לסחורה שמגיעה למרכולים ולרשתות הגדולות?
"הסחורה מהסופר היא מהמקרר, פה אתה קונה יד ראשונה, ישר מהחקלאי וטרי".
ומה לגבי המחירים?
"המחירים מאוד נוחים".

קראו גם:

מה דעתך על מצב החקלאות בארץ?
"החקלאים נמצאים כל הזמן במצב של אי ודאות מה יהיה המחיר שיהיה בשוק. לפעמים אתה מגדל שדה יפיפייה וכשאתה מגיע למכירה המחיר נמוך. הבעיה שמייבאים תוצרת מטורקיה ומעוד מקומות ועושים נזק לחקלאים המקומיים שטורחים כל השנה בגידולים, ובסוף עושים ייבוא כדי לשבור את החקלאים".
מחירים:
תפוחי אדמה בייבי: 10 שקלים לק"ג
מלפפון קורנישון: 20 שקלים לק"ג
עגבניות שרי: 15 שקל ל–1 ק"ג

כולם מרוויחים

בני הזוג אופירה וצחי אברהם מ"משק האיכר" במושב תאשור שבמועצה האזורית בני שמעון, מגדלים שורה של גידולים - אננס, מלפפונים, אוכמניות, פלפלונים, עגבניות שרי, ועוד. נוסף על כך הם מוכרים בדוכן שלהם תוצרת של חקלאים אחרים כמו למשל אבטיח מהערבה ועוד.
5 צפייה בגלריה
אברהם והאננס
אברהם והאננס
בלי פערי תיווך. אופירה וצחי אברהם
(הרצל יוסף)
האננס שאתם מגדלים זקוק לתנאים מיוחדים?
"לא, זה אננס ישראלי שגדל בתקופה שלו ובעונה שלו והמחירים בהתאם, מהחקלאי לצרכן בלי פערי תיווך שזה שבעה שקלים ל־1 ק"ג. כשיש פערי תיווך המחירים בהתאם", אומרת אופירה, ומדגישה שהסחורה של משק "האיכר" כשרה. "כל הסחורה שמגיעה מחו"ל את לא יודעת מאיפה היא מגיעה, אין את הבקרה כמו שיש בישראל, לכן אני תמיד אומרת לכל צרכן שזה ישראלי, כדי שיבינו את ההבדל".
מה דעתכם על ייבוא תוצרת מטורקיה, ירדן ומדינות אחרות?
"זה פוגע בנו מאוד כשבסופרמרקטים מוכרים קילו עגבניות בשקל ואנחנו מוכרים בשמונה שקלים. הגידול בישראל הוא אחרת, עלויות של מים, ארנונה שעולה כל הזמן".
אילו תגובות אתם מקבלים?
"תגובות מדהימות, הלקוחות מאוד מבסוטים. אנחנו עושים עוד יום בבאר־שבע בימי רביעי בשכונת נווה נוי, והיציאה ישר ללקוחות מאוד מסייעת לנו. במקום למכור בסיטונות בשקלים בודדים, אנחנו מוכרים במחיר שהוא הוגן יותר". צחי, בעלה של אופירה, מחזק את דבריה, ומוסיף, "מה שחשוב שזו סחורה טרייה ואיכותית שנקטפה אתמול ושלשום והיא מגיעה ישר ללקוח במחירים טובים ולא סחורה שישבה במחסנים שבוע־שבועיים".
מחירים:
שני אננסים: 50 שקל
שלוש אריזות אוכמניות: 50 שקל
עגבניות שרי: 15 שקל ל–1 ק"ג