בתקופה האחרונה נרשמה באזור הנגב עלייה המשמעותית במקרי לישמניה ("שושנת יריחו"). מהי המחלה ומה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה?
לישמניה (לישמניאזיס, מכונה גם "שושנת יריחו") היא מחלת עור טפילית המועברת על ידי עקיצה של נקבת יתוש המכונה זבוב החול. הטפיל מתפתח בבעלי חיים כגון שפני סלע, נברנים וגרבילים, וכאשר זבוב החול עוקץ את בעלי החיים האלה, עוברים אליו הטפילים ומשם לבני האדם. בישראל נפגעים מהמחלה מדי שנה כמה מאות בני אדם.
ד"ר יוליה ולדמן גרינשפון, מנהלת מחלקת עור במרכז הרפואי סורוקה, מסבירה: "באזור הדרום הטפיל נמצא גם בחולות של אתרי בנייה ובעקבות המלחמה הגיעו אלינו בשנה האחרונה פניות רבות על לישמניה, גם בקרב חיילים, והתחלואה נמצאת במגמת עלייה".
העקיצה נראית תחילה כמו עקיצה רגילה, אולם אם מדובר בלישמניה, הנגע גדל באופן הדרגתי, ולבסוף מופיעה קשרית (גוש) בקוטר של עד כמה סנטימטרים. הגוש אינו כואב בדרך כלל, אולם עלול לגרד, ובחלק מהמקרים אף להתכייב (יופיע כיב במרכז העקיצה, לעתים מלווה בכאב מקומי). חשוב לדעת כי המחלה אינה מדבקת, ולא מועברת מאדם לאדם, עם זאת בהחלט אפשרי שכמה בני משפחה, ששהו במקום שבו יש שכיחות גבוהה של לישמניה, יידבקו באותו הזמן.
כל הדרכים לטפל
האבחון נעשה על ידי רופא עור בבדיקה קלינית ועל ידי הפניית המטופל לביצוע PCR משטח מהנגע, דגימה שנשלחת לבדיקה פתולוגית.
"לרוב זו מחלה שלא דורשת טיפול", מסבירה ד"ר ולדמן גרינשפון, "אבל בחלק מהמקרים יש ריבוי נגעים או נגע שמתחיל להיות גדול וכואב ואז חשוב לטפל כדי לזרז את ההחלמה וגם בשביל למנוע נזק אסתטי עתידי. אם כמות הנגעים קטנה והנגע לא דלקתי הטיפול הוא באמצעות משחה, על פי מרשם של רופא עור. במקרים בהם הדלקת עמוקה יותר ניתן לטפל בה על ידי הזרקת תרופה לתוך הנגע, טיפול שמבוצע על ידי רופא עור בבתי חולים, במרפאות חוץ ובאשפוז יום ולעיתים גם במרפאות קהילה".
קראו גם:
בסורוקה מדגישים כי המעבדה לפרזיטולוגיה, המעבדה הגדולה בישראל לאבחון ראשוני ללישמניאזיס, מבצעת אבחון מולקולרי על בסיס שוטף, דבר המאפשר לקבל תוצאות מדויקות ומהירות. מרפאת העור בסורוקה נותנת שירותי אבחון (נטילת דגימות) ואת כל סוגי הטיפולים (מקומי, הזרקות לתוך הנגע וגם הפניה לטיפול באשפוז יום) לכלל המטופלים, אזרחים וחיילים.
אז מה עושים? בכל חשד לשושנת יריחו, יש לפנות לרופא מטפל, לביצוע בדיקת PCR ללישמניה. חיילי צה"ל - יש להצטייד בהפניה ואסמכתא ולהגיע ישירות למעבדה לפרזיטולוגיה בסורוקה, בימים ראשון עד חמישי, משעה 08.00 עד 12:00 לביצוע דגימה. ניתן לקבוע תור לאבחון וטיפול במסגרת מרפאות חוץ בסורוקה, בטלפון: 08-6400269.