ערב מבצע החיסונים נגד הנגיף, וכשברקע עומדים על הפרק הריסון המהודק והסגר השלישי, עולה מנתוני משרד הבריאות, נכון ליום רביעי השבוע, כי באר־שבע נותרה בהגדרתה עיר צהובה, כאשר השבוע נרשמה בה עלייה בתחלואת הקורונה.
בעוד שבשבוע שעבר הגיע מספר חולי הקורונה הפעילים בבירת הנגב ל־212, הרי שנכון ליום רביעי עמד מספרם על 311. גם הציון של העיר על פי תוכנית הרמזור עלה מ־4.3 בשבוע שעבר ל־5.2 השבוע.
1 צפייה בגלריה
(חיסון. אילוסטרציה: shutterstock)
קראו גם:
הדאגה היא בדימונה, שהפכה לעיר כתומה, עם 63 חולי קורונה פעילים. הציון של העיר על פי אותה תוכנית, נכון להשבוע, עומד על 6.3, כשרק 7 עשיריות מפרידות בינה לבין הגדרת היישוב כעיר אדומה. יצוין כי בשבוע שעבר הוגדרה דימונה כעיר צהובה עם 45 חולים פעילים ועם ציון של 5.2. יישוב כתום נוסף, נכון ליום רביעי, על פי נתוני משרד הבריאות הוא תל שבע, עם 27 חולים פעילים וציון 6.1.
עלייה משמעותית במספר חולי הקורונה הפעילים נרשמה השבוע באופקים, המוגדרת אף היא כעיר צהובה, שהגיע ל־52 חולים, שיעור כפול ממספרם של החולים בשבוע שעבר. לעומת זאת, נרשמה ירידה בשיעור התחלואה ברהט, אשר בשבוע שעבר הוגדרה כעיר צהובה עם מספר חולים פעילים של 166 וציון 5.1, והשבוע כבר ירד מספר החולים הפעילים ל־121, מה שמגדיר, נכון להשבוע את רהט כעיר ירוקה עם ציון של 3.7.
גם בנתיבות נרשמה ירידה בשיעור התחלואה, מ־35 חולים פעילים בשבוע שעבר ל־30 השבוע, נתון שמגדיר את העיר כעיר ירוקה עם ציון של 2.2 לעומת השבוע שעבר בו היתה נתיבות עיר צהובה עם ציון של 4.1. ערד שמרה על יציבות בתחלואת הקורונה, והיא נותרה, כמו בשבוע שעבר, עיר ירוקה עם 27 חולים פעילים בקורונה ועם ציון 2.5.

יוצאים לדרך

בתוך כך, בקופות החולים באזור הנגב כבר נערכים לקראת תחילת מבצע החיסונים נגד נגיף הקורונה, שיחל במהלך השבוע הקרוב.
"אנחנו נערכים למבצע החיסונים על פי ההנחיות של משרד הבריאות", אמר למיינט באר שבע והנגב מנהל מחוז הדרום של קופת חולים 'מאוחדת', דני מושיוב, "כאשר המתכונת שלנו תהיה בפריסה של 12 אתרים ברחבי האזור. המטרה שלנו היא להגיע לכל המבוטחים, תחילה לאוכלוסייה בסיכון ובהמשך לשאר האוכלוסייה.
"הכוונה היא לזמן אותם למרפאות שלנו, לתת להם את מנת החיסון הראשונה ולקבוע להם את התור למועד בו תינתן להם מנת החיסון השנייה. בנינו מערך לוגיסטיקה והפצה מיוחד לחיסונים האלה, אשר יאפשר שינוע מיידי לכל אותם אתרים בהם יינתנו החיסונים. החיסונים יינתנו במרפאות שלנו ברחבי האזור".
כיצד יתבצע מבצע החיסונים מבחינתכם, הלכה למעשה?
"במקביל, נחסן גם את עובדי הקופה הבאים במגע ישיר עם המבוטחים, וגם את אותם אלה המוגדרים כאוכלוסייה בסיכון. לפי היענות הציבור להתחסן, נרחיב את מבצע החיסונים".
יש מספיק חיסונים?
"יש לנו כמות מספקת של חיסונים לכל אוכלוסיות היעד שלנו. מדובר בעשרות אלפי חיסונים שכבר הגיעו אלינו וממתינים לביצוע. אנחנו ערוכים ומוכנים ומחכים לאור ירוק ממשרד הבריאות".
מקופת חולים 'לאומית' נמסר כי "המחוז נערך במספר אתרים מרכזיים באזור הנגב, בהם יינתנו החיסונים למבוטחים שלנו. אנחנו מעדיפים בשלב זה לרכז את מבצע החיסונים במספר נקודות חיסון גדולות. כל זאת מתוך חשש שמנות חיסון רבות יושמדו נוכח אי הוודאות לגבי שיעור המתחסנים. ייתכן שלקראת סוף החודש הנוכחי נוכל לפתוח נקודות חיסון נוספות לטובת כל אותם המתגוררים ביישובים בהם לא יפעלו בשלב זה נקודות החיסון".
על פי התוכנית, תפעיל בשבוע הבא קופת חולים 'לאומית' מוקדי חיסון במרפאת 'בטרם' בבאר־שבע (רחוב נורדאו 1) ובמרפאה של הקופה ברהט (שכונה א').
גם ב'מכבי שירותי בריאות' נערכים למבצע החיסונים. נכון ליום רביעי נודע כי הקופה תפעיל מוקד מרכזי למתן חיסונים למבוטחיה במתנ"ס י"א, ברחוב מרדכי נמיר בבאר־שבע. על פי התוכנית, יוסב המתנ"ס למרפאת חיסוני קורונה על מנת למנוע עומס והתקהלויות של הציבור במרפאות הקופה.
מ'שירותי בריאות כללית' נמסר כי בשבוע הקרוב יפעלו באזור הנגב והדרום 13 מתחמים, כאשר בכל מוקד חיסון יינתנו 1,000 חיסונים. עוד נמסר כי בהמשך יוקמו בכל אזור הנגב והדרום 60 מוקדי חיסון נוספים. על פי התוכנית, צפוי מספר מבוטחי הכללית באזור הנגב והדרום שאמורים להתחסן נגד קורונה לעמוד על כ־400 אלף.
"אנו ערוכים ומוכנים לקראת מבצע החיסונים הגדול", ציינה מנהלת 'שירותי בריאות כללית' בדרום, חדווה אמונה, "שבסיומו אנו שואפים לחסן כ־400 אלף מטופלים ומטופלות של 'הכללית' בדרום. במחוז יפעלו בשלב הראשון, החל מהשבוע הבא עם הגעת החיסונים 13 מוקדים, כאשר בכל מוקד יחוסנו בשבוע הראשון כ־1,000 מתחסנים, ביניהם הצוותים הרפואיים. הצוותים מתודרכים ונרגשים להיות חלק משמעותי במאבק בקורונה. אחרי שנה מורכבת במיוחד, אנחנו מתחילים לראות את היום שאחרי המגפה. כולנו תקווה שבעתיד הלא רחוק נוכל לחזור לשגרה ולחיים רגילים ככל האפשר".
מוקדי החיסון של 'הכללית' יפעלו בבאר־שבע (שכונת נווה זאב), אופקים (שכונה ב'), נתיבות (רחוב הרמב"ם), ערד, דימונה, רהט, שגב שלום וירוחם.
בתוך כך, על פי נתוני בית החולים 'סורוקה', עמד מספר המאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ קורונה ובמחלקה פנימית קורונה על 18 מטופלים, בהם תשעה במצב קשה (מתוכם ארבעה מונשמים), שנים בינוני והיתר במצב קל.

"הבשורה לה חיכינו"

בית החולים "סורוקה" נערך אף הוא לשלב הראשון של מבצע לחיסונם של כ-1,000 עובדי בית החולים. את מבצע החיסונים מובילה לאה כהן, מנהלת הסיעוד ב"סורוקה", שיחד עם צוות רב מקצועי גיבשו "פקודת מבצע".
הצוות, כך נמסר מבית החולים, כולל זיהומולוגים, צוות סיעודי, רוקחים, צוותי אדמיניסטרציה ולוגיסטיקה שתכננו בקפידה את הליך קבלת החיסונים, אחסונם, מיקום מתן החיסונים וניהול רישום של העובדים שיתחסנו.
"הבשורה לה חיכינו כמעט שנה", ציין מנהל המרכז הרפואי "סורוקה", ד"ר שלומי קודש, "הגיעה והחיסונים נגד נגיף הקורונה כבר כאן. זהו צעד משמעותי ביותר לעבר מיגור המגפה. בימים הקרובים יחל בסורוקה מבצע חיסון של 1,000 עובדים ואני אהיה הראשון להתחסן. מדובר בחיסון יעיל ובטוח שתופעות הלוואי שלו דומות לחיסונים אחרים. העובדים בסורוקה שעמדו ועדיין עומדים בחזית הלחימה בנגיף יוכלו להיות כעת מוגנים יותר באמצעות החיסון".
לדברי ד"ר ליאור נשר, מומחה במחלות זיהומיות ב"סורוקה", "החיסון עבר את כל שלבי המחקר המקובלים ביחס לכל חיסון, כלומר את שלושת השלבים הנדרשים בניסויים בבני אדם, ואושר על ידי ה-FDA כיעיל ובטוח. אין ספק שהתחסנות הצוותים ובהמשך התחסנות של האוכלוסייה תתחיל את תהליך השינוי בהתנהלות של המגפה".
בימים האחרונים מתקיים בבית החולים מבצע הסברה נרחב, במסגרתו מופעל "קו חם" יומי לעובדים עם מומחי בית החולים במחלות זיהומיות במטרה להעניק את כל המידע המקצועי שיש על החיסון כאמצעי שקיפות שיעודד את העובדים להתחסן.