ביום שני הקרוב יציינו תושבי רהט, העיר השנייה בגודלה בנגב (כ־80 אלף תושבים) את חגם "עיד אל־פיטר" עם סיום חודש הרמדאן, אך ספק רב אם מי מבין עשרות אלפי התושבים האמין כי דווקא בשבוע האחרון לחודש הקדוש ביותר למוסלמים תשרה על העיר אווירת מלחמה.
זו תקופה ארוכה שתקריות ירי מתחוללות בעיר הבדואית הגדולה, רובן על רקע סכסוכים בין חמולות ומשפחות יריבות, בין אם מדובר על רקע של סכסוכים אישיים, ובין אם מדובר על רקע של סכסוך בשל תביעות בעלות על קרקע כזו או אחרת. חלקן האחר של תקריות הירי מתרחש במהלכן של שמחות משפחתיות, ולא אחת מקפחים את חייהם ונפצעים אזרחים תמימים, בהם גם ילדים, מפגיעתו של כדור תועה.
3 צפייה בגלריה
הכניסה לרהט. "חייבים לעבוד על התדמית שלנו"
הכניסה לרהט. "חייבים לעבוד על התדמית שלנו"
הכניסה לרהט. "חייבים לעבוד על התדמית שלנו"
(צילומים: הרצל יוסף)
ביום ראשון השבוע, לפנות בוקר, נפצעה הנערה רימס אבו עלי (14) באורח בינוני בבטנה כשכדור תועה פגע בה בהיותה בביתה בעת שהתחולל לא הרחק מהבית קרב יריות בין שתי משפחות יריבות. תקריות ירי ברהט מתפתחות על רקע של מתיחות בין משפחות, בין חמולות, ובעת האחרונה מראות של צעירים חמושים המסתובבים ברחובות העיר ויורים לכל עבר, כבר הפכו לשגרה.
אירוע פציעתה של הנערה וסרטון שפורסם ברשתות החברתיות, בו נצפים שני רעולי פנים כשהם יורים מנשקים אוטמוטיים לאור יום ובלב העיר, היווה נקודת מפנה לגבי טיפול המשטרה בתופעת האלימות הגואה ברהט. שעות אחדות לאחר האירוע הגיעו לרהט מפכ"ל המשטרה, רב ניצב יעקב (קובי) שבתאי, מפקד המחוז הדרומי, ניצב פרץ עמר, ומפקד מרחב הנגב, תת ניצב נחשון נגלר, להערכת מצב במגמה להביא להפסקת גילויי האלימות, ולהשבת ביטחונם האישי של תושבי העיר. המפכ"ל, שהורה על תגבור מיידי של כוחות משטרה בעיר, גם ציין כי מי שיפגע בשוטרים דמו בראשו.
"זאת צביעות", אומר ל"מיינט באר שבע והנגב" אחד מתושבי העיר שהעדיף להישאר בעילום שם. "סרטון אחד פורסם באתרים הגדולים ופתאום כל המשטרה על הרגליים. לפני זה לא ידעו במשטרה על מה שקורה פה? הרי יורים פה ללא הפסקה כבר כמה חודשים. נוח למשטרה להתייחס לרהט כאל החצר האחורית של המדינה, אבל ברגע שהיא נראית חלש כשמופיעים סרטונים כאלה גם בטלוויזיה, פתאום כולם נעמדים על הרגליים האחוריות".

"כמו מלחמה"

המראות שנראו בתחילת השבוע ברהט דמו לאלה שנראים בימי מלחמה. כוחות גדולים של משטרה ומשמר הגבול סיירו בשכונות העיר, שוטרים חצצו בין מתחמי מגורים של משפחות יריבות על מנת למנוע התלקחות מחודשת, וכוחות נוספים פקדו על פי מידע מודיעיני בתי מגורים בעיר, שהוחזקו בהם, על פי החשד, אמצעי לחימה בלתי חוקיים.
במשטרה הבהירו כי הכוחות יישארו בשטח כל עוד הערכות המצב יחייבו זאת.
בהמשך השבוע דומה היה כי רהט חוזרת אט אט לשגרה, אם כי החשש בקרב התושבים לא פג. "זו פשוט סכנת נפשות", אמר אחד התושבים, גם הוא מסרב בתוקף להזדהות, "להסתובב היום ברחוב ברהט. גם לשלוח את הילדים למסגרות החינוך זו משימה לא פשוטה מחשש שאיזה ילד יחטוף כדור תועה וייפגע. כבר היו דברים מעולם. אתה רק מתפלל שהילד שלך יחזור הביתה בשלום".
תושב אחר סיפר כי "דווקא בחודש הזה, כשאנחנו מציינים את הרמאדן, היו צריכים העסקים בעיר לפרוח ולהיות מלאים בקונים ובתי הקפה היו אמורים להיות מלאים. במקום זה קיבלנו תקריות ירי על בסיס יומי. השוק ריק, העסקים ריקים, בתי הקפה ריקים, והאנשים פוחדים לצאת מהבית. ממש כמו במלחמה".
3 צפייה בגלריה
שוטרים ברחובות העיר
שוטרים ברחובות העיר
שוטרים ברחובות העיר
(צילום: דוברות המשטרה)
איך זה בא לידי ביטוי?
"תשמע, לפני שנתיים בימי שישי השוק ברהט היה מלא בימי שישי ביהודים. היו מגיעים לכאן מלהבים, מעומר, מאופקים וגם מבאר־שבע, היום לא רואים פה יהודים, אלא אם כן מדובר בתיקוני רכב אצל בעלי מוסך שהם מכירים ומלווים אותם. גם ההתנהלות שלנו, תושבי רהט, השתנתה. היום אתה הולך ומסתכל כל הזמן מאחורי הגב שלך. עיקר החשש הוא לבני הנוער, שלא ייסחפו אחרי כל האווירה כאן".

"תקופה לא קלה"

לאחר ביקור צמרת המשטרה ברהט הסתמנה בעיר רגיעה מסוימת. בין שתי המשפחות היריבות, שעל פי החשד, הסכסוך ביניהן היווה גורם נכבד להתחוללות אירועי הירי האחרונים בעיר, הושגה 'הודנה', סוג של הפסקת אש למשך עשרה ימים, ועל פי מידע שהגיע ל"ידיעות הנגב", צפויה גם להתקיים בסוף השבוע סולחה בין הצדדים.
"רהט מתחילה להיכנס לאווירה רגועה יותר", אמר ביום שלישי ל"מיינט באר שבע והנגב" ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהיבן, "הושג הסכם בין המשפחות היריבות למשך עשרה ימים בתיווכו של אחד העובדים הבכירים בעירייה. הוא גם הבטיח לי כי עד מוצאי השבת הקרובה תתקיים גם סולחה בין שתי המשפחות. דווקא בחודש הרמדאן זה קרה. האנשים לא יצאו מהבית, לא ערכו קניות, החנויות ריקות, בתי הקפה שוממים. נגרם נזק כבד לעסקים. צריך עכשיו לשקם את הכל".
3 צפייה בגלריה
פאיז אבו־סהיבאן
פאיז אבו־סהיבאן
פאיז אבו־סהיבאן
( צילום: חיים הורנשטיין)
איך עושים את זה?
"אנחנו חייבים לשפר את התדמית שלנו. עברנו תקופה לא קלה. אם יש סכסוך בין משפחות, צריך להגיע לגישור ולא לפתוח בירי. אנחנו רוצים לחזור לשגרה כמה שיותר מהר ולא להגיע למה שהגענו השבוע".
מה באשר לאווירה בעיר? התחושה של התושבים שחוששים?
"הנוכחות המשטרתית המוגברת בעיר חשובה ביותר. אנחנו עומדים לחגוג בשבוע הבא את 'עיד אל־פיטר' וחשוב לנו שיהיה שקט ורגוע. הנוכחות המשטרתית הרבה בעיר גם תחזיר את אמון התושבים במשטרה. יש משבר אמון עמוק בין התושבים לבין המשטרה ורשויות האכיפה, כאשר עוצרים חשודים בעבירות שונות, בעיקר באחזקת אמל"ח, ואחרי זמן קצר משחררים אותם. מדיניות של 'דלת מסתובבת'. עד שכל אותם פורעים לא יהיו מאחורי סרג ובריח, ויוחרמו אמצעי הלחימה הלא חוקיים וייפסקו תקריות הירי, השקט לא יחזור".

רוצים שגרה

האווירה ברהט מתוחה. יש כאמור הודנא, ואולי תהיה גם סולחה, אבל הכל שביר ונפיץ. חוסר הסכמה על נושא טריטוריאלי, ניסיון לגביית דמי חסות, התנהלות שנויה במחלוקת של אחד מהמעורבים, כל אלה נושאים שבעבר הביאו לסכסוכים מרים ועשויים להצית מחדש את האש. על דבר אחד אין עוררין: כל עוד כוחות המשטרה מפגינים נוכחות גבוהה ברחובות העיר, השקט יישמר.
סגן ראש עיריית רהט, מאג'ד כמלאת, שהוא גם פעיל חברתי בעיר, אמר השבוע ל"מיינט באר שבע והנגב": "אני מאמין שנחזור לשגרה. המצב שלנו דומה לזה שבבאר־שבע. גם באר־שבע וגם רהט הן שתי הערים הגדולות ביותר בנגב והן משיקות זו לזו. הן ערים שכנות, והמשטרה צריכה לתת ביטחון גם לתושבי באר־שבע וגם לתושבי רהט באופן שווה. שתי הערים צריכות לקבל יחס שווה. רהט היא עיר חיובית, עיר של הכנסת אורחים, עיר ש־70 אחוז מתושביה הם מתחת לגיל 20, אבל אם לא יתנו לצעירים האלה אופק ועתיד תעסוקתי־כלכלי הם יפנו לאפיקים לא חיוביים. ראינו את זה בשבועות האחרונים. זה פגע בכולנו באופן חזק ביותר".
מה הלאה?
"אני מאוד מקווה שהנוכחות המשטרתית הרבה בעיר בימים האלה תביא לשינוי המיוחל, ושלתושבים תחזור תחושת הביטחון האישי. צריך גם לנדות את כל אלה שפוגעים בנו והורסים כאן כל חלקה טובה. אנחנו מגבים את עבודת המשטרה. אני גם מקווה שה'הודנה' שהושגה בין המשפחות היריבות תביא לשקט ושסכסוכים ייפתרו בדרכים רגועות יותר".
נכון ליום שלישי, כבר ניכרה חזרה מסוימת לשגרה ונרשמה תנועת קונים גם בשוק העירוני, גם בבתי העסק, אם כי לא בהיקפים כפי שהעיר הבדואית הגדולה היתה מורגלת להם בימי הרמדאן בשנים עברו.
"אני מאוד מקווה", מסכם ראש העירייה, פאיז אבו סהיבן, "שהחיים יחזרו למסלולם במהרה ושהתושבים לא יסעו לערוך את קניותיהם לקראת החג מחוץ לעיר, אלא יערכו את הקניות כאן ברהט. אנחנו רוצים לחזור לשגרה".
בתוך כך, בעקבות אירועי הירי בסוף השבוע האחרון עצרה המשטרה בתחילת השבוע 11 חשודים במעורבות באותם אירועים. במהלך חיפוש בגן ילדים בעיר נתפס רובה אם־16 שהוסלק בארגז חול וגם נתפס אקדח.
במשטרה ציינו השבוע כי מתחילת השנה, במסגרת פעילות ממוקדת כנגד החזקת נשק בלתי חוקי ומעורבות באירועי ירי ברהט, נתפסו 17 כלי נשק מסוגים שונים, שני מטעני חבלה ושני רימונים וכבר הוגשו 14 כתבי אישום בגין מעורבות בירי והחזקת אמצעי לחימה.
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב