מודל ייחודי מסוגו לטיפול בחולה פסיכיאטרית, שלא ניתן לטפל בה מבחינה תרופתית, אושר בסוף השבוע האחרון על ידי נשיא בית המשפט לענייני משפחה בבאר־שבע, השופט אלון גביזון.
מדובר בא', מאושפזת במרכז הרפואי לבריאות הנפש בבאר־שבע, שתשהה בבידוד ביחידה פרטית המופרדת מהמחלקה.
על פי הפרטים שהותרו לפרסום על ידי בית המשפט, מדובר ברווקה בת 38 ללא ילדים הלוקה בסכיזופרניה עוד מגיל נעוריה. א' אושפזה לראשונה במחלקת נוער במרכז הרפואי בבאר־שבע לפני 22 שנים ומאז היא מאושפזת ללא הפוגות משמעותיות.
במהלך השנים היא טופלה במגוון רחב של תרופות, אך ללא הצלחה משמעותית. במהלך שנת 2013, לאחר שחלה הטבה מסוימת במצבה ולאחר שנעשה ניסיון להעבירה לאשפוז במחלקת שיקום, שוחררה א' לביתה על פי דרישת המשפחה, בניגוד להמלצה רפואית.
קראו עוד>>>
מאוחר יותר היא הוחזרה לאשפוז ואושפזה במרכז לבריאות הנפש בבאר־שבע וגם במחלקה סגורה במרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב. בשנה האחרונה היא מאושפזת במרכז לבריאות הנפש בבאר־שבע.
עוד עולה כי לפני ארבעה חודשים הובהלה א' למרכז הרפואי 'סורוקה' בשל טשטוש הכרה ופגיעה במערכת הנשימה כתוצאה מהתרופות שהיא קיבלה בשל מצבה הרפואי־פסיכיאטרי. א' התמוטטה בבית החולים, עברה מוות קליני, החייאה והיתה מורדמת ומונשמת.
לאחר שהתאוששה היא הוחזרה למחלקה, אך לאחר מספר ימים היא שוב אושפזה ב'סורוקה' בשל טשטוש הכרה ופגיעה במערכת הנשימה, ובעקבות זאת הופסק הטיפול התרופתי הקבוע והיא נותרה ללא טיפול תרופתי.
מבקשת המרכז לבריאות הנפש לאשר את בידודה של א', שמוגדרת בבקשה כבעלת התנהגות אלימה ומסוכנת, עולה כי במהלך אשפוזה במרכז היא תקפה מטופלים ואנשי צוות במקום, וכי "מדובר במטופלת שכל גירוי מהסביבה מעורר בה מתח וחרדה שמתבטאת באלימות".
עוד נטען בבקשה כי "בהינתן שאין אפשרות לאזן את מצבה הנפשי באמצעות תרופות מחשש לסיכון לחייה ולבריאותה, מדובר במוצא אחרון ונראה כי זוהי הדרך היחידה לאפשר לא' לחיות את חייה בשקט יחסי ללא אלימות וללא צורך בטיפול תרופתי אינטנסיבי שעלול לסכן את חייה. אין בידי המרכז הרפואי אמצעים אחרים לטיפול בא', והאמצעי המבוקש, הכולל בידוד ביחידה, הינו חלק מההליך הטיפולי".
מנגד, טענה האפוטרופסית של א', כי "אין להכיר באמצעי הבידוד כאמצעי טיפול, וכי אין למרכז הרפואי בבאר־שבע תוכנית סדורה לטיפול בא' ויש לבחון חלופות אחרות, שכן לאמצעי הבידוד השלכות שליליות ומזיקות".
לאחר שערך סיור במרכז לבריאות הנפש בבאר־שבע ולאחר שהגדיר את המקרה שהובא בפניו כ"מקרה ייחודי ויוצא דופן", החליט השופט אלון גביזון לאשר את שהייתה של א' ביחידת הבידוד בתנאים של שהייה של 24 שעות, כאשר מדי יום תחודש שהייתה ביחידת הבידוד באישור בכתב של מנהל המרכז לבריאות הנפש או מנהל מחלקת הבית לתקופה שלא תעלה על 30 יום.
האפוטרופסית של א': "אין להכיר באמצעי הבידוד כאמצעי טיפול ואין למרכז הרפואי בבאר־שבע תוכנית סדורה לטיפול בא' ויש לבחון חלופות אחרות"
על פי ההחלטה, במהלך כל זמן שהותה של א' ביחידה תהא היחידה מרושתת במצלמות, למעט חדרי השירותים והמקלחת, אשר תשדרנה באופן רציף לחדר הבקרה במחלקת הבית 24/7.
במהלך כל שהותה ביחידת הבידוד יתאפשר לא' לשוחח עם אנשי צוות המרכז באמצעות מערכת האינטרקום המותקנת ביחידה.
כמו כן, כך החליט השופט, יוכלו בני משפחתה של א' לבקרה ולשהות במחיצתה ביחידה ואף ללון בה ככל שיחפצו, לרבות ביקורים ללא הודעה מוקדמת. אחת ליום, וככל שמצבה של א' יאפשר, ייערך לה סיור מחוץ ליחידה בליווי איש צוות בעל הכשרה מתאימה ולמשך 20 דקות לכל הפחות.
לעדכונים: חדשות באר שבע