כמויות הנשק הבלתי חוקי ביישובי המגזר הבדואי וזליגת הירי מאותם יישובים היא אחת התופעות הידועות והמסוכנות בנגב. למקומות שבהם אין משילות הוברחו בשנים האחרונות כמויות נשק בלתי נתפסות של אקדחים, רובים מאולתרים, רובי M-16, קלצ'ניקובים, ואפילו מקלעים.
2 צפייה בגלריה
הנזק שנגרם מהירי ביישוב עומר
הנזק שנגרם מהירי ביישוב עומר
הנזק שנגרם מהירי ביישוב עומר
(צילום: מועצה מקומית עומר)

ביישובי הנגב, בעיקר בעומר, מיתר ולהבים, ויישובי המועצה האזורית בני שמעון, מדווחים כמעט מדי לילה על רעשים של ירי כבד, ובשבוע האחרון התרחשו לא מעט מקרים בהם תושבים דיווחו למשטרה על ירי המתבצע בין היתר בלקיה, רהט, חורה ותל שבע.
בין היתר זכור האירוע החמור בשנה שעברה, אז קרב יריות בין שתי כנופיות מלקיה שבר כל שיא אפשרי של התופעה. בשמי הנגב המזרחי ניתן היה להבחין בירי מקלעים שנמשך מעל שעה. רק התערבות של ח"כ אלמוג כהן, שנכנס סמוך לחצות ללקיה בעקבות שיחות שקיבל מתושבים מודאגים, ושוחח עם מכובדי הכפר, הביאה להפסקת הירי.

"תנו לנו סמכות"


האירוע החמור ביותר התרחש בשבוע שעבר ביישוב עומר, כאשר קליע פגע בחלון אחד הבתים ברחוב השיטה. כוחות מד"א, משטרת ישראל וביטחון המועצה הגיעו מיד למקום והחלו בבדיקת נסיבות האירוע. בין היתר, נבחנו כל האפשרויות, כולל האפשרות של ירי תועה.
ראש המועצה, ארז בדש, השמיע בתגובה ביקורת קשה שטרם נשמעה על אוזלת היד של גורמי החוק שאמורים לטפל בתופעה. "הכתובת לא על הקיר, היא כבר חדרה את הקיר, ורק בנס לא נהרגה לנו ילדה ביישוב. אני אומר לממשלה ולעומד בראשה: אל תגידו לא ידענו, כי התרעתי עשרות פעמים. אל תגידו לא משכו בדש מעילי, כי פשטתי מכם כבר מזמן את המעיל. אתם מפקירים את תושבי עומר שעלולים להירצח רק בגלל אוזלת ידכם. מה כל כך קשה להיכנס לתל שבע ולהחרים את כל הנשקים שמשתוללים שם? אם אתם לא מסוגלים לעשות זאת - תנו לנו, ראשי הרשויות את הסמכות להוביל את המהלך. נמשיך לפעול בכל הערוצים האפשריים למען ביטחון התושבים".
יש לציין כי בעבר ערכו תושבים בעומר ובכרמית הפגנות נגד התופעה. להפגנה בעומר הצטרפו גם תושבים מהמגזר הבדואי שסובלים גם הם מהירי.
"אצלנו הרבה פעמים אירועים של ירי בין כנופיות נסגרות בסולחה", אומר השבוע תושב מהיישוב לקיה. "דברים לא מגיעים למשטרה. הם נפתרים עד הסכסוך הבא, ולוואקום הזה צריכה המשטרה להיכנס".
אותו תושב מוסיף: "במגזר הבדואי צריך לטפל עם צבא ולא עם משטרה. לצאת למבצע כמו בשטחים שעוברים בית־בית ומנקים את כל הנשק הבלתי חוקי. המדינה צריכה למצוא את הדרך הנכונה לעשות את זה. חשוב שאנשים יידעו שהבדואים סובלים אפילו יותר מהיהודים מהירי הזה".
גורמים במועצה ציינו השבוע כי בדש פנה באחרונה לגורמים הרלוונטיים בממשלה על מנת להפוך את עומר ליישוב מוכר לקבלת נשק. בעבר ניסו במועצה להפוך את עומר ליישוב מזכה, אך נתקלו בסירוב. יש לציין כי מאז הרפורמה של המשרד לביטחון לאומי בכל הנוגע להוצאת רשיון על כלי ירייה, הפכו נתיבות, אופקים ומצפה רמון ליישובים זכאים.

2 צפייה בגלריה
ארז בדש
ארז בדש
ארז בדש
(צילום: הרצל יוסף)

קראו גם:

פעילויות משותפות


האירוע החמור בעומר הוא רק אחד בין עשרות אירועים בהם נמצאו קליעים או נגרם נזק כתוצאה מירי שרק במזל לא הסתיים בפגיעה בחפים מפשע. ביישובים כרמית ומיתר נמצאו לא פעם קליעים על גגות של בתים, ובאחד המקרים נמצא קליע שפגע בגובה של מטר בשער כניסה לאחד הבתים ביישוב.
תושבי היישובים נאלצים להתמודד לא פעם מנזק שנגרם מאותו ירי, בעיקר לפאנלים סולארים, אך מתריעים בראש ובראשונה כי זליגת הירי תביא לפגיעה בחיי אדם.
"בסוף מישהו ימות בגלל ירי תועה", אומר השבוע תושב היישוב מיתר. "וכשזה יקרה, יגיעו לכאן כל השרים וכל הבכירים ויבטיחו להילחם בירי. אנחנו לא רוצים להגיע ליום שהתרחיש הזה יתממש, אנחנו רוצים שימגרו את התופעה כאן ועכשיו".
יש לציין כי בחלק מהרשויות מנסים להילחם בתופעה באמצעות הידברות עם הרשויות השכנות מהמגזר. ראש מועצת מיתר, שמעון פרץ, כבר קיים מספר פגישות בנושא עם ראשי הרשויות של לקיה וחורה.
"אנו רואים בחומרה רבה את אירועי הירי שהפכו למטרד בלתי נסבל", אומר פרץ השבוע. "המועצה פועלת באופן נמרץ בשיתוף פעולה הדוק עם מפקד משטרת העיירות, ארקדי שוסטר, ועם ראשי הרשויות השכנות על מנת למגר תופעה זו. מאז כניסתי לתפקיד, קיימנו פגישות שוטפות עם כלל הגורמים הרלוונטיים, במטרה לגבש תכנית פעולה משותפת ומקיפה לחיזוק הביטחון באזור. חשוב לציין כי בחודשים האחרונים אנו עדים לפעילות נחושה של משטרת העיירות שכבר ביצעה מספר מבצעים לאיסוף והחרמת נשקים ונכנסת ליישובים מהם יורים בכל אירוע ירי".
לגבי השיחות שקיים עם ראשי רשויות מהמגזר הבדואי, אומר פרץ: "אנו מאמינים כי רק שיתוף פעולה אזורי רחב יאפשר לנו להתמודד ביעילות עם תופעת זליגת הירי. אנו מקיימים פגישות שוטפות עם ראשי הרשויות השכנות, חורה ולקיה, ופועלים יחד לקידום פרויקטים משותפים לחיזוק הביטחון. העלאת הנושא מעל כל במה אפשרית. כראש מועצה אני לוקח חלק פעיל בדיונים בכנסת בוועדה לביטחון לאומי ובוועדות השונות בדרישה ליישם את החלטות הממשלה לאיסוף כלי הנשק הלא חוקיים ולעשות זאת באופן מיידי ונרחב. במקביל, אנו פועלים לשיפור התשתיות באזור באמצעות התקנת מצלמות אבטחה ושיפור התאורה, במטרה להגביר את תחושת הביטחון בקרב התושבים. אנו נמשיך לפעול בנחישות ובשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים, עד למיגור מוחלט של תופעת זליגת הירי באזורנו".
ממשטרת ישראל נמסר: "אנו מנהלים כל העת מאבק נחוש ובלתי מתפשר בפשיעה החמורה בנגב, ופועלים בכל שעות היממה באופן יזום והתקפי נגד תופעות ירי והחזקת אמל"'ח בלתי חוקי, ולראייה, מבוצעים כל העת מעצרים רבים ותפיסות אמל"ח משמעותיות. נמשיך לפעול לריכוז מאמץ וכוח משטרתי למאבק נחוש, יומיומי ובלתי מתפשר נגד עבריינים ופורעי חוק באזור, הכל כדי להגן על הציבור, בטחונו ורכושו".