האם ניתן היה להציל את חייו של אברהם ברוך, תושב ערד (65), שנספה ביום חמישי שעבר בעת ששריפה פרצה בדירתו שבקומה הרביעית בבניין מגוריו ברחוב הערבה בערד?
4 צפייה בגלריה
אברהם ברוך ז"ל. זעק לעזרה
אברהם ברוך ז"ל. זעק לעזרה
אברהם ברוך ז"ל. זעק לעזרה
(צילום מהרשת, שימוש על פי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים)
סרטונים שהתפרסמו ברשתות החברתיות תיעדו את אברהם ברוך ז"ל יושב על אדן חלון דירתו בעוד דירתו עולה בלהבות, והוא זועק לעזרה, אך למרבה הצער, אברהם ברוך קיפח את חייו לאחר שאיבד את הכרתו, ופעולות ההחייאה שביצעו בו צוותי מד"א לא צלחו, ומותו נקבע עוד בטרם הוא הגיע לבית החולים.
עדי ראייה לאירוע טענו כי ניתן היה להציל את חייו של אברהם ברוך ז"ל, לו היו מגיעים לזירה יותר לוחמי אש בשלב הראשון של האירוע, ולו היתה גם כבאית מנוף המיועדת לטיפול בשריפות המתחוללות בבניינים רבי קומות.

אירוע מורכב


בבוקרו של יום חמישי שעבר, סמוך לשעה 08:00, פרצה השריפה בדירתו של אברהם ברוך ז"ל וצוותי כיבוי והצלה מתחנות דימונה וערד הגיעו לזירה, כאשר אחד הצוותים פרץ לדירה כדי לאתר את ברוך ז"ל שנלכד בין הלהבות ולחלצו.
"מדובר באירוע מורכב של שריפה ועשן", סיפר מפקד האירוע, להב משנה יהושע ימין, "שחדר לדירות נוספות בבניין וסיכן את כלל הדיירים. במקביל לפעולות החילוץ של הלכוד נאלצנו לפרוץ דירות נוספות ולבצע סריקות, לכבות את השריפה, ולשחרר עשן בדירות ובבניין. בשלב זה השגנו שליטה על האירוע".
לוחמי האש אמנם הגיעו אל אברהם ברוך ז"ל והעבירו אותו לצוותים של חובשים ופראמדיקים של מד"א, אך המאמצים להצילו לא צלחו.

4 צפייה בגלריה
נסיונות סיוע לברוך עד הגעת כוחות הכיבוי
נסיונות סיוע לברוך עד הגעת כוחות הכיבוי
נסיונות סיוע לברוך עד הגעת כוחות הכיבוי
(מהרשתות החברתיות - שימוש לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים)

"כשהגענו למקום", סיפרו חובשי רפואת חירום במד"א, שמחה ציטרינבוים וישראל זיברט, "חברנו לכוחות הכיבוי שפעלו במקום. הם הוציאו אלינו גבר עם כוויות קשות בגופו. מיד ביצענו בו בדיקות רפואיות. הוא היה ללא דופק וללא נשימה. העלינו אותו במהירות לניידת טיפול נמרץ של מד"א ופינינו אותו לבית החולים תוך פעולות החייאה מתקדמות וממושכות".

"אירוע טרגי ומצער"


האירוע הטרגי הזה העלה לסדר היום את סוגיית היעדר כבאית מנוף בתחנת כיבוי אש בערד, אשר אמורה היתה לטפל באירוע מהסוג הזה של פרוץ שריפה בקומות גבוהות בבתי מגורים, וייתכן כי ניתן היה להציל את חייו של אברהם ברוך המנוח לו אותה כבאית היתה ממוקמת בתחנה.
"מדובר באירוע טרגי ומצער מאוד", אמר השבוע ל"מיינט באר שבע והנגב" סגן מפקד מחוז הדרום של כבאות והצלה, תת טפסר ציון שנקור, "ההגעה של הצוות שכלל שלושה לוחמי אש, בהם גם תומך לחימה אחד, לזירת האירוע היתה בתוך חמש דקות מרגע הקריאה שקיבלנו, ותוך שבע דקות לאחר מכן הצליח הצוות לחלץ את הנפגע כשהוא היה עדיין בחיים. צריך לזכור שצוות לוחמי האש פעל בזירה בתנאים קשים ביותר, כשהשריפה מתפתחת לחום של 800 מעלות, בשלב השני תוגבר הצוות על ידי כוחות כיבוי והצלה מדימונה ומחורה".
איך זה שלאירוע חמור כזה מגיע לזירה צוות של שלושה לוחמי אש בלבד?
"הכוח שהגיע לזירה נתן את המענה הראשוני, חתר למגע כדי להציל את הנפגע שנלכד בדירה. כאשר הבנו את חומרת האירוע, תוגבר הכוח על ידי לוחמי אש מדימונה ומחורה, אך לצערנו, זה כבר היה מאוחר מדי. צריך גם לזכור, שבאירוע הזה גם נפגעו שני לוחמי אש מהצוות הראשוני באורח קל תוך כדי פעולות הכיבוי".
איך זה שאין בתחנת כיבוי אש בערד כבאית מנוף?
"יש לנו 40 כבאיות מנוף בכל הארץ. אין בכל יישוב כבאית מנוף. באזור הנגב, למשל, יש כבאיות מנוף רק בבאר־שבע, דימונה, נתיבות ובמועצה האזורית תמר, בעיקר לטובת בתי המלון לחוף ים המלח. כבאית המנוף מדימונה אמנם הגיעה בשלב מסוים לזירת השריפה בערד, אך לצערנו, זה כבר היה מאוחר מדי".
אגב, בתחנת כיבוי אש בערד היתה עד לפני מספר שבועות כבאית מנוף, אך לדברי סגן מפקד מחוז הדרום של כיבוי והצלה, "בשל שיקולים מבצעיים אותה כבאית מנוף הועברה בהתאם להערכת מצב לאזור ים המלח במועצה האזורית תמר לטובת בתי המלון באזור, שם הצביעה הערכת המצב על רמת סיכון גבוהה יותר".
להתקין גלאי עשן
בעמוד הפייסבוק שלו כתב בסוף השבוע האחרון ראש עיריית ערד, עו"ד ניסן בן חמו, כי "זו טרגדיה בה מצא את מותו תושב העיר משריפה שפרצה בדירתו. הגעתי למקום ושוחחתי עם מפקד המחוז הדרומי של מערך הכיבוי וההצלה בכדי ללמוד על האירוע וכולנו נמתין לתוצאות החקירה. בהיעדר כבאית מנוף, הכבאים שהגיעו למקום פעלו בגבורה רבה תוך סיכון נפשם בתוך הלהבות, אבל ידם קצרה מלהושיע".
ראש עיריית ערד גם הוסיף והדגיש כי "חשוב לציין, שלאחר לחצים רבים ועבודת מטה של מערך הכבאות, הועברה לתחנת ערד כבאית מנוף כבר בחודש פברואר 2022, אך לצערנו הרב הכבאית לא היתה זמינה בבוקר טרגי זה. תנחומים וחיבוק גדול למשפחה".
מעיריית ערד נמסר ל"מיינט באר שבע והנגב" בתגובה לדברים כי "אירוע השריפה בו מצא את מותו תושב העיר הוא מזעזע וטרגי. לפני שנה וחצי דרשה ותבעה העירייה מרשות הכיבוי להציב בערד רכב חדש עם סולם גבוה. ואכן, רכב כזה עם ציוד חדיש וסולם גבוה נרכש והוצב בתחנה המקומית. רשות הכיבוי היא רשות עצמאית ששייכת למערך כוחות הביטחון הארציים. משיקוליה המקצועיים ועל פי החלטתה הבלעדית, כבאית זו לא היתה בערד באותו בוקר נורא".
"יחד עם זאת", עוד נמסר מהעירייה, "ניתן לציין לשבח את הכבאים עצמם שהגיעו לשטח ובאומץ רב פרצו אל תוך הדירה הבוערת בניסיון לחלץ את התושב. בעירייה ממתינים לתחקיר המלא לאירוע זה".
בעקבות האירוע שב ומדגיש סגן מפקד מחוז הדרום של כבאות והצלה, תת טפסר ציון שנקור, את חשיבות התקנת גלאי עשן בדירות מגורים. "מי שרוצה להציל את משפחתו", אמר תת טפסר ציון שנקור, "שיתקין בדירה גלאי עשן. זה יכול להציל חיים. אין ספק בכך".

טענות למחדל


הרוחות בערד סוערות בעקבות האירוע הטראגי. שוב ושוב טוענים תושבים בעיר, כי מדובר במחדל, שניתן היה למנוע, וכי מותו של ברוך ז"ל היה מיותר.
"אברהם זיכרונו לברכה", סיפרה השבוע ל"מיינט באר שבע והנגב" שוש רוטמן, המתגוררת בבית סמוך לביתו של אברהם ברוך, "היה תושב ותיק בעיר. דמות מוכרת כאן. הוא גר בגפו בדירה בבניין שממול לבית שלי. הוא היה אדם טוב לב, אדם לבבי שתיקשר עם כולם, למרות שהיה כבד שמיעה. בבוקר של יום חמישי שעבר שמעתי צרחות מבחוץ וקולות של צפירות אמבולנס וכיבוי אש. יצאתי מהבית לראות מה קורה ולא האמנתי למראה עיניי. ראיתי את אברהם יושב על אדן החלון, צורח וזועק לעזרה. בשלב מסוים הוא רצה לקפוץ למטה מהקומה הרביעית. לוחמי האש הגיעו אליו עם סולם קצר מדי והתיזו עליו מים. זה לא עזר. ההיגיון הבריא אומר שהכי הגיוני היה לחלץ אותו מהגג. מה היתה הבעיה לחלץ אותו מהדירה הבוערת בקומה הרביעית דרך הגג? זה היה מוות נוראי. ראינו אותו נשרף למוות. מישהו צריך לתת את הדין על כך".
רוטמן, כמו רבים מתושבי ערד, קובלת על כך שהוחלט בנציבות כבאות והצלה להעביר את כבאית המנוף לפני מספר שבועות מתחנת הכיבוי בערד למועצה האזורית תמר שלחוף ים המלח.
"מה, אנחנו פחות חשובים?", היא תוהה, "החיים שלנו פחות יקרים מאלה של אנשי המפעלים ובתי המלון בים המלח? אברהם ברוך ז"ל הלך סתם. אפשר היה למנוע את מותו".
ידין שטרית, תושב ערד, עבר באותו בוקר סמוך לביתו של אברהם ברוך בדרכו לעבודתו והבחין בשריפה שפורצת בדירתו. "עברתי שם במקרה", הוא סיפר ל"מיינט באר שבע והנגב", "וניסיתי לסייע בחילוצו של אברהם. מצאתי סולם על הקרקע שלא הגיע עד לקומה הרביעית. התזתי עליו מים והוא כל הזמן זעק וסימן לי שחם לו. בתוך דקות הוא נפל אחורה מאדן החלון לתוך הדירה ומת. הוא נשרף לי מול העיניים. התמונה הזו לא יוצאת לי מהראש".

4 צפייה בגלריה
השריפה בדירתו של ברוך
השריפה בדירתו של ברוך
השריפה בדירתו של ברוך
(דוברות כבאות והצלה דרום)

קראו גם:

מחזה נוראי


ידין שטרית גם טוען כי "כל האירוע הזה היה רצוף במחדלים. צוות הכבאים שהגיע ראשון לזירת האירוע עשה כמיטב יכולתו, אך איך זה שלאירוע כזה נשלחים רק שלושה כבאים? רק מאוחר יותר הגיעה תגבורת, אבל זה כבר היה מאוחר מדי. זו ממש רשלנות. גם העובדה שלא היתה במקום כבאית מנוף, זה מחדל נוראי. אם היו מתקשרים לחברת הובלה כאן בעיר, שיש לה מנוף המיועד לעבודות בגובה, ניתן היה לחלץ את אברהם ברוך ולמנוע את מותו. מישהו חייב לשאת בתוצאות של האירוע הטרגי הזה".
שלומי טבצ'ניק, תושב ערד, פעיל חברתי, מכיר את אברהם ברוך ז"ל עוד מילדותו. "אברהם", סיפר טבצ'ניק, "היה תמיד מסביר פנים. לראות אותו זועק לעזרה כשהוא יושב על אדן החלון, זה היה מחזה נורא שלא עוזב אותי. תמונה נוראית. למרות פער הגילים בינינו היינו בידידות. הוא התגורר לבדו בדירה. הוא גידל כלב, שאף הוא נשרף למוות באירוע הנורא הזה. מה שמקומם בכל האירוע הזה, שאיש לא לוקח אחריות על המחדל הזה וגם אין הפקת לקחים כדי למנוע את האירוע הבא. זה מפחיד אותנו".

השאלות הקשות


1. מדוע אין כבאית עם מנוף בכל עיר גדולה?

2. מדוע הכבאית עם הסולם שהוצבה בערד לא היתה בעיר באותו בוקר?

3. למה לזירת האירוע הוזעק צוות של שלושה לוחמי אש בלבד?


4 צפייה בגלריה
השקת כבאית המנוף בערד. לא היתה בעיר באותו בוקר
השקת כבאית המנוף בערד. לא היתה בעיר באותו בוקר
השקת כבאית המנוף בערד. למה לא הייתה בעיר באותו בוקר?
(עירית עשת מור)

סגן מפקד מחוז הדרום של כבאות והצלה, תת טפסר ציון שנקור: "צריך לזכור שצוות לוחמי האש פעל בזירה בתנאים קשים ביותר. כאשר הבנו את חומרת האירוע, תוגבר הכוח על ידי לוחמי אש, אך לצערנו, זה כבר היה מאוחר מדי"