שנת 2025 הביאה איתה שני עדכונים חשובים מבחינה דמוגרפית. בישראל מתגוררים כעת יותר מ-10 מיליון איש והמגזר החרדי הגיע לשיא של 12.3% מאוכלוסיית המדינה, וכ-15.6% מהאוכלוסייה היהודית בישראל.
6 צפייה בגלריה
חרדים בירושלים (למצולמים אין קשר לידיעה)
חרדים בירושלים (למצולמים אין קשר לידיעה)
חרדים בירושלים (למצולמים אין קשר לידיעה)
(צילום המחשה: רפי קוץ)

אז לא משנה מה אתם חושבים על סוגיית הגיוס שלהם לצה"ל, העובדה שיש בארץ כ-235 אלף משפחות חרדיות שזקוקות לדירה, משפיעה דרמטית על שוק הנדל"ן בארץ ועל השינויים אותם חווים ישובים רבים, אליהם חרדים עוברים לגור, כמו למשל בית שמש, אשדוד, צפת, טבריה, קריית גת, נתניה, פתח תקוה, רחובות ואופקים.

המהפך הדמוגרפי בירושלים ובית שמש


"המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית" פרסם בימים אלה דוח מקיף, שמנתח את השינויים שעברה המדינה בחמשת העשורים האחרונים בעקבות היקפי הילודה הגדולים של המגזר החרדי.

6 צפייה בגלריה
יהודית מילצקי
יהודית מילצקי
יהודית מילצקי
(צילום: פרטי)

החוקרת יהודית מילצקי, תושבת ירושלים, שחיברה את הדוח עם סמנכ״ל המחקר במכון, ד״ר איתן רגב, מסבירה כי ב-1972 הקהילות החרדיות היו מרוכזות בעיקר בירושלים, בבני ברק ובערים הסמוכות לה, והיו גם קהילות קטנות בצפת, בחיפה, בנתיבות ובבאר שבע. אבל הצורך בדיור גרם לציבור החרדי להגר לערים נוספות. מתברר שבעשור האחרון יעדי ההגירה המובילים של הציבור החרדי היו (בסדר יורד) בית שמש, ירושלים, בני ברק, ביתר עילית, מודיעין עילית, פתח תקוה, גבעת זאב, לוד, אלעד ונתיבות.
המחקר גם חושף כי השינוי שחוו ירושלים ובית שמש הוא חריג במיוחד - מצד אחד בעשור האחרון עזבו את הבירה כ־74,000 חרדים(!). עם זאת, בין השאר בזכות ילודה מוגברת, ירושלים היא העיר עם הכי הרבה חרדים בישראל. נכון ל-2023 חיו בה כ־293 אלף חרדים, שהם כ־29% מתושבי ירושלים וכ־24% מכלל החרדים החיים בארץ.
השאלה המתבקשת היא כמובן איך מתמודדים עם מצב שבו הציבור החרדי גם זקוק להשקעה גדולה של גנים ובתי ספר, יש בו משפחות רבות הנזקקות לסיוע של אנשי רווחה ואם לא די בכך, זו אוכלוסייה שלרובה הכנסה נמוכה יחסית ולכן גביית הארנונה גם היא בהיקף נמוך.
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, אומר בנושא כי "ירושלים היא עיר מיוחדת עם אוכלוסיות מגוונות שלכל אחת מהן צרכים משלה. העירייה מחויבת ואף דואגת לכך שכל תושבי העיר יזכו לאותה רמת שירות, ללא קשר לזהות שלהן, להשתתפות שלהן בתשלום המס או בכל תנאי אחר. כך יש לנהוג. זו התפיסה החברתית שבה אנו מאמינים, גם כאשר היא מאתגרת. קוראים לזה: שוויון וערבות הדדית.

6 צפייה בגלריה
משה ליאון
משה ליאון
משה ליאון
(צילום: אלכס קולמויסקי)

"לעצם העניין, עיריית ירושלים שמה דגש ומובילה בהשקעה בקידום פתרונות תעסוקה לגברים ולנשים חרדים באמצעות יוזמות משמעותית כמו מרכז כיוון, קרן קמ"ח (קידום מקצועי חרדי) ועוד. ירושלים היא מובילה ארצית במספר המכללות, מרכזי ההכשרה וההשמה ומידי שנה מוכשרים אלפי סטודנטים למגוון מקצועות ותארים שמאפשרים להם להשתלב בשוק התעסוקה ולהשתכר כראוי, רבים מהם בנות ובני המגזר החרדי.
"על מנת לקדם תעסוקה במגזר החרדי, עיריית ירושלים מובילה פתרונות תעסוקה לאוכלוסיות אלו בהשקעה ממשלתית ועירונית נרחבת תוך מאמץ לייצר פתרונות מותאמים לקהילה ותוך הידברות מלאה עם מנהיגי הקהילות".

כשאין מספיק ארנונה בונים על המדינה


ב–2012 החילונים בבית שמש הציעו שתקום לידם עיר נפרדת לחרדים. מי שהתנגד אז ליוזמה היה אלי ישי, שכיהן אז כמנהיג ש"ס ושר הפנים. בראיון לרדיו "קול ברמה" הוא הודה בכנות "עיר חרדית תהיה בלי הכנסות, בלי מיסים, בלי תעשייה".
אבל ישי לא הסתפק בכך, משרד הפנים יחד עם משרד השיכון האיצו את הבנייה בבית שמש ובעשור האחרון היגרו לשם כ־39 אלף חרדים. כעת גרים ביישוב זה 108 אלף חרדים, שהם 73% מתושבי העיר ו-9% מכלל החרדים החיים בישראל.
בשנה שעברה המהפך החרדי בעיר הושלם סופית - ראשת העיר עליזה בלוך איבדה את הכסא לשמואל (שמוליק) גרינברג, מסיעת "סיעת דגל התורה", שכיהן בעבר כמנהל אגף החינוך החרדי בעיריית ירושלים.

6 צפייה בגלריה
שמואל גרינברג
שמואל גרינברג
שמואל גרינברג
(צילום: פרטי)

גרינברג מודע כמובן לפרדוקס שבמסגרתו הוא צריך להשקיע הון בתושבים, משום שרבים מהם לא מסוגלים לשלם ארנונה בהיקף מלא. לדבריו: "אנו מודעים למגבלות על פוטנציאל ההכנסות מארנונה, אבל חשוב להדגיש כי תושבים חרדים רבים המגיעים לגור בעיר אינם נתמכים, בהם רופאים, עורכי דין ואנשי מקצוע נוספים.
"כמו כן, כדי להתמודד עם האתגר הזה, אנו מקדמים פיתוח כלכלי רחב היקף, כולל הגדלת אזורי התעסוקה, המסחר והשירותים בעיר, במטרה להרחיב את בסיס ההכנסות העצמיות של העירייה. אחד הדברים שצפויים לקום הוא מרלו"ג (מרכז לוגיסטי) הגדול ביותר במזרח התיכון, של חברת פוקס-ויזל. בנוסף, אנו שואפים לחזק שיתופי פעולה עם הממשלה להשלמת פערי מימון ולביסוס תוכניות ארוכות טווח שיאפשרו מענה הולם לצרכים המיוחדים של העיר בית שמש. נאמר זאת במפורש - הממשלה חייבת להיות חלק מהפתרון הכלכלי של בית שמש".

"כניסה לשכונות? לא כאידיאולוגיה"

מתברר שכניסה מסיבית של חרדים לערים, הובילה איתה גם עליות מחירים ולטענות על גֶ'נְטְרִיפִיקַצְיָה, כלומר מצב שבו תושבים חדשים דוחקים החוצה משפחות של תושבים ותיקים, אשר לא יכולות להרשות לעצמן קנייה של דירה בשכונה שלהם, בעקבות עליית המחירים.
עו"ד איתי בן אליהו, מנכ"ל "דרלי השקעות נדל"ן", המתמחה בהשקעות בדירות בישראל: "באופן טבעי מחירי הדיור עולים כשיש יותר ביקוש מהיצע. רואים זאת לאורך השנים גם כאשר המגזר החרדי נכנס לשכונות בקרית גת, ירוחם, רמות בירושלים, באשדוד ובטבריה, הביקושים באותם מקומות עלו וממילא גם המחירים.

6 צפייה בגלריה
 עו"ד איתי בן אליהו
 עו"ד איתי בן אליהו
עו"ד איתי בן אליהו
(צילום: פרטי)

"יש לציין כי המגזר החרדי לא נכנס לשכונות מעורבות כאידיאולוגיה או במטרה לשנות את אופי המקום. הוא נכנס כי בשכונות החרדיות הקיימות אין מספיק דירות והמחירים מאד יקרים, אין לו ברירה, אז לאט לאט הוא עובר למקומות חדשים לרוב זולים יותר ואז המחירים באותם מקומות עולים לאור הביקוש החדש שהתווסף".

קראו גם:

התעלומה: מה יקרה בשנת 2065


השאלה הגדולה היא כמובן מה יהיה בעתיד. בעבר היו מומחים שטענו כי לא ירחק היום שבו החרדים רוב בישראל. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה טענה כי בעוד ארבעה עשורים כשליש מתושבי ישראל יהיו חרדים.
ד״ר איתן רגב, סמנכ״ל המחקר במכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית ותושב קיבוץ רוחמה, סבור כי מדובר בהגזמה. לדבריו: "מהניתוח של הנתונים המינהליים, באמצעות האלגוריתם שפותח במכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית, עולה כי שיעורם של החרדים באוכלוסיית ישראל בשנת 2065 יעמוד על כ-22% בלבד, וזאת בשונה מהתחזיות הקודמות של הלמ"ס שחזו כי שיעורם יעמוד על כ-32%. נתון זה מתבסס על ניתוח מגמות הילודה, המראות ירידה מתמשכת בפריון הילודה בחברה החרדית, וכן על נתוני עזיבת המגזר".

6 צפייה בגלריה
ד״ר איתן רגב
ד״ר איתן רגב
ד״ר איתן רגב
(צילום: פרטי)

ד"ר רגב מציין כי יש אפילו תרחיש לפיו שיעור הילודה הממוצע של אישה חרדית צפוי להמשיך לרדת ל-5 ילדים בממוצע בשנים 2024–2065, לעומת 6.2 כיום וכ-7 ילדים בסוף שנות ה-90. "במקרה זה יהיה מניינה של האוכלוסייה החרדית בשנת 2065 כ־3,730,000 איש, ושיעורה בכלל האוכלוסייה בישראל צפוי לעמוד על 18% עד 2065".
את תגובתו של יו"ר מרכז השלטון המקומי בישראל, חיים ביבס, המכהן גם כראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, לא ניתן היה להשיג עד למועד סגירת הגיליון.

אחוז החרדים בערים הגדולות (מקור: המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית)


אשדוד 22.4%
אשקלון 3.3%
באר שבע 2.3%
בית שמש 73.2%
חדרה 4.3%
חיפה 6%
טבריה 23.3%
ירושלים 28.9%
כרמיאל 4.6%
מעלה אדומים 2.6%
נתניה 6.8%
עפולה 9.9%
פתח תקוה 9%
קרית אתא 5.8%
רמלה 1.6%
לוד 11.1%
ראשון לציון 1.6%
תל אביב 2.3%
מודיעין 0.5%
קרית ביאליק 0.4%
קרית ים 0.6%
קרית מוצקין 0.6%