החופש הגדול הוא מטבעו תקופה שבני נוער רבים פורקים כל עול. הדבר נכון עוד יותר אחרי שנה מורכבת כמו זו, שאת רובה בני הנוער נאלצו לבלות בתוך הבית. כעת כשרוב הגבלות הקורונה הוסרו, בני הנוער מנצלים את החופשה כדי להיפגש עם חברים, לבלות ולחגוג עד לשעות הקטנות של הלילה.
החופש הגדול הוא גם שעתן היפה של סיירות ההורים. מתנדבי סיירות ההורים משגיחים על בני הנוער שמתקבצים בשעות הלילה המאוחרות בגנים ציבוריים, בפארקים ובמרחב הציבורי הרחק מעיני הוריהם. מטרתו העיקרית של פרויקט סיירת ההורים היא להפחית התנהגויות מסוכנות בקרב בני נוער, ולמנוע תופעות של אלימות, שתיית אלכוהול ועישון סמים.
נוסף על כך, מתנדבי הסיירות נפגשים עם בני הנוער, מדברים איתם ומשמשים להם אוזן קשבת. חברי סיירות ההורים, היוצאים פעם־פעמיים בשבוע, בעיקר בסופי שבוע, לסיורים ברחבי היישובים והערים כדי לפקח על התנהגות בני הנוער, מצד אחד, ולשוחח עימם ולשמוע מהם על מצוקותיהם, מצד שני, הם האנשים שמסייעים לצעירים לעבור את הקיץ בשלום.
מניעה והסברה
סיירת ההורים בירוחם, שהוקמה עוד לפני פרוץ משבר הקורונה, שבה לאחרונה לסייר ברחובות היישוב מדי מוצאי שבת
"סיירת הורים היא אחת הפעולות המשמעותיות ביותר לשמירה על ביטחונם האישי של ילדים וילדות, נערים ונערות. ההשתתפות בסיירת היא דרך מצוינת לתרום לקהילה ולקבל חזרה סביבה בטוחה יותר, קשובה ומשתפת". כך נכתב בתחילת חודש פברואר 2020 בקול קורא מטעם המועצה המקומית ירוחם שהזמין את תושבי היישוב להתגייס לפרויקט.
קראו גם>>
כמה עשרות הורים נרתמו למשימה, ואולם, הם הספיקו לצאת רק לכמה סיורים עד שפרצה מגפת הקורונה והשביתה את פעילותם. רק לפני כשלושה שבועות, עם תחילת החופש הגדול, היא חזרה לפעילות.
"הקמנו את סיירת ההורים לפני כשנה וחצי, זמן קצר לפני הקורונה", מספרת מנהלת ביטחון קהילתי במועצה המקומית ירוחם, מעיין שחר, העומדת מאחורי הפרויקט. "גייסנו הורים מכל מגזרי האוכלוסייה ביישוב.
"יש לנו כאן מגוון רחב של אוכלוסיות והצלחנו לגייס הורים ממגזרים שונים. הספקנו לקיים כמה מפגשי הכשרה להורים שהתגייסו ואפילו התחלנו לצאת לשטח, אך הקורונה שלחה את כולנו, גם את בני הנוער, הביתה.
"לאחר שהמשק נפתח, עשינו חישוב מסלול מחדש והחלטנו להפעיל את הפרויקט מחדש בחופש הגדול, כאשר הפעילות שלנו מתווספת לפעילות של ניידת רחוב שמופעלת על ידי המתנ"ס המקומי".
סיירת ההורים בירוחם, שהחלה לפעול עם יציאתם של תלמידי התיכונים לחופשת הקיץ, פועלת אחת לשבוע במוצאי שבת, בשעות 22:00–24:00. כל משמרת מונה שלושה הורים המסיירים באותן שעות בכל מיני מוקדים ברחבי היישוב כדי לוודא שבני הנוער המקומיים אינם מעורבים באירוע חריג כלשהו, בין שמדובר במעשי אלימות, שתיית אלכוהול או עישון סמים.
נכון לעכשיו, בפרויקט משתתפים כ־30 הורים והכוונה היא להרחיב את הפעילות אם בתקופת הקיץ יתרחשו אירועים חריגים. "בהנחה שיהיה גם צורך בפעילות שלנו בערבי שבת חשבנו על קונספט של עונג שבת, כשהורים יסיירו רגלית במקומות שונים ביישוב", מסבירה שחר.
איך מתמודדים עם המציאות האלימה של בני הנוער?
"המטרה שלנו היא קודם כל מניעה והסברה כדי שלא נגיע לאירועי קצה. אנחנו הרי יודעים שהשעמום מביא לבטלה ולהיגררות למקרים של אלימות או שתיית אלכוהול. דאגנו שלבני הנוער אצלנו תהיה תעסוקה בתקופת החופש הגדול ושהם לא ישתעממו. חוץ מזה אנחנו בקשר עם השיטור הקהילתי ועם מפקד נקודת המשטרה בירוחם".
מיכאל דהן, אב לשתי ילדות בנות שש ועשר ומשתתף בסיירת ההורים בירוחם, מציין כי "הצטרפתי לפעילות של הסיירת לאחר שנחשפתי לסיפורי האלימות בקרב בני הנוער ברחבי הארץ. אצלנו זה לא קרה, אבל הפעילות שלנו היא כדי למנוע מקרים כאלה.
"אנחנו רוצים שפעילותם של בני הנוער תהיה מבוקרת. אנחנו מסיירים בלילות ופוקדים את המקומות שבהם יושבים בני הנוער. המטרה שלנו היא שהם יישבו ויבלו בכיף בשעות המאוחרות של הלילה בלי שייגררו למעשי אלימות".
איך מתמודדים עם בני הנוער בסיטואציה הזו?
"הכוונה שלנו היא להקדים תרופה למכה. כיום בני הנוער חשופים ומושפעים מסדרות טלוויזיה שעוסקות באלימות של בני נוער ואנחנו רוצים למנוע את ההשפעות השליליות הללו עליהם. אנחנו נפגשים תוך כדי הסיור עם בני הנוער, מדברים איתם ומוודאים שהכל תקין.
"בסך הכל ירוחם היא יישוב קטן ובשעות שאנחנו יוצאים לפעילות לא תמצא הרבה אנשים בחוץ. אנחנו כאן כדי לוודא שהכל רגוע ושבני הנוער יחזרו הביתה בשלום".
שיעור לחיים
בדימונה סטודנטים מסיירים בלילות במוקדי הבילוי, מדברים עם בני הנוער ולא מהססים להתערב כשהם נתקלים בהתנהגויות מסוכנות
במקום סיירת הורים, פועל בדימונה בשש השנים האחרונות פרויקט חלופי ששמו "ילדי הלילה" שבמסגרתו סטודנטים מסיירים במוקדי הבילוי של בני הנוער. תמורת פעילותם הסטודנטים מקבלים מלגה של תוכנית פר"ח.
עשרה סטודנטים משתתפים בפרויקט ויוצאים מדי יום חמישי ומוצאי שבת למוקדי הפעילות של בני הנוער המקומיים, בהם גינות ציבוריות, פארקים וזולות. הסטודנטים נפגשים עם הצעירים, פוקחים עין על התנהלותם, מאתרים בני נוער בסיכון, משמשים עבורם אוזן קשבת, ומהווים מכפיל כוח במקומות המועדים לפורענות.
הפעילות נעשית במתכונת של משמרות של ארבע שעות המתחילה בשעה 21:00 ומסתיימת אחרי חצות. בכל ערב יוצאת משמרת של חמישה סטודנטים לפעילות ברחבי העיר.
משתתפי הפרויקט יודעים לספר על אלימות בין בני נוער שניצתה בתום מופע המוני שהיה בעיר. "היו מקרים של מופע של אומן ידוע שהופיע בעיר", הם מספרים, "ובתום ההופעה התפתחה קטטה בין בני נוער מחוץ למתחם שבו התקיים המופע.
במקרה כזה אנחנו מתגייסים כדי להתערב ולהפריד בין הניצים כדי שחלילה הקטטה הזו לא תתפתח לפסים אלימים יותר. היו גם מקרים שאיתרנו בני נוער שיכורים ונאלצנו להזעיק את הוריהם כדי שיבואו וייקחו אותם הביתה".
"במהלך החופש הגדול אנחנו מתגברים את הפעילות שלנו ויוצאים לפעילות של ערב נוסף בשבוע, הכל לפי הצורך", מציינת עפרה סטמקר, ממייסדות הפרויקט ומדריכת שטח. "אנחנו יוצאים לפגוש את בני הנוער במוקדי הבילוי שלהם בעיר כשאנחנו מצוידים בקפה, שתייה קרה וחטיפים שאותם אנחנו מחלקים לבני הנוער שעימם אנחנו נפגשים".
מה כולל מפגש כזה?
"אנחנו מציגים את עצמנו בפניהם, מציעים להם את הכיבוד שהבאנו, ומדברים איתם על פעילויות חינמיות שמתרחשות בעיר, וגם מציעים להם אפשרויות תעסוקתיות שונות כדי שיהיה להם במה להתעסק במהלך חודשי הקיץ".
וכל זה קורה באישון לילה? לבני הנוער יש בכלל ראש לדברים האלה בשעות הלילה המאוחרות?
"תתפלא, בני הנוער דווקא משתפים אותנו במצוקות שלהם בשעות האלה שאנחנו נמצאים איתם, גם אם זה אחרי חצות. אנחנו מהווים עבורם מודל לחיקוי, סוג של 'אח בוגר'. הקשר של בני הנוער עם הסטודנטים מהווה עבורם חלופה להתנהגויות של אלימות, שתיית אלכוהול ועישון סמים.
"הם פותחים בפנינו את סגור ליבם, מספרים לנו על המצוקות שלהם, על החששות שלהם, ואנחנו דואגים להחזיר אותם למסלול ולמסגרות השונות. הכל מבוסס על בניית אמון בין הצדדים".
כאן בשבילם
מתנדבי סיירת ההורים באופקים, הפועלת בעיר זה חמש שנים, מדגישים שעיקר תפקידם הוא לתמוך בבני הנוער ולא לשפוט אותם
אחת לשבוע יוצאת ריקי עזרא, תושבת אופקים, אם לארבעה ילדים וסבתא לשלושה נכדים, לסיור לילי של כמה שעות במוקדי הבילוי של בני הנוער בעיר מגוריה.
"אנחנו פועלים למען בני הנוער בעיר מתוך אכפתיות ורצון לסייע", מספרת עזרא, מהמתנדבות הראשונות של סיירת ההורים באופקים שהוקמה לפני כחמש שנים. "אנחנו באים מתוך כוונה טובה של הורה לסייע לנוער ולא בהיבט ביקורתי.
"גילינו שהנוכחות שלנו במקומות שבהם הנוער מבלה בלילות היא חיונית וחשובה. אנחנו רואים בזה תחושה של שליחות כדי למגר תופעות של אלימות, עישון סמים ושתיית אלכוהול. הפעילות שלנו היא יותר בקטע ההסברתי והמניעתי. אני עושה זאת באהבה ובסיפוק".
סיירת ההורים באופקים מונה נכון להיום 30 הורים מתנדבים. אחת לשבוע, בימי חמישי, יוצאת משמרת של כשמונה הורים מתנדבים לפעילות שמתחילה בשעה 22:00 ומסתיימת לעיתים אי שם בשעות הקטנות של הלילה. בתקופת החופש הגדול פעילות הסיירת מתוגברת ואנשיה יוצאים למשימותיהם יותר מפעם בשבוע, בייחוד כשבעיר נערכים אירועים גדולים.
"סיירת ההורים אצלנו מהווה נוכחות בוגרת ברחובות העיר בשעות הלילה", מספרת מנהלת הרשות לביטחון קהילתי בעיריית אופקים, כוכי ישראלי. "אנחנו מגיעים ממקום של חיבור ומתן ביטחון לבני הנוער. אנחנו שם בשבילם. אנחנו לא מגיעים ממקום שיפוטי וגם לא ממקום אכיפתי. בני הנוער יודעים זאת ואנחנו גם נוהגים לתת להם את מספרי הטלפון שלנו במידה והם זקוקים לנו".
הפעילות של סיירת ההורים באופקים מתמקדת בעיקר בגנים הציבוריים בעיר, בפארק אופקים בפאתי העיר ולעיתים גם בשכונות עצמן. במהלך הפעילות, מציינת ישראלי, נתקלים אנשי הסיירת לא פעם במקרים של שתיית אלכוהול ושכרות.
"אנחנו מגיעים לשם כדי להרגיע את הרוחות וכדי להפריד כוחות בין בני הנוער לבין גורמי האכיפה", מספרת ישראלי. "הכוונה שלנו היא למנוע חיכוכים בין בני הנוער לבין גורמי השיטור. יש גם מקרים, אומנם לא רבים, של גילויי אלימות בין חבורות של בני נוער ואנחנו יודעים איך לטפל בזה".
כיצד יוצרים קשר עם בני הנוער שמסתובבים ברחובות בשעות המאוחרות של הלילה?
"במהלך הסיורים שלנו אנחנו פוגשים בבני הנוער, מציגים את עצמנו. הם כבר מכירים אותנו כשאנחנו עוטים עלינו את החולצות האדומות. אנחנו מנהלים איתם שיחות פתוחות על כל נושא שבעולם. אנחנו רוכשים את אמונם ונותנים להם מעטפת כדי שלא יתעלו את האנרגיות שלהם לאפיקים לא רצויים".
יעל ישראלי, תושבת אופקים, אם לחמישה ילדים וסבתא לשישה נכדים, נמנית אף היא עם מקימי סיירת ההורים בעיר. "הפעילות הזו במסגרת סיירת ההורים נותנת לי להיות מעורבת עם בני הנוער ולהראות נוכחות בשטח במקרה שבו בני הנוער נמצאים בבעיה כלשהי", היא אומרת.
"אנחנו כאן כדי להקשיב להם, לשוחח איתם ולהיות בשטח כשצריך. אנחנו באים ממקום של להראות נוכחות בשטח ולא בקטע השיפוטי ומציעים להם את עזרתנו".
חוזרים לרחובות
סיירת ההורים של באר־שבע, אחת הסיירות הוותיקות בארץ, תשוב בקרוב לפעילות אחרי הפסקה של יותר משנה בשל משבר הקורונה
אחרי יותר משנה, סיירת ההורים בבאר־שבע צפויה לחדש את פעילותה בימים הקרובים. פעילות הסיירת הושהתה כיוון שבשנה האחרונה בני הנוער שהו רוב הזמן בבתיהם בשל הגבלות ההתקהלות והסגרים. כעת, עם פתיחת המשק, הסיירת של בירת הנגב תשוב לפעילות.
את סיירת ההורים בבאר־שבע הקימה עוד לפני כ־15 שנה הנהגת ההורים העירונית והיא נחשבת לאחת הסיירות הוותיקות בארץ. הסיירת פועלת בשיתוף מינהל החינוך, הרשות לביטחון קהילתי וחברת "כיוונים".
בחברת "כיוונים" ציינו השבוע כי פרויקט סיירת ההורים נמצא בימים אלה בשלב של היערכות לקראת חזרה לפעילות, בדגש על נוכחות אנשי הסיירת במוקדי פעילות בסופי השבוע ובאירועי הקיץ שיהיו בשבועות הקרובים ברחבי העיר. "המטרה שלנו היא להבטיח את קיומה של הפעילות לבני הנוער באווירה מכילה ונטולת סמים ואלכוהול", נמסר מחברת כיוונים.
מנכ"ל "כיוונים", שלומי נומה, מציין כי "סיירת ההורים כשמה כן היא, סיירת מובחרת של הורים מתנדבים הפועלים ללא לאות במטרה להבטיח את שלומם וביטחונם של בני ובנות הנוער. חזרתה לפעילות של הסיירת לאחר תקופת הקורונה חשובה ביותר ואני מברך על כך. נמשיך להיות חלק בלתי נפרד מהסיירת ונתמוך בה כפי שעשינו עד כה".
"דרוש שיתוף פעולה"
יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, יובל גודקר, סבורה שהטיפול בתופעת האלכוהול והאלימות צריך להתבצע יחד עם מערכת החינוך
"פרויקט סיירת הורים הוא מבורך לגמרי", אומרת יושבת ראש מועצת התלמידים והנוער הארצית, יובל גודקר (18), תושבת באר־שבע, שסיימה באחרונה את לימודיה התיכוניים בבית הספר "רבין" בבאר־שבע.
"ברור", היא מציינת, "שההסברה והמניעה מתחילים בבית, אצל ההורים. לדעתי, פעילות כזו של סיירת הורים צריכה להיות משולבת עם פעילות הסברתית בתוך מערכת החינוך, קרי בבתי הספר. שיתוף פעולה עם מערכת החינוך הוא המפתח להצלחת הפרויקט הזה.
"לא יעזור אם סיירת ההורים יסיירו בגנים הציבוריים, וברגע האמת יפגשו בני נוער ששותים או מעשנים ויקחו מהם את השתייה או את הסיגריות, ואז החבר'ה יעברו למקום אחר שהסיירת לא מגיעה לשם ושם הם ישתו ויעשנו.
"כל הזמן אני רואה את הנהגת ההורים העירונית שעושה כל מאמץ למגר את תופעת השתייה והעישון בקרב בני הנוער בגנים הציבוריים ובפארקים ברחבי העיר. זו פעילות מבורכת, אך היא תהיה מבורכת יותר ומוצלחת יותר כשיהיה שיתוף פעולה עם מערכת החינוך".
לעדכונים: חדשות באר שבע