אירוע שולי יחסית אבל בהחלט לא זניח התרחש בשבוע שעבר באוניברסיטת בן־גוריון בנגב, כאשר מספר סטודנטים חסמו את הכניסה למשרדו של נשיא האוניברסיטה, פרופ' דניאל חיימוביץ'.
3 צפייה בגלריה


הסטודנטים שחסמו השבוע את משרדו של חיימוביץ'
(צילום: עומר עובדיה, מתוך הרשתות החברתיות שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
הסטודנטים שבתו לציון יום הנכבה, ודרשו מהאוניברסיטה להכריז על שביתה כללית לאור מה שהם הגדירו כ"רצח עם" ברצועת עזה.
הפעם לא היה מדובר בהפגנה שיצאה משליטה, אלא בפעולת מחאה שקטה. לסטודנטים הובהר במקום כי יש דרכים לבקש אישור להביע מחאה, ולאחר מספר דקות הם התפנו מהמקום.
עם זאת, המחאה שלהם הצליחה לעורר שוב מחדש רגשות עזים בקרב סטודנטים רבים שאינם מבינים מדוע האוניברסיטה לא נוקטת ביד קשה נגדם, ומסלקת אותם לאלתר מהלימודים.
אותם סטודנטים שמחו, ציינו כי "אנחנו מסרבים ללמוד ביום שבו הנכבה נמשכת - בגירוש, בהרס, בדיכוי המתמשך. זו שביתת סולידריות עם העם הפלסטיני וקריאה לסיים את הנכבה המתמשכת.....אנחנו כואבים את מות ההרוגים הישראלים, את כאב החטופים, את האובדן הפלסטיני. אנו דורשים: עצרו את רצח העם, עצרו את המלחמה, החזירו את כל השבויים לביתם".
חופש ביטוי?
בשנים האחרונות נרשמים באוניברסיטת בן־גוריון, הנחשבת לגאוות הנגב, לא מעט אירועים בהם הפגנות פרו־פלסטינאיות משבשות את סדר היום וגורמות ללא מעט גורמים בסביבת האוניברסיטה למורת רוח גדולה.
אם בעבר הפגנות רבות היו מתקבלות באמתלה של חופש הביטוי, התחושה בקרב רבים בבאר־שבע היא שלא כל המחאות לגיטימיות, במיוחד כאשר ישנה מלחמה המתחוללת בדרום הארץ כבר יותר משנה וחצי, מלחמה אשר נכפתה על המדינה, במתקפה הפרועה בה נרצחו המוני אזרחים חפים מפשע ונפלו מאות מאנשי כוחות הביטחון וההצלה.
"כמעט אין בית בישראל שלא חווה מקרוב את השכול, בין אם מדובר בקירבה ראשונה, או באדם שהכרנו", אומר סטודנט מבן־גוריון, "רבים מהסטודנטים שמפגינים התקבלו לכאן בגלל העדפה מתקנת והם מנצלים את המעמד שלהם כדי לצאת נגד המדינה שנותנת להם הזדמנות לחיים טובים יותר. באיזה מקום זה הגיוני שסטודנט יפגין נגד הצבא ששומר עליו?".
תושבים בנגב מביעים מורת רוח ממה שקורה מתחת לאף באוניברסיטה. "התחושה היא שבאוניברסיטה מותר להגיד הכל באמתלה של חופש הביטוי. זה לא הגיוני שבזמן שמשפחות רבות כאן בנגב איבדו את היקר להן מכל, יקומו סטודנטים ויביעו דעות קיצוניות שפוגעות בצה"ל, במשפחות השכולות, ותומכות בטרור, חד משמעית. שבאוניברסיטה יפסיקו לייפות את הדברים. לא ננקטים צעדים חמורים נגדם ולכן הם ממשיכים. אין מקום כאן לתומכי טרור", אמרה תושבת העיר.
גזענות והסתה?
תזכורת קצרה למספר אירועים שהתרחשו בין כתלי האוניברסיטה בשנים האחרונות: בחודש מאי 2022 נערכה בקמפוס עצרת לציון יום הנכבה, בהשתתפות מאות סטודנטים, בעיקר מהאוכלוסייה הבדואית. במהלך העצרת הונפו דגלי פלסטין, מה שעורר תגובות נזעמות. מנגד, נערכה הפגנת נגד של סטודנטים יהודים עם דגלי ישראל, שקראו "בושה" לעבר משתתפי העצרת.
ראש עיריית באר־שבע, רוביק דנילוביץ’, הביע אז זעזוע מהאירוע, טען כי "קו אדום נחצה" ופנה לנשיא האוניברסיטה בדרישה לנקוט עמדה ברורה.
שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, הודיע כי הוא בוחן אפשרות לקצץ בתקציב האוניברסיטה בעקבות האירוע.
בתגובה, פרסמה האוניברסיטה הודעה בה נכתב כי חוות דעת משפטית אישרה את הנפת הדגלים. "מובן לנו שהמחזה לא היה פשוט", נכתב אז בתגובת האוניברסיטה, "אנחנו גאים בסטודנטים משני קצוות המתרס שהשכילו להביע את דעתם ולמחות באופן דמוקרטי, כזה שלא הידרדר לגילוי אלימות בהם חזינו במקומות אחרים. זו החוזקה שלנו".
יש לציין כי מאות מעובדי האוניברסיטה קיימו עצרת מחאה נגד הנפת דגלי פלסטין בקמפוס, והביעו תמיכה בזהות הלאומית של האוניברסיטה. המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה פרסמה גילוי דעת בו תמכה בזכות הסטודנטים להביע את דעתם, והביעה התנגדות לגזענות והסתה.
נזיפה חמורה
בחודש ינואר של השנה שעברה הושעתה סטודנטית בדואית מבן־גוריון לאחר שפרסמה סרטון בו טענה כי ישראל המציאה את אירועי השבעה באוקטובר. בעקבות כך, ועדת המשמעת של האוניברסיטה השיתה עליה נזיפה חמורה ו־40 שעות התנדבות.
האוניברסיטה ערערה על קלות העונש, ובדיון נוסף הוחלט על השעייתה מהלימודים. במקביל, התקיימה הפגנה מחוץ לקמפוס בדרישה להחמיר את עונשה של הסטודנטית ולסלקה מהאוניברסיטה.
אחת הפרשות האחרונות שגרמו לסערה ציבורית התרחשה כאשר אחד המרצים באוניברסיטה כינה תחת חשבון פיקטיבי שניהל ברשת החברתית X את חיילי צה"ל "רוצחי תינוקות". באוניברסיטה השעו את המרצה, אך הוא הוחזר לעבודתו מספר ימים לאחר מכן. מהאוניברסיטה נמסר לאחר ביטול השעיה כי "המרצה הביע התנצלות על דבריו כפי שפורסמו והבין שעליו לקחת בחשבון שסגנון כתיבתו עשוי לפגוע בסטודנטים שלומדים אצלו. הוא קיבל בהבנה את השעייתו ושיתף פעולה עם הבירור. יש לציין שהוא מלמד שנים רבות והוא מרצה מוערך. יודגש כי האוניברסיטה מסתייגת מהדברים שכתב והם אינם מייצגים אותה בשום צורה".
יש לציין שמוקדם יותר השנה תוכננה להיערך הפגנה בקמפוס נגד חיילי צה"ל, אך האוניברסיטה אסרה על קיומה לאחר לחץ ציבורי הולך וגדל.
במקום התקיימה עצרת מחאה של מספר חברי סגל ופעילי ארגון "עומדים ביחד", אולם פעילי "אם תרצו" וסטודנטים אחרים פיזרו את ההפגנה. למקום הגיע גם סגן השר אלמוג כהן (אז ח"כ), שהתייצב לצד הסטודנטים.
כהן מסר אז: "בהמשך לבקשת סטודנטים מאוניברסיטת בן־גוריון, הגעתי לעמוד לצידם אל מול תומכי הטרור המכנים את חיילי צה"ל רוצחים, אנסים ופושעי מלחמה. הם אינם מייצגים את תושבי הנגב היהודים והבדואים, ואין בכוונתי לאפשר למי שעומד לצד ארגון הטרור הנאצי חמאס את פסטיבל השיסוי וההסתה. אמשיך לעמוד לצידו של כל קול שפוי".
"מעצבן ומקומם"
אירועים אלו מדגישים את המתח הקיים בין חופש הביטוי באקדמיה לבין הרגישויות הפוליטיות והחברתיות בישראל. האוניברסיטה מצאה את עצמה מתמודדת עם לחצים מגורמים שונים, תוך ניסיון לשמור על איזון בין ערכי הדמוקרטיה והביטחון הציבורי.
בתנועת "אם תרצו" סבורים כי האוניברסיטה צריכה לנקוט ביד קשה ולא להרשות פעילות מסוג זה בתחומה. "הסטודנטים האלה צריכים להיזרק מהקמפוס", הגיב יו"ר התנועה, שי רוזנגרטן, "ויחד איתם כל מי שמקיימים הפגנות הזדהות עם אויבנו. היד הרכה של ראשי האקדמיה בישראל כלפי מפירי החוק האנרכיסטים חייבת להיפסק".
תאיר חיימוביץ', סטודנטית להנדסת תוכנה באוניברסיטה, סבורה שיש לעשות הפרדה בין מחאה של סטודנטים לכזו של אנשי סגל, למרות שגם התנהלותם של סטודנטים המפגינים נגד המלחמה בעזה אינה עוברת לה חלק בגרון.
"סטודנטים יכולים להגיד מה שהם רוצים, אני לא משלמת להם משכורת, בניגוד למרצה שאמר את מה שאמר על חיילי צה"ל", היא אומרת. "ההתנהלות שלו הכעיסה הרבה מאוד סטודנטים. הוא מייצג את האוניברסיטה, הוא מקדם רעיונות ואג'נדה דרכה, הוא מנצל מעמד בתור מרצה. יש לו השפעה על הרבה אנשים, ולכן זה לא תקין. האחריות שלו נמדדת בהסתה והייתי מצפה מהאוניברסיטה לנהוג בו בהתאם. פתאום אין קוד אתי למרצים?".
על הסטודנטים שהפגינו, אומרת חיימוביץ': "אני מניחה שמדובר בפרוגרסיביים שרוצים לצייר את מה שקורה בעזה כרצח עם, אבל בסוף אני לא משלמת להם משכורת. אם הייתי רואה אותם, הייתי מגיבה. יש פה סוג של יריקה בפרצוף מצידם. חברים שלהם לספסל הלימודים הם מילואימינקים והם בעצם מפגינים נגדם. זה מעצבן ומקומם. יש לי חבר שהיה אמור להתחיל ללמוד לפני שנתיים ועדיין נמצא בסמסטר ראשון בגלל סבבי הלחימה שהוא נמצא בהם. לדבר על ילדים בעזה בזמן שלפני כמה ימים נרצחה אמא בדרך לחדר לידה, נראה לי מנותק".
לגבי המחאה שהתרחשה בפתח משרדו של הנשיא, נמסר השבוע מהאוניברסיטה: "מדובר בהפרה חמורה של הכללים לפיהם מתקיימות פעילויות ומחאות בקמפוס. האוניברסיטה לא תסבול התנהגות כזו. תלונה על הסטודנטים המעורבים מוגשת בשעה זו והם יועלו לוועדת משמעת בהקדם".