בערב הבחירות לראשות הממשלה בראשית חודש פברואר 2001, כשאריאל שרון ז"ל ואהוד ברק התמודדו על המשרה הנחשקת, נפגשו אביב קופל ולירז ברנד, אז צעירים בני 17 תושבי באר שבע, והחליטו לנצל את הערב כדי לארגן בעיר מסיבה.
"מאחר שידענו שלמחרת, ביום הבחירות, יש לנו ולכל התלמידים חופש מהלימודים ואפשר לישון עד מאוחר, חשבנו למה שלא נעשה איזו מסיבת ענק ערב קודם לכן", מספר ברנד, "היוזמה הצליחה ובגדול והבנו שיש לנו פוטנציאל בתחום. מאז התחילה דרכנו המשותפת בתחום היזמות בחיי הלילה בעיר".
17 שנה אחרי, קופל וברנד, היום בני 34, הם אושיות בסצנה הבאר שבעית. עם השנים הם הפכו לפורצי דרך לא רק בתחום חיי הלילה של בירת הנגב בכלל, ושל מתחם העיר העתיקה, בפרט, אלא גם בתחום הקולינריה, ובימים אלה הם מתכוננים להשיק את מלון הבוטיק הראשון בעיר.
חלוצים בתחום
המלון החדש ממוקם בקצה רחוב אנילביץ' בעיר העתיקה, לא הרחק מתיאטרון הפרינג' מצד אחד, כשמהעבר השני נשקף גשר הצינורות של פארק נחל באר שבע. קופל וברנד לקחו מבנה ערבי שהוקם עוד בשנות השלושים של המאה הקודמת והפכו אותו למלון בוטיק ששמו 'אחוזת אנילביץ''.
המבנה, שעבר תהליך של שימור ושיחזור, הורחב והותאם לשמש מלון בוטיק יוקרתי ומעוצב. אגב, את המלון עיצבה לא אחרת מאשר גלית, אשתו של קופל, שבהכשרתה היא עורכת דין, אבל לדבריו, היא למעשה "הראש הקריאטיבי שלנו".
במלון יש בסך הכל שבעה חדרים וסוויטות מרווחות עם חצר שבמרכזה נטוע עץ פיקוס בן עשרות שנים, כשבצדו אמבט ג'קוזי זוגי תחת כיפת השמיים. יש גם חדרי טיפולים, מתחם ספא ופינות שיזוף. בימים אלה המתחם מתמרק לקראת ההשקה שתהיה בסוף השבוע הבא.
הכל עוד בתולי כאן, הם אומרים, בעיקר כשמדובר במלונאות בוטיק בבאר שבע. אבל גם כשהשניים הקימו בשעתו את מועדון הלילה סמילנסקי 4 הם היו החלוצים בתחום, ככל שזה נוגע לרחוב סמילנסקי בעיר העתיקה.
"אחד מחלומות הילדות הגדולים שלי", נזכר קופל, "היה להיות בעלים של מועדון לילה גדול. אז דאגתי כמובן שזה יתגשם, וזה קרה מהר. יצאנו, לירז ואנוכי, לדרך עם הפרויקט הראשון שלנו בעיר העתיקה".
לא חששתם בתור שני צעירים ללא ניסיון בתחום להקים פרויקט כזה?
"ודאי שהיו חששות וספקות לגבי המיקום. היינו אז העסק היחידי ברחוב באותה תקופה וזה לא היה פשוט, אבל עם הרצון העז שלנו והדבקות במטרה לצד הרבה פעולות שיווק מגוונות וקריאטיביות הצלחנו לגרום לאלפי אנשים להגיע אלינו בסופי שבוע מכל רחבי הארץ".
המועדון המיתולוגי נבנה לפני כעשר שנים והיה בעל שלושה מפלסים, כל מפלס בקונספט אחר ובעיצוב שונה. בקיץ נהגו קופל וברנד לפתוח את גג המבנה בקומה השלישית כדי לאפשר לבליינים לרקוד תחת כיפת השמיים. כמו כן התהדר סמילנסקי 4 בכמה ליינים קבועים שהפכו את המקום למותג בסצנת הלילה המקומית והארצית.
כעבור חמש שנים החליטו קופל וברנד שהספיק להם, שהפעלת מועדון הלילה מיצתה את עצמה ושהגיע הזמן לחשב מסלול מחדש.
הפרויקט הבא היה 'סמילנסקי בוטיק', בית לאירועי קונספט, כשעל ניהולו הופקדה לא אחרת מאשר חנה, אמו של קופל. "אמא עושה עבודה מצוינת", מעיד קופל הבן.
בהמשך הורחב הקומפלקס והיום הוא כולל, תחת השם 'סמילנסקי גארדן', מתחם בר הטובל בירוק ומשקיף על נחל באר שבע ועל גשר הצינורות. את המתחם מנהל אור, אחיו של קופל, ולמעשה מדובר כאן בפרויקט משפחתי.
גולת הכותרת
"מגיל צעיר חלמתי להיות איש עסקים", מעיד על עצמו קופל, "זה התחיל בגיל 12, כשהקמתי צוות בידור שכלל שני ליינים ודי.ג'יי והפקתי ערבי כיתה וימי הולדת לחברים. משם המשכתי בגיל 13 לרדיו 'קול הדרום' דאז, שם הנחיתי תוכנית רדיו בשם 'כמו גדולים' ובגיל 17 כבר ניהלתי מועדון לילה בקריית יהודית".
הקריירה העסקית הצעירה הזו נקטעה כשקופל התגייס לצבא. כבן לשני קציני משטרה בדימוס, אביו יוסי שימש בשעתו קצין מודיעין ובילוש ודובר המחוז הדרומי, ואמו היתה חוקרת ביחידת להב 433, היה זה אך טבעי שהוא יתגייס למשמר הגבול.
מיד לאחר הטירונות הוא שובץ ליחידה מובחרת בחיל. את שירותו ביחידה הוא סיים בהצטיינות ולא היה חסר הרבה שהוא ימשיך בדרכי הוריו.
ואולם, בסופו של דבר פשט קופל את המדים ופנה לעסקים והקים עם ברנד משרד יחסי ציבור וחברת הפקות. 12 שנים עוסקים השניים בתחום.
הם חתומים לא רק על הפקת פסטיבלי אוכל וכנסים מקצועיים של כל מיני גופים מסחריים, אלא גם על הפקת אירועים לאומיים כמו טקס האזכרה הממלכתי שהיה אשתקד בשדה בוקר לדוד ופולה בן גוריון וטקס החתימה על מתווה הגז במעמד ראש הממשלה באזור התעשייה בנאות חובב.
אבל גולת הכותרת היתה בלי ספק הפקת אירועי יום השנה המאה לכיבוש באר שבע על ידי כוחות אנז"ק שהיו בחודש אוקטובר שעבר, במעמד ראש הממשלה של ישראל, של אוסטרליה ושל ניו זילנד. "מארגני האירועים הללו", מציין קופל, "האמינו בנו ואנחנו הוכחנו את עצמנו".
חולמים ועושים
לירז ברנד, בן להורים יוצאי חיל האוויר, היה בצעירותו כדורגלן מצטיין בקבוצת הנוער של הפועל באר שבע ונחשב לשחקן מבטיח, אבל תאונת דרכים, והפציעה שספג בעקבותיה שהשביתה אותו לכמה חודשים, קטעו את קריירת הכדורגל.
לולא אותה פציעה יתכן שהשותפות עם קופל כלל לא היתה נולדת. כך או כך, כשהיה בן 19 התגייס ברנד לצה"ל ושירת ביחידת חרוב ולאחר השירות הסדיר חזר לשתף פעולה עם חברו הטוב.
"אנחנו כאמור קרובי משפחה", מציין ברנד, "ואנחנו מכירים עוד מילדותנו. באותו ערב בחירות לראשות הממשלה, כשלמחרת היה חופש מבית הספר, החלטנו על קיום המסיבה שמאוד הצליחה. מאותה מסיבה, השאר כבר היסטוריה. גילינו שאנחנו טובים בתחום ההפקות".
איך בכלל נולד הרעיון להקים מלון בוטיק בעיר העתיקה?
קופל: "היה לנו חשוב לשים את באר שבע על המפה. חשבנו מה אפשר לעשות שלא עשו בעיר הזו. רצינו לעשות כאן משהו מיוחד. זיהינו את הצורך של התיירים, גם המקומיים וגם כאלה שבאים מחו"ל, לסוג כזה של מלון, ולכן הלכנו על זה".
"רצינו גם לצמצם פערים בין באר שבע למרכז ולצפון. בהרבה מקומות בעולם נמצאים מלונות בוטיק בעיר העתיקה. אנחנו מאוד מאמינים בעיר העתיקה שלנו, שיש לה ייחודיות מסוימת".
אין בפתיחת המלון הימור או סיכון מסוים?
ברנד: "כל פתיחת עסק כרוכה בסיכון. ברור שיש חשש אם זה יצליח. אנחנו מאמינים בחלוציות ולהיות ראשונים בכל תחום. זה מה שמלווה אותנו כל הזמן. אנחנו מסתכלים קדימה".
"נכון, זה לא כמו להפיק אירוע, אבל כשפתחנו אולם אירועים, גם שם היה סוג של הימור. גם כשהקמנו מועדון ראשון ברחוב הזה זה היה הימור. ידענו תמיד לתרגם את החלומות שלנו לעשייה".
הכל אפשרי
קופל וברנד אינם מסתירים את חלומם להקים רשת של מלונות בוטיק, גם מחוץ לגבולות באר שבע. עם זאת, הם יודעים היטב שיש צעירים רבים בגילם שעוזבים את העיר ומוצאים את פרנסתם אי שם בעיר הגדולה.
"אני מאמין בגישה של עשייה", אומר קופל, "ברגע שמישהו רוצה ליזום משהו, זה אפשרי כאן. יש שיתוף פעולה מלא עם העירייה, שמגבה כל יזם שרוצה להקים כאן משהו".
"באר שבע היא בתולית בתחום העסקים והמסחר. מי שיש לו רעיונות יצירתיים ושונים בנוף הבאר שבעי יש לו מקום כאן. צריך רק ליזום ולעשות ולא להשאיר את החלומות במגירה. העיר הזו יודעת לקבל יזמים פורצי דרך".
"חוץ מזה, מי שרוצה לעבור למרכז ולחיות בתל אביב זו החלטה שלו. בבאר שבע יש מה לעשות. צריך לאהוב את העיר. לא צריך להתבכיין ולקטר שאין מה לעשות כאן. חברים קרובים שלי טוענים כך, אבל זה לא נכון. בסופו של דבר הם חוזרים לכאן, כי לחיות בתל אביב זה מאוד יקר. אני אישית מאוד מתחבר לבאר שבע".
"אנחנו מודעים לכך שצעירים עוזבים את העיר", אומר ברנד, "זו תופעה שאנחנו מכירים. לא בטוח שבמרכז הארץ מצליחים יותר, אבל יכול להיות ששם זה יותר מושך ומגרה את האנשים".
"אנחנו תמיד האמנו בעיר הזו, שיש פה הרבה הזדמנויות. זה הרבה יותר מאתגר. זה נהיה יותר מעניין. בינתיים, זה עובד יפה".
בשעתו היתה כוונה להפוך את העיר העתיקה בכלל, ואת רחוב סמילנסקי בפרט, לגרסה הבאר שבעית של נווה צדק בתל אביב. זה לא כל כך קרה. יש לכם הסבר לכך?
קופל: "זה לא קרה, אבל זה קורה בשנים האחרונות. מאז שפתחנו את סמילנסקי 4, כשהיינו חלוצים כאן ברחוב הזה, נפתחו עוד עסקים. רואים כאן שינוי, יש התפתחות".
"זה נראה מנומנם בגלל שהרבה נכסים כאן הם של בעלים פרטיים מהדור הישן שלא ממהרים ליזום ולפתוח כאן עסקים. התוצאה היא שיש פה לא מעט נכסים שנותרו ללא שימוש".
ברנד: "לעיר העתיקה יש פוטנציאל אדיר. יכול להיות שייקח זמן עד שבאמת היא תהיה כמו נווה צדק. אנחנו כרגע עוד לא שם, אבל זה עניין של תהליך. אנחנו נגרום לכך שזה יקרה".
בעוד במלון הבוטיק כבר סופרים את הימים עד לפתיחתו, קופל וברנד אינם שוקטים על השמרים. לא הרחק ממבנה המלון הם משקמים ומשפצים עוד מבנה ישן, שעם סיום העבודות יהפוך למרכז אירועים על טהרת המטבח החלבי. חובבי בשר, כך מסתמן, לא ישביעו כאן את רעבונם.
"אנחנו רוצים לעשות את מה שאנחנו אוהבים", מדגיש ברנד, "אנחנו עושים זאת מאז שאנחנו ילדים. זה נותן לנו כוח. אנחנו נהנים ממה שאנחנו עושים. כל עוד נעשה דברים שאנחנו אוהבים, נדע גם להגשים את החלומות שלנו. אנחנו מעירים את העיר העתיקה".