"הנגב הוא גם המעבדה וגם שדה הניסויים שלי", נהג פרופ' יהודה גרדוס להתבטא בהזדמנויות שונות. פרופ' יהודה גרדוס, לשעבר דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן גוריון וממקימי מרכז הנגב לפיתוח אזורי, הלך בראשית השבוע לעולמו, והוא בן 79 במותו.
קראו גם:
פרופ' גרדוס נולד בכרכור ולמד בפנימיה הצבאית בחיפה. את שירותו הצבאי הוא עשה כקצין בחטיבת גולני והשתחרר בדרגת סרן. הקריירה האקדמית של פרופ' גרדוס החלה בסוף שנות ה־60 בלימודי תואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים במחלקה לגיאוגרפיה ובמחלקה למדעי המדינה. את לימודי התואר השני והדוקטורט הוא השלים באוניברסיטת פיטסבורג שבארצות הברית.
עם תום לימודיו בארצות הברית, חזר פרופ' גרדוס לישראל, ובשנת 1971 הוא הצטרף לאוניברסיטת בן גוריון כחבר סגל של המחלקה לגיאוגרפיה, והיה בין מקימיה. פרופ' גרדוס עמד בראש המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון במשך שמונה שנים (1981־1973). בשנים 1989־1985 הוא כיהן כדיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה, ובמקביל, שימש כנשיא האגודה הגיאוגרפית הישראלית.
פרופ' יהודה גרדוס ייסד בשנת 1993 את מרכז הנגב לפיתוח אזורי ועמד בראשו עד שנת 2014. הוא גם עמד בראש מכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות של האוניברסיטה בשנים 2008־2005.
בנוסף לתפקידיו האקדמיים, כיהן פרופ' יהודה גרדוס כחבר מועצת עיריית באר־שבע בין השנים 1998 ל־2002, ושימש כיו"ר ועדת השופטים להענקת פרס ישראל בתחום הגיאוגרפיה לשנת 1998.
פרופ' גרדוס פרסם 20 ספרים בעברית ובאנגלית וכ־100 מאמרים בכתבי עת בינלאומיים. לאות הוקרה על תרומתו לנגב הוענק לו בשנת 2014 אות כבוד מטעם אוניברסיטת בן גוריון.
פרופ' גרדוס ז"ל הובא למנוחות ביום ראשון השבוע בבית העלמין החדש בבאר־שבע, כאשר רבים מלווים אותו בדרכו האחרונה.
באוניברסיטת בן גוריון קיבלו את הידיעה על מותו של פרופ' גרדוס בצער גדול. "חברנו, פרופ' יהודה גרדוס היה מורה, קולגה ובעיקר בעיקר חבר", ספד לו פרופ' דן בלומברג, סגן נשיא אוניברסיטת בן גוריון לפיתוח אזורי ותעשייתי, "הוא היה ממקימי האוניברסיטה וממקימי המחלקה לגיאוגרפיה. יהודה כיהן בתפקידים רבים. הוא אמנם גדל בכרכור, אבל באמת נלחם ונאבק למען פיתוח הנגב.
"הוא האמין בחיזוק הפריפריה החברתית והכלכלית במדינת ישראל ופרסם רבות על תפקיד האזוריות בחברה ובפוליטיקה הישראלית. יהודה, איש הנגב בכל רמ"ח איבריו. יהודה היה מראשוני העוסקים בצדק אזורי חברתי באקדמיה הישראלית. קולו הרדיופוני המדהים, שאין שני לו, נשמע למרחקים. הוא היה דמות אבהית, רגיש לזולת ויחד עם זאת ידע להיות סמכותי כשצריך. בשבילי הוא היה שכן למשרד, עמית, חבר יקר".
כל העדכונים - חדשות באר שבע והנגב