מכת גניבות כלי הרכב וההתפרצויות לבתים ממנה סובלים התושבים בשלושת יישובי הלוויין להבים, מיתר ועומר, מעוררת תסכול רב וגורמת לתחושת חוסר ביטחון בקרב התושבים. הסטטיסטיקה נעה כמו נדנדה, פעם גרף הפשיעה נמצא במגמת עלייה ופעם במגמת ירידה, אולם מקרי הגניבות והפריצות לבתים, כלי רכב ומוסדות ציבור לא יורדים מהכותרות.
מעבר לנזק שנגרם לרכוש, לתושבים נמאס להתעורר בבוקר ולגלות שביתם נפרץ או רכבם נעלם מהחניה.
2 צפייה בגלריה
ראש מועצת להבים עם המתנדבים | צילום: פרטי
ראש מועצת להבים עם המתנדבים | צילום: פרטי
ראש מועצת להבים עם המתנדבים | צילום: פרטי
תושב להבים שעובד בבאר־שבע סיפר השבוע כי "יש תחושה של אובדן ביטחון וזה דבר שיוצר אי שקט נפשי. אני בעצמי לא חוויתי פריצה לביתי או גניבת רכב, אבל כשאני אני שומע מהשכנים שגנבו להם את הרכב והם עומדים חסרי אונים זה עושה לי רע. במדינה שלי אני לא מרגיש בטוח, כל הזמן צריך להתגונן ולהתמגן, זו פשוט מציאות לא נורמלית. אקמול כבר לא מספיק, כאן צריך טיפול שורש, קנינו בתים והשקענו את מלוא כספנו בשביל איכות חיים, הבעיה שכבר אין לאן לברוח, גם ביישובים אחרים אנחנו שומעים על פריצות וגניבות מישהו צריך לטפל בזה בצורה מערכתית ומקיפה".
תושבי להבים החליטו שהם לא מוכנים להשלים עם המציאות העגומה וקמו ועשו מעשה. במועצת להבים מדווחים כי אמנם חלה ירידה במספר הפריצות לבתים (נכון לשנת 2018), אולם מנגד, קיימת עלייה רבה במספר גניבות כלי הרכב, מה שגרם לתושבי היישוב לשנס מותניים, לצאת מאזור הנוחות ולהירתם למשימות להגברת הביטחון ביישוב.
ביוזמת ראש המועצה, יוסי ניסן, המכהן כיו"ר ועדת הביטחון ביישוב, התקיים באחרונה כנס ביטחון תחת הכותרת "שומרים על הבית", ובו השתתפו מפקד משטרת רהט, רפ"ק אלי שמול, מנהל המשמר האזרחי, נועם בן־אשר, מנהלת הכנס, רונית טובי, ותושבים רבים.
במהלך הכנס גויסו עשרות מתנדבים חדשים למשימות אבטחה. ראש המועצה ציין במהלך הכנס כי מכת הגניבות של כלי הרכב נגרמת בין היתר מפירצות מסביב ליישוב: "העלייה הגדולה מאוד בעבירות גניבת כלי רכב היא בשל העובדה שישנן מספר דרכים לצאת מהיישוב, במיוחד דרך אזור השכונה החדשה הנבנית בימים אלה", אמר ניסן.
במהלך הכנס הוחלט על שורה של צעדים אופרטיביים שיהוו את תוכנית האבטחה לשנת 2020, שתכלול את המרכיבים הבאים: סגירת שכונת 'שרונית' באמצעות גדר, הוספת סייר ורכב בדגש על שכונת 'שרונית', קידום פרויקט רישות היישוב במצלמות חכמות ביישוב בעלות של מיליון שקלים, שינוי מערך השמירה בכניסה והצבת שומרים לבדיקה ויזואלית של הנכנסים והיוצאים מהיישוב עד חצות, ועוד.
יוסי ניסן ביחד עם גורמי הביטחון, מקווים כי צעדים אלו ואחרים יביאו לירידה משמעותית בגניבות כלי רכב והתפרצויות לבתים.
אמצעי ביטחון
מתחילת השנה אירעו 60 אירועי פשיעה ביישוב עומר, מהם 30 פריצות לבתים והיתר פריצות לכלי רכב או עסקים (כאשר 20 אחוז מהאירועים הם בפארק ההיי־טק וסמוך לכביש 60). "בעומר, יחסית לישובי הלוויין האחרים, רמת הפשיעה היא הנמוכה ביותר", טוען דובר המועצה, נסים ניר.
לדבריו, "ביישוב באזור הדומה לעומר במספר התושבים היו השנה 94 אירועי פשיעה, בשעה שבעומר קיים פארק תעשייה עם למעלה מ־3,000 עובדים. הפשיעה ירדה בזכות פעילות משטרה מוגברת על ידי צוותי בילוש הנמצאים ביישוב, הוספת עשרות מצלמות ואמצעי ביטחון נוספים שאיננו מעוניינים לפרט עליהם".
יש לציין שמפקד תחנת העיירות, סנ"צ משה זריהן, נפגש באחרונה עם תושבי עומר וציין בפניהם על יעד המשטרה להוריד את רמת הפשיעה באופן דרסטי. ראשי היישוב נחושים למגר את הפשיעה והציבו יעד חדש לשנת 2020: ירידה של 40 אחוז באירועי הפשיעה.
2 צפייה בגלריה
בולדרים שפוזרו ביישוב כרמית
בולדרים שפוזרו ביישוב כרמית
בולדרים שפוזרו ביישוב כרמית
ביישוב מיתר זוכה מחלקת האבטחה ביישוב לשבחים רבים. מקרים שהתרחשו בעבר הרחוק בהם נעשה ניסיון לגביית פרוטקשן טופלו באפס סובלנות על ידי המאבטחים. במועצה המקומית, מתוך הבנה וזיהוי של האתגרים העומדים בפניה, בחרו להקים לפני כשלושה עשורים חברת אבטחה, במסגרת החברה הכלכלית לפיתוח מיתר, שהיא חברה בת של המועצה. "דבר זה מאפשר מתן מענה איכותי לאתגרים אלו, פעולה אפקטיבית ומיצוי מקסימלי של המשאבים העומדים לרשות מחלקת הביטחון ושירותי חירום של המועצה", אומר מנהל מחלקת ביטחון ושירותי חירום במיתר, ארנון שיקמה.
מערך האבטחה של היישוב עובה בין היתר באמצעים פיזיים, אלקטרוניים וסיורים. היישוב חסום לכניסה ויציאה של כלי רכב, למעט כביש הכניסה ליישוב ומספר שערים מסביב ליישוב. גם נקודות גישה למגרשים פתוחים ביישוב הסמוך כרמית, שנמצא תחת אחריות מיתר, נחסמו באחרונה על ידי בולדרים ענקיים.
"מבחינה סטטיסטית", מסכם שיקמה, "על פי נתוני הפשיעה לפי היישובים באתר המשטרה, ניתן לראות שנתוני הפשיעה של המועצה המקומית מיתר נמוכים לאורך השנים בהשוואה לנתוני הפשיעה של יישובים דומים באזור".
ממשטרת מרחב הנגב נמסר בתגובה: "אנו רואים בחומרה כל חשד לפגיעה ברכוש וככל שמוגשת תלונה נפתחת חקירה. כחלק מהדאגה לאיכות חייהם של כלל תושבי האזור תוגבר לאחרונה מערך השיטור ואנו פונים לציבור לדווח למוקד 100 על כל מקרה מעורר חשד או בקשה לסיוע".