שעת לילה, המדרחוב בעיר העתיקה בבאר שבע. נחלי ביוב ומים זורמים לאורכו של המדרחוב, ערימות אשפה, קרטונים, ושקיות זבל בכל פינה. על הספסלים שוכבים חסרי בית שמנסים להתגבר על הקור המקפיא. כמעט עלטה מוחלטת. רק תנועה דלילה של אוטובוסים מזכירה שהמקום הזה פעיל בשעות היום.
מי שמגיע לבקר בבאר שבע מבחין מיד במצבו העגום של המדרחוב, המתחם שצפו לו גדולות ונצורות, שאחדים חלמו שיהפוך לנווה צדק של באר שבע, למתחם שוקק חיים ביום ובלילה.
כשהקימו את המרכזים המסחריים הגדולים בבאר שבע עם מאות החנויות שמציעות מותגים מעודכנים, לא חשבו אלו השלכות יהיו להקמתם על העיר העתיקה. במתחמים היוקרתיים התנועה ערה והטיפוח בולט, בעוד בעיר העתיקה, לבד מעבודות תשתית ושיפוצים קלים, לא קורה דבר.
ליקויים בכל פינה
המדרחוב, האזור המרכזי של העיר העתיקה, שאמור להוות פינת תרבות ותיירות, הולך ודועך. לעיניו של מי שמגיע מרחוב הפלמ"ח, ונכנס דרך פסאז' שרול, מתגלה מראה מטריד: הזנחה, בורות ומהמורות כמעט בכל מקום ובכל פינה, תוצאה של עבודה קלוקלת ובלתי מקצועית שנעשתה בעבר.
אין כמעט מטר מרובע נטול פגמים וליקויים. מכל פינה שתגיע, המראה יהיה דומה. אם זה מרחוב החלוץ או מרחוב טרומפלדור, הדסה וההסתדרות.
ביום שישי לפני כשבוע מרזב עמוס "התפוצץ" בסמוך לפינת החלוץ-קק"ל, גרם לשטף של מים מצחינים לאורך הדוכנים שהוקמו במתחם. זו רק אחת הדוגמאות למצב הקשה של המדרחוב.
התשתיות רעועות וזקוקות לשיפוץ דחוף.
המדרחוב - העזובה שולטת (צילום: יעקב לוי)
המדרחוב נמתח מרחוב הרצל ומסתיים בחזית רחוב טרומפלדור, והוא זועק לעזרה. ברוב שעות היום הוא שומם, משעות אחר הצהריים אפשר לראות אולי עשרות בודדות של אנשים מסתובבים במקום. להוציא את ימי היריד שמתקיים בימי שני ושישי, שמעיר את הפעילות המסחרית המנומנמת, אין מה לעשות שם. וכמו שטען אחד הסוחרים, "תוציא את הבנקים וכמה חנויות, אין מדרחוב ואין עיר עתיקה".
מסים ואגרות גבוהים
הסוחרים שחנויותיהם ממוקמות במדרחוב מרגישים היטב את המצוקה, וניכר עליהם שהם כבר מזמן התייאשו. הם מתלוננים על הכנסות נמוכות מאוד, בעוד שלטענתם המיסוי רק עולה ועולה.
רבים מהסוחרים עייפו מהדו"חות והקנסות שהעיריה מטילה עליהם בגין אגרות שילוט למיניהן. הם מאסו בהם והורידו את השלטים כדי לצמצם את נטל ההוצאות. "הורדתי את השלטים בגלל התשלומים הגבוהים", אמר רמי, מבעלי רשת 'נעלי ספיר'.
"מה השתנה מלפני שנתיים?", שאל רמי בכעס. "הבטיחו והבטיחו ובינתיים הכל מת פה, משעה 17:00 כלב לא עובר כאן, אנחנו ממשיכים במלחמת ההישרדות שלנו, לבעלי החנויות אין מאיפה לשלם בעבור שכירות והוצאות נוספות, המצב קשה מאוד".
רמי סבור, כמו שאר בעלי החנויות ואנשי העסקים במקום, ש"דרוש טיפול מהשורש ולא קוסמטיקה. במצב הקיים לא משתלם לפתוח חנות כאן, תראה איזו השקעה עשיתי בחנות?", הוא שאל והשיב: "השקעה שלא משתלמת. איפה הקונים? ממה נכסה את ההוצאות? מעמיסים עלינו אגרות שלטים וכל מיני מסים במקום להקל עלינו ולעזור לנו, לא לזה ציפינו".
המזרקה מביישת
בעיריית באר שבע מדברים כבר שנים רבות על טיפוח והשקעה בתחום התיירות, במסגרת זו המדרחוב יכול להשתלב כמוקד משיכה. המדרחוב היה אמור להיות אבן שואבת ומוקד תיירותי חשוב, המשלב בין חדש לישן, אבל משנה לשנה הוא הולך ושוקע, הולך ודועך.
גם המזרקה במרכז המדרחוב היתה אמורה להוות אטרקציה: גלגל עץ ענק שאמור להסתובב עם מפלי מים. בפועל המזרקה על האלמנטים שבה הפכה לגלעד חי, סמל לכישלון בגלל העדר פיקוח על הקבלנים המבצעים.
המדרחוב, טוענים אנשי מקצוע, זקוק לטיפול יסודי ולא בשיטה של טלאי על טלאי. "40 שנה אני פה ולא השתנה דבר, ההיפך, הולך ונהיה יותר גרוע", אמר אתגר מבעלי משרד התיווך "תיווך אתגר". בקשתו של אתגר צנועה ובלי הרבה יומרות: "תנו לנו לחיות, ככה אי אפשר לנהל חיי מסחר".
מבחינת אתגר, השיפוצים והחלפת התשתיות ברחובות הסמוכים למדרחוב הם טיפה בים. "צריך לטפח את המדרחוב, להפוך אותו למוקד מסחרי מושך".
לגבי הירידים שמתקיימים פעמיים בשבוע אמר אתגר: "הירידים צריכים להתחיל מהקצה של המדרחוב, ליד המשטרה, ועד הסוף (רחוב טרומפלדור). התרעתי הרבה פעמים שמסוכן לצופף את הסוחרים באמצע המדרחוב. חס וחלילה במצב של אירוע מיוחד יכולים להיפגע המון אנשים, זה לא טוב".
אתגר חזר והדגיש: "חייבים לשפר באופן מהותי את המצב, ולא להסתפק רק בשיפוצים, זה לא יביא את האנשים לכאן".
כמו מחלה מתמשכת
עירית באר שבע מתהדרת מעת לעת בתוכניות לשיקום המדרחוב. מי זוכר את "תוכנית מרשל"? או "תוכנית פיתוח העיר העתיקה 2000?". המגירות עמוסות בתוכניות, אבל הביצוע בשטח מתמהמה.
על רקע ההשקעה של עשרות