אריה פרץ (63), נכה צה"ל תושב באר־שבע, מנהל זה כמעט שני עשורים מגעים עם משרד הבינוי והשיכון ועם חברת "עמידר" כדי לזכות בדירת קרקע. פרץ סובל מנכות קשה בעקבות פציעה ברגלו שאירעה במהלך מבצע ליטני לפני כ־44 שנים.
במהלך השנים נקבעה לפרץ נכות בשיעור של 64 אחוז, אך למרות זאת כל בקשותיו לקבל דירת קרקע במסגרת הדיור הציבורי נדחו. בשל כך הוא עדיין מתגורר בדירה בשכונה ה' בבאר־שבע הממוקמת בקומה העליונה ושאליה מובילות 40 מדרגות.
"מרגיש במעצר בית"
"כבר שנים אני פונה לגורמים הרלוונטיים בנושא", מספר פרץ השבוע ל"מיינט באר שבע והנגב". "ביקשתי עזרה לגבי מציאת דירה הולמת בגין מצבי, הגשתי מסמכים והמלצות רפואיות שתומכות בבקשות שלי עקב מצבי הרפואי, אך כל הפניות הללו נדחו. כאשר ביקשתי דירת קרקע, אישרו לי דירה בקומה ראשונה שתואמת דירה בשנות ה־50 ושאי אפשר להתגורר בה. מאחר שאני מוגבל בהתניידות ונעזר בכיסא גלגלים, כמעט שאין לי אפשרות לצאת מהבית. אני מרגיש שאני נמצא במעצר בית".
אריה פרץ מוסיף עוד, "אני חי בגפי. אין לי עזרה מאף אחד. הוצעו לי דירות במקומות שונים בארץ, אבל אני לא מעוניין לגור מחוץ לבאר־שבע. כאן נולדתי וכאן אני מתגורר כל חיי. אני רוצה להמשיך לגור בעיר הזו".
אם לא די בכך, לפני כחודשיים עבר פרץ ניתוח מעקפים בליבו וגם הרופא הקרדיולוג ממליץ שהוא יעבור לדירת קרקע. "פניתי עם ההמלצה הזו למשרד הבינוי והשיכון ול'עמידר' ואמרו לי שעקב ההחמרה במצבי הרפואי יקדימו לי את התור לקבלת דירת קרקע, אבל בסופו של דבר קיבלתי הודעה שהבקשה שלי לא אושרה, ודחו אותי לתור הממתינים לדירה לחודש מרץ בשנה הבאה".
לא נמצא זכאי
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון מכיר ומלווה את מר פרץ, דייר הדיור הציבורי, החל משנת 2005. בחודש מאי אשתקד אושרה לו החלפת דירה לדירה בקומה ראשונה בבאר־שבע. במסגרת אישור זה הוצעו לו ארבע דירות שונות, להן הוא בחר לסרב מסיבותיו. יצוין כי כיום הפונה אינו בתור הממתינים מאחר שסירב לכל הדירות שהוצעו לו בהתאם לזכאותו. במידה והוא מעוניין לחזור לתור הממתינים, עליו לפנות לחברת 'עמידר'. נציין כי על פי הנהלים, הזכאות לקבלת דירה בקומת קרקע מיועדת לנכים הרתוקים לכיסא גלגלים לצמיתות בלבד".
מחברת "עמידר" נמסר: "הדייר סירב למספר הצעות וירד מתור הממתינים".
עוד מציינים בחברת "עמידר" כי בתחילת חודש אוגוסט 2021 הגיש אריה פרץ בקשה למשרד הבינוי והשיכון עקב החמרה במצבו ובקשתו נדחתה שלושה חודשים מאוחר יותר. עוד ערעור שלו נדחה במחצית חודש פברואר שעבר. לפני כחודשיים, מציינים בחברת "עמידר", הגיש פרץ עוד ערעור בשל החמרת מצבו, אך גם ערעור זה נדחה.
ממסמך שהגיע ל"מיינט באר שבע הנגב" עולה כי לפי נוהל הקצאת דירה בשיכון הציבורי, זכאות להחלפת דירה לקומת קרקע תאושר בהסתמך על חוות דעת היועץ הרפואי של משרד הבינוי והשיכון. מסמכיו הרפואיים של פרץ שצורפו לבקשתו לקבל דירת קרקע הועברו לבחינת היועץ הרפואי, ואולם, כאמור, לפני כחודש נדחתה הבקשה.
"במסגרת חוות הדעת של הוועדה הרפואית נקבע כי לא נמצא הכרח לדיור בקומת קרקע", נכתב בהחלטת משרד הבינוי והשיכון שנשלחה לאריה פרץ. "לאור כך לא נמצאת זכאי להחלפת דירה לקומת קרקע. לא ניתן לערער על כך לוועדה".