בחסות הקורונה והסגרים שגרמו לישראלים רבים לגלות את המטבח מחדש, אבל גם לא מעט בזכות פריחתן של תוכניות הבישול, סדנאות הבישול הפכו בשנים האחרונות למצרך מבוקש.
הסדנאות האלה מאפשרות למי שחפץ בכך לא רק ליהנות מחוויה קולינרית מיוחדת אלא גם להתנסות במטבח, ללמוד טריקים של מקצוענים, ולבסוף גם ליהנות ממנה שבישלתם בעצמכם.
אומנם סדנאות הבישול לא יבטיחו לכם שתהיו המאסטר שף הבא של ישראל, אבל הן בהחלט יאפשרו לכם להרחיב את הידע הקולינרי שלכם, ליהנות מכמה שעות של יצירה, ולבסוף גם לאכול ארוחה טעימה.
"אני מלמדת את המשתתפים את נפלאות הבייגל האמריקאי, את תהליך ההכנה המיוחד שלו וגם איך מכינים בייגל מסורתי של ניו־יורק באמצע המדבר"
גלגלי אותו
כבר שבע שנים שצופיה אביטן (49), תושבת באר־שבע, נשואה ואם לשני ילדים, עוסקת בתחום הקולינריה וסדנאות הבישול.
קראו גם>>>
אחרי שנים שעסקה בעיצוב גרפי, החליטה אביטן לצאת לעצמאות ולשנות כיוון. "הייתה לי הארה", היא מספרת, "והחלטתי לפתוח סדנה להכנת סושי ומאז הכל רק הלך והתפתח. 20 שנה הייתי מעצבת גרפית שכירה ואז זה קרה".
למה דווקא סושי?
"נחשפתי לסושי די במקרה. זה היה הודות לילדים שלי שנדבקו בחיידק היפני. מצאתי את עצמי מחפשת סיבות לגלגל ולעצב סושי. חשבתי שזה בלתי אפשרי ומתאים רק למאסטר סושי. ככל שנחשפתי הבנתי שהשד אינו נורא ואפילו מאתגר. הגשמתי לעצמי חלום".
תחת המותג "סדנת הסושי שלי" מעבירה אביטן חוגי בישול להכנת המאכל היפני הפופולרי המורכב מאורז בחומץ בתוספת מרכיבים כמו דג נא או מעושן, אצות מאכל וירקות.
פעילותה של אביטן בתחום הבישול מגוונת ונעשית במגוון מסגרות. כך למשל היא מלמד במסגרת חברת "כיוונים", החברה לתרבות ופנאי בבאר־שבע, חוגי בישול לילדים. כמו כן היא מעבירה סדנאות בישול טיפוליות לאנשים עם צרכים מיוחדים ולקשישים השוהים בבתי אבות בעיר. את סדנאות הסושי שלה היא מעבירה גם בערבי גיבוש וימי כיף.
איזה סושי את הכי אוהבת?
"זה כמו ששואלים אמא איזה מבין ילדיה היא הכי אוהבת. את כולם כמובן אני אוהבת. כל סוגי הסושי אהובים עליי. כולם היו בניי. חוץ מהסושי שכולם מכירים, אני גם מכינה עוגות סושי. ככל הידוע לי אני ככל הנראה היחידה באזור שמכינה עוגות כאלה".
עד כמה מעורבים המשתתפים בסדנה בהכנת הסושי?
"המשתתפים מתפנקים במאכלים שהם מכינים ואוכלים אותם תוך כדי הרמת כוסית יין. הופכים את זה לחוויה שכוללת לצד הזלילה גם למידה והתנסות. בסופו של דבר מה יותר כיף מלאכול את מה שאתם בעצמכם הכנתם?".
כמה זה עולה לנו?
"320 שקל למשתתף מבוגר עבור השתתפות בסדנה קבוצתית שאורכת שלוש שעות. ילדים ובני נוער ישלמו 160 שקל עבור השתתפות בסדנה בת שעתיים. כמובן שההשתתפות בסדנאות האלה חייבת בתיאום מראש".
מספר טלפון לפרטים: 052-8061187
אמריקה זה כאן
אם חפצה נפשכם לקפוץ לארצות הברית בלי לעבור בנתב"ג וגם לאפות במו ידיכם מאפה מארצו של הדוד סם, ועוד בניחוח מדברי, סדנת הבייגל האמריקאי שבמטבח השיתופי "לחם זה" שבירוחם היא בדיוק שבילכם.
במסגרת המיזם, שזכה לשם "לחם זה", תלמד אתכם אריאל סטאר את רזי הבייגל האמריקאי, מעין לחמניות עם חור באמצע שייחודן הוא המרקם הרך בהשוואה לסוגי בייגלס אחרים. מובן שרצוי לטעום ולהכיר מקרוב כדי להבין.
"בסדנה הזו, שהיא כייפית, קלילה והכי חשוב טעימה, אני מלמדת במשך כשעה את המשתתפים את נפלאות הבייגל האמריקאי, את תהליך ההכנה המיוחד שלו, וגם איך מכינים בייגל מסורתי של ניו־יורק באמצע המדבר", מסבירה אריאל סטאר (33), נשואה ואם לארבעה ילדים, תושבת ירוחם.
איך נולד הרעיון?
"מדובר במיזם שקיים זה שלושה חודשים, מיזם חברתי שנולד מהרצון שלי לחבר אנשים דרך עבודה באפייה וגם לעזור לעסקים קטנים בתחום האפייה. זה קואופרטיב של עסקים קטנים שמתעסקים בלחמים מסורתיים ובאפייה מיוחדת של בייגל אמריקאי. ב
"מסגרת הזו אנחנו גם אופים לחם מחמצת וחלות מיוחדות. המשתתפים אופים בעצמם את דברי המאפה ואוכלים אותם בו במקום, ויש גם טעימות של המוצרים שנאפים. בסוף הסדנה המשתתפים לוקחים איתם כמה בייגלס טעימים וחמים מהתנור וטורפים אותם".
סטאר עלתה ארצה מארצות הברית לפני כחמש שנים. תחילה התגוררה בבאר־שבע ולפני כשנה עברה לירוחם. יש לה רקע בתחום העסקים החברתיים והיא גם למדה בישול בירושלים. בעברה עבדה במסעדה בשיקגו.
"התאהבתי בתחום הזה והיה לי ברור שאני רוצה לעסוק בזה", היא אומרת, "מדובר בחוויה של היכרות עם לחמים ומאפים מתרבויות שונות, בהם הלחם משמש כלי המחבר בין אנשים".
סדנת הכנת הבייגל האמריקאי מתאימה לבני חמש ועד 95. ההשתתפות בסדנה מותנית בתיאום מראש.
כמה זה עולה לנו? 75 שקל לכל משתתף (לבני עשר ויותר), כולל סדנה בת שעה, שתייה חמה או קרה ושישה בייגלס. לילדים בני חמש עד תשע המחיר הוא 50 שקל לכל משתתף.
מספר טלפון לפרטים: 058-4053175
לא על הקוסקוס לבדו
עליזה בן נר (77) גרה זה 44 שנה בערד. בן נר, נשואה, אם לשלושה ילדים וסבתא ל־12 נכדים, היא אומנית טקסטיל, והבית שלה הוא למעשה גלריה. היא שייכת לקבוצת קהילת "חלונות במדבר", קהילת תיירנים מקומית בערד.
"חלק מהם הם אומנים ולחלק מהם יש בית פתוח, כלומר הם מזמינים אליהם הביתה אורחים לביקורים. לי יש בית מרוקאי ומה שאני עושה זה אירוח ביתי בהזמנה מראש. מדובר על ארוחה מרוקאית שכוללת למשל קוסקוס, סלטים מרוקאיים, קינוחים ושתייה קלה בתוספת שעת סיפור".
מה את מספרת בשעת הסיפור?
"מספרים על הבית ועל מגוון העבודות שלי, מבלים ערב שלם סביב הכנת הארוחה. בגלל שכל המשפחה מתגוררת בערד, אז כל המשפחה, הילדים והנכדים, זוכים לקוסקוס מרוקאי אמיתי. אני מאוד אוהבת לארח אצלי בבית, וזה בפירוש חלק ממני.
"אני אוהבת את הקשר והתקשורת עם האנשים. בעלי ג'רי לוקח חלק והוא פעיל עד מאוד. הוא כמוני מאוד אוהב לארח ולהשמיע את הסיפורים שלו".
לפני כארבע שנים החלה בן נר להעביר גם סדנאות בישול - סדנאות להכנת קוסקוס, אלא מה? "יש לי גם צימר לאירוח", היא מספרת, "ומאז שהחלו לתייג את ערד כיעד תיירותי ושמו אותה על המפה, הלכתי גם על סדנאות הבישול.
"עד אז הצגתי בתערוכות בערד והרגשתי שאנחנו חייבים להיות עין הוד של הדרום. זה היה החזון שלי. כשהתחילו לתייג את ערד כעיר תיירותית וצצו צימרים לאירוח ברחבי העיר, החלטתי לשלב את האירוח עם סדנאות הבישול. זה משהו שתמיד רציתי לעשות".
מה מייחד את סדנת הבישול שלך?
"כמובן שבסדנה אני מלמדת כיצד להכין את הקוסקוס האותנטי, הקוסקוס האמיתי עם הסיר המיוחד ועם הסולת. אני מלמדת הכל לפני שמתחילים לאכול".
למי מיועדת הסדנה? לאיזה גילים?
"הסדנה מיועדת לכל הגילים. היא מיועדת לזוג ועד 12 איש. הסדנה מתקיימת או בצהריים או לארוחת הערב, כמובן בכפוף להזמנה מראש".
כמה זה עולה לנו? מ־120־150 שקל למשתתף.
מספר טלפון להזמנות: 054-3150526
טועמים את איטליה
לפני כ־18 שנה הקימה חברת "תבליני מימון" את המרכז לסדנאות בישול ואפייה הראשון בנגב, בחנות המפעל במרכז ביג בבאר־שבע. הסדנאות, בהנחיית שפים מקצועיים ומובילים בתחומם, מכשירות את המשתתפים להכין מטעמים מגוונים. בין השאר מוצעות סדנת דגים, סדנת לחמים, סדנת אפייה, סדנת קינוחים וסדנה איטלקית.
"הסדנה הכי מועדפת היא הסדנה האיטלקית", מספר מנכ"ל החברה והבעלים, אבינועם מימון (60) ומוסיף, "הסדנה מתאימה לכל מי שלא יכול להפסיק לאכול וחולם בלילות על פיצה ופסטה טרייה שמכינים בעבודת יד והוא מצטרף לחוויה איטלקית אותנטית כאילו קפץ לביקור ברומא".
משתתפי הסדנה האיטלקית לומדים להכין בין השאר גלילת חצילים ממולאת בגבינות על בסיס רוטב פומודורו, רביולי בעבודת יד במילוי בטטה וגבינות ברוטב אלפרדו, פוקצ'ות עם ירקות צלויים בסגנון אנטיפסטי, פיצות וגם סלט ירוק עם גבינת בייבי מוצרלה. את הסדנה מקנחים בטירמיסו בכוסות אישיות.
ואילו מי שמעדיף להשתתף בסדנת הלחמים, לומד לאפות לחמניות במגוון של צורות, חלות קלועות לשבת, פוקצ'ות, בייגלה ולחם מקמח מלא לצד מגוון של מתבלים.
"המשתתפים לומדים להכין מנות מיוחדות, מרגלים טכניקות שונות, מקבלים טיפים מקצועיים, מפשילים שרוולים ומפגינים ביצועים", מספר מימון ומוסיף, "בסופו של עניין, מתקיימת ארוחה מעשה ידם של המשתתפים בליווי יין טוב ושתייה קלה. אין ספק שמדובר בחוויה מדהימה".
וכמה זה עולה לנו? בין 200 ל־280 שקל, תלוי בסדנה המבוקשת. "זה תלוי במרכיבי המאכלים שמכינים בכל סדנה", מסביר מימון. "סדנה שבה מכינים מאכלים עם מרכיבי בשר היא יקרה יותר מסדנה של מאכלים חלביים". (מספר טלפון לפרטים: 08־6288218)
לעדכונים: חדשות באר שבע