ליקויים בפעילות הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה באר-שבע, בהם סטייה מתכנית המתאר של שכונה ג' בעיר ומתחם העיר העתיקה ואי קיום מעקב בנושא התכנון הנקודתי שבתחום הוועדה המקומית, כמו גם אי קיום מעקב אחר תכניות נקודתיות מקודמות.
אלה הם חלק מממצאי דו"ח מבקר המדינה על פעילות השלטון המקומי לשנת 2023, שפורסם היום (יום שלישי).
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, מצא בביקורת שערכו אנשי משרדו, כי עד חודש יולי אשתקד אושרו בעיר העתיקה ובשכונה ג' בבאר-שבע 37 תכניות נקודתיות עם שינוי משמעותי, שהן כ- 43 אחוז מכלל התכניות הנקודתיות שהציעו שינוי משמעותי ואושרו לאזורים אלה. בחודש דצמבר, כך מצוין בדו"ח המבקר, התקבלה החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה להפקיד תכנית לעיר העתיקה לאחר שארבעה חודשים קודם לכן אישרה הוועדה המקומית באר-שבע מסמך מדיניות לשכונה ג' הנדרש בתכנית הכוללנית לעיר כתנאי לקידום תכניות מפורטות בשכונה.
מבקר המדינה מצא, כי חלק מאותן תכניות נקודתיות קודמו בידי מוסדות בתכנון בסטייה מתכניות כוללניות, הנמצאות בהכנה, מתכניות שלגביהן התקבלה החלטת הפקדה או אישור, או מתכניות מופקדות או מאושרות, וזאת לעתים בלי שמוסדות התכנון עמדו על השפעתן המצטברת של תוספת יחידות דיור וזכויות בנייה על שטחים ציבוריים.
בדו"ח הביקורת מצביע מבקר המדינה על כך, שהוועדה המקומית באר-שבע המליצה בשעתו על הפקדת שלוש תכניות בהתבסס על תכנית מתאר מוצעת לשכונה ג' בעיר, שקידומה הופסק ועל אף ששתיים מתוך אותן תכניות כללו היקפי בינוי שסטו מהיקפי הבינוי שנקבעו בה וכן בהתבסס על מסמך מדיניות שהיה בתהליך הכנה ועדכון, אך טרם אושר בוועדה המקומית. מבקר המדינה מתריע בדו"ח, כי הוועדה התבססה בהחלטותיה על בדיקות שנעשו במסגרת קידומה של תכנית המתאר המוצעת לשכונה ג', למרות הסטייה המוצעת בהיקפי הבינוי של שתי התכניות ביחס אליה, כאשר מדובר בשש ותשע יחידות דיור נוספות על המוצע בתכנית המתאר, סטייה שלא אושרה על ידי הוועדה באותה עת.
בתשובתה של הוועדה המקומית למבקר המדינה, נמסר, כי "עמידה על ההשפעות המצטברות מבחינה תנועתית ופרוגרמטית מתקיימת רק עם אישור תכניות רבות ולא תכניות מועטות, מכיוון שלא היתה חריגה מסף יחידות הדיור המוצע במסגרת תכנית המתאר לשכונה ג'. מלבד אותן תכניות לא קידמה הוועדה תכניות נוספות בשכונה ג' עד לעדכון המדיניות לשכונה. במסגרת עדכון המדיניות נערכה בדיקה פרוגרמטית של שטחי הציבור בשכונה".
עוד מצא מבקר המדינה, כי הוועדה המקומית באר-שבע לא קיימה דיונים עקרוניים בשנים 2016-2022 בנושא התכנון הנקודתי בתחומה, כמו גם לא התקיים מעקב תקופתי אחר מספר התכניות הנקודתיות המקודמות. המבקר גם התריע על כך, שהוועדה המקומית לא קבעה מנגנון למניעת תופעת "המאכערים" בכל הקשור למתן וקבלת שרות ממינהל התכנון.
קראו גם:
בתשובתה למבקר המדינה, נמסר, כי "כשמדובר בתכנית שיש בה מרכיב שכבר נבנה, יש צורך לשקף לחברי מליאת הוועדה המקומית כי מדובר בהסדרה. בכל מקרה כזה מעורבת מחלקת הפיקוח על הבנייה בפעילות הוועדה וחברי הוועדה מקבלים סקירה על הליכי האכיפה שנקטה המחלקה". עוד נמסר מהוועדה המקומית באר-שבע, כי "הליכי התכנון השכונתיים אורכים זמן רב וכי לנוכח התמשכות תהליכים אלה קודמו תכניות נקודתיות, שכן הקפאת התכנון הנקודתי יכולה לפגוע ביוזמות, הן בשכונה ג' והן בעיר העתיקה. התיעדוף העירוני, שנובע מתכנית המתאר (התכנית הכוללנית) הוא לעסוק בעיקר במרכז העיר כדי לקדם הליכי התחדשות עירונית". בתגובה לממצאי הדו"ח, מציינת הוועדה המקומית, כי הוועדה לקחה לתשומת ליבה את המלצות הביקורת לאתר מתחמים נספים שבהם ניתן לזהות ריבוי תכניות נקודתיות".