בשבוע שעבר הגישה פרקליטות מחוז דרום (פלילי) לבית המשפט המחוזי לנוער בבאר־שבע כתבי אישום נגד שני נערים בני 15, תושבי המגזר הבדואי, בגין מעורבותם בהתפרעויות והשלכת בקבוקי תבערה לעבר תחנת המשטרה בתל שבע במהלך הפרות הסדר בעקבות נטיעות קק"ל בנגב לפני שבועות אחדים.
שני הנערים יחד עם שני נערים נוספים, שנגדם כבר הוגש כתב אישום קודם לכן, מואשמים גם ביידוי אבנים לעבר רכבו של מאבטח בתחנת המשטרה בתל שבע מתוך מניע גזעני. לאחר שהמאבטח הצליח להימלט מהמקום, הציתו הנערים, כך על פי כתב האישום, את רכבו וגרמו להשחתתו.
3 צפייה בגלריה
 הפרקליטים מימין לשמאל: גאל נבון, אירה ויימן קריקון, עמית גינת,  ברוך יעקובי, רועי צורף, רפאל אביב ושולי רוטשילד
 הפרקליטים מימין לשמאל: גאל נבון, אירה ויימן קריקון, עמית גינת,  ברוך יעקובי, רועי צורף, רפאל אביב ושולי רוטשילד
הפרקליטים מימין לשמאל: גאל נבון, אירה ויימן קריקון, עמית גינת, ברוך יעקובי, רועי צורף, רפאל אביב ושולי רוטשילד
(צילום: הרצל יוסף)
כתב האישום מייחס לנערים הנאשמים ביצוע עבירות של התפרעות, מעשה טרור של חבלה בכוונה מחמירה, היזק בזדון מתוך מניע גזעני, הצתה ושיבוש מהלכי משפט. במקביל להגשת כתב האישום, מבקשת הפרקליטות מבית המשפט לעצור את שני הנערים עד לתום ההליכים המשפטים נגדם.
באחרונה גם הגישה הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע כתב אישום נגד שני נאשמים מתל שבע, אשר כל אחד לפי חלקו ביצעו עבירות נשק רבות ומגוונות, ירו בנשק, סחרו בו והצטלמו עם כל הנשק.
בבקשת המעצר ציינה הפרקליטות כי "הנאשמים נטועים עמק בעולם הנשק הבלתי חוקי, וכי שימוש בנשק, בין אם בדרך של החזקתו, נשיאתו, סחר בו ואפילו שימוש בו, נעשה אצלם כדבר שבשגרה, ומכאן שמסוכנותם לציבור - רבה היא".

תיקים ועוד תיקים

על שולחנה של עו"ד שולי רוטשילד נערמה במהלך השנה האחרונה כמות בלתי מבוטלת של תיקי חקירה ושל טיוטות כתבי אישום. בעשרת החודשים האחרונים, מאז פרוץ מבצע "שומר החומות", ועד הימים האחרונים, בהם היא וצוות הפרקליטים שעובד עמה שוקדים גם על תיקי חקירה שנפתחו נגד חשודים המעורבים באירועי הנטיעות בפזורה הבדואית, העומס עליה, כמי שעומדת בראש צוות המעצרים בפרקליטות מחוז דרום (פלילי) הוא רב.
אם עד לפני מבצע "שומר החומות" התבטאה פעילותה של עו"ד רוטשילד בעיקר בטיפול בתיקי חקירה בגין עבירות רצח, עבירות מין, עבירות רכוש, עבירות הונאה ועבירות שונות נוספות, הרי שבעשרת החודשים האחרונים התווסף לה ולצוותה הטיפול בתיקים הנוגעים למעורבים באירועי האלימות לסוגיה השונים, שהתחוללו באזור הנגב מאז "שומר החומות" ועד לאחרונה.
כך למשל, הוגש באחרונה על ידי הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע כתב אישום נגד ארבעה תושבי שגב שלום, אשר השתתפו בהתפרעויות והפרות סדר אלימות בשגב שלום בעקבות נטיעות קק"ל וכשהם רעולי פנים הם יידו אבנים וצמיגים בוערים לעבר שוטרים וניידות משטרה, והשליכו בקבוקי תבערה לעבר נקודת המשטרה במקום.
לא רק כתבי אישום על רקע לאומני הוגשו לבית המשפט בעת האחרונה. לפני כחודש הגישה הפרקליטות לבית משפט השלום לנוער בבאר־שבע כתב אישום נגד נער בן 16 וחצי שיידה אבן לעבר אוטובוס של קבוצת מכבי נתניה לאחר סיום משחק הכדורגל מול הפועל באר־שבע באצטדיון 'טרנר'.
כתב האישום מייחס לנער הנאשם עבירות של יידוי אבן לעבר כלי תחבורה וחבלה במזיד. בד בבד עם הגשת כתב האישום ביקשה הפרקליטות מבית המשפט להורות על מעצרו של הנער עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו, כאשר בבקשה צוין כי "מסוכנותו של הנאשם מתעצמת נוכח נסיבות ביצועם של המעשים".
"אנחנו מטפלים בכל התיקים שמובאים לפתחנו", מציינת עו"ד שולי רוטשילד בראיון ל"ידיעות הנגב", "כאשר תוספת התיקים בשנה האחרונה היא סוג של אתגר לא פשוט עבורנו, אבל אנחנו מתמודדים עם זה".
3 צפייה בגלריה
חסימת כבישים, תקופת "שומר החומות", מאי 2021
חסימת כבישים, תקופת "שומר החומות", מאי 2021
חסימת כבישים, תקופת "שומר החומות", מאי 2021
(צילום: דוברות המשטרה )
תסבירי?
"המהומות, למשל, גם במבצע 'שומר החומות' וגם בתקופה שלאחר מכן ובאירועי הנטיעות בפזורה הבדואית, נוגעים בנו גם באופן אישי. רוב הפרקליטים הם תושבי האזור. כל תיק כזה נוגע באופן אישי בכל אחד מאיתנו. כאשר יש, למשל, התפרעויות או חסימות בכבישי האזור ואתה לא יכול להגיע לעבודה או לחילופין אתה לא יכול לחזור הביתה לאחר יום העבודה, אז זה נוגע גם בנו ובמשפחות שלנו".

קשיים בשיתוף פעולה

יש בתקופה האחרונה לא מעט ביקורת מכל הכיוונים, הן במגרש הפוליטי והן בהיבט הציבורי, בתקשורת וברשתות החברתיות, כלפי מערכת המשפט ואכיפת החוק. הביקורת מופנית גם כלפי המשטרה, גם כלפי הפרקליטות וגם כלפי בתי המשפט, שלא תמיד מחמירים עם העומדים לדין.
"כל תיק מעצר מגיע אלינו", מציינת עו"ד שולי רוטשילד, "אבל לא כל תיק שמגיע אלינו מבשיל לכדי כתב אישום. אנחנו בוחנים שני פרמטרים - האם יש מספיק ראיות והאם התיק מתאים להגשת כתב אישום במסגרת הליך מעצרו של החשוד. בטיפול בתיק כזה או אחר אנחנו בוחנים האם נשקפת מהחשוד מסוכנות, שיבוש הליכי משפט או הימלטות מהדין, וגם נבחן האם יש לו עבר פלילי אם לאו בטרם נחליט על בקשת מעצר עד תום ההליכים נגדו".
מה באשר לטענה כי הפרקליטות נוקטת סחבת עד להחלטה באשר להגשת כתב אישום נגד חשוד כזה או אחר?
"זה לא עניין של סחבת. זה לא כך סתם. מצד אחד, יש, למשל, עלייה באירועי נשק וירי, ומצד שני, יש לנו קושי לא מבוטל בתיקים שעניינם באירועים האלה. יש קושי בשיתוף פעולה מצד עדים לאותם אירועים ולאותם מעורבים באותם מקרים, נשואי התיקים. זה בעיקר בא לידי ביטוי במגזר הבדואי, מה שמקשה עלינו בדרך להגשת כתב אישום. גם כשמדובר באירועים חמורים, סכסוכי קרקעות וסכסוכי חמולות, יש לנו קושי, מחוסר שיתוף פעולה, להגיע לסף ראייתי כדי לגבש כתב אישום".

רמת הענישה

עו"ד שולי רוטשילד (46), גרושה, נמצאת בזוגיות ואם לילד, תושבת באר־שבע זה 21 שנים. השבוע, היא מציינת, מלאו 20 שנה לעבודתה בפרקליטות מחוז הדרום. היא בעלת תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ותואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר־אילן. את ההתמחות שלה כעורכת דין היא עשתה לפני 20 שנה בפרקליטות המחוז, ו"מאז אני כאן", היא מדגישה.
את תחילת דרכה המשפטית היא עשתה כתובעת בבית משפט השלום ובבית המשפט המחוזי בבאר־שבע, בהמשך היא היתה אחראית על תחום ועדות השחרורים, הופיעה בתיקי פשיעה חמורה, ושימשה גם כפרקליטה מלווה בתיקי רצח. בשנתיים האחרונות היא מכהנת כראש צוות מעצרים בפרקליטות מחוז הדרום, כאשר צוותה מונה שבעה פרקליטים ושני מתמחים.
התחושה בציבור היא שאין מספיק אכיפה וגם לא ענישה מחמירה יתר על המידה כלפי העבריינים. כיצד את רואה את הסוגייה הזו?
"אנחנו מתמודדים עם ריבוי של תיקים, ובמקביל, מנסים להעלות את רמת הענישה ולייצר הרתעה. אנחנו, כמובן, עומדים על כך שיש להחמיר את הענישה כדי שנוכל לבסס הרתעה. אנחנו מנסים למגר תופעות כמו שימוש בנשק באופן לא חוקי או עבירות מין. אם בית המשפט סבור שאין ראיות, אז אנחנו בוחנים להגיש ערר או שמנסים במקביל לשכנע את בית המשפט, בתיק העיקרי, להשית על הנאשם עונש של מאסר. אנחנו משתמשים בכלים שעומדים לרשותנו. בסופו של דבר ההחלטה היא של בית המשפט".

דרושות ראיות

עו"ד רוטשילד שבה ומעלה לא אחת את הנושא הראייתי כגורם העיקרי ולמעשה הבלעדי בטרם יוחלט על הגשת כתב אישום נגד חשוד כלשהו. "אנחנו מתמודדים עם תיקים רבים", היא מציינת, "בהם גם תיקים העוסקים בעבירות סמים, ייבוא סמים מעבר לגבול, הפעלת חממות לגידול סמים, בעיקר קנאביס, ברחבי הנגב. גם במקרים האלה אנחנו מתמודדים עם בעייה ראייתית לא פשוטה. לא פשוט לקשור חממה בשטח פתוח למישהו כחשוד בגידול וייצור סמים. אז נכון שמשמידים את החממות האלה כשהן נחשפות ומונעים בכך את אספקת הסמים לצרכנים, אבל מצד שני, יש קושי להשיג ראיות נגד חשוד כלשהו במעשה".
3 צפייה בגלריה
מהומות בנגב בעקבות הנטיעות, ינואר 2022
מהומות בנגב בעקבות הנטיעות, ינואר 2022
מהומות בנגב בעקבות הנטיעות, ינואר 2022
(צילום: דוברות המשטרה)
יש תיקים שמשפיעים עלייך ועל הצוות שלך מעבר לפעילות המשפטית השוטפת?
"אנחנו מטפלים בלא מעט תיקים הנוגעים לעבירות מין. אנחנו נפגשים עם המתלוננות שנפגעו כתוצאה מאותן עבירות, נחשפים לסיפורים שלהן, ואתה מוצא את עצמך מושקע גם נפשית בתיק הזה. זה לא פשוט. לעתים נפגשים עם סיפורים קשים, ובסוף אתה הולך עם זה הביתה. זה משפיע על כל אחד מאיתנו בדרך כזו או אחרת. יש כאן עומס נפשי רב. זה לא פשוט גם כשמנסים להתנתק מזה. אי אפשר להתנתק כאשר יושבת מולך צעירה ומספרת את אשר עבר עליה. אתה לא יכול להישאר אטום לסיפור כזה. גם תיקים של אירועי ירי, שמסתיימים לא אחת במותו של ילד חף מפשע או של אדם שנקלע בטעות לקרב יריות בין עבריינים, הם מזעזעים. כשאתה צופה בסרטונים של אירועי ירי כאלה שמתרחשים על רקע של סכסוכים, זה לא נתפס. בסוף אתה חוזר הביתה, למשפחה שלך, ואתה נושא את זה עמך".

לוקחים עבודה הביתה

אם בעבירות מין עסקינן, הרי שלפני חודש הגישה עו"ד שולי רוטשילד כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע כתב אישום נגד נער בן 16, תושב אחד מיישובי הנגב, אשר ביצע עבירות מין בילדה בת שמונה בהיותה בבית הספר. על פי כתב האישום, הנער הנאשם, שאינו לומד בבית הספר, הבחין בילדה בעת שזו חיכתה כי יאספו אותה ותוך ניצול תמימותה ופיתויה במשחקים, הוא ביצע בה מעשה סדום ומעשים מגונים.
יש תחושה של תסכול, כאשר עמדת הפרקליטות אינה מתקבלת על ידי בית המשפט?
"התסכול אינו רלוונטי. אנחנו פועלים במסגרת ארגז הכלים שעומד לרשותנו. אנחנו יכולים לפעול במסגרת התיקים שלנו, לשכנע את בית המשפט ולהגיש ערר".
עו"ד שולי רוטשילד מודה שהיא מאלה שלוקחות את העבודה הביתה. "אנחנו לוקחים את העבודה הביתה, תרתי משמע. מבחינה פיזית, אנחנו לוקחים הביתה תיקים שלא הספקנו לטפל בהם במשרד וממשיכים לטפל בהם בבית. כאמור, יש גם תיקים שנוגעים בך נפשית גם בבית, תיקים שאתה ממשיך לעבד אותם במחשבתך מעבר להיבט המשפטי. יש לא מעט פעמים שתיקים מסוימים מלווים אותך לאורך זמן ויוצרים משקעים גם לאחר שסיימת לטפל בהם. בעבירות מין, למשל, אנחנו מלווים את הנפגעות גם לאחר הגשת כתב האישום במשך ההליך המשפטי שמתנהל נגד מי שנאשם בפגיעה בהן".
יש שאיפות ותוכניות לעתיד?
"אני מקווה להמשיך בקידום הניהולי שלי. אני רואה את עצמי כאן בפרקליטות, לפחות כמו בעשרים השנים האחרונות".

העבירות והמספרים

  • בשנת 2021 הגישה פרקליטות מחוז דרום בסך הכל 826 כתבי אישום, מתוכם 386 לבית המשפט המחוזי ו־440 לבית משפט השלום.
  • 266 כתבי אישום הוגשו אשתקד נגד 408 נאשמים בגין עבירות נשק, ירי, יידוי אבנים, מעשי טרור, עבירות ממניע גזעני, סיכון חיי אדם וסמים.
  • בשנת 2022 (נכון ל־28.2) הגישה פרקליטות מחוז דרום 121 כתבי אישום, מתוכם 53 לבית המשפט המחוזי ו־68 לבית משפט השלום.
  • מכלל התיקים, בחודשיים הראשונים של השנה הוגשו 48 כתבי אישום נגד 99 נאשמים בעבירות נשק, ירי, יידוי אבנים, מעשי טרור, עבירות ממניע גזעני, סיכון חיי אדם וסמים.
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב