"אשקר אם אומר שאני לא פוחדת. עד שאני מגיעה לחניית כלי הרכב, אני מסתכלת לאחור כמה פעמים, שחלילה מישהו לא יפתיע אותי, זו המציאות". הדוברת היא מזכירה שעובדת באחד המשרדים בעיר העתיקה בבאר שבע.
היא מביעה את תחושותיה, והיא לא לבד. את הביטוי לתחושת הביטחון אפשר למצוא בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2023 שהתפרסמו השבוע, שלא מחמיאים, בלשון המעטה, לבירת הנגב.
בשנת הדו"ח 2023 חלה ירידה בתחושת הביטחון בקרב תושבי באר־שבע, בני 20 ומעלה, שחשים פחות ביטחון אישי ללכת לבד באזור המגורים בשעות החשיכה, לעומת שנה קודמת לדו"ח.
כאשר מסתכלים על הערים הגדולות, השיעור הגבוה של התושבים שמרגישים בטוחים נמצא באשדוד (82.7 אחוז) והשיעור הנמוך ביותר נמצא בבאר־שבע, 59.2 אחוז. לשם השוואה, בשנת 2022 שיעור הביטחון האישי בבאר־שבע היה 68.8 אחוז, כלומר ירידה בביטחון האישי בכעשרה אחוזים.
טיפול שורש
הנתונים האלה לא מפתיעים את התושבים, בהם בעלי עסקים שנאלצים "למגן את עצמם לדעת מפני פריצות", כלשונם.
יו"ר עמותת "צדק לעסקים", איציק זילברמן, חושש שהמצב יילך ויחמיר אם לא ינקטו פעולות דרסטיות וטיפול שורש. "הביטחון האישי של כולם ירוד", אומר זילברמן, "כך למשל, העסקים כל הזמן עסוקים בלמגן את עצמם. החנויות נראות כמו בתי כלא. בעיר העתיקה, אחרי השעה חמש בערב, אפילו כלב לא מסתובב. מסתובבים שם כל מיני אנשים לא רצויים".
לדברי זילברמן, ישנם בעלי עסקים שמשתמשים בשני מוקדי אבטחה בגלל שחברות הביטוח דורשות את זה. "דרישות מיגון קשות ויקרות, ואם תגיש תביעה על פריצה, מוציאים לך את הנשמה כדי לקבל פיצוי".
אז מה הפתרון?
"ראשית, לדעתי, מצב הביטחון האישי יותר קשה ממה שמתואר בנתוני הלמ"ס. מה שצריך לעשות זה התגייסות של כל המערכות לטיפול שורש ולא פעילות קוסמטית, נוכחות גדולה של שוטרים ברחובות, אכיפה ופעילות ענישה מרתיעה".
העדר ביטחון
"אין ספק שאנחנו נמצאים בתקופה לא קלה", אומר חבר מועצת העירייה, הרב גדי מזוז, "ממבצע 'שומר חומות', כל תושבי הדרום, ובמיוחד באר־שבע, פוחדים להיות בקרבתם של אנשים מסוימים. הפיגועים במתחם 'ביג' ובתחנה המרכזית הגבירו את החששות האלה, וזה הולך ומדרדר. יש אלימות מטורפת בחברה הערבית שהולכת וגולשת אלינו, ואנחנו שומעים על אלימות, פריצות למכוניות. למרות שהנתונים השתפרו על פי הבדיקות שהמשטרה עשתה, בכל זאת האזרח פוחד, פוחד להיות בסביבה לבד, כי מתוכנו האלימות הזו יוצאת".
לדברי מזוז, גם המלחמה השפיעה. "מאז השבעה באוקטובר עם פיגועים וטילים, תושבי באר־שבע חשים שהם חוטפים מבפנים ומבחוץ, וזה מלחיץ אותם. אלה לא סתם חרדות, בגלל שהם חווים גניבות, פריצות, אלימות, ועוד, אז החברה בבאר־שבע מרגישה חוסר ביטחון".
יחד עם זאת, מציין מזוז, נעשו דברים וננקטו צעדים בלתי מבוטלים להגברת הביטחון האישי. "יש לנו את סיירת הביטחון, המשטרה עושה עבודה טובה מאוד, אבל כדי שהתושב ירגיש שהוא באמת בביטחון גבוה, זה לא מספיק לו, הוא רוצה לראות שהבעיות הללו נעלמות. ברגע ששומעים שזה נרצח וזה נדקר, הוא נכנס ללחץ, ואז הוא אומר לאשתו 'אל תצאי בערב להליכה, רק אם אני הולך איתך', 'אל תצאי להליכה עם חברות בלילה, אלא רק ביום', זו אווירה לא טובה, למרות עבודת קודש של המשטרה".
קראו גם:
חלה ירידה
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מנהלת כל העת מאבק נחוש ובלתי מתפשר בפשיעה החמורה באזור, ובפרט, במחוללי הפשיעה, הבריונות והאלימות. באזור הדרום פועלים מגוון יחידות, כוחות ואמצעים משטרתיים. תחנת באר־שבע של משטרת ישראל מייחסת חשיבות רבה ועליונה להבטחת שלומם של התושבים, ולא פחות חשוב מכך - בהקנייה וחיזוק תחושת הביטחון האישי בקרב התושבים. בהתאם מבוצעת באזור כל העת פעילות מבצעים משטרתית, שתכליתה מתן מענה לכל אירוע שמדווח, סיכול ואכיפת פעילות פלילית, שמירה על הסדר הציבורי תוך מתן שירותי משטרה מיטביים לכלל התושבים במטרה לאפשר חיי קהילה בטוחים".
"במקביל לנוכחות המשטרתית", נמסר מהמשטרה, "נערכים סיורים ונחשולי ביטחון באמצעות ניידות ואופנועי משטרה בסיוע מתנדבים תוך שילוב מוקדי ביטחון עירוניים, במטרה לחזק את הביטחון, לאתר כל אירוע חריג, ולספק שירותי משטרה מיטביים לכלל הציבור". במשטרה מציגים נתונים לפיהם, "מתחילת שנת 2024 ישנה ירידה בפשיעה בעבירות רכוש בהיקף של מעל 37 אחוז ביחס לשנה שעברה, ובמקביל, ישנה עלייה באפקטיביות וסיכוי העבריין להיתפס ולעמוד לדין בכ־30 אחוז ביחס לשנה שעברה, ובכך לצמצם את תופעות הפשיעה באזור".
"בתוך כך", נמסר מהמשטרה, "בעיר באר־שבע מופעל מערך האכיפה המשלב כוחות שיטור ופיקוח עירוני שמטרתו להרתיע, למנוע ולאכוף עבירות בתחומי איכות החיים, אלימות והתנהגות אנטי חברתית. תפקידו של מערך זה לממש יעדי אכיפה עירוניים ולחזק את הביטחון האישי ותחושת הביטחון של אזרחי ותושבי העיר במרחב העירוני ומהווה דוגמה ומופת לשיתוף קהילה עם המשטרה".