פרויקטים להתחדשות עירונית שבתוכם כלולים תוכניות "פינוי בינוי", הינם תהליכים שאמורים לחולל צמיחה והתפתחות, וייעודם הראשוני הוא להחיות את הרקמה העירונית הוותיקה לצד הישנה, אבל מה קורה כשהתהליך מבוצע בצורה שעשויה לפגוע בדיירים המתגוררים בדירות שאמורות להתפנות?
2 צפייה בגלריה
העיר באר שבע - תמונת פייסבוק
העיר באר שבע - תמונת פייסבוק
העיר באר שבע
(צילום: הרצל יוסף)
מקרה כזה נחשף השבוע בישיבת מועצת עיריית באר־שבע, בעקבות הצעה לסדר שהגיש חבר המועצה משה ינאי.
לדברי ינאי, דיירים בפרויקטים המיועדים לעבור בשנים הקרובות הליך של פינוי־בינוי, הוחתמו על ידי יזמים על מסמכים המעידים כי הדירה נכללת בתהליך התחדשות עירונית.
המשמעות היא כי בטאבו נרשמת הערת אזהרה על הדירה והדייר אינו יכול למכור אותה כל עוד ההערה מופיעה. אולם פרויקטים מסדר גודל כזה עלולים להימשך מספר שנים, ובזמן זה עשויים להתעורר מקרים בהם הדיירים מבקשים למכור את הדירה, זכות אשר מתבטלת ברגע שמופיעה על הנכס הערת אזהרה.

"הליך הכרחי"


לדברי ינאי, דיירים רבים אשר הוחתמו על המסמכים הינם אנשים מבוגרים שלא הבינו מה משמעות החתימה.
"יש חברות שמחתימות דיירים מראש על פרוייקטים שעדיין לא קיימים ועדיין לא נמצאים בביצוע במערך השכונה והאזור", התריע ינאי.
ההסבר, לדעתו של ינאי, מדוע מחתימים את הדיירים מראש: "ברגע שמחתימים את הדיירים הם תפוסים, הפרויקט לוקח 6־7 שנים, הדייר לא יכול למכור (את הנכס - י.ל) כי יש הערת אזהרה, והכל תקוע".
הסוגיה עוררה עניין רב, וחברי המועצה ביקשו לדעת האם מדובר בהליך מקובל. חבר המועצה יוסי דדוש פנה ליועץ המשפטי של העירייה, עו"ד חיים טורקל, ותהה: "יש דבר כזה לשים כבר הערת אזהרה על הליך שאולי יתבצע, זה חוקי?".
היועץ המשפטי עו"ד טורקל השיב בחיוב: "לדעתי, בהסכמים האלה כן. ברגע שמחתימים (את בעלי הנכסים - י.ל) שמים הערת אזהרה".
יחד עם זאת, ציין עו"ד טורקל: "הנושא הזה מבחינתנו מטופל, הנושא הזה ידוע. התמודדנו עם כמה חברות כאלה, ואני חושב שאנחנו פועלים די יפה בנושא הזה".

2 צפייה בגלריה
בניה בבאר שבע
בניה בבאר שבע
בניה בבאר שבע
(צילום: הרצל יוסף)

קראו גם:

משה ינאי, שהציג דוגמאות של החתמת דיירים באחד הפרויקטים, ביקש לטפל בתופעה מאחר שהדיירים לא מודעים להשלכות על חתימת מסמכי התחדשות. "בדרך כלל עושים התחדשות עירונית בשכונות ותיקות, שם תושבים רבים הם מבוגרים, ואין הבנה כל כך גדולה כיצד מתנהגים. אני חושב שעיריית באר־שבע צריכה לקחת את העניינים לידיים. צריך לעצור את התהליך ולתת הבהרות לכל אותם יזמים".
יזם מהנגב מסביר כי מבחינת הקבלנים המבצעים של מיזמים מסוג זה, הערת אזהרה היא הליך מתבקש והכרחי. "לא פעם תהליך כזה הוא ארוך ודורש הסכמה רחבה של מרבית הדיירים בבניין שאמור להתפנות", הוא אומר ל"ידיעות הנגב". "בלא מעט מקרים ישנם מחלוקות בין בני משפחה והנושא הזה דורש לא מעט מאמצי שכנוע ומשא ומתן, כך שברגע שיש הסכמה ומסמנים וי על בעלי הדירה שנתנו לנו אוקיי, אנחנו מעוניינים להתקדם. בגלל שהתהליך אורך זמן לא מבוטל ודייר עשוי לשנות את דעתו, זה עלול לתקוע פרויקט שלם בהמשך. בגלל זה הערת אזהרה היא הליך הכרחי. אולי צריך לחשוב על דרכים בהם הנושא מוסבר בצורה טובה ומונגשת יותר לדיירים על מנת שלא יתעוררו טענות".

דרושה מעורבות


ראש מינהלת התחדשות עירונית, קובי אוחיון, אכן אישר שהתופעה שהציג ינאי קיימת. "במקרים שיזמים פועלים ומחתימים על דברים כאלה, על הערות אזהרה, אנחנו מיד מוציאים הודעות לתושבים, אנחנו מעדכנים אותם. במקרים כאלה כמו שקרו לנו לאחרונה, ברגע שזיהינו את התופעה, פנינו למארגן ופנינו ליזם".
ראש העירייה, רוביק דנילוביץ', ציין כי דרושה התערבות לא רק של העירייה אלא גם של ילדי ההורים המבוגרים, שישאלו שאלות לפני שמחתימים את הוריהם ויהיו יותר מעורבים.

מהי הערת אזהרה?


הערת אזהרה היא הערה הנרשמת במרשם המקרקעין ומעידה על קיומה של התחייבות בכתב של בעל המקרקעין או בעל הזכות במקרקעין, לעשות במקרקעין מסוימים עסקה או להימנע מלעשות בהם עסקה.