תינוק כבן חודש התגלה הבוקר (רביעי) ללא רוח חיים בעריסתו בבית משפחתו ברחוב המכתש בדימונה.
2 צפייה בגלריה
אמבולנס
אמבולנס
כוחות החירום הוזעקו למקום
(צילום: יואב דודקביץ')
גורם שטיפל בתינוק סיפר ל"מיינט באר שבע והנגב", כי אמו של הפעוט השכיבה את בנה לישון בשעת לילה, והבוקר היא מצאה אותו במיטתו כשהוא לא מתעורר ולא מגיב והזעיקה את כוחות ההצלה.
צוות של מד"א נגב ומתנדבי איחוד הצלה שהוזעקו למקום מצא את התינוק כשהוא מחוסר הכרה, ונאלץ לקבוע את מותו במקום. ההשערה היא כי מדובר במוות בעריסה.
חגי אבוטבול חובש איחוד הצלה סיפר: "כשהגעתי למקום נמסר לנו כי הפעוט איבד את ההכרה תוך כדי השינה. ביצענו בו פעולות החייאה ובסיומן למרבה הצער נקבע מותו". אשר ויצמן חובש ביחידת האופנועים של איחוד הצלה הוסיף: עקב אופי האירוע הוזעקנו לסייע גם צוותי חוס"ן - היחידה לעזרה ראשונה נפשית של איחוד הצלה".
ארגון בטרם מסבירים כי מוות בעריסה הוא כינוי כולל למקרים שונים של מוות פתאומי בשינה אצל תינוקות. מחקרים מראים כי מוות בשינה שכיח אצל תינוקות מתחת לגיל שנה. גורמי התמותה יכולים להיות רפואיים כמו התפתחות מהירה של זיהום קטלני, מחלות מטבוליות או מומים מולדים. גורמי תמותה אחרים נכללים תחת הגדרת תאונות ובהן מדובר בחנק בשינה כתוצאה מכיסוי דרכי הנשימה, חימום יתר וכו’.
בנוסף, ישנם מקרים של תמותת תינוקות בשינה שנבדקו ונשללו גורמים רפואיים או תאונות, ואלו נכללים תחת סינדרום לא מוסבר של “מוות בעריסה”.
לפי נתוני משרד הבריאות בישראל מתים מדי שנה כ-45 תינוקות באופן פתאומי. 87% מתוכם מתרחשים עד גיל חצי שנה, ו-50% מהמקרים מתרחשים בחודשי החורף, מינואר עד מרץ.
2 צפייה בגלריה
תינוק עובר
תינוק עובר
הנחיות למניעת מוות בעריסה
(shutterstock)
איך אפשר למנוע מוות בעריסה? המלצות משרד הבריאות לסביבת שינה בטוחה:
ההמלצה להשכבה על הגב היא עבור כל התינוקות, כולל פגים ותינוקות שנולדו במועד.
שמרו על סביבה בטוחה במיטת התינוק. הימנעו מלשים במיטת התינוק כריות, בובות, צעצועים רכים, שמיכות עבות וחפצים נוספים.
כסו את התינוק בשמיכות הדוקות, הצמידו את השמיכה לקצה המיטה והדקו בגובה האגן מתחת למזרן, או הכניסו אותו לשק שינה ייעודי לתינוקות. כסו את המזרן בסדין נמתח והדוק. לבוש התינוק צריך לשמור על חום גופו ולא לכסות את פניו.
ככלל, יש להלביש תינוקות עד גיל חצי שנה רק בשכבה אחת נוספת מהמבוגר הנמצא באותם תנאים.
אין להשתמש במגן מיטה או במגן ראש. מגן מיטה ומגן ראש אינם מונעים חבלות ויכולים לגרום ללכידה של ראש התינוק וחנק.
מקמו את מיטת התינוק הרחק מכבלי חשמל, שקעים, וילונות ורצועות של וילונות, והרחיקו ממנה שקיות ניילון ופלסטיק
הימנעו מחימום יתר. החימום המומלץ במזגן הוא- 22-23 מעלות. אווררו את החדר בו ישן התינוק כל יום.
הקפידו על מיטה ומזרן תקינים הכוללים תו תקן.
קראו גם:
במיטת תינוק בעלת תו תקן קיים מרחק בטיחותי בין הסורגים, וקשיחות המזרן מותאמת לתינוק. אלו ומפחיתים את הסיכון לחנק ולחבלה. השתמשו רק במיטת תינוק ובמזרן שעומדים בתו התקן.
הימנעו משינה בסלקל, כסא בטיחות לרכב ומנשא -הסלקל וכסאות הבטיחות לרכב אינם מיועדים לשינה שגרתית בבית ובמיוחד לא לתינוקות בני פחות מ-4 חודשים. העבירו את התינוק הישן בהזדמנות הראשונה למיטתו. כאשר התינוק במנשא, הקפידו שפניו יישארו גלויים מעל הבד, ושדרכי הנשימה שלו לא ייחסמו.
תינוק ישן בחדר ההורים, במיטה משלו - שינה משותפת באותו חדר מהווה גורם מפחית סיכון. השכיבו את התינוק לישון במיטת תינוק על יד מיטת ההורים, ולא באותה המיטה. שינה משותפת באותה מיטה מעלה את הסיכון לחנק משמיכות, כריות או מההורים עצמם המתהפכים תוך שינה. ניתן להניק, להאכיל ולהרגיע את התינוק במיטת ההורים, אך יש להעבירו למיטתו לצורך שינה.
הימנעו מעישון, סמים ואלכוהול - הימנעו מחשיפת התינוק לעישון בהיריון ולאחר הלידה. שמרו על בית ורכב ללא עישון, והימנעו משימוש בסמים ובאלכוהול בהיריון ולאחר הלידה.
ההנקה מוסיפה הגנה - הנקה מומלצת כתזונה בלעדית לתינוקות עד גיל 6 חודשים. חלב אם עשיר בנוגדנים למחלות ויראליות, מסייע במניעת זיהומים במערכת הנשימה, ומוריד את הסיכון למוות עריסה.
שימוש במוצץ - שימוש במוצץ הוא גורם מפחית סיכון. השימוש במוצץ מומלץ עבור תינוקות יונקים מעל גיל 3-4 שבועות, כאשר ההנקה מבוססת. את המוצץ אין לחבר בשרשרת או בכל חיבור אחר שעלול לגרום נזק לתינוק.
לעדכונים - חדשות באר שבע