עולמם של בני משפחת אבו אלקיעאן, תושבי חורה, חרב עליהם בסוף השבוע שעבר כאשר התבשרו על מותו של בנם עיסא בן ה־12, לאחר שהיה מאושפז כמעט חודשיים ביחידת הכוויות בבית החולים "שיבא" בתל השומר.
עיסא נכווה באורח אנוש במהלך אירוע של הצתת חנות לתיקון טלפונים ניידים באזור התעשייה בחורה על ידי שלושת האחים זקריה אבו אלקיעאן (25), איוב אבו אלקיעאן (21) ומועד אבו אלקיעאן (21), כך על פי כתב האישום שהוגש נגדם לפני כשלושה שבועות על ידי הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע. השלושה, כך נטען בכתב האישום, תקפו את בעל החנות שהוא בן משפחתם, על רקע של סכסוך קרקעות והציתו את החנות, בה נכח באותה עת גם עיסא אבו אלקיעאן בן ה־12, שהגיע לחנות כדי לאסוף את מכשיר הטלפון הנייד שלו שהיה בתיקון במעבדת התיקונים בחנות.
התוצאה היתה טרגית. כתוצאה מהצתת החנות נכווה עיסא באורח אנוש, פונה תחילה לבית החולים "סורוקה" ולאחר יממה הוא הועבר לטיפול ביחידת הכוויות בבית החולים "שיבא" בתל השומר. במשך כמעט חודשיים עיסא מאושפז בבית החולים, עבר סדרת ניתוחים, אך בסוף השבוע שעבר הוא נפטר מפצעיו.
"מראה מזעזע"
"עיסא", סיפר השבוע נג'אח אבו אלקיעאן, אביו של עיסא, בשיחה מיוחדת עם "ידיעות הנגב", "היה ילד יפה תואר, ילד חתיך. הוא היה ילד שאהב את החיים. ילד מחונן ותלמיד מצטיין בבית הספר. תמיד הוא היה מחייך, אהב לשחק ולטייל והיה אהוב על כולם. עיסא היה הבן הקטן שלי מבין חמישה בנים ועכשיו הוא איננו".
האב נג'אח משחזר את אותו בוקר נורא בו קיפח בנו הקטן את חייו. "יש לי עסק באזור התעשייה בחורה", מספר האב, "עיסא היה איתי כל אותו בוקר. מכשיר הטלפון הנייד שלו היה בתיקון במעבדת הטלפונים שמרוחקת אולי כ־150 מטר מהחנות שלי. עיסא הגיע לחנות הטלפונים כדי לאסוף את מכשיר הטלפון שלו, אך בעל החנות אמר לו שהמכשיר עדיין לא מוכן וכי עליו להמתין עוד מספר דקות. בדיעבד יתברר כי היו אלה דקות גורליות ביותר. אותם אנשים שמסוכסכים כנראה עם בעל החנות הגיעו למקום, תקפו את בעל החנות, היכו אותו ושפכו חומר דליק והציתו את החנות. עיסא התחבא מתחת לדלפק בחנות ונשאר בחנות כשהאש במקום משתוללת והוא לא הספיק להימלט מהאש. ראיתי אותו בבית החולים 'סורוקה'. זה היה מראה מזעזע. אין מילים לתאר את זה. הוא היה במצב אנוש".
יממה לאחר מכן הועבר עיסא לטיפול רפואי ביחידת הכוויות בבית החולים "שיבא" בתל השומר.
"בחודש הראשון היתה לנו תקווה שהוא יחלים", מספר האב בכאב. "הרופאים היו אופטימיים ואפילו אמרו לנו שבתוך כמה חודשים הוא ישתקם ויחזור לעצמו. היו במהלך כל התקופה הזו עליות וירידות במצבו הרפואי. הוא החל לנשום באופן עצמאי והרופאים הפחיתו לו את מינון התרופות. הוא תיקשר איתנו וסימן לנו שהוא מכיר אותנו. הוא גם אכל מעדנים. היתה אופטימיות באשר למצבו, אבל הרופאים אמרו לנו שיש להיזהר שהוא לא יחטוף זיהום, ואז נהיה בבעיה. בסופו של דבר הוא חטף זיהום שהגוף מייצר ועיסא לא שרד ונפטר. 55 יום הוא נלחם על חייו".
איך מתמודדים עם בשורה כזו?
"התחושות קשות מאוד. קשה לעכל את זה. לאבד ילד זה קשה מאוד. זה יותר מדי קשה. כל החיים היו לפניו. כל כך רציתי שיצליח בחיים, אבל הגורל היה אחר".
"לא צד בריב"
נג'אח אבו אלקיעאן מודע למציאות האלימה בחברה הערבית, בכלל, ובחברה הבדואית, בפרט. "אנחנו חיים את המציאות הזו", אומר נג'אח אבו אלקיעאן, "כמעט כל יום. זה יכול לקרות לכל אחד. מציאות של פשיעה מתגברת והולכת, ירי, מקרי רצח. אי אפשר לסבול את זה. אני מכיר אדם שמתגורר לא הרחק ממני שעמד בפתח ביתו וחטף כדור בפניו והוא נשאר משותק והפך לנכה. שריפת בתי עסק זה כבר עניין שבשגרה. מפחיד לצאת לרחוב. זה יכול לקרות בכל נקודת זמן לכל אחד. בן אדם יכול לאבד את חייו ברגע בלי כל סיבה כשהוא חף מפשע".
בשבת האחרונה התקיים באוהל האבלים של משפחתו של עיסא אירוע יוצא דופן מסוגו. אביו של עיסא החליט, שבניגוד למקובל בחברה הבדואית, הוא לא דורש נקמת דם על מות בנו, אלא שגורמי אכיפת החוק ימצו את הדין עם הנאשמים במעשה. לאוהל האבלים הגיעו בני משפחת הנאשמים יחד עם נכבדים משבט אבו אלקיעאן למפגש יוצא דופן מסוגו עם בני משפחתו של עיסא.
"לא מדובר בסולחה", הבהיר נג'אח אבו אלקיעאן בשיחה עמנו, "אני סולח למשפחות הנאשמים, אך לא לנאשמים עצמם. מבחינתי, שגורמי אכיפת החוק יעשו את עבודתם ויענישו את הנאשמים במלוא חומרת הדין. אני מוותר על נקמת הדם, אבל דורש למצות את הדין עם הנאשמים".
במשפחתו של עיסא ציינו כי "החלטנו לסלוח מכיוון שאנחנו לא צד בריב ונהווה דוגמה ומופת לכלל האוכלוסייה הערבית בארץ, ובפרט, בקרב האוכלוסייה הערבית הבדואית בנגב. להודות ולדעת לבקש סליחה, גם זה כוח".
היישוב חורה עלה באחרונה לכותרות בהקשרים שליליים רבים, רובם ביטחוניים. "עד לפני שנה", מספר תושב בחורה, "הדו־קיום היה ממש מורגש פה. יהודים רבים היו מגיעים לעסקים שיש כאן, אבל יש תחושה שנדבק ליישוב תדמית שיהיה קשה להתנער ממנה. החברה הבדואית סובלת מאחוזי פשיעה גבוהים כי אין פה נוכחות של משטרה שתילחם בפשיעה ובהסתה".
בעקבות מותו של עיסא, הגישה הפרקליטות ביום שלישי לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע כתב אישום מתוקן, המייחס לנאשמים, בני משפחת אבו אלקיעאן, עבירה של רצח בנסיבות מחמירות בנוסף לעבירות נוספות שיוחסו להם בכתב האישום המקורי.
כתב האישום המתוקן מייחס לנאשמים ביצוע עבירות של רצח בנסיבות מחמירות, הצתה, חבלה בכוונה מחמירה, תקיפה בנסיבות מחמירות ושיבוש מהלכי משפט.
בכתב האישום צוין, כי הנאשמים גרמו באדישות למותו של עיסא אבו אלקיעאן תוך יצירת סכנה ממשית לחיי אחרים נוסף על חיי הילד. לכתב האישום גם צורפה בקשת הפרקליטות מבית המשפט להורות על הארכת מעצרם של הנאשמים עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם. בבקשת הפרקליטות נאמר, כי "מעשי הנאשמים בוצעו יחד עם אחרים תוך תכנון קר ומחושב להצית את החנות באור יום, תוך ידיעה שמדובר באזור תעשייה הפעיל בשעות אלו, אשר גרמו למות הקטין וכן לפגיעה בבן משפחתם והם מלמדים על המסוכנות הגבוהה הנשקפת מהם".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב