האם חוות הסוסים "לרכב עם הרוח" שהעניקה רכיבה טיפולית לעשרות אלפי מטופלים מאז שנת 2003 תיסגר בגלל גזירת ארנונה? הבעלים של החווה, שגית נחמיה, טוענת שהחלטת המועצה האזורית בני שמעון, להגדיל את מס הארנונה של החווה פי 4, תיאלץ אותה להכריז על פשיטת רגל.
2 צפייה בגלריה
חוות הסוסים "לרכב עם הרוח"
חוות הסוסים "לרכב עם הרוח"
חוות הסוסים "לרכב עם הרוח"
(צילום: הרצל יוסף)

בחווה ישנם 21 סוסים. רכיבה טיפולית הינה שיטה רפואית מקובלת, במסגרתה מוענק לילדים טיפול תומך ומשקם. הסקטור שזכאי לטיפולים רחב מאוד: החל מילדים עם שיתוק מוחין, אוטיזם, עיכוב התפתחותי, חרדות, בעיות רגשיות, ועוד.
הטיפול מוכח ומוכר כיעיל במיוחד לשיקום ולשיפור מצבם של הילדים, ורוב החוות הטיפוליות בארץ, כולל חוות "לרכב עם הרוח", עובדות בשיתוף פעולה עם קופות החולים שמעניקות לילדים אפשרות לקבל טיפול מסובסד.
"החווה הוקמה בשנת 2003 מתוך אהבה לילדים וסוסים", מספרת נחמיה למיינט באר שבע והנגב. "זאת השליחות שלי. אני לא חיה בשביל כסף. זה מפעל החיים שלי, זאת לא עבודה מבחינתי. אני המאמנת והמטפלת היחידה כאן. יש עוזרי מדריך לשם הבטיחות, בני נוער שאני משלמת להם. לפני המלחמה והקורונה היו פה 300 מטופלים בשבוע. הטיפול עם הסוסים מביא תוצאות טובות בזמן מאוד קצר, אם זה בצד הרגשי ואם זה בצד השיקומי, אבל אני מרגישה שאני נרדפת על ידי המועצה, והמשמעות של העלאת הארנונה פשוט תגרום לנו להפסיק את הפעילות".

אלופת ישראל


חוות "לרכב עם הרוח" נמצאת במושב נבטים. שטח החווה נפרס על 12 דונם. שגית נחמיה (47) היא הבעלים של החווה. היא מאמנת אולימפית, מוסמכת רכיבה טיפולית מטעם "וינגייט" משנת 2000 ומגישה לתחרויות רכיבה בינלאומיות.
"זכיתי שלוש פעמים באליפות ישראל ואני עדיין מנקה את האסלה, מנקה את התאים ומאכילה את הסוסים. אני גם איש התחזוקה ואני המזכירה, הכל כדי לשמור את הראש מעל המים", היא מספרת.
נחמיה מספרת כי לחווה, מאז הקמתה, אין אישור חוקי, והיא למעשה פועלת במסלול של "שימוש חריג" שמאפשר לה לקיים טיפולי רכיבה וגידול סוסים בלבד.
"אני תקועה במעגל בין רשות מקרקעי ישראל למועצה. הוצאתי עשרות תוכניות למדידות כדי שהמקום הזה יאושר. למה הם לא מאשרים אותו? כנראה מבחינתם זה טוב שאהיה על הגבול האפור. גורמים לאזרח להוציא עשרות מדידות, אבל כל שלוש שנים תוכניות מאבדות רלוונטיות, וכל חצי שנה מדידה מאבדת רלוונטיות. דמיין כמה כסף הם ינקו ממני לאורך השנים. מוטטו אותי. הם מעבירים תוכניות למועצה, המועצה מעבירה אותן למינהל, בדרך דברים הולכים לאיבוד. אני מגיעה לפגישות, וכלום לא קורה. הם מצפים שאני אשתוק. ברגע שהם שמים את המקום בסטטוס לא חוקי, הם יכולים להגדיר אותי איך שבא להם בארנונה. הפעם המועצה מסווגת את החווה כמו גן אירועים והארנונה קפצה מ־3,000 שקל לקצת פחות מ־12,000 שקל. החווה הזאת, חוץ מלתת שירות לילדים מטופלים, לא עושה שירות אחר. הרי המינהל לא מאשר לי פעילות אחרת. אסור לי אפילו למכור פה ארטיק".
ניסית לדבר עם המועצה? להסביר את המצב?
"כל הזמן. שלחתי דוגמאות למועצה שיש חוות פי 3 בגודל שמשלמות לרשות 800 שקל בשנה, כי הן על תקן רפת, על תקן חקלאות. המועצות באות לקראת חוות כאלה. הן תורמות לקהילה. חווה טיפולית לא מגלגלת מיליונים, היא בקושי שורדת. ההוצאות מטורפות. בתקופת הקורונה היינו במלחמת הישרדות. איישתי בעצמי את כל המשרות כדי שהעסק לא יתרסק. ההורים שלי מימנו את האוכל לסוסים כדי שהעסק לא ייפול. בפגישה שקיימתי לאחרונה עם מנכ"ל המועצה, אמרתי שאין לי שום בעיה להעביר בשקיפות מלאה דו"חות רווח והפסד של החווה כדי להסביר להם כמה הם מנותקים. הם חושבים שהעסק הזה מייצר מיליונים".

2 צפייה בגלריה
חוות הסוסים "לרכב עם הרוח"
חוות הסוסים "לרכב עם הרוח"
חוות הסוסים "לרכב עם הרוח"
(צילום: הרצל יוסף)

קראו גם:

"לא אכפת להם"


נחמיה אמנם מחכה להבהרות מצד המועצה, אך לא מתכוונת לקבל את העלאת הארנונה כגזירת גורל. כצעד מחאתי ראשון היא מתכננת לקיים ב־20 לפברואר הפגנת מחאה בכיכר קיבוץ בית קמה, וכבר קיימה פגישה במשטרת רהט לטובת הוצאת אישורים רלוונטיים לחוקיות ההפגנה.
במקביל, נודע ל"ידיעות הנגב" כי הורים רבים שילדיהם מטופלים בחווה שלחו מכתבים למועצת בני שמעון בהם סיפרו עד כמה החווה מסייעת לילדיהם מבחינה שיקומית.
"המועצה נוגסת ושותה מכל הבא ביד. לא אכפת להם", נחמיה טוענת בתוקף. "הדבר האחרון שאכפת למועצה זה הקהילה. לא אכפת להם מכלום חוץ מכסף. מעולם לא עזרו לי. שנים שאני מנסה לשנות את סיווג הארנונה. גזרו לי מכרטיס האשראי את הסכום האחרון אפילו בלי להודיע על השינוי".
מה המשמעות מבחינתך אם הנושא לא יסתדר?
"המשמעות היא פשיטת רגל. מפעל חיים שלם שליווה עשרות אלפי מטופלים פשוט ייסגר. מעולם לא קיבלתי שום תרומה ושום סיוע, לא מהמועצה ולא מאף אחד וברוך השם אני מצליחה לשרוד. אני לא מקבצת נדבות. אמרתי למועצה בצורה מאוד פשוטה, אם הם לא יירדו מהעץ לגבי גובה הארנונה, אני הולכת להחריף את המאבק מאוד, הכל במסגרת החוק כמובן. אני מאוד יצירתית. נתחיל בהפגנה ב־20 לחודש אם לא אקבל תשובות. אדאג לכל האישורים שצריך. לא אסגור את החווה בלי מאבק. אלה החיים שלי".
מהמועצה האזורית בני שמעון נמסר בתגובה: "המועצה מעריכה ומוקירה את פועלה של חוות 'לרכב עם הרוח' הפועלת במושב נבטים. לאחרונה ולאחר תקופה ארוכה, יצאה המועצה בסקר נכסים מקיף לצרכי ארנונה, לאחריו עודכנו תעריפי התשלום, עם אפשרות לערער בטווח זמן של 90 יום. בנוסף ובהתאם לצורך, מגיעים נציגי הגבייה של המועצה גם ליישובים על מנת לאפשר השגות. במועצה לא התקבלה כל השגה מצד בעלי החווה. עם קבלת החיוב הראשון, פנתה שגית למועצה, ובהמשך לכך, זומנה לפגישה שנערכה יחד עם מנכ"ל ומנהלת הגבייה של המועצה. בסיכום הפגישה נאמר כי תתבצע בדיקה נוספת במקום על מנת לראות כיצד תוכל המועצה לסייע".