אתי גוזלן אלמוג, מנהלת היחידה להמשך טיפול באילת, היא אחות מומחית קלינית (NP) בגריאטריה, בעלת תואר שני בסיעוד (MSN) ומדריכה קלינית בסיעוד, עם למעלה מ-32 שנות ניסיון בתחום. בשיחה איתה ביקשנו לשמוע על המקום שלה כאישה במערכת הבריאות, ועל ההתגייסות שלה בהקמת מרפאות למען המפונים הרבים מהיישובים בעוטף שהגיעו לאילת.
"יום האישה הוא הזדמנות להציג את ההישגים של נשים בכל התחומים"
בעיניה של גוזלן אלמוג, יום האישה הוא הרבה יותר מעוד יום בלוח השנה. "זה יום שמעצים, נותן מקום לייחודיות של הנשים שלאורך ההיסטוריה לא זכו למקום שלו הן ראויות" היא אומרת. גוזלן אלמוג רואה ביום זה הזדמנות להתבונן בהישגים של נשים בכל התחומים – המקצועי, האישי, המדיני והפוליטי. הישגי הנשים מתחברים עבורה גם לתחום המומחיות שלה, גריאטריה. "ישנן נשים מבוגרות אשר עשייתן ותרומתן לחברה הייתה משמעותית לחברה ולמדינה, בפרט בפריפריה מרוחקת. אסור לשכוח את הפתגם הישן והטוב 'אל תשליכני לעת זקנה'".
"החשיבות של שוויון מגדרי היא עליונה," היא מדגישה. "אני מאמינה בעוצמה הנשית. נשים שונות ודומות לגברים במגוון היבטים - וכדאי להפיק את המירב מהיכולות של שני המינים באותה מידה."
כאחות ומנהלת בכירה בעולם הרפואה, גוזלן אלמוג מכירה היטב את המציאות של מקצוע שנחשב "נשי" באופן מסורתי. עבורה, ישנה חשיבות רבה לרשתות הנשיות שתמכו בה לאורך הקריירה שלה: "אני מוקירה את כל הנשים שליוו אותי בדרך, שהדריכו והעצימו אותי. הדחיפה הראשונה הגיעה מורדה, סגנית אחות ראשית, אשר דחפה אותי ללמוד קורס בסיסי בגריאטריה ולאחר מכן עודדה אותי לקחת את התפקיד שאני נמצאת בו היום". בהמשך, אתי מדגישה את תמיכתה של מנהלת הסיעוד של מרחב אילת, לורן סוירסקי, "אשר העצימה, תמכה והביעה אמון לאורך כל הדרך בי וביכולות שלי, ועל זה אני מודה לאל בכל יום," היא אומרת. "היא פגשה אותי באמצע הדרך למומחיות ובנתינה שלה וברוח גבית שנתנה לי בדרכה המיוחדת היא גרמה לכך שאסיים את לימודי תואר שני בהצטיינות. כאשר הייתי זקוקה לפנות זמן ללימוד איפשרו לי ועל כל זאת מודה אני לשתיהן". החוויה חיזקה את אמונתה ביכולת של נשים להוביל שינוי. "יחד אנחנו יכולות לשנות מציאות", היא אומרת.
מנהיגות נשית ורוח התנדבות בשעת משבר
גוזלן אלמוג מדגימה בעשייה יומיומית את תפיסת עולמה ועל הדרך שעברה בדרך לקבלת המומחיות בתחום הגריאטריה." זה לא תחום מבוקש ויש מחוסר בכוח אדם", היא מודה, "אבל יש בו הזדמנות אדירה לעשייה משמעותית. אוכלוסיית הקשישים היא אוכלוסיית קצה ועלינו להציע להם טיפול איכותי ומותאם".
ב-7 באוקטובר, מספרת גוזלן אלמוג, "הייתי אמורה להיות בסטאז', אבל אז פרצה המלחמה, וכל התוכניות השתנו". באותם ימים קשים, מנהלת הסיעוד של מחוז אילת פנתה אליה וביקשה ממנה לסייע בהקמת מרפאות עבור תושבי העוטף שפונו בבהילות לאילת. גוזלן אלמוג לא היססה לרגע והתנדבה לפתוח מרפאות עבורם במלונות בעיר. "הפכתי את הרכב הפרטי שלי לטנדר שהעביר ציוד להקמת המרפאות", היא מספרת, "ובעקבות הידע שיש לי ברפואה ראשונית והניסיון שלי בבניית מרפאות, הקמנו מרפאות שלמות ומקיפות שתיפקדו במלונות באילת במשך חצי שנה. זו פעם ראשונה אי פעם שנפתחו מרפאות ראשוניות לטיפול במלונות. המרפאות סיפקו מגוון שירותים – מטיפת חלב וחיסונים לכל הגילאים ומכל הסוגים ועד לבריאות הנפש וטיפול גריאטרי. הצענו 'שירות גריאטרי עד הבית', שלא היה בית אלא חדר במלון".
"כללית הובילה את המהלך"
גוזלן אלמוג מתארת את ההתגייסות של מערכת הבריאות באילת בתקופה המאתגרת. "אם עד לפני שנה חשבתי שאני עובדת במערכת שיש לה את הקצב שלה , אני גאה היום להיות שייכת לארגון הזה. העוצמה המטורפת של המסוגלות שראיתי, האיכות של ההון האנושי, ההתגייסות, היכולות - קשה לתאר את מה שנוכחתי לגלות בשנה וחצי האחרונות."
בתוך המשבר, היא ראתה את כללית מובילה הביאה יועצים מבתי חולים מובילים ממרכז הארץ, כמו בילינסון ושניידר, כדי לתת מענה זמין ומיטבי למפונים, וביצירת מערך שירותים מקיף. "הרגשתי שמדובר בדינוזאור שהתעורר והוציא להבות שעלו עד השמיים," היא אומרת בחיוך.
עתיד של טיפול ביתי וקהילתי
כמנהלת היחידה להמשך טיפול, גוזלן אלמוג צופה עתיד שבו טיפולים ביתיים יתפסו מקום מרכזי יותר. "אני מאמינה שהשנה הקרובה תביא איתה אתגרים חדשים, באופן טבעי, אך גם הזדמנויות. אני צופה שהמגמה של טיפולים בבית תמשיך לצבור תאוצה, למשל". לדבריה, היא הגיעה לתפקיד מתוך שליחות אמיתית, "מתוך רצון לשפר את איכות החיים של המטופלים לקבל טיפול מסור ומקצועי בסביבה מוכרת. אני מרגישה שאני משפיעה על חיים באופן ישיר, ושאני יכולה להוביל שירות טיפולי רב-מקצועי נגיש, איכותי ומוביל בעיר אילת".
___________
המספרים שמדברים בעד עצמם
72% מהעובדות והעובדים במרפאות הקהילה ובבתי חולים של כללית הן נשים.
70% מכלל המנהלים והמנהלות הן נשים.
45% מהרופאים והרופאות בכללית הן נשים, ו-85% מהצוות הסיעודי.
42% מהמרפאות בקהילה מנוהלות על ידי נשים.
למעלה מ-7,000 מהעובדות הן בעלות תואר שני שלישי ותארים מתקדמים נוספים.
הגיל המומצע של עובדות כללית הוא 43
השם הנפוץ ביניהן הוא מיכל.
בשיתוף כללית