"התאהבתי בילדה בת 13, לא מפסיק לחשוב עלייך". כך כתב בשבוע שעבר בווטסאפ תושב מרכז הארץ, מורה בבית ספר כבן 30, למי שהיתה אמורה להיות ילדה. אלא שאותה ילדה הייתה למעשה שוטרת, והיא וחברתה למקצוע הצליחו להפליל 28 חשודים בעבירות מין ובפדופיליה שמגיעים מכל רחבי הארץ.
שלחו תכנים מיניים
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בכמות עבירות המין המבוצעות ברשת וכן בחומרת העבירות. זה קורה באפליקציות, רשתות חברתיות, פורומים, צ'טים, אתרי אינטרנט ופלטפורמות נוספות.
רבים מהילדים מתביישים או לא משתפים את ההורים במה שחוו. ככלל, כל עבירה שיכולה להתבצע במרחב הפיזי יכולה להתבצע במרחב הווירטואלי ובעידן הדיגיטלי עבירות רבות אכן מועתקות לשם.
בחודשיים האחרונים התנהלה חקירה סמויה במשטרת גלילות, בשל חשד לעבירות מין שמתבצעות נגד קטינות בכמה קבוצות ווטסאפ, אך גם באינסטגרם. במסגרת החקירה הופעלו שתי שוטרות כסוכנות סמויות, שהזדהו כקטינות בנות 13 ברשת החברתית והתכתבו עם חשודים ששלחו להן תכנים מינים - בזמן שהם מאמינים כי הם מתכתבים עם ילדות.
החשודים פנו מיוזמתם, ובמספר גדול של מועדים, לשתי הסוכנות באמצעות האפליקציות - ושלחו להן, כל אחד על פי חלקו, תכנים בעלי אופי מיני בוטה, ביניהם תמונות וסרטונים החושפים את איבריהם האינטימיים, וחלק תוך ביצוע אקט מיני מול המצלמה. בנוסף, החשודים ניסו לשדל את השוטרות הסמויות לצלם את עצמן ולשלוח להם תמונות בעלי תכנים מיניים, כאשר חלק מהחשודים אף הציעו להיפגש עימן.
מגיל 19 עד 67
עם המעבר לשלב החקירה הגלויה, פשטו יותר מ-200 שוטרים, בהובלת תחנת גלילות שבמרחב ירקון ביחד עם זרוע משמר הגבול תל אביב, על בתיהם של 28 חשודים בכל הארץ וביצעו חיפושים בבתיהם. על פי צווי המעצר, במהלך החיפושים הוחרמו ראיות הקושרות את החשודים לביצוע העבירות, לרבות מחשבים וטלפוניים ניידים.
החשודים נעצרו, נחקרו, והגיעו למחרת לבית המשפט השלום בתל אביב, שם ניתן לראות כי טווח גילאי העצורים מ-19 ועד 67, והם באים מישובים כמו רעננה, חולון, חדרה ובאר שבע, ועד ישובי ספר בצפון ובדרום. חלק מן החשודים עוסקים בתחום הרפואה, משפטים, תחבורה או מלונאות, כך שקשה אף לאפיין את דמותו של עבריין המין או דמותו של הפדופיל הווירטואלי.
מי שמוסיף מידע על הפשיטה הוא מפקד תחנת גלילות, סגן ניצב יניב וולוביץ, כ-30 שנה במשטרת ישראל, שמספר: "הפעלנו שתי סוכנות שהתחזו לילדות בנות 13, והן התחילו לצ'וטט ברשתות החברתיות במטרה לצוד את הציידים שמנסים למצוא את הילדות הקטנות וחסרות הישע, ולגרום להן לעשות מעשים מיניים - הכי חמורים בחוק. איתרנו 28 חשודים שנעצרו בחשדות של הטרדה מינית ועד אינוס.
"במהלך החיפושים בבתיהם, מצאנו ראיות רבות למעשים שביצעו, כולל לקטינות ולקטינים נוספים – שלא היו במסגרת החקירה הראשונית. היו כאלה שביקשו להיפגש עם הבנות, כמובן שלא נתנו לזה לקרות, כי מדובר בסוכנות, אבל החשודים ביקשו לאסוף אותן מבית הספר וממקומות אחרים, והכל תוך כדי פיתוי בדרכים יצירתיות".
ראית את התכנים המדוברים?
"אני אבא לארבעה ילדים ויש לי שתי בנות – והמעשים שאני נחשפתי אליהם הם מזעזעים ברמה שלא איפשרה לי לישון בלילה. אני מאמין שבזכות החקירה הזו הצלחנו להציל חיים של הרבה מאוד ילדים".
מי האנשים שנעצרו?
"מצפון הארץ הרחוק ועד אילת, במגוון הגילאים. חלק מהחשודים בעלי עבר בתחום עבריינות המין - וחלקם ללא עבר. יחד עם זאת, זו רק תחילת החקירה, ואנו בודקים את כל הראיות שנאספו נגדם".
מדוע צריך 200 שוטרים כדי לעצור 28 איש?
"כל השוטרים נכנסו בשעות הלילה הקטנות – ובמקביל. זה גם מסר חשוב של משטרת ישראל, וגם כדי למנוע חשש להעלמת ראיות, או שיתוף פעולה ביניהם".
"תמונות מזעזעות"
שתי השוטרות הסמויות שהשתתפו בשיחות עם עברייני המין מספרות ל"ידיעות תקשורת" כי זה לא היה פשוט עבורן: "נחשפתי לכל סוגי עבירות המין, מ'בואי תתפשטי' ועד 'בואי ניפגש'. יש חשודים באינוס, וחלק גם שלחו תמונות מזעזעות".
איך ידעת לשוחח כבת 13?
"הייתי בצ'אטים לאורך זמן, ולמדנו את אורח החיים של הצעירות. גם עשינו הכנות לתפקיד, אני בעצמי אמא לנערה צעירה – כך שאני מכירה את אופי הדיבור וההתכתבות".
זה השפיע עלייך מעבר לשעות העבודה?
"יש פעמים שהלכתי הביתה עם הרגשה ממש לא טובה. למזלי, המערך המשטרתי ליווה אותנו עם כל היועצים ובכל גורמי הרווחה. מה שבטוח, שהשליחות שאיתה הגענו גוברת על הכל".
בימים הקרובים, 28 החשודים יגיעו להארכת מעצר שנייה – כל אחד לפי חומרת מעשיו. חשוב להדגיש – מעשה שהוגדר בחקיקה הישראלית כעבירה, גם אם הוא בוצע על גבי הרשת, דינו כדין מעשה שבוצע במרחב הפיזי והענישה תהיה בהתאם. ולכן אינוס וירטואלי דינו כאינוס במרחב הפיזי וניתן להשית בגינו עד 20 שנות מאסר.
קראו גם במדור הפלילי:
לשמור על הילדים ברשת
הימנעות מפגיעות מיניות והתגוננות מפני עבריני מין ופדופילים היא קריטית עבור ילדים ובני נוער. הנה כמה המלצות חשובות שמגיעות ממשטרת ישראל:
פרטיות וזהירות במידע אישי: לא משתפים מידע אישי כמו שם מלא, כתובת, בית ספר, מספר טלפון או כל פרט מזהה אחר. שימו לב לגבי תמונות וסרטונים – אל תשלחו ותשתפו תמונות חושפניות או מיניות. זכרו - מה שעולה לרשת נשאר ברשת.
היו זהירים בשיחות עם זרים: אל תאשרו בקשות חברות מאנשים לא מוכרים.
שימוש בטוח באפליקציות וברשתות חברתיות: הגדירו את החשבון כ”פרטי” ושילטו במי שיכול לראות את הפרופיל והפרסומים שלכם. נטרו תוכן ושיחות – בדקו הודעות פרטיות וחסמו משתמשים חשודים.
תקשורת עם הורים ומבוגרים אחראיים: שתפו את ההורים או מבוגר אחראי אם מישהו גורם לכם להרגיש לא בנוח ברשת.
מה לעשות אם נחשפים לאיום? לא נכנסים לפאניקה – האשמה אינה על הנפגע והקורבן. תעדו את הפגיעה – צילומי מסך או תיעוד שיחות עשויים לעזור לטפל במקרה. בכל חשד דווחו למשטרה או למוקד 105.