המציאות הכלכלית המורכבת ויוקר המחיה נותנים את אותותיהם גם בתחום הסיוע למשפחות נזקקות לקראת חגי תשרי הקרבים ובאים. בארגונים, בעמותות ובגופים התנדבותיים העוסקים בסיוע למשפחות נזקקות, ניכרת בימים אלה תכונה רבה כדי לתת מענה לאלפי משפחות ברחבי הנגב שפנו אליהם לאחרונה כדי לקבל סיוע, בעיקר בדמות של חבילות מוצרי מזון.
""אנחנו פועלים כל השנה למען נזקקים ולא רק בחגים", מציין מנהל בית התבשיל של חב"ד באופקים, הרב שניאור קניג. "לקראת החגים ההיערכות כמובן מוגברת יותר. לקראת החגים הקרובים אנחנו עומדים לחלק חבילות מזון לכ־500 משפחות כאשר למעשה כל משפחה מקבלת שני קרטונים של מוצרים בסיסיים כמו ירקות, עופות, שימורים, שמן, קטניות וחטיפים. כך שלמעשה אנחנו עומדים לחלק השנה כ־1,000 חבילות מזון".
מספר הפונים גדל בהשוואה לשנים קודמות?
"ברור שיש עלייה במספר הפונים אלינו לסיוע. יש הרבה פניות. זה החל מאז פרוץ הקורונה ונמשך גם עכשיו. בראש השנה שעבר למשל עמד מספר המשפחות הנזקקות לסיוע מצידנו על כ־400. השנה המספר הזה כבר עלה ל־500. הלוואי שיכולנו לספק מענה לכל הפונים אלינו".
מציאות קשה?
"נכון. אני מזהה השנה יותר קושי ויותר לחץ בהשוואה לשנים קודמות. יותר ויותר משפחות פונות אלינו לסיוע. אנחנו חווים את זה כל השנה, ועכשיו, לקראת החגים, ביתר שאת. זו מציאות קשה. לולא הייתי עוסק בזה, ספק אם הייתי מודע למציאות הקשה הזו של משפחות שעומדות מול מקרר ריק בביתן ואין להם לתת אוכל לילדיהן. בתקופת החגים המציאות הזו קשה עוד יותר. אנחנו פוגשים יותר ויותר משפחות שהן בקריסה. המצוקה רק הולכת וגוברת".
"צריך לזכור", מדגיש הרב קניג, "שמבחינתנו מדובר בפעילות התנדבותית שכרוכה בהוצאות רבות, אך ללא הכנסות. אנחנו אפילו לא גובים מחיר סמלי מהמשפחות הנזקקות שזוכות לקבל מאיתנו את הסיוע. אנחנו נסמכים על תורמים פרטיים ועל אנשים טובים שנרתמים למשימת העזרה למי שזקוק לכך. כל חבילה שיוצאת למשפחה נזקקת היא בבחינת נס בפני עצמו. הכל בזכות המתנדבים הנפלאים שלנו".
פחות תרומות
ארגון "להשביע את הלב" פועל זה שבע שנים לטובת קשישים ומשפחות נזקקות בבאר־שבע. "הפעילות שלנו מתמקדת בהכנת סלי מזון ומנות חמות לכל אותן משפחות וקשישים שאנחנו מלווים כל השנה", מספרת מנהלת הארגון, ריטה שטרית־פלוט, הנמנית עם מובילות הפעילות ההתנדבותית הזו, "מדובר בפעילות לטובת כ־200 משפחות שאנחנו מלווים השנה, כולל בחגים".
מספר הפונים עלה בהשוואה לשנים קודמות?
"בכל שנה אנחנו רואים עלייה במספר הפונים. בראש השנה שעבר מספר המשפחות עמד על כ־150–170 והשנה זה כבר הגיע ל־200, וזה קשה. קשה גם לגייס תרומות. משפחות רבות הגיעו אל מתחת לקו העוני. נוצר גם מצב שאנשים שתרמו לנו בעבר כבר לא יכולים לתרום לנו בשל קושי כלכלי ומנגד גדל מספר הנזקקים. כמובן שזה מקשה על הסיוע שאנחנו מבקשים לתת לכל אותם פונים אלינו".
"למרות הכל, אנחנו נהיה בקשר עם המשפחות הנזקקות ונדאג להן, כמו גם לקשישים שאנחנו מלווים כדי שהם לא יישארו בחג ללא מזון", מדגישה שטרית־פלוט. "אני מאוד מקווה שנוכל לתת מענה לכל הפונים אלינו ונעביר להם את סלי המזון. שתמיד נזכה להשביע את הלב ואת החג באמצעות עשייה וחסד".
העניים החדשים
"זו מציאות עגומה ביותר", מציין מייסד עמותת "דימונה מלב אל לב", ניסים פרץ, שהקים את העמותה לפני 22 שנה. "אנחנו חווים עלייה במספר המשפחות המבקשות סיוע מאיתנו לקראת החג. אנחנו מחלקים לאותן משפחות סלי מזון וגם תווי קנייה לרכישת בגדים ונעליים עבור ילדיהן של אותן משפחות. אנחנו מגיעים לאותן משפחות לפי רשימות של מחלקת הרווחה של העירייה, אך יש גם כאלה שמגיעים אלינו שלא דרך גורמי הרווחה".
במי מדובר במקרים האלה?
"יש תופעה קשה שאנשים מתביישים להירשם במחלקת הרווחה ויש גם אמהות חד־הוריות שחוששות לפנות לגורמי רווחה מחשש שבשל מצבן הכלכלי יקחו מהן את הילדים. יש גם כאלה שאומנם עובדים אך משתכרים שכר מינימום או קצת מעבר לזה ואינם מסוגלים לכלכל ולפרנס את משפחותיהם במציאות המטורפת הזו של יוקר המחיה והם פונים אלינו. אנשים שעד אתמול לא היו זקוקים לסיוע, פונים אלינו עכשיו לעזרה כדי שיוכלו לעשות החג".
לדברי פרץ, עשרות מתנדבי העמותה בדימונה יחלקו בשיתוף עמותת לתת חבילות מזון ותווי קנייה לכ־400 משפחות בעיר. "מדובר בעלייה מדאיגה ביותר במספר המשפחות הנזקקות לסיוע", מציין פרץ. "בשנה שעברה למשל סייענו לכ־300 משפחות ובתוך שנה התווספו למעגל הנזקקים כ־100 משפחות נוספות. אנחנו מסתייעים בכל השנה בארגון לתת והשנה, לקראת ראש השנה, קיבלנו מהם תוספת של 30 אחוז במספר החבילות המוכנות שהם העבירו לנו לצורך חלוקה למשפחות נזקקות".
נוסף על כך מפעילה עמותת "דימונה מלב אל לב" מערך של קלנועיות שמתנדביו אוספים בסופו של כל יום קניות מוצרים מהסופרמרקטים והמרכולים בעיר. המוצרים שנאספים הם מוצרים שחיי המדף שלהם קצרים והם אמורים להיזרק ובמקום זה הם נתרמים לנזקקים. הפעילות הזו, מציין פרץ, מתגברת בימים שלפני תקופת החגים.
"כל הפעילות שלנו נעשית בהתנדבות מלאה", הוא מדגיש. "זו נתינה עצומה לזולת. רבים באים להתנדב. כאשר מתנדב כזה מגיע עם חבילת המזון למשפחה נזקקת בדיסקרטיות, עבור אותה משפחה זה עולם ומלואו. זה עושה להם את החג. עבורנו ערך הנתינה הוא מעל לכל".
קיראו גם:
עוזרים גם לפליטים
גם בעמותת "מאיר פנים" בדימונה שוקדים בימים אלה על ההכנות לקראת ראש השנה. "ביום הראשון לפעילותו של הסניף סייענו לעשרה אנשים, כיום מספרם כבר מגיע ל־500", מספר ניסים אלמקייס שפתח את סניף העמותה בדימונה לפני כ־20 שנה, ומוסיף, "לקראת החג אנחנו נספק לכל אותם אנשים ארוחות לכל ימי החג. בסיוע ארגון 'לתת' אנחנו מכינים מארזי מזון, ובנוסף לכך, גם נספק ירקות שאנחנו מקבלים מארגון 'לקט ישראל'. יש כאן שיתוף פעולה יפה עם גורמים שונים, כולל גם עם עיריית דימונה, והודות לשיתוף הפעולה הזה ואיגום המשאבים, האנשים הזקוקים לסיוע יהיו שבעים יותר ומלאים יותר".
אלמקייס מציין עוד כי העמותה תחלק למשפחות נזקקות בעיר גם תווי קנייה של שופרסל בשווי של 200–300 שקל.
עד כמה המציאות הכלכלית המורכבת משפיעה על מספר הנזקקים לקראת החג?
"יש עלייה של כ־15 אחוז במספר הנזקקים בהשוואה להיקפם בשנה שעברה. השנה אנחנו מסייעים לכ־300 משפחות בהשוואה לכ־250 אשתקד. השנה, יש לזכור, התווספו אלינו משפחות של פליטים מאוקראינה שהגיעו לדימונה בעקבות המלחמה באוקראינה וגם להן אנחנו עוזרים".
מרגישים את הקושי
מזה שש שנים שיאיר שושן מסייע למיעוטי יכולת. תחילה חילק תווי קנייה ולפני כשלוש שנים החל לחלק חבילות מוצרי מזון ששוויה של כל חבילה עומד על כ־400 שקל.
"אני בסך הכל מתווה את הדרך בארגון", הוא מדגיש. "יחד איתי יש מעל 60 חברי צוות מתנדבים מכל הגילים ומכל הזרמים שפועלים בהתנדבות מלאה, גם פיזית, גם כדי לגייס תרומות. בלי חברי צוות נאיר לא הייתי יכול לעשות את מה שאני עושה היום".
ארגון "נאיר" ששושן עומד בראשו מסייע בכל ימות השנה למשפחות מבאר־שבע והסביבה, ואולם, בתקופת החגים מספר הפונים גדל מאוד, ובמקביל גם מספרם של התורמים.
"בחגים יש יותר אנשים שתורמים כי בחגים אנשים מרגישים צורך רב יותר שאנשים יחגגו את החג עם המאכלים של החג", מסביר שושן. "בחג הלב יותר נפתח. שבת זה משהו שוטף, אדם לא יכול בכל סוף שבוע להוציא ולתרום. תקופת החגים יותר נוגעת בתורם הפוטנציאלי שלא מרשה לעצמו להיות אדיש למצב. מאחר שיש הרבה יותר תורמים, אנחנו יכולים להיענות ליותר פניות ולעזור יותר. הנוסחה פשוטה: ככל שאנשים תורמים יותר אנחנו יכולים לעזור ליותר אנשים".
למרות רוחב הלב של התורמים, הביקוש עדיין גבוה יותר מההיצע. "אנחנו מרגישים את הקושי הכלכלי של התורמים, אבל אנחנו עדיין מרגישים שאנשים פותחים את הלב", אומר שושן.
חבילות המזון שהארגון מחלק לפני ראש השנה כוללות בעיקר מוצרים יבשים. כל משפחה מקבלת שתי אריזות המכילות בקבוק יין, שקיות אורז, קטשופ, טחינה, סוכר, מלח, קופסת קפה, עוגיות וקופסאות שימורים. כמו כן כולל המארז ירקות. נוסף על מוצרי המזון החבילות כוללות גם מוצרים לבית כמו מפיות, חמגשיות ועוד מוצרים
"מדובר בחלוקה של חבילות לכ־500 משפחות", אומר שושן. "אני תמיד מניע אנשים לתת ולתרום ואני משתף אותם בחוויה מה זה עושה לי בחיים. הנתינה, מעבר למצווה הגדולה, גורמת לך לאושר כי אתה לוקח בפרופורציות את מה שאין לך בחיים ואתה לוקח בשתי ידיים את מה שיש לך בחיים. כלומר אתה לומד להעריך את מה שיש לך ואתה לומד לגמד את החסרונות את מה שאין לך. אני מוכר לאנשים אושר", מסכם שושן, ומבקש לסיום להודות לאשתו משי. "אשתי היקרה מאחוריי ולא רק ברמת התמיכה, ברמת הייעוץ, ברמת הכתובת, ברמת השותפה בכל נושא ובכל דבר וזה המקום לומר תודה רבה".
המון פניות
פעילותה של עמותת "למען אחיי ורעיי" התרחבה השנה וחוץ מלסייע למשפחות בבאר־שבע ובנתיבות, העמותה מחלקת חבילות מזון גם באופקים, מושב תפרח, דימונה, שדרות, ויישובים נוספים בדרום.
"לצערנו, התרומות הולכות ופוחתות ואילו הבקשות רק הולכות וגדלות וזו ממש מצוקה", אומר יעקב אוחיון שעומד בראש העמותה. "אני מנצל כאן את הבמה ופונה לתורמים: אנחנו לא רוצים תרומות בכסף. יש לנו רשימות של משפחות, תתקשרו אלינו למוקד, קחו על עצמכם רשימה של משפחות, תעבירו להן ישירות את התרומות. אצלנו הכל מאה אחוז חסד".
מתברר שהעמותה אף נעזרת בזום כדי לחלק תרומות. "אדם יושב במיאמי ומחלק דרך הזום, הוא רואה את האנשים", מסביר אוחיון. נכון לתחילת השבוע, הגיעו לעמותת "למען אחיי ורעיי" 432 בקשות לסיוע לחג, ל־267 מהן העמותה הצליחה להיענות עד כה.
אוחיון נחוש בדעתו לסייע לכל משפחה שפונה אל העמותה. "זה בנפש שלי", הוא אומר בזמן שהוא וצוות המתנדבים קולטים את מוצרי המזון ומאחסנים אותם באולם השמחות בקריה החרדית בבאר־שבע. "זה החמצן שלי", הוא ממשיך, "העמותה הזאת קיימת 17 שנים, וברוך השם, זה ממש ניסים, אחרת אי אפשר להסביר את זה. לא היה מצב שאכזבנו מישהו".
עם זאת, השנה המצב שונה. "השנה אני ממש בפחד", משתף אוחיון. "בשבוע הבא החלוקה ואנשים ממשיכים להגיע ונרשמים ואני ממש דואג, כי חסרה לנו כמות מאוד גדולה של מוצרים, אבל בכל זאת אני אופטימי, ראיתי את ניסי השם יתברך ואת ההשגחה העליונה שברוך השם מי שעושה, הקדוש ברוך הוא לא מאכזב אותו. אין הרגשה טובה יותר מלראות אנשים שמחים בחג. זה עושה ממש טוב".
מה שונה השנה בהשוואה לתקופת החגים בשנים קודמות?
"זה שונה מבחינת הכמויות המטורפות של הפניות. אנשים שאתה לא מאמין עליהם, שאתה פוגש אותם ברחוב ואתה אומר בסדר, הם עובדים, מסודרים, והבן אדם מגיע בוכה כי אין לו מה לאכול בבית. אתה רואה את מצב החשבון שלו ואתה בוכה איתו ביחד. אתה לא מאמין שאדם כזה, שהוא נורמטיבי והוא עובד ואשתו עובדת, הגיעו למצב כזה".
המספרים העצובים: נתוני התמיכה של העמותות בעיר
בית התבשיל של חב"ד באופקים: 1,000 חבילות מזון
ארגון "להשביע את הלב": 200 חבילות
עמותת "דימונה מלב אל לב": תווי קנייה ל–400 משפחות
ארגון "נאיר": 500 חבילות
ארגון "למען אחיי ורעיי": 267 משפחות
עמותת "מאיר פנים": 300 משפחות
הגשת עזרה מסוג אחר
מתנדבי מד"א עומדים בימים אלה בכניסות לרשתות השיווק ואוספים מהקונים מוצרי מזון שייתרמו למשפחות נזקקות. החל מהשבוע התפרסו מאות מתנדבי מד"א, בני נוער ובוגרים, ברשתות השיווק ובמרכולים ברחבי הנגב, במסגרת מבצע ארצי "יין ודבש" לאיסוף חבילות מזון למשפחות מעוטות יכולת לקראת ראש השנה.
מבצע ההתרמה, שנערך בבאר־שבע, אופקים, נתיבות ודימונה, יימשך עד יום שישי הבא, ובמסגרתו ייאספו וייארזו אלפי חבילות מזון לטובת משפחות נזקקות שיוכלו לחגוג בזכותן את ראש השנה כהלכתו.
מתנדבי מד"א יאספו את מוצרי המזון שהציבור יתרום בכניסה לרשתות השיווק ולמרכולים. במד"א הצביעו על מוצרים המומלצים לתרומה בהם דבש, יין, מיץ ענבים, קופסאות שימורים, שמן, סוכר, ממרח שוקולד, ריבה, עוגות ועוגיות, קפה שחור, נס קפה ושתייה קלה.
מנכ"ל מד"א, אלי בין, מציין, "אנו עושים את מירב המאמצים על מנת לסייע ולספק ארוחת חג מלאה ומכובדת למשפחות מעוטות יכולת. החיבור שלנו לקהילה הוא ערך עליון עבורנו. אנו נמצאים בקשר שוטף עם גורמי הרווחה ברשויות ברחבי הארץ לאורך כל השנה ובחג במיוחד. חשוב לנו להגיע לכמה שיותר משפחות על מנת לסייע. מדובר במשימות הומניטריות מהמעלה הראשונה".