ההיסטוריה של הפיצה
ההיסטוריה של הפיצה היא יחסית ייחודית, משום שמדובר במאכל שאפשר לדעת בדיוק באיזו תקופה החלו להכין אותו. עד המאה ה-16 שהחלה מיד לאחר גילוי אמריקה, באירופה (ובאיטליה בתוכה) לא הכירו את העגבנייה. הסברה היא שבתקופות אלה, רווחו גרסאות קדומות של פיצה על בסיס בצק שמרים וגבינה בלבד.
הפיצה כפי שאנו מכירים אותה, נולדה בכפרים העממיים והעניים של אזור נפולי שבאיטליה, כשהאיכרים המקומיים הבינו לראשונה את השימוש בעגבנייה כבסיס לרוטב מאכל. עד מהרה, המאכל הפך לאחד הפופולריים ביותר באזור, ובמאה ה-18 מלכת נאפולי מריה קרולינה דרשה שייבנה בארמונה תנור לבנים, בו יוכנו פיצות לה ולאורחיה. בסוף המאה ה-19 הגיעה מרגריטה, מלכת איטליה לביקור בנאפולי, בו הוגשה לה פיצה בהשראת הדגל האיטלקי המבוססת על בצק שמרים, רוטב עגבניות אדום, גבינת מוצרלה לבנה ובזיליקום ירוק. הפיצה הזו זכתה לאהבה ולפופולריות עצומות, כך שעד היום מכנים אותה בעולם כולו פיצה מרגריטה.
פיצה ברחבי העולם
את ההתפשטות העולמית של הפיצה אפשר לתארך בצורה מדויקת יחסית, כשלראשונה היא הגיעה עם המהגרים האיטלקים הרבים לארצות הברית ובעיקר לאזור ניו-יורק. שם הפכה הפיצה למאכל מקומי אהוב במיוחד. באמצע המאה ה-20 החלו להיפתח רשתות הפיצה הגדולות והפופולריות בארצות הברית ולאחר מכן גם בעולם. כך, הפיצה הנפוצה בעולם היא דווקא הפיצה האמריקאית העבה והרכה יותר, ולא הפיצה האיטלקית המקורית שהיא דקה ונאפית זמן קצר במיוחד. מארצות הברית ומאיטליה היגרה הפיצה לכל פינה קולינרית בעולם, וכיום ניתן למצוא פיצריות מקומיות שמכינות את הגרסה המקורית והאותנטית למאכל האהוב בכל נקודה על הגלובוס, מטוקיו ועד הוואי.
ומה עם הפיצה הישראלית?
פיצות מסוגים שונים קיימות בישראל כבר לא מעט שנים, אבל את עליית קרנה המשמעותית של הפיצה אפשר לתארך לשנות ה-80 וה-90, בהן החלו להיפתח יותר ויותר פיצריות ונכנסו הרשתות הבין-לאומיות הגדולות. ישראלים לא אוהבים את הפיצה שלהם בצורה מסוימת, ואפשר להגיד שהחך הישראלי המגוון מתבטא גם בגיוון בסוגי הפיצות הפופולריות כאן. כמו במקומות רבים בעולם, גם בישראל סגנון הפיצה הנפוץ יותר הוא הפיצה האמריקאית ולא הנפוליטנית – אך בשנים האחרונות ניתן למצוא יותר ויותר פיצריות "אותנטיות" עם פיצה איטלקית למהדרין. כל מה שצריך הוא להסתכל על המגוון העצום של פיצות בבאר שבע לבדה, בשביל להבין עד כמה מדובר במאכל פופולרי ואהוב בכל יישוב בארץ ובקרב כל שכבות האוכלוסייה.
לא חייבים לצאת מהבית – פיצה ביתית היא טרנד בעלייה
פיצריות הן לא המקום היחיד שבו אנשים אוהבים לאכול ולהכין את הפיצה שלהם. בשנים האחרונות ניכרת עלייה בטרנד הפיצות הביתיות, ובהחלט אפשר ואפילו כדאי לנסות להכין פיצה גם בתנור הביתי. חשוב לוודא שאתם נערכים לכך כראוי עם בצק שתפח כהלכה, רוטב שהוכן היטב, גבינה ותוספות טעימות ואפילו אבן לתנור לאפיית הפיצה. אם אין לכם כוח לכל זה, תמיד אפשר להזמין את פיצת חלומותיכם בלחיצת כפתור.
בצק חם וטעים, רוטב עשיר ומפנק וגבינה נמתחת עד אין סוף – קשה מאוד להישאר אדישים לפיצה איכותית. לא שהייתם צריכים תירוץ – אבל אחרי הכתבה הזאת, נראה לנו שהגיע הזמן להזמין או להכין את הפיצה האהובה עליכם.
מוגש מטעם: דומינוס פיצה