נקבת יעל שיצאה לשוטט סמוך למלון "בראשית" במצפה רמון מצאה עצמה פצועה באורח קשה כשאחת מרגליה שבורה. מטיילים ועובדי המלון שהבחינו בה, הזעיקו כוחות חילוץ, וטז החל מסע נגד הזמן להצלת חייה ורגליה של היעלה.
המבצע המיוחד החל כאשר מטיילים ועובדי מלון "בראשית" במצפה רמון הבחינו בנקבת יעל פצועה שמשוטטת באזור. הם הובילו את פקחי רשות הטבע והגנים, שהחלו בחיפושים אחר היעל על מנת לבחון את מצבה מקרוב, ולהעניק לה סיוע וטיפול רפואי נדרש.
אחרי מאמצים רבים היעל נמצאה באזור מלון בראשית במצפה רמון. היא זוהתה עם פגיעה קשה ושבר פתוח באחת מרגליה האחוריות, ובעקבות זאת הוזעק לאזור וטרינר רשות הטבע והגנים על מנת שירדים אותה באופן מבוקר, ויאפשר העברתה בצורה בטוחה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן.
עם הגעתה לבית החולים לחיות בר עלה חשש כבד מצד הצוות הרפואי כי תידרש כריתה של הרגל, מצב שימנע ממנה לתפקד כהלכה בטבע. עם זאת הצוות הרפואי לא אמר נואש והחל לנקוט במאמצים ובפעולות על מנת לשמר ולרפא את הרגל.
צפו בפעולות החילוץ >>>
עם הגעת היעל לבית החולים, החל הצוות בסדרת בדיקות וטיפולים שכללו בין היתר מתן נוזלים, בדיקות דם, צילומי רנטגן וטיפול תרופתי תומך.
עם התקדמות הטיפול ובחינת מצבה של היעל הוחלט בבית החולים לחיות בר בהתייעצות משותפת עם וטרינר רשות הטבע והגנים להכניסה לניתוח מיוחד בהרדמה מלאה, שבו ינסו להסיר את חלק העצם הפגועה והמזוהמת ויחברו את חלקי העצמות והרקמות ברגלה עם פלטת מתכת מתאימה. ניתוח שיאפשר לשמור על רגלה של היעלה ולהשיבה חזרה אל הטבע עם ארבע רגליים מתפקדות.
הניתוח המיוחד והמאתגר הצריך התגייסות של צוות רפואי מיוחד מטעם בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן, שכלל את ד"ר מתן אור, כירורג מומחה לרפואה וטרינרית, ד"ר אריאלה רוזצוויג וטרינרית בית החולים לחיות בר, ד"ר יסמין ברנשטיין, מתמחה בהרדמה וחן מנחם טכנאית הרדמה בכירה מבית החולים האוניברסיטאי ע״ש קורט. זאת בנוסף לצוות המטפל של בית החולים לחיות בר.
בתום ניתוח שארך מספר שעות הצליחו הרופאים להסיר בהצלחה את חלק העצם הפגועה, הצמידו בהצלחה את פלטת המתכת לעצמות שנותרו והשלימו חבישה וגיבוס של הרגל המנותחת.
צפו ביעלה לאחר הניתוח הסבוך, היא כבר הולכת >>>
כעבור יום מנוחה והתאוששות היעלה התעוררה ושבה לעמוד, כאשר היא מסתגלת לעת עתה לגבס הזמני שעל רגלה בדרך לשיקום המלא שצפוי להימשך מספר שבועות ויכלול גם פיזיותרפיה.
זהבה סיגל, אקולוגית הר הנגב במחוז דרום ברשות הטבע והגנים: "אוכלוסיית היעלים בארץ הידלדלה בעבר עד כדי סכנת הכחדה ממשית עקב ציד מכוון אך בזכות פעולות הסברה, חקיקת החוק להגנת חיית הבר ב 1955 ופעולת שמירת טבע רבות אוכלוסייתם התאוששה יחסית והיא מונה כיום כ-1200-1500 פרטים. עם זאת הם עדיין מוגדרים בסכנת הכחדה עולמית".
"רובם מרוכזים באזור מדבר יהודה, הנגב והרי אילת. בין האיומים כיום על היעלים ניתן למנות את גורמי הדריסה, פגיעה בריאותית ממזון ופסולת שמקורם באדם, זיהום, צמצום שטחי מחייה ופגיעה מתשתיות שונות כגון גדרות ומכשולים אחרים בשטח הפתוח. היעל הוא סמל לשמירת טבע בזכות התאוששות האוכלוסייה לאורך השנים אך נוכח האיומים הרבים על היעלים ואוכלוסייתם אנו ברשות הטבע והגנים יחד עם שותפים לעשייה פועלים לשמור, להגן ולהציל במידת האפשר כל פרט ופרט מהאוכלוסייה כאילו הוא עולם ומלואו.
"אנו מבקשים מהציבור הרחב לדווח לנו דרך מוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639* על כל יעל וכל חיית בר אחרת פגועה ובמצוקה וכמובן לא להאכיל את חיות הבר, דבר הפוגע בחושיהן הטבעיים בחיפוש אחר מזון ובבריאותן עד כדי סכנת מוות".