פרק נוסף בסאגת הקמת בית חולים ציבורי שני באזור הנגב. ביום רביעי (אתמול) דן בג"צ בעתירתם של מועצת הנגב, ראשי רשויות ופעילים חברתיים בנגב, בנושא אי יישום החלטת הממשלה להקמת בית חולים ציבורי שני באזור והורה לשרי הבריאות והאוצר להגיש בתוך שלושת החודשים הקרובים לבית המשפט הודעת עדכון בדבר התקדמות וקביעת לוח זמנים להקמת הפרויקט.
במהלך השנה האחרונה, ציינו מגישי העתירה, אמנם אושרה התכנית הסטטוטורית בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, אך לדבריהם נותרו עדיין מחלוקות בין משרד הבריאות לבין משרד האוצר אשר מונעות את הקמת בית החולים ולאור זאת הוגשה העתירה נגד שר הבריאות ושר האוצר בדרישה לקדם את הקמתו של בית החולים.
בעתירה ביקשו העותרים, כי שרי הבריאות והאוצר יפעלו לפי החלטת הממשלה מסוף חודש ספטמבר 2014 ויקימו ועדת מכרזים כמתחייב מהחלטת הממשלה וכי ייקבע מועד אחרון לפרסום המכרז להקמת בית החולים השני בנגב. עוד דורשים העותרים, כי יוקצה תקציב ייעודי בספר תקציב המדינה הקרוב לתכנון והקמה של בית החולים וכי ייקבע גם לוח זמנים סביר ומהיר לבנייתו ולהפעלתו של בית החולים.
כאמור, הממשלה החליטה עוד בחודש ספטמבר 2014 להקים בית חולים ציבורי שני באזור הנגב, אולם עד היום, כארבע וחצי שנים לאחר אותה החלטה, לא חלה כל התקדמות ממשית להקמת הפרויקט. החלטת הממשלה נסמכה אז על המלצותיה של ועדה מקצועית בין משרדית בראשותו של פרופ' ארנון אפק. הוועדה המליצה אז לצאת לתכנון מבנה בית החולים מידית במטרה להביא להקמת בית החולים עד שנת 2025. הממשלה קבעה אז שהמכרז להקמת בית החולים השני בנגב יפורסם בתוך שנתיים מיום החלטתה. עד היום, כך נטען בעתירה, לא בוצעה אותה החלטת ממשלה.
בעתירתם טענו העותרים, כי היות ועל פי המלצות ועדת אפק תהליך ההקמה של בית החולים נועד להימשך כשבע וחצי שנים, הרי שהמשמעות בפועל של אי יישום החלטת הממשלה בנושא היא דחיית הקמתו של בית החולים בשנתיים נוספות לכל הפחות. יתרה מזאת, טענו העותרים, במצב בו לא ייועד סעיף בספר התקציב הקרוב לתכנון והקמה של בית החולים, הדחייה בהקמתו תתרחב ליותר מארבע שנים.
"מדובר במחדל קיצוני של הימנעות מכוונת מהחלטה", נאמר בעתירה, "הנמשך ארבע וחצי שנים ושם ללעג את החלטת הממשלה, אמון הציבור ואת כללי המנהל התקין. המחדל שלא לקיים את החלטת הממשלה עצמה שקול להחלטה לא להקים בית חולים שני בנגב".
בתגובת המדינה לעתירה הודו שרי הבריאות והאוצר כי אמנם בשנים הראשונות מאז החלטת הממשלה לא התקדמו הדברים בקצב משביע רצון. "יחד עם זאת", נאמר בתגובת המדינה, "נרשמה התקדמות מסוימת בכמה מישורים, לצד המשבר הפוליטי המתמשך וימי הקורונה. אכן ייעשה ניסיון לקדם את מימוש ההחלטה".
בהחלטתם לאפשר למדינה להגיש בתוך שלושה חודשים (עד ה- 12.5.21) הודעת עדכון לגבי קידום הפרויקט, ציינו שופטי בג"צ, נועם סולברג, ג'ורג' קרא ויעל וילנר, כי "בימים אלה ניתן לקדם לא מעט, ובעיקר נדרש להציב אבני דרך, לקבוע לוחות זמנים ברורים ליישומן ולצמצם פערים ומחלוקות בסוגיות השונות שעל הפרק. כל זאת ועוד ניתן לעשות בהיעדר תקציב".
בתגובה להחלטת בג"צ אמר מנכ"ל מועצת הנגב, יוהן אטלן, כי "זהו הישג אדיר לתושבי הנגב. אנחנו מברכים את בית המשפט על התערבותו בקידום הקמת בית החולים ומאמינים כי המסר עבר בצורה ברורה. אנו מצפים מהממשלה לפעול בהקדם להאצת הקמת בית החולים ומימוש החלטתה".