הדיירים ברחוב המעפילים 15 בשכונה ג' בבאר־שבע ממתינים כבר זמן רב להוצאתו לפועל של פרויקט "פינוי בינוי" תמא 38/2, אבל נדמה להם שבכל שלב בו הם מנסים להתקדם, משהו מתעכב ומתארך ללא סיבה.
נציג הדיירים, אלירז בלקר, מתאר את הבירוקרטיה והעיכובים שמשפיעים על התקדמות המיזם. "חתמנו על חוזה עם עורך דין ועם חברת 'שכונה ג' הירוקה'. יש לנו 100% חתימות ומספיק שטח לפרק את הבניין ולראות בניין חדש. העירייה כבר שלוש שנים מעכבת את התהליך. היא מאשרת רק שבע קומות. הבעיה העיקרית שלנו היא שלאחר בדיקה עם היזם מתברר כי אין לו כדאיות כלכליות לפרויקט. היזם מבקש עוד קומה וחצי כדי לקדם את הפרויקט".
עוד טוען בלקר כי בניגוד למהלך בו נקטה העירייה בעניין הפרויקט שלהם, בפרויקטים אחרים דווקא המצב אחר. "ברחוב לידנו מאשרים עשר קומות, ורק לנו לא. אני רוצה להבין איפה ההיגיון פה ומה עומד מאחורי ההחלטות האלה, והעירייה לא נותנת מענה לזה. אנחנו רוצים פתרון נקודתי למגרש שלנו, ולא איכפת לנו ממגרשים אחרים".
רוצים שינוי
לטענת בלקר והדיירים, כל ניסיונותיהם לקדם את ההליכים, עלו עד כה בתוהו. "אם במקומות אחרים, ממש ברחובות סמוכים לא היו מאשרים, היינו מבינים, אבל בפרויקט ב'אורות' וב'שלום' המצב שונה. אנחנו ממש באותו מתחם".
הדיירים שמתגוררים בשכונה ג', שלכל הדעות זקוקה למתיחת פנים ולשינוי, אומרים: "התחושה היא שלא סופרים אותנו. כל מה שביקשנו זה לקדם מעט את הפרויקט כדי שנוכל לזכות בדיור טוב ולא להמשיך לחיות בשכונה שההזנחה בה זועקת לשמיים. הבתים מתפוררים, הסביבה הכללית נראית זוועה. העירייה מצהירה שהיא פועלת למען השכונה, אז איפה ההשקעה שלה? פשוט התעלמות מוחלטת והליכים שמתארכים ללא סיבה מוצדקת. אם היו נותנים פתירון היינו יוצאים לדרך כבר. הרי כבר אישרו גם 22 קומות באיזור, ומשום מה כאן הכל נהיה קשה ומורכב".
"אין חדש"
מנכ"ל חברת "שכונת ג' הירוקה", עמרי דהן, כתב בפנייתו לגורמים בעירייה: "לבקשתו של אלירז בלקר, נציג הדיירים, אני מבקש להבין היכן הדברים עומדים, ומדוע אין חדש בעניין פרויקט התחדשות עירונית על הבניין שלהם, ולאור היעדר מענה מצד מחלקות התחדשות עירונית, תכנון, הנדסה".
דהן הביע אכזבה מהתשובה שקיבל מקובי אוחיון, ראש מינהלת התחדשות עירונית בעיריית באר־שבע: "כל חוסר מענה מגדיל את היקפי הנזק עבור הכספים שהושקעו בפרויקטים".
עוד דרש דהן בפנייתו לאוחיון: "בבקשה תציין את היקף היחידות המוצעות לנו בחישוב תמ"א. בחישוב שלנו הגענו ל־84 דירות מכפיל 7, אמרתם שטעינו. אם כך, מה כן אפשר לבנות במסגרת תמ"א 38?".
עוד טען דהן במכתבו: "מה שכלכלי בפרויקט אחד, צריך להיות כלכלי באותו יחס לפרויקט אחר. יכולנו להיות בהנחת אבן פינה של מעל עשרה פרויקטים שונים מ־2022 אם הצוות המקצועי היה מחליט לקבל את ההתייחסות שלנו עם התראה על חוסר הפרקטיות של התוכנית, ולא להסביר לחברי הוועדה כי לא נמצאה הצדקה לשינוי זה כפי שהמלצתם בערב הוועדה".
רוצים להתקדם
מהתכתובת בין הצדדים עולה תהליך ארוך ומייגע שמעכב את הפרויקטים, ובעיקר גורם אכזבה קשה בקרב התושבים שמחפשים תנאי מגורים הולמים.
בעקבות פניות של נציגי הדיירים עם שאלות באשר לעתיד הפרויקט, משיב דהן במכתב לאוחיון: "כידוע לך, אני ומשפחתי בנינו ונמשיך לבנות בבאר־שבע, אני האחרון שמעוניין לעכב את הרווח שלי, לעכב את אלירז או כל דייר אחר שסכנת חיים מונחת על צווארו בכל יום שאין שם בניין חדש שהבטחתי להם שאפעל למענו. באמתחתנו פרויקטי התחדשות עירונית במעל 12 דונם רק בשכנה ג' ועוד 30 דונם שונים ברחבי העיר, כפי שאתה מכיר את חלק מהמתחמים. אם על בניין אחד נרוויח טיפה פחות או טיפה יותר, זה פחות חשוב משנתחיל לבנות כבר משהו בשכונה ג' שאין בה מנוף אחד או בניין אחד מתוקף התוכניות שכבר קיימת מ־2017".
קראו גם:
בדיקה כלכלית
בתשובתו ציין קובי אוחיון: "ככל שאתה מעוניין להתקדמות במסלול של התוכנית בהתאם להנחיות שקיבלת מאיתנו, תידרש לערוך בדיקה כלכלית בהתאם, והיא תיבדק על ידי שמאי מטעמנו. כיוון שדיירים מהמבנים הנ"ל פונים אלינו רבות בנושא, נוציא עדכון מסודר גם לתושבים על מסלולי ההתקדמות האפשריים שהצענו לכם. כל הבדיקות הכלכליות שנערכו למתחמים ל'פינוי בינוי' שנמצאים בהליכי תכנון מתקדמים פתוחים לציבור, ואתה מוזמן לעיין בהן ולראות את ההנחות השמאיות שלקחו בחשבון".
בעיריית באר־שבע הצהירו לא אחת על שיקום השכונות הוותיקות וקידום פינוי בינוי.
מינהלת ההתחדשות העירונית בבאר־שבע אחראית לקדם וללוות תהליכי התחדשות עירונית בעיר מתוך ראייה כי יש להעניק תנאי מגורים ראויים לתושבים.
בין המטרות של המינהלת לקדם וללוות מיזמים להתחדשות עירונית ופינוי בינוי בעיר.
כך למשל מתחם "אורות" מקודם על ידי העירייה והמנהלת להתחדשות עירונית במסלול רשויות מקומית במימון הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ובמסגרת התוכנית ייהרסו 112 יחידות דיור קיימות ושטחי מסחר, וייקדמו 737 יחידות דיור חדשות במבנים של 6-10 קומות, כולל מסחר ושטחי ציבור.
בעירייה ציינו בעת ההכרזה על התוכנית כי "המתחם יצור סביבת חיים עירונית אטרקטיבית ומרחב ציבורי איכותי לרווחת התושבים. התוכנית משתלבת באסטרטגיה העירונית לקידום התחדשות עירונית, ומהווה מרכיב מרכזי בתפיסת ההתחדשות של שכונת ג' כולה".
מנסים לקדם
דובר עיריית באר־שבע, אמנון יוסף, מסר בתגובה: "עיריית באר־שבע ומנהלת התחדשות העירונית מקדמים פרוייקטים רבים בתחום ההתחדשות העירונית, בדגש על טובת תושבי העיר ובהתאם למדיניות התכנון העירוני שמובילה העירייה, מתוך ראייה רחבה של האינטרס הציבורי. במקרה של רחוב המעפילים, היזם קיבל אין ספור פעמים הסברים מפורטים הכוללים הנחיות מקצועיות, ברורות וענייניות באשר לאופן קידום הפרוייקט, אך משום מה, מסיבותיו, הוא בוחר לפעול בניגוד לאותן הנחיות מחייבות, זאת מתוך ניסיון ככל הנראה להגמיש את מדיניות התכנון העירונית שתתאים לצרכיו בלבד. לכך עיריית באר־שבע לא תיתן יד".
עוד נמסר מהעירייה כי "המינהלת שבה ומזמינה את תושבי העיר ויזמים הפועלים בתחומה, לפנות אליה ישירות לקבלת סטטוס עדכני ומידע אמין לפרוייקטים ברחבי העיר".