סגן אלוף ישראל סימן טוב, תושב ערד, נפצע פעמיים במהלך שירותו הצבאי. במהלך מלחמת לבנון הראשונה, כקצין סיירת צנחנים, הוא נפצע קשה מפגיעת מוקש סמוך לעיירה דאמור בלבנון, וכתוצאה מכך רוסקה רגלו השמאלית והוא סבל מרסיסים וכוויות בכל חלקי גופו ומפגיעה קשה בידו.
לאחר עשר שנים של שיקום, הוא נפצע בפניו בתקופת האינתיפאדה במהלך פעילות מבצעית במחנה הפליטים בג'נין ואיבד את ראייתו באחת מעיניו, כאשר אבן הושלכה לעברו וריסקה את ארובת העין שלו. חרף פציעותיו הקשות הוא התעקש לשוב ולשרת בצה"ל והוא משמש כראש ענף הדרכה וקצין הסברה, אבל בשנה האחרונה הוא מנהל מלחמה מסוג אחר לגמרי.
1 צפייה בגלריה
סא"ל ישראל סימן טוב לאחר הזיכוי בבית משפט השלום
סא"ל ישראל סימן טוב לאחר הזיכוי בבית משפט השלום
סא"ל ישראל סימן טוב לאחר הזיכוי בבית משפט השלום
(צילום: פרטי)
במחצית חודש דצמבר 2020 החנה סגן אלוף ישראל סימן טוב (63) את רכבו על המדרכה, ופקחית של עיריית ערד רשמה לו דו"ח על סכום של 500 שקל בגין חנייה במקום אסור.
בקשתו לביטול הדו"ח נדחתה, ונגד סגן אלוף סימן טוב נפתח הליך משפטי, במסגרתו אמנם הוא הודה כי החנה את רכבו על המדרכה, אך לצד זאת טען כי לא מדובר בחנייה אסורה. סגן אלוף סימן טוב הוא נכה צה"ל, והרכב שברשותו מוגדר כרכב רפואי של משרד הביטחון הרשום על שמו.
אכיפה בררנית?
לטענתו של סימן טוב, עיריית ערד, שהגישה נגדו כתב אישום המייחס לו עבירה של העמדת רכב במקום אסור, לא נעתרה בשעתו לבקשתו להקצות לו מקום "חנייה לנכה סמוך למקום מגוריו" כנדרש בחוק חנייה לנכים, והקצתה לו חנייה שאינה עונה על דרישות החוק, שכן היא ממוקמת במדרון וקשה לו לעלות ממקום החנייה המוסדרת לביתו, במיוחד כאשר הוא נדרש להוציא מרכבו חפצים שונים.
עוד טען סימן טוב, כי במשך כחצי שנה לא נענתה עיריית ערד לבקשתו להחליף את מספר הרכב הרשום בתמרור החנייה המוסדרת לאחר שהוא החליף את רכבו, ולכן גם לא יכול היה להעמיד את הרכב בחנייה המוסדרת, שכן המספר שבתמרור היה שונה ממספר רכבו של סימן טוב, המזכה אותו בחנייה לנכה על פי החוק.
כמו כן טען סימן טוב כי העמדת רכבו על המדרכה באותו אירוע, נשוא כתב האישום שהוגש נגדו, היתה לפרק זמן של מספר דקות לצורך פריקת חפצים שונים, וכי בהעמדת רכבו לא היתה כל הפרעה או סיכון להולכי רגל. סימן טוב גם טען כי הגשת כתב האישום נגדו היא בגדר של התעמרות כלפיו מצד העירייה, וכי מדובר במקרה הזה באכיפה בררנית.
"צר לי", טען סגן אלוף סימן טוב במהלך הדיון בבית המשפט, "כי העירייה ניסתה להטיל דופי בדבריי, אך מדובר במקרה שבו לא היתה לי כל ברירה אחרת על מנת להיכנס הביתה באותו היום ולהוריד מרכבי את כל סלי הקניות ולסחוב אותם אל תוך ביתי. לא היתה לי כל ברירה אחרת, אלא להחנות את רכבי על המדרכה וזאת, כאמור, רק לכמה דקות. אין כל ספק שעמדתי בתנאים של הוראות חוק חניית הנכים".
עיריית ערד, במהלך הדיון בבית משפט השלום בבאר־שבע, ביקשה לדחות את טענותיו של סימן טוב לאחר שטענה כי במועד רישום הדו"ח הוקצתה לרכבו חניית נכים בלעדית לשימושו בלבד, וכי הוא לא הוכיח כי במועד רישום הדו"ח לא היה מקום מוסדר לנכים או שהוא לא היה פנוי.
עיריית ערד גם ביקשה לדחות את טענתו של סימן טוב בעניין המרווח שהותיר למעבר להולכי רגל על המדרכה, וציינה כי המרווח בין הרכב לבין גדר הבית נותר מצומצם בניגוד לקבוע בחוק.
בסופו של דיון החליטה לפני חודשיים שופטת בית משפט השלום בבאר־שבע, זהר דולב להמן, לזכות את סגן אלוף סימן טוב מהעבירה שיוחסה לו בכתב האישום. "המחוקק", ציינה השופטת בפסק הדין, "התיר בחוק העמדת רכב נכה במקום אסור לעצירה או חנייה וגם על המדרכה. המחוקק קבע תנאי מקדים, לפיו על המאשימה להציג צילום רכב הנכה חונה באחת הנסיבות המפורטות בחוק. ברור כי המחוקק לקח בחשבון אפשרות שנכה יעמיד את רכבו על מדרכה, הגם שקיימות חניות זמינות אחרות, בין ייעודיות לנכה ובין אם לאו. חנייה על מדרכה מעצם טיבה וטבעה מהווה הפרעה להולכי רגל, ובכל זאת התיר זאת המחוקק, בתנאים שנקבעו בחוק, מתוך הבנת הצורך באיזון בין פגיעה זו בהולכי הרגל לבין הגשמת תכליות החקיקה למען שיוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות".

מבקשים הרשעה

בכך לא הסתיימה הפרשה. בשבוע שעבר הגישה עיריית ערד ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר־שבע על החלטת שופטת בית משפט השלום ולהורות על ביטול פסק הדין המזכה את סימן טוב ולהרשיעו בעבירה שיוחסה לו בכתב האישום.
בערעורה טוענת עיריית ערד כי "ראיות התביעה מלמדות כי נפלה שגיאה בקביעתו של בית המשפט קמא (בית משפט השלום - ע.ב.מ) ולפיה לא נתקיימו הוראות החוק ומשכך לא עלה בידי המערערת (עיריית ערד - ע.ב.מ) להוכיח את יסודות העבירה המיוחסת. מראיות התביעה עולה תמונה ברורה ולפיה המשיב (סגן אלוף סימן טוב - ע.ב.מ) החנה את רכבו על המדרכה והוא אף הודה בכך. המערערת סבורה כי מסקנתו של המשפט קמא, ולפיה לא עמדה המערערת בנטל ההוכחה המוטל עליה, שכן לא פעלה בהתאם לאמור בחוק, קרי צילומו של הרכב באופן המעיד על התקיימות אחת הנסיבות הקבועה בחוק, הינה שגויה ומשכך תתבקש ערכאת הערעור להתערב בה ולהופכה".
קראו גם:
בערעורה מבקשת עיריית ערד מבית המשפט המחוזי בבאר־שבע לקבל את הערעור, להרשיע את סימן טוב בעבירה המיוחסת לו בכתב האישום ולהורות על השבת התיק לבית משפט השלום לשמיעת טיעוני הצדדים לעונש ולמתן גזר הדין. הדיון בערעור נקבע להתקיים בבית המשפט המחוזי בבאר־שבע ב־27 באפריל הקרוב.
מעיריית ערד נמסר בתגובה: "מדובר בתושב העיר אשר מתגורר בבית פרטי ולרשותו הוקצתה חניית נכים אישית הנושאת את מספר הרכב שלו, זאת בנוסף לשתי חניות פרטיות שיש ברשותו בתוך שטח הבית הפרטי. למרות שלוש חניות אלה, בוחר התושב להחנות את רכבו על המדרכה צמוד לשער ביתו, באופן שמפריע למעבר הולכי רגל. לאחר מספר פניות, לרבות מסירת הנחייה לביצוע לפיה עליו להימנע מלחנות על המדרכה, המשיך התושב במפגין להחנות את רכבו על המדרכה בניגוד לחוק חניית נכים. בידי העירייה לא נותרה ברירה אלא להנפיק דו"ח על חנייה במקום אסור. על דו"ח זה ביקש התושב להישפט. החלטת בית משפט השלום לזכות את התושב הינה שגויה לדעת העירייה, שכן הוראות חוק חניית נכים והראיות שהובאו ברורות, ועל כן החלטה זו תועמד למבחן ערכאת הערעור".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב