ממשיכים לקדם את הקמתם של יישובים חדשים בנגב. לאחר שלפני כחודש אישרה הממשלה את הקמתה של העיר החרדית כסיף בבקעת ערד, את היישוב הקהילתי ניצנה ברמת הנגב וחמישה יישובים נוספים באזור מבואות ערד, אישרה הממשלה בתחילת השבוע את הצעתם של שרת הפנים, איילת שקד, ושל שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, להקים שבעה יישובים חדשים נוספים במרחב מזרח הנגב והנגב הצפוני.
"היינו כחולמים"
בישיבתה בתחילת השבוע דנה הממשלה במתן הוראה לבחינת הקמתם של חמישה יישובים חדשים ואזור תעסוקה לאורך ציר באר שבע־דימונה (כביש 25), הצפויים לכלול כ־10,500 יחידות דיור. בממשלה ציינו כי מדובר בציר בעל חשיבות ביטחונית ואסטרטגית נוכח הפרות הסדר הרבות שאירעו עליו במהלך מבצע "שומר החומות" לפני כעשרה חודשים.
כמו כן דנה הממשלה בהקמת יישוב עירוני חדש צפונית ללהבים. מדובר ביישוב הצפוי להכיל כ־15,000 יחידות דיור, שיאוכלסו על ידי כ־80 אלף תושבים.
"היינו כחולמים", ציינה שרת הפנים, איילת שקד, "בתוך פחות מחודש ממשלת ישראל אישרה 14 יישובים חדשים בנגב. לאחר שנים של מדיניות אי בנייה, הנגב קם לתחייה. זה צעד חשוב ואסטרטגי מהמעלה הראשונה.
קראו עוד>>
"מעבר לערך הציוני של תפיסת אדמות המדינה בנגב, יש לכך חשיבות ביטחונית גבוהה מאוד. היישובים החדשים יתנו דחיפה משמעותית לחיזוק הפריפריה ולהתיישבות בנגב. דווקא בעת הזו, נוכח כל האירועים הביטחוניים, ממשלת ישראל קובעת רצף אורבני בשטח, תוקעת יתד ומתחילה לבנות יישובים יהודיים בנגב. זה מרגש אותי ברמה האישית, ואני מרגישה שליחה אמיתית שמגשימה את חזון בן גוריון".
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, אמר כי "הקמת היישובים הללו הוא מימוש חזון ציוני חשוב לחיזוק ויישוב הנגב. החלטות ממשלה אלה הן חיזוק דרמטי להתיישבות הציונית בארץ מחד ולהגדלה משמעותית של היצע הדירות מנגד".
"זהו חטא"
החלטת הממשלה כבר מעוררת התנגדויות, גם בקרב ראשי רשויות בנגב וגם בקרב ארגונים ירוקים וסביבתיים, אם כי יש מי מבין ראשי הרשויות באזור שמביעים תמיכה מסוימת באותה החלטה, אך בהצבת תנאים שונים.
"זו החלטה שנטרפד בוועדה המחוזית והארצית", ציין ראש עיריית דימונה, בני ביטון, "אני מתנגד בכל תוקף להקמתם של יישובים חדשים בנגב בזמן שיישובים ישנים משוועים לצמיחה דמוגרפית. לבוא היום ולהקים 14 יישובים חדשים על חשבון יישובים ותיקים כמו דימונה, ערד וירוחם, זהו חטא בל יכופר.
"כפי שהצלחנו לטרפד את ההחלטה הזו בממשלה הקודמת, כך יהיה גם הפעם. אנחנו, ראשי רשויות בנגב, נעשה ככל שלאל ידינו לטרפד את יישום ההחלטה במסגרות הוועדה המחוזית והארצית לתכנון ובנייה".
ביטון מוסיף ומציין כי "דימונה חתמה לפני מספר שנים על הסכם בשווי של מיליארדים במסגרתו היא תבנה כ־30 אלף יחידות דיור. דימונה בנתה, בונה ותבנה, משווקת ותשווק מדי שנה אלפי יחידות דיור על מנת שאלה יאוכלסו על ידי תושבי הנגב ומדינת ישראל בעשור הקרוב.
"אז לבוא ולהקים יישובים חדשים כדי שתושבי ישראל והנגב ינהרו אליהם ולא אל יישובים קיימים, זה עלבון לאינטיליגנציה. מה הועילו חכמים בתקנתם אם הממשלה, כנראה מלחץ ומפחד, מחליטה על הקמת יישובים חדשים, דבר הנוגד את ההיגיון? כראש העיר דימונה, כיו"ר הרשות לפיתוח הנגב וכיו"ר אשכול נגב מזרחי, אני מתחייב כי לא נאפשר הקמת עוד 'להבים' ו'מיתר' בנגב".
הגיון תכנוני?
בהתייחסותו לתוכנית להקמת יישובים חדשים במבואות ערד, אומר ראש עיריית ערד, עו"ד ניסן בן חמו, כי "מהלך של הקמת יישובים חדשים באזור הוא חשוב למדינה מבחינה אסטרטגית וטריטוריאלית. יחד עם זאת, הקמה של יישובים חדשים ללא חיזוק משמעותי של ערד תפגע קשות בעיר. הקמת יישובי לוויין אליטיסטיים ימשכו אליהם את האוכלוסייה החזקה של העיר.
" לכן, חובה לאפשר לערד להתמודד באופן הוגן על עתידה לטובת תושביה. חובה לשלב בהחלטה הממשלתית את הפיכתה של ערד למרכז העירוני של יישובים אלה מבחינה כלכלית, מסחרית ושירותית. בימים אלה מקודמת החלטת ממשלה נקודתית לחיזוק ערד ושכנותיה על ידי ראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד. כאשר תאושר ותיושם החלטת ממשלה זו לחיזוקה של ערד, אז עיריית ערד תתמוך בתוכנית הקמת יישובים חדשים סביבה".
"לצערנו", אמר אסף זנזורי, רכז מדיניות תכנון בחברה להגנת הטבע, "אין במהלך של הקמת יישובים חדשים שום הגיון תכנוני. המטרה כאן היא בעיקר פוליטית, כלומר לגזור סרט באירוע מתוקשר מתוך ראייה צרה וקצרת טווח ולא רחבה ולטווח ארוך.
"מבחינה סביבתית, אקולוגית, כלכלית וחברתית, יש עדיפות ברורה וחד משמעית להרחבת ועיבוי יישובים קיימים על פני הקמת יישובים חדשים. יוזמות להקמה של התיישבויות חדשות מנוגדות למדיניות התכנון הארצית, הקובעת כי יש לחזק ולעבות יישובים קיימים ולא להקים עוד ועוד יישובים חדשים. יוזמות מסוג זה של הקמת יישובים חדשים פוגעות בציבור בנגב, מסיטות את הדיון מחוסר המשילות של המדינה באזור, לוקות בחוסר יעילות כלכלית, וגורמות לפגיעה ביישובים הקיימים באותו המרחב".
יוסי ניסן, ראש מועצת להבים, מסביר כי הוא תומך בהקמת יישובים חדשים, אך מוסיף כי יש לבחון דרכים בהן הקמת אותם יישובים תיעשה בצורה מושכלת ונכונה.
"אני בעד יישוב הנגב וההתיישבות באזור. כולנו בעד חזון בן גוריון", אומר ניסן, "צריך לדאוג לתשתיות נאותות, פיתוח כלכלי־אזורי ולביטחון אישי. כאשר זה יובטח, לא תהיה מניעה להקים יישוב חדש בנגב. עם זאת, לא יכול להיות שיוחלט על הקמת יישובים בנגב מבלי שתוצג תוכנית כוללת לראשי הרשויות כדי שתתקבל החלטה משותפת בנושא".
באשר להחלטה על הקמת יישוב עירוני גדול צפונית ללהבים, אמר ראש מועצת להבים, כי "הקמת היישוב החדש סמוך ללהבים תפחית את הלחץ של רשות מקרקעי ישראל להרחיב את להבים בצורה לא מבוקרת בניגוד לעמדת התושבים המתנגדים להרחבת היישוב".
לעדכונים: חדשות באר שבע